ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ψήφισμα για επιστροφή πολιτιστικών αγαθών

Ομόφωνα υιοθετήθηκε προχτές από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το σχέδιο απόφασης για την «Επιστροφή ή απόδοση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους» που εισηγήθηκε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, το ψήφισμα «αντικατοπτρίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε διεθνές επίπεδο μέσω διεθνών συμβάσεων, Ψηφισμάτων, πρωτοβουλιών της UNESCO και άλλων διεθνών πρωτοβουλιών. Προωθεί τη συνεργασία των κρατών στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO, προκειμένου να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και οι αξίες που την περιβάλλουν. Διασφαλίζει την προώθηση της επιστροφής και της αποκατάστασης εκείνων των πολιτιστικών αγαθών που έχουν ξενιτευτεί παράνομα από τη χώρα προέλευσής τους και τονίζει την ανάγκη επιστροφής τους στη χώρα αυτή».

Κατά τον υπουργό, «ένας νέος άνεμος φυσάει τα τελευταία χρόνια» στο ζήτημα αυτό, αφού «όλο και περισσότερα μουσεία υιοθετούν αυστηρότερους ηθικούς κώδικες απόκτησης πολιτιστικών αγαθών», ενώ «η διεθνής επιστημονική κοινότητα και οι αρχαιολόγοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, υψώνουν τη φωνή τους για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και απαιτούν να τεθεί τέλος στη λεηλασία και την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αντικειμένων». Φυσικά αναφέρθηκε και στο αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, χαρακτηρίζοντάς το «οικουμενικό» και «επίκαιρο».

Ας σημειωθεί πάντως ότι τέτοιου είδους ψηφίσματα αποτελούν ουσιαστικά ηθικού τύπου «παραινέσεις» και, συνεπώς, κάθε άλλο παρά δεσμευτικά είναι, τόσο για τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες, όσο και για τα μουσεία τους. Αλλωστε, η επιστημονική κοινότητα, στην προκειμένη περίπτωση η αρχαιολογική, ανέκαθεν απαιτούσε να μπει τέλος στη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αρα δε βρισκόμαστε μπροστά σε έναν «νέο άνεμο». Αντίθετα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια «νέα θύελλα» επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού ενάντια σε χώρες και λαούς, γεγονός που είναι και η αιτία και της λεηλασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Και αυτή η επιθετικότητα δε σταματά με ψηφίσματα...

Σερβικός και ιαπωνικός κινηματογράφος

«Γιοζίμπο» του Ακίρα Κουροσάβα
«Γιοζίμπο» του Ακίρα Κουροσάβα
Σημαντική ευκαιρία γνωριμίας με τον κλασικό ιαπωνικό και σύγχρονο σερβικό κινηματογράφο προσφέρει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, από αύριο μέχρι 13/12, στο «Τριανόν», στο πλαίσιο των τακτικών προβολών αυτής της σπουδαίας και ακαταπόνητης - κόντρα σε πολλές δυσκολίες - «κιβωτού» της οπτικοακουστικής μνήμης.

Για όσους θέλουν να προϋπαντήσουν τις γιορτές πραγματικά ψυχαγωγικά, το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής: 7/12, από 7 μ.μ.: «Μια σελίδα τρέλας» Τεϊνοζούκε Κινουγκάσα (Ιαπωνία, 1927, 56'), «Κινούμενος στόχος» Σέρντιαν Γκολούμποβιτς (Σερβία 2001 93'), «Η ιστορία του τελευταίου χρυσανθέμου» Κέντζι Μιζογκούτσι (Ιαπωνία 1939 142').

8/12 από 6.30 μ.μ.: «Γεννήθηκα» Γιαζουχίρο Οζου (Ιαπωνία 1932 100'), «Το πάρτι» Αλεξάνταρ Ντάβιτς (Σερβία 2004 88'), «Επτά Σαμουράι» Ακίρα Κουροσάβα (Ιαπωνία 1954 160').

9/12 από 6.30 μμ: «Ουγκέτσου Μονογκατάρι» Κέντζι Μιζογκούτσι (Ιαπωνία 1953 96'), «Πληγές» Σέρντιαν Ντραγκόγιεβιτς (Σερβία 1998 103'), «Ντέρσου Ουζάλα» Ακίρα Κουροσάβα (Ιαπωνία 1975 141')

10/12 από 6.30 μ.μ.: «Ρασομόν» Ακίρα Κουροσάβα (Ιαπωνία 1951 88'), «Γκρι φορτηγό βαμμένο κόκκινο» Σέρντιαν Κόλιεβιτς (Σερβία 2004 95'), «Ονειρα» Ακίρα Κουροσάβα (Ιαπωνία - ΗΠΑ 1990 120').

11/12 από 6.30 μ.μ.: «Γιοζίμπο» Ακίρα Κουροσάβα (Ιαπωνία 1961 110'), «Το καγκουρό» Ραντίβοζε Αντριτς (Σερβία 2004), «24 μάτια» Κεϊζούκε Κινοσίτα (Ιαπωνία 1954 155').

12/12 από 6.30 μ.μ.: «Κυρία Ογιου» Κέντζι Μιζογκούτσι (Ιαπωνία 1951 96'), «Ο πολεμιστής του σατανά» Στεβάν Φιλίποβιτς (Σερβία 2006 94'), «Σταυρωμένοι εραστές» Κέντζι Μιζογκούτσι (Ιαπωνία 1954 102').

13/12 από 6.30 μ.μ.: «Σιωπηλή μονομαχία» Ακίρα Κουροσάβα (Ιαπωνία 1949 95'), «Νότια με Νοτιοανατολικά» Μιλούτιν Πέτροβιτς (Σερβία 2005 87'), «Επιστάτης Σάνσο» Κέντζι Μιζογκούτσι (Ιαπωνία 1954 125').

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της ιαπωνικής πρεσβείας, της Ταινιοθήκης της Σερβίας, του Κέντρου Κινηματογράφου Σερβίας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Αφιέρωμα στον Γιάννη Θεοδωράκη

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από το θάνατο του Γιάννη Θεοδωράκη, ο οποίος άφησε πίσω του πλούσιο ποιητικό και δημοσιογραφικό έργο, εμπνευσμένο από τους αγώνες των αδικημένων, όπως «Οι Λιποτάκτες», καθώς και ποιήματα που μελοποιήθηκαν από τον αδερφό του, Μίκη Θεοδωράκη και τραγουδήθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Στον αξέχαστο μαχόμενο δημοσιογράφο και ποιητή είναι αφιερωμένη η μουσικοποιητική βραδιά, που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα (11/12), στις 7μμ, στον Πολυχώρο Νέου Κόσμου (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης, τηλ. 210 9344131), με ελεύθερη είσοδο. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης οι δημοσιογράφοι Κώστας Παπαϊωάννου και Παύλος Τσίμας, ο εκδότης του περιοδικού «Αντί» Χρήστος Παπουτσάκης και ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος θα αναφερθούν στη ζωή και το έργο του Γ. Θεοδωράκη. Θα συντονίσει ο σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός. Στο δεύτερο μέρος, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα πραγματοποιήσει συναυλία με τα τραγούδια που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης σε ποίηση του αδερφού του, ενώ ποιήματα του Γιάννη Θεοδωράκη θ' απαγγείλει ο ηθοποιός Νίκος Μπουσδούκος. Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με σολίστ την Μαρία Δημητριάδη και το «Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής) θα ερμηνεύσουν τον κύκλο τραγουδιών «Λιποτάκτες», τραγούδια από τους κύκλους «Αρχιπέλαγος», «Ταξίδι μέσα στη νύχτα», «Χαιρετισμοί», «Λυρικότατα» και το τραγούδι από την κινηματογραφική ταινία «Φαίδρα».

Γυναικών ΠΑΜΕ θεατρική έξοδος

Αφιερωμένη στον αγώνα για την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών είναι η θεατρική «εξόρμηση», που οργανώνει (10/12) η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, προσκαλώντας στην παράσταση «Θρίλερ του έρωτα», από το «Νεοελληνικό Θέατρο». Αναδεικνύοντας το ρόλο που μπορεί να παίξει ο πολιτισμός ως «εργαλείο» αγωνιστικής αφύπνισης των εργαζομένων, η Γραμματεία Γυναικών επέλεξε ένα έργο που «φωτίζει» τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών. Η παράσταση, όπου παίζουν ο Γ. Αρμένης και η Λ. Καφαντάρη, θα ξεκινήσει στις 8μ.μ. Η είσοδος είναι 15 ευρώ και θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερνάντες Ερέρα (πληροφορίες στο 210-3301.847).

Βραβεία θεάτρου - μουσικής

Κατά την προχτεσινή τελετή απονομής των βραβείων «Κάρολος Κουν» και των βραβείων των κριτικών θεάτρου και μουσικής της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, απονεμήθηκαν δώδεκα βραβεία. Τα βραβεία «Κάρολος Κουν» δόθηκαν στους: Λευτέρη Βογιατζή (σκηνοθεσίας) για την παράσταση «Μπέλλα Βενέτσια». Ρούλα Πατεράκη (ερμηνείας) στον «Φιλόσοφο». Γιώργος Διαλεγμένος (συγγραφής θεατρικού έργου) για το «Μπέλλα Βενέτσια». Τα βραβεία της Ενωσης πήραν οι: Θόδωρος Τερζόπουλος για τις παραστάσεις «Η τελευταία μάσκα», «Πέρσες» και «Τζενίν». Γιώργος Πεφάνης (θεατρολογικού συγγράμματος) για το «Βασίλειο της Ευγένας». Αργύρης Ξάφης, νέου δημιουργού, για το ρόλο του στον «Πουπουλένιο» και στον «Οδυσσέα» του Φεστιβάλ Νάξου. Θέατρο «Ακτίς Αελίου» (θεατρικού οργανισμού περιφέρειας).

Στο χώρο της μουσικής βραβεύτηκαν: Δάφνη Ευαγγελάτου (ερμηνείας) για τη «Λούλου» του Μπεργκ, μέρη από όπερες του Μίκη Θεοδωράκη και ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής με λίντερ Σούμπερτ, Σούμαν, Σρέκερ. Γιώργος Λεωτσάκος (μουσικολογικού συγγράμματος) για το βιβλίο του «Παύλος Καρρέρ». Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου (μουσικολογικού οργανισμού περιφέρειας). Αρης Αργύρης, πρωτοεμφανιζόμενος βαρύτονος (ερμηνείας) στην όπερα «Οι παλιάτσοι». Και η πρώτη παγκόσμια δισκογράφηση της όπερας «Αριάδνη στην Κρήτη» του Χέντελ.

Ο Μάνος Ξυδούς συντροφιά με τον Νίκο Πιπινέλη και τα «Σύννεφα με παντελόνια» προσφέρουν μια ξεχωριστή βραδιά, με ροκ και ακουστική διάθεση, στις 8/12, στο Κιάτο. Ο γνωστός συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, που μετά τη διάλυση των «Πυξ - Λαξ» ακολουθεί προσωπική πορεία, συναντιέται με παλιούς και καινούριους φίλους, στο «Bistro» (Μιαούλη 1, 27420-23841), όπου θα παρουσιάσουν αγαπημένες μουσικές στιγμές, τραγούδια των «Πυξ- Λαξ» και γνωστές μπαλάντες.

Στον πολυχώρο «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια), παρουσιάζεται (έως 23/12) έκθεση ζωγραφικής της Ευγενίας Γραμμένου. Θέμα των έργων είναι οι γυναίκες. Μαντόνες, με βρέφη στην αγκαλιά, που σε κοιτούν απ' ευθείας στο πρόσωπο. Είναι σχεδιασμένες πάνω στα επίχρυσα μπαρόκ διακοσμητικά μοτίβα ταπετσαρίας στο χρώμα του έντονα βαθύ κόκκινου ή στο απαλό ανοιχτόχρωμο γαλάζιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ