ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνής διάσκεψη για την αρχαιοκαπηλία

Στα «αντίδωρα» επιμένει το ελληνικό κράτος

Το κλεμμένο κεφάλι της Νεφερτίτης, που βρίσκεται στο Μουσείο του Βερολίνου
Το κλεμμένο κεφάλι της Νεφερτίτης, που βρίσκεται στο Μουσείο του Βερολίνου
Κλιμακώνει η Αίγυπτος τις πιέσεις της για επιστροφή λεηλατημένων αρχαιολογικών θησαυρών της. Το Ανώτατο Συμβούλιο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων (CSA) ανακοίνωσε πως θα οργανώσει τον Απρίλη, στο Κάιρο, τριήμερη διάσκεψη των χωρών που διεκδικούν τον επαναπατρισμό των κλεμμένων αρχαιοτήτων τους που εκτίθενται σε διάφορα μουσεία του κόσμου.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου, Ζάχι Χάουας, είπε ότι θα συμμετάσχουν 30 χώρες, μεταξύ των οποίων: Ελλάδα, Μεξικό, Περού, Αφγανιστάν, Ιράκ, Καμπότζη, Κίνα. «Οι υπεύθυνοι των χωρών αυτών θα συζητήσουν για συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο, για να εντείνουν τις προσπάθειες επαναπατρισμού αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί (...) και εκτίθενται σε μουσεία του κόσμου και σε οίκους προς πώλησιν», σημείωσε ο Χάουας, προσθέτοντας ότι η διάσκεψη πρέπει να επεξεργασθεί «ακριβείς προτάσεις» και να καταρτίσει μια λίστα των αρχαιοτήτων που διεκδικεί η κάθε χώρα.

Παράλληλα, θα εξετάσει τη διεθνή σχετική νομοθεσία, προκειμένου να την επανεκτιμήσει και να «προστατεύσει τα δικαιώματα αυτών των χωρών, όσον αφορά την επανάκτηση της πολιτιστικής και αρχαιολογικής περιουσίας τους».

Θυμίζουμε ότι το 2009 υπήρξε «μπαράζ» αιτημάτων επιστροφής από διάφορες χώρες προς μεγάλα μουσεία της Δύσης. Η Αίγυπτος και το Ιράν απαίτησαν επιστροφές αρχαιοτήτων τους από το Λούβρο και το Βρετανικό Μουσείο, αντίστοιχα, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβρη ότι συγκροτεί ειδική ομάδα στελεχών του Μουσείου των Θερινών Ανακτόρων του Πεκίνου, η οποία θα περιοδεύσει το 2010 σε μουσεία, βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο, προκειμένου να καταγράψει, σε πρώτη φάση, τις αρχαιότητες που ανήκαν στο συγκεκριμένο πολιτιστικό χώρο. Σύμφωνα με την Κινεζική Ενωση Αρχαιοτήτων, πάνω από 10 εκατομμύρια πολιτιστικά αντικείμενα κλάπηκαν την περίοδο 1840 - 1949 και εκτίθενται σήμερα σε ξένα μουσεία.

Το θέμα είναι τι κάνει, ή μάλλον... τι δεν κάνει, η Ελλάδα γι' αυτό το μείζον θέμα. Προς το παρόν και η σημερινή κυβέρνηση κινείται στην - με πολλά ερωτηματικά και πολύπλευρα προβληματική - πεπατημένη των «αντίδωρων» σε όποιο μουσείο δεχτεί να επιστρέψει αρχαιότητές μας. Φυσικά, στο επίκεντρο βρίσκονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά και αυτά με «αντίδωρα»... Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, από το βήμα του ΟΗΕ (αρχές του περασμένου Δεκέμβρη), σημείωσε (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την χαρά μας για το γεγονός ότι αρκετά σπαράγματα προερχόμενα από το μνημείο έχουν επιστραφεί εθελούσια ή μέσω δανείων από την Χαϊδελβέργη, το Παλέρμο και το Βατικανό. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με άλλα μουσεία για τη διερεύνηση τρόπων για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα που θα εμπλουτίσουν αντί να καταστήσουν φτωχότερες τις εξαιρετικές συλλογές τους»!

«Μαγιακόφσκι» ... από το μέλλον

«Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: Ιδού εγώ»
«Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: Ιδού εγώ»
«Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: Ιδού εγώ» τιτλοφορείται η παράσταση που ανεβάζει (9/1) ο θίασος «Δυτικά της πόλης» στο θέατρο «Επί Κολωνώ», με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατο του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Κατά την παράσταση, που βασίζεται στο βαθιά επαναστατικό ποίημα του Μαγιακόφσκι «Σύννεφο με παντελόνια», τον τελευταίο καιρό, στους σταθμούς του ΗΣΑΠ, εμφανίστηκε κάποιος που έλεγε, άλλοτε, ότι είναι ο ίδιος ο Μαγιακόφσκι κι άλλοτε ότι είναι το πνεύμα του. «Ενας ψηλός, με κοντοκουρεμένο μαλλί, με βλέμμα αλλόκοτο, που διατεινόταν πως έρχεται όχι από το παρελθόν αλλά από το μέλλον. Διαπιστώνοντας πως κουβαλάει όλη την ορμή, την έξαψη και την μεγαλοφυή "τρέλα" του Μαγιακόφσκι προτείναμε να συνεργαστεί μαζί μας», λέει ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς.

Στο πρώτο μέρος του έργου, κείμενα και ποιήματα του Μαγιακόφσκι και άλλων (Αχμάτοβα, Ρίτσος, Κατερίνα Γώγου), συνθέτουν τη ζωή και την ιστορική πορεία του ποιητή. Το δεύτερο αναπτύσσεται πάνω στο «Σύννεφο με παντελόνια», για να ελευθερωθεί η φαντασία και μέσα από τις φλεγόμενες εικόνες του ποιήματος να υψώσει ο θεατής τη δική του κραυγή για το σήμερα.

Κειμενική σύνθεση - επεξεργασία: Ιερώνυμος Πολλάτος, σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Τάκης Τζαμαργιάς, βίντεο: Com.odd.or, φωτισμοί: Αννα Μπόη, σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης, κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου, κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου, Κατερίνα Φωτιάδη, μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης. Παίζουν: Γεράσιμος Μιχελής, Τζούλη Σούμα, Δημήτρης Καραμπέτσης, Αναστάσιος Σωτηράκης (μουσικός).

Επίσημη «Τίτα - Λου»

Την επίσημη παράστασή της με το έργο «Τίτα - Λου» της Κατρίν Αν θα δώσει στις 14/1 ο θίασος «Βήματα» των Ελένης Γερασιμίδου - Αντώνη Ξένου, στο θέατρο «Παραμυθίας». Οι αδελφές Τίτα και Λου ξεκινάνε να γνωρίσουν τον κόσμο και τον έρωτα. Τίτα - Λου, ένα σώμα και μια ψυχή που βουτάει με θάρρος και πάθος στη ζωή. Τίτα - Λου, ένα παραμύθι για όσους ψάχνουν να βρουν το πιο βαθύ κομμάτι του εαυτού τους. Μια ιστορία για τη δύναμή μας να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να ξεκινούμε ξανά από την αρχή. Μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Ευτυχίας Λιβανίου, μουσική Χριστίνας Τζάκσον - Αλεξάνδρας Μπότη, σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου. Παίζουν: Δέσποινα Κοκκορόγιαννη και Αγγελική Ξένου. Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Πέμπτη 10 μ.μ. και κάθε Παρασκευή 8.30 μ.μ.

Τρυφερές στιγμές

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Πες στον ήλιο να φανεί», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, θα παρουσιαστεί, με ελεύθερη είσοδο, την Κυριακή (10/1, 12.30μμ, στον 3οόροφο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για δημιουργικές και τρυφερές στιγμές, με στόχο έναν καλύτερο πλανήτη. Πραγματικότητες μεταπλάθονται σε ονειρικούς κόσμους και το παιχνίδι επιστρέφει εκεί όπου γεννιέται, στη φαντασία του παιδικού νου. Οι παρουσιάσεις που ξεκίνησαν στις 22 του Δεκέμβρη πραγματοποιούνται κυκλικά (κάθε 10 περίπου ημέρες) στα 5 Δημόσια Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύονται παιδιά από 5-12 ετών. Το πρόγραμμα διαρκεί 50 λεπτά. Σύλληψη, σχεδιασμός, σκηνοθεσία: Σοφία Λαμπρίδου - Δαβίδ Αντζελ. Σκηνικός χώρος, κοστούμια, κίνηση: Μαρίνα Γκούμλα. Σύνθεση μουσικής: Δημήτρης Μαραμής. Παρουσιάζουν οι θεατροπαιδαγωγοί: Βοζίκης Κωστής, Μαυροφρύδου Κατερίνα, Ουζούνη Θωμαή.

Ημερίδα στη Λυρική

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει τις ημερίδες με τίτλο «Με ένα καφέ στο Φουαγέ», που οργανώνει πριν την πρεμιέρα των έργων που ανεβάζει. Την Κυριακή (6μμ) στο φουαγέ του «Ολύμπια» θα παρουσιαστεί η ζωή, το έργο και η εποχή του σπουδαίου μουσουργού Γιάννη Κωνσταντινίδη. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας θα παρουσιάσει τον συνθέτη με τις δύο όψεις του: Την ελαφρά (Κ. Γιαννίδης) και τη σοβαρή (Γ. Κωνσταντινίδης). Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Ηλίας Κωνσταντόπουλος θα μιλήσει για την αρχιτεκτονική της Αθήνας την εποχή του συνθέτη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευριπίδης Γαραντούδης για τη γενιά του '30 στη λογοτεχνία και η διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη για την κοινωνία της εποχής του.

«Ξενιτεμένο μου πουλί, μικρό μου χελιδόνι...», τιτλοφορείται το μαγευτικό «οδοιπορικό» στην παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια όλης της Ελλάδας, που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή (10/1, 8μ.μ., ελεύθερη είσοδος) το Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Χολαργού, στο αμφιθέατρο του δήμου (Περικλέους 55), με συντροφιά το συγκρότημα «Μουσικοί ταξιδιώτες». Το συγκρότημα αποτελούν οι: Ανέστης Βίτσας (τουμπελέκι, κρουστά), Γιώργος Βίτσας (κλαρίνο), Σωτηρία Βίτσα (τραγούδι), Μιχάλης Γαμπιεράκης (βιολί, τραγούδι), Γιάννης Μεγαλούδης (λαούτο), Στέργιος Τάτσιος (τραγούδι).

«Φως και σκιές στα Βαλκάνια» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφιών που παρουσιάζει (από αύριο) το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στην αίθουσα τέχνης του Δήμου της Κωνσταντινούπολης. Η έκθεση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ετος 2010, Διαπολιτισμικός Διάλογος για την Τέχνη», πρωτοπαρουσιάστηκε το 2009 στο Βελιγράδι και το Βουκουρέστι και περιλαμβάνει φωτογραφίες των: Μπέβις Φούσα (Αλβανία), Τιμουρτάς Ονάν (Τουρκία), Νίνα Νικόλοβα (Βουλγαρία), Μίλομιρ Κοβάτσεβιτς (Βοσνία), Στέλιου Ευσταθόπουλου (Ελλάδα), Στάνκο Aμπατζιτς (Κροατία), Βιρτζίλ Μλέσνιτσα (Ρουμανία), Ιμρε Σάμπο (Σερβία). Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την πολιτισμική ιδιαιτερότητα κάθε βαλκανικού λαού, αλλά και ομοιότητες μεταξύ τους.

Το νέο ΔΣ του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», δηλαδή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έχει ως εξής: Πρόεδρος Κωνσταντίνος Πυλαρινός, αντιπρόεδρος Πέτρος Χριστόφορος, γραμματέας Ιωάννης Μαρίνος, ταμίας Γιώργος Αϊδίνης, μέλη Εφη Αβέρωφ - Μιχαηλίδου, Πάνος Δημαράς, Στάθης Ευσταθιάδης, Ιωάννης Μάνος, Πωλίνα Πεταλωτή, Νίκος Πετρόπουλος, Μανώλης Σαββίδης. Το ΔΣ του σωματείου «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας» έχει ως εξής: Πρόεδρος Κων. Πυλαρινός, αντιπρόεδρος Αννα Λαμπράκη, γραμματέας Αρης Γαρουφαλής, ταμίας Αγγελος Δεληβοριάς, μέλος Γιώργος Κουρουπός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ