ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ... ανάκαμψη τα «φέσια» στην αγορά

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο πρώτο τετράμηνο του 2000 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών αυξήθηκε κατά 3,35%και ανήλθε στα 126 δισ. δραχμές, ενώ στο ίδιο διάστημα χρεοκόπησαν 859 επιχειρήσεις.

Από το κακό στο χειρότερο βαίνει η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καθώς τα νοικοκυριά αδυνατούν να αναθερμάνουν τα παγωμένα ταμεία, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές, ενώ άλλες επιχειρήσεις, μη μπορώντας να αντέξουν τα οικονομικά βάρη, οδηγούνται σε κλείσιμο. Αυτό αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που αφορούν στους «δείκτες ασφυξίας» της αγοράς, δηλαδή στις ακάλυπτες επιταγές, στις απλήρωτες συναλλαγματικές και στις πτωχεύσεις - αιτήσεις και κηρυχθείσες - του τετραμήνου Γενάρη-Απρίλη 2000.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤ, τα «φέσια» στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές παρουσιάζουν στο σύνολό τους αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 1999. Επίσης, στο τετράμηνο του 2000 έκλεισαν εκατοντάδες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, με βάση το μηνιαίο δελτίο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο διάστημα Γενάρη-Απρίλη 2000:

  • Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών έφτασε συνολικά στα 126 δισ. δρχ. έναντι 121,9 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 1999, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,35%. Αναλυτικότερα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 29,5 δισ., ενώ οι ακάλυπτες επιταγές σε 96,4 δισ. δρχ.
  • Οι επιχειρήσεις οι οποίες οδηγήθηκαν σε κλείσιμο εξαιτίας των ασήκωτων οικονομικών βαρών, που συσσωρεύει η ασκούμενη πολιτική της ενίσχυσης της θέσης των μονοπωλίων και των πολυεθνικών σε βάρος των ντόπιων μικρών επιχειρήσεων, και της αδυναμίας του καταναλωτικού κοινού να «ζεστάνει» τα ταμεία, ήταν συνολικά το τετράμηνο Γενάρη-Απρίλη 859. Από αυτές οι 605 είναι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για πτώχευση, ενώ οι 254 κήρυξαν πτώχευση. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, στο διάστημα αυτό πάνω από οκτώ επιχειρήσεις τη μέρα οδηγούνταν στο αδιέξοδο του «λουκέτου». Βέβαια, σ' αυτές θα πρέπει να προστεθούν και εκατοντάδες ακόμη επιχειρήσεις που δεν ακολουθούν την επίσημη διαδικασία πτώχευσης και δεν καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι

Με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προειδοποιούν οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» ότι θ' αντιδράσουν, εάν τόσο ο νέος διοικητής του εργοστασίου, όσο και η διοίκηση της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, δε συζητήσουν μαζί τους για το εργασιακό καθεστώς που θα ισχύσει μετά το ξεπούλημα της επιχείρησης στην «ΤΥΡΑΣ Α.Ε.», στην κατεύθυνση της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους, που κινδυνεύουν άμεσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν.

Ο συντονισμός της δράσης των εργαζομένων της πρώην συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας, συζητήθηκε σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, στην οποία δήλωσαν αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν για ν' αποτρέψουν την κατάργηση και τη συρρίκνωση των παραγωγικών τομέων της βιομηχανίας, απολύσεις προσωπικού, καθώς και την εξαναγκαστική μεταφορά εργαζομένων στα Τρίκαλα για να δουλέψουν στην «ΤΥΡΑΣ» των αδελφών Σαράντη, που κατέχουν πλέον την πλειοψηφία των μετοχών του «ΟΛΥΜΠΟΣ». Επίσης, διεκδικούν εφαρμογή του ωραρίου που ίσχυε μέχρι σήμερα και πενθήμερη απασχόληση, τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Υπαλλήλων, καθώς και την παραμονή τους στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν. Εξέφρασαν, δε, την αντίθεσή τους στην προοπτική των υπερωριών και της υπερεργασίας σε μόνιμη βάση.

Οι οριστικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοστάσιο «Ολυμπος», θα ληφθούν, από τη διοίκηση του Συλλόγου τους, τις επόμενες μέρες.

Σε εφαρμογή ο ... «φιλικός διακανονισμός»

Από τις 20 του Μάη θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο λεγόμενος φιλικός διακανονισμός, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, μεταξύ δύο οδηγών. Οι ασφαλιστικές εταιρίες που συμμετέχουν σ' αυτό τον τρόπο διακανονισμού των ζημιών των πελατών τους έχουν καταλήξει στο έντυπο που θα συμπληρώνουν οι οδηγοί, το οποίο θα περιλαμβάνει τα αντικειμενικά στοιχεία του ατυχήματος, θα συμπληρώνεται επί τόπου και θα αποστέλλεται και από τους δύο οδηγούς στις ασφαλιστικές τους εταιρίες. Να υπενθυμίσουμε ότι μ' αυτό τον τρόπο οι ασφαλισμένοι που δικαιούνται αποζημίωση θα την εισπράττουν από τη δική τους εταιρία και στη συνέχεια η εταιρία του θα διακανονίζει το ποσό με την εταιρία του υπαιτίου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Πατέντες» εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών

Συμβιβαστικά τερτίπια για τη δημιουργία εντυπώσεων, ότι η κυβέρνηση παλεύει τάχα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στην επικείμενη αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος για το βαμβάκι, λάνσαρε προχτές ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης.

Ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι το μόνο αρνητικό στη νέα πρόταση κανονισμού της Κομισιόν για το βαμβάκι είναι η αύξηση του συντελεστή συνυπευθυνότητας από 0,5 σε 0,6. Και... βρήκε τη λύση: Ανακοίνωσε ότι θα υποβληθεί από κοινού με την Ισπανία «ενδιάμεση συμβιβαστική πρόταση», ώστε να παραμείνει ο συντελεστής συνυπευθυνότητας στο 0,5 για κοινοτική παραγωγή μέχρι 1.600.000 τόνους (1.200.000 Ελλάδα και 400.000 Ισπανία) και από κει και πάνω να αυξηθεί ο συντελεστής συνυπευθυνότητας στο 0,6. Ο Γ. Ανωμερίτης, για να δώσει και επισημότητα στη μεσοβέζικη αυτή πρόταση, είχε χτες συνάντηση στο υπουργείο Γεωργίας με εκπροσώπους της επαγγελματικής συνεταιριστικής οργάνωσης βάμβακος της Ισπανίας και το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Από ό,τι φάνηκε χτες, η πρόταση αυτή γίνεται από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας για την «τιμή των όπλων», ώστε να συγκαλυφτεί κάπως η πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης στις αντιαγροτικές επιταγές των Βρυξελλών. Επιπλέον, ο υπουργός Γεωργίας επιχείρησε τεχνηέντως να εμφανίσει ως κυβερνητική επιτυχία το ότι δε θα συζητηθεί στα δύο επόμενα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ η νέα πρόταση κανονισμού της Κομισιόν για το βαμβάκι.

Η ουσία πάντως είναι ότι η όλη πρακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας αποσκοπεί στον εκ νέου εμπαιγμό των βαμβακοπαραγωγών. Γιατί ακόμα και στην απίθανη περίπτωση να γίνει δεκτή η εμφανιζόμενη ως ενδιάμεση συμβιβαστική πρόταση, οι βαμβακοπαραγωγοί θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν βαρύτατο πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Επιπλέον, η κυβέρνηση ούτε που σκέφτεται να θέσει θέμα για κατάργηση των περιορισμών στην παραγωγή και τη χρηματοδότηση, καθώς και των προστίμων συνυπευθυνότητας, όπως άλλωστε ζητούν οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας.

Εκτός των παραπάνω, η κυβερνητική υποκρισία φαίνεται και από το γεγονός ότι ο υπουργός Γεωργίας δηλώνει πως θα πάει να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες την πρόταση κανονισμού για το βαμβάκι σε όφελος των βαμβακοπαραγωγών, τη στιγμή που την έχει αποδεχτεί προκαταβολικά, θέτοντας ήδη σε εφαρμογή μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας για... περιβαλλοντικούς λόγους.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στο έλεος της ... ελεύθερης αγοράς

Αρνείται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών. Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Σκοπελίτη

Με το σύνηθες επιχείρημα της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, ο υφυπουργός Γεωργίας, Ευάγγελος Αργύρης, αρνήθηκε χτες ουσιαστικά τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών της χώρας, που βιώνουν τον εφιάλτη της συνεχούς πτώσης της τιμής του λαδιού, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Σκοπελίτη. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Γεωργίας υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση με τις διαπραγματεύσεις της στην ΕΕ έχει επιτύχει την επιδότηση της μεγαλύτερης ποσότητας λαδιού που έχει επιδοτηθεί τα τελευταία χρόνια, παρότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα από την υπερπαραγωγή». Οσον αφορά το θέμα της προώθησης του προϊόντος υποστήριξε ότι «η χώρα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια για τη διαφήμιση του ελαιολάδου», σημειώνοντας όμως ότι αυτό είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι συνεταιρισμοί και οι διεπαγγελματικές ενώσεις, «ξεχνώντας» τα προβλήματα που έχουν με την ισχύουσα κυβερνητική πολιτική. Κατέληξε λέγοντας πως «ζούμε στη χώρα της ελεύθερης αγοράς και δεσμευόμαστε από αυτούς τους κανόνες». Ανταπαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης, τόνισε ότι «μια απλή έστω επίσκεψη σε μια ελαιοπαραγωγική περιοχή, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ποιο είναι το μέγεθος της ζοφερής κατάστασης», αφού «οι τιμές έχουν φτάσει στον πάτο του βαρελιού» και «το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας του κανονισμού που κατάργησε την παρέμβαση». Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα βρεθούν σε αδιέξοδο, «αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα», επισημαίνοντας ότι στη σκέψη της κυβέρνησης «υπερισχύουν οι ντιρεκτίβες της ΕΕ μπροστά στα συμφέροντα των παραγωγών». Αναφορικά με το θέμα της προώθησης του ελαιολάδου σημείωσε ότι δε γίνεται «καμιά προσπάθεια προώθησης», αφού επαφίενται όλα «στα χέρια των συνεταιρισμών».

Για τις 30 του Ιούνη - αντί για τις 25 του Μάη, που προβλεπόταν αρχικά - παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων και των ισοζυγίων, σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Εξάλλου, το ίδιο υπουργείο ανακοίνωσε για την ερχόμενη Τρίτη 16 του Μάη τη διενέργεια δημοπρασίας εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου 12μηνης διάρκειας και ποσού 40 δισ. δραχμών. Στους αγοραστές θα δοθεί και προμήθεια 0,45% επί της αγοραζόμενης αξίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ