ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G8
Τα καλά και τα συμφέροντα

Από τις διαδηλώσεις χτες στο Εδιμβούργο

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις χτες στο Εδιμβούργο
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με τις συναυλίες του «Λάιβ 8» με σύνθημα «Κάντε τη φτώχεια παρελθόν» που έγιναν, αλλά και τις διάφορες εκδηλώσεις που αντί να στρέφονται ενάντια στους ισχυρούς, ουσιαστικά στηρίζουν την ατζέντα του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, για την υποτιθέμενη καμπάνια «βοήθειας προς την Αφρική», να αποτελούν το φόντο, ξεκινούν αύριο στο Γκλενίγκλς της Σκοτίας, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της διαβόητης G8.

Χτες διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση στη βάση των βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων, στο Φάσλεϊν της Σκοτίας, για να καταγγείλουν τα στρατιωτικά προγράμματα της Ομάδας των Οκτώ (G8), δύο ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της. Επίσης, στο Εδιμβούργο, διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, περιστοιχισμένοι από άνδρες των ειδικών μονάδων της αστυνομίας, όπου υπήρξαν σχετικές αντιπαραθέσεις, αλλά τελικά δε σημειώθηκαν επεισόδια.

Ετσι κι αλλιώς, τα μέτρα που έχουν ληφθεί εδώ και εβδομάδες είναι δρακόντεια. Η αστυνομία έχει «σφραγίσει» ορισμένα σημεία του Εδιμβούργου, σχηματίζοντας συχνά κλοιό για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν «ευαίσθητα» σημεία.

Η ατζέντα

Πάντως από αύριο όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Γκλενίγκλς της Σκοτίας, όπου ξεκινά η Σύνοδος της G8. Η φτώχεια στη Μαύρη Ηπειρο και οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών των οκτώ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ρωσία), όπως ανακοίνωσε η βρετανική προεδρία.

Παράλληλα, τη Σύνοδο θα απασχολήσουν «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η διασπορά όπλων, η διεθνής τρομοκρατία, καθώς και η ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές φαίνεται πως θα «ζορίσει» τους οκτώ: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, απέκλεισε κάθε συμφωνία που θα μοιάζει με το Πρωτόκολλο του Κιότο, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, Ζακ Σιράκ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας επί των κλιματικών αλλαγών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε να δηλώνει ότι θέλει να προχωρήσει τη συζήτηση σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τον περιορισμό της εκπομπής επικίνδυνων ρύπων στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών καθαρισμού των ρύπων αυτών. Επαναλαμβάνει δε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα θέμα με μελλοντικές και όχι άμεσες επιπτώσεις, αλλά για πρώτη φορά αναγνωρίζει ότι μέρος της ευθύνης φέρουμε όλοι μας. Παράλληλα, σημειώνει ότι χρειάζεται να αντικατασταθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, δήλωση πάντως που μάλλον πηγάζει περισσότερο από την επιθυμία του να απεξαρτηθεί η χώρα του από το ξένο πετρέλαιο. Εντούτοις, όπως τονίζουν αναλυτές, οι θέσεις Μπους είναι κάπως μακριά από αυτές του Τόνι Μπλερ, γεγονός που σημειώνεται ως «αρνητικό φορτίο» στις σχέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας. Στο μεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δε βλέπει τη σχέση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν ένα «πάρε-δώσε», που θα του επέτρεπε να πετύχει μια συμφωνία από τον Τζορτζ Μπους στην G8, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη που του προσφέρει στο Ιράκ.

Ομως οι διαφορές των δύο δε σταματούν μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στο θέμα της «βοήθειας για την Αφρική».

Ηδη, από τον Ιούνιο, η G8 αποφάσισε άρση του χρέους 18 φτωχών χωρών της Αφρικής, ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέτρο που κρίθηκε ανεπαρκές, κυρίως από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Η Βρετανία επιθυμεί την αύξηση της βοήθειας από 50 σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τα επόμενα δέκα χρόνια, στόχος που μπορεί να καλυφθεί με το διπλασιασμό της βοήθειας της ΕΕ από 40 σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2010 και με την αύξηση της βοήθειας των ΗΠΑ.

Στη Δανία ο Μπους

Μεγάλη διαδήλωση οργανώνεται αύριο στην Κοπεγχάγη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Την οργάνωση της διαδήλωσης έχει αναλάβει η Επιτροπή STOP BUSH, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους εργατικών σωματείων, των κομμουνιστικών κομμάτων της Δανίας, της κοκκινοπράσινης συμμαχίας, οικολογικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών οργανώσεων, την ένωση αντιστασιακών, μεταναστευτικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων και της Κοινότητας Ελλήνων Δανίας, καθώς και ανθρώπους του πολιτισμού.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Δεν είμαστε επαίτες»

ΛΙΒΥΗ.-

Με την έκκληση - παρότρυνση του οικοδεσπότη ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, να σταματήσουν επιτέλους τα αφρικανικά κράτη «να ζητούν ελεημοσύνη», ξεκίνησε χτες η Σύνοδος της Αφρικανικής Ενωσης, με αποκλειστικό στόχο την κατάληξη και τη διαμόρφωση των απόψεων των χωρών της μαύρης ηπείρου για την καταπολέμηση της φτώχειας, δύο ημέρες πριν από την έναρξη της συνάντησης της Ομάδας των Οκτώ ισχυροτέρων κρατών - G8.

Οι ηγέτες των 40 αφρικανικών κρατών θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν κοινή στάση για να διεκδικήσουν τουλάχιστον μία θέση μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αφρική και επίσης θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία έστω κατά προσέγγιση κοινή στάση για το εμπόριο και τη βοήθεια.

Ο Μουαμάρ Καντάφι κατά τη διάρκεια της 30λεπτης εναρκτήριας ομιλίας του ευχαρίστησε το Βρετανό πρωθυπουργό για τον «ενθουσιασμό» του για τη «βοήθεια προς την Αφρική», αλλά τόνισε ότι δε θα πρέπει να ξεχνά ότι τα αφρικανικά κράτη «δεν είναι ζητιάνοι στις πόρτες των πλουσίων». Σημείωσε, τέλος, ότι τα αφρικανικά κράτη διαφωνούν με τους όρους της βοήθειας που έχουν θέσει Αμερικανοί και Ευρωπαίοι...

«Η Αφρική έχει τη βούληση, αλλά δε διαθέτει τα μέσα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Σομαλίας, Αμπντουλαχί Σεΐχ Ισμαήλ, που πρόσθεσε ότι «η G8 έχει όλα τα μέσα. Είναι πολύ σημαντικό να συνδυαστεί η πολιτική βούληση με τα μέσα που διαθέτει η G8 για να βοηθήσει την Αφρική».

Οι ηγέτες της Αφρικανικής Ενωσης αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, για τους πολέμους στην αφρικανική ήπειρο και να ζητήσουν αυξημένη διεθνή χρηματοδότηση για τις ειρηνευτικές αποστολές της Αφρικανικής Ενωσης, ιδιαίτερα για τη μικρή δύναμη των λιγότερων από 3.000 στρατιωτών και παρατηρητών στην περιοχή Νταρφούρ στο Δυτικό Σουδάν.

Η Αφρικανική Ενωση με 53 κράτη-μέλη ιδρύθηκε το 2002 ως διάδοχος της Οργάνωσης για την Αφρικανική Ενότητα. Διαθέτει Εκτελεστική Επιτροπή, Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και Δικαστήριο, ενώ η έδρα της είναι στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Τα έθνη έχουν «ευθύνη να προστατεύουν» τους λαούς από τις γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και τις εκστρατείες εθνικών εκκαθαρίσεων, αν οι κυβερνήσεις τους αποτυγχάνουν να το κάνουν, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου Ταμείου για τη Δημοκρατία, το οποίο «θα προσφέρει βοήθεια στις χώρες που επιζητούν την εγκαθίδρυση ή την ενίσχυση της δημοκρατίας τους».

Επίσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αναφερόμενος στην κρίση στην επαρχία Νταρφούρ στο Σουδάν, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα άργησε πάρα πολύ να αντιδράσει στην κρίση, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος δεν έμαθε τίποτα από την κρίση στη Ρουάντα, αναφερόμενος στη γενοκτονία που συντελέστηκε στην αφρικανική χώρα το 1994. Ετσι, στην περίπτωση του Σουδάν, ο ΓΓ του ΟΗΕ όχι τυχαία φυσικά... ζητά να συνεχιστεί η διεθνής δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ναι μεν αλλά...

ΚΑΛΙΝΙΝΓΚΡΑΝΤ.--

Αφορμή ο γιορτασμός για τα 750 χρόνια από την ίδρυση του Καλίνινγκραντ, αλλά αιτία η επικείμενη Σύνοδος G8, για τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του Γάλλου ομολόγου του Ζακ Σιράκ και του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ που έγινε την Κυριακή.

Καταρχήν, Σιράκ και Σρέντερ ξεκαθάρισαν στο Ρώσο Πρόεδρο ότι η διεύρυνση της ΕΕ και τα προβλήματα με την επικύρωση του «ευρωσυντάγματος» αποτελούν εσωτερικά θέματα της ΕΕ, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη ρωσική πλευρά που υπαινίχθηκε προσφάτως ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ ίσως αποτελεί καλή ευκαιρία για να «παγώσει» η διεύρυνση της ΕΕ.

Στα περαιτέρω... οι τρεις κατέληξαν πιθανώς σε κοινή στάση για το θέμα της συμφωνίας του Κιότο, εξ ου και οι εκτιμήσεις του Γάλλου Προέδρου ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας για την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά τη διάρκεια της G8, των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, που ξεκινά αύριο στο Γκλινίγκλς της Σκοτίας. Στο θέμα του Ιράκ, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν, όπως είπε ο Πούτιν, ότι η κριτική τους στο παρελθόν κατά της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης δε θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη μελλοντική πορεία της χώρας. Εννοώντας ότι δεν... πρέπει να μείνουν έξω από το μοίρασμα της λείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ