ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Καταδικάστηκε για 10η συνεχή χρονιά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΒΑΝΑ.-

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για δέκατη συνεχή χρονιά ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του τερματισμού του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ κατά της Κούβας, που σύμφωνα με τον Κουβανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ δεν υποστηρίζει καν η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού, 40 χρόνια μετά την επιβολή του.

Η ψηφοφορία έληξε με 167 - 3 ψήφους (όπως και την προηγούμενη χρονιά) ενώ υπήρξαν τρεις αποχές αντί για τέσσερις. Οι 15 χώρες - μέλη της ΕΕ, ψήφισαν υπέρ της (μη δεσμευτικής) απόφασης της Γενικής Συνέλευσης να αρθεί το εμπάργκο, το οποίο παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και «επηρεάζει αρνητικά το διεθνές εμπόριο».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι μεσολαβητές παρακολουθούν τη βία...

Αντονι Ζίνι. Ο Αμερικανός απεσταλμένος πήγε χτες στην Αφιούλα και είπε ότι «χρειάζεται εκεχειρία». Ο Αριέλ Σαρόν διαφωνεί...

Associated Press

Αντονι Ζίνι. Ο Αμερικανός απεσταλμένος πήγε χτες στην Αφιούλα και είπε ότι «χρειάζεται εκεχειρία». Ο Αριέλ Σαρόν διαφωνεί...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΑΦΟΥΛΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο ιλιγγιώδης ρυθμός των - συνήθως αρνητικών και όχι σπάνια τραγικών - εξελίξεων στη Μέση Ανατολή διατηρούνταν χτες αναλλοίωτος. Το πρωί της Τρίτης ισραηλινές δυνάμεις αποχωρούσαν (μερικές εκατοντάδες μέτρα) από την Τζενίν, σε μια επίδειξη του Αριέλ Σαρόν προς τους δύο Αμερικανούς απεσταλμένους, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μπερνς και τον σύμβουλο του Κόλιν Πάουελ, απόστρατο στρατηγό Αντονι Ζίνι, των... γενναιόδωρων προθέσεών του. Ισραηλινοί αξιωματούχοι συναντούσαν τους δύο διπλωματικούς απεσταλμένους, ενώ παράλληλα ο ισραηλινός στρατός παραδεχόταν ότι ήταν βόμβα που είχαν τοποθετήσει άνδρες του που κόστισε τις 5 ζωές παιδιών Παλαιστίνιων 6 ως 14 χρονών που πήγαιναν στο σχολείο, αυτήν τη βδομάδα. Πριν όμως το ρολόι δείξει μεσημέρι, το σκηνικό είχε και πάλι ανατραπεί: δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον Ισραηλινών στην πόλη Αφιούλα, σκοτώνοντας δύο Ισραηλινούς και τραυματίζοντας τουλάχιστον 14 άλλους πριν παγιδευτούν από Ισραηλινούς στρατιώτες και πέσουν νεκροί από τα πυρά τους. Και πριν περάσουν μερικές ώρες, άλλη μια Ισραηλινή έπεφτε νεκρή στη Γάζα.

Οι δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι σε ένα διπλωματικό θεατρινισμό, μετέβησαν λίγο μετά στο σημείο της επίθεσης με ελικόπτερο. Ο πρώην στρατηγός των πεζοναυτών, Αντονι Ζίνι, υπογράμμισε στο Ασοσιέιτεντ Πρες, ότι το συμβάν «δείχνει την ανάγκη μας για μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει κάτι που θα διαρκέσει περισσότερο». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν μιλώντας στην ισραηλινή κρατική τηλεόραση εμφανίστηκε να διαφωνεί: «όσο διαρκεί η τρομοκρατία», είπε, «δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία». Πάγια θέση του, με την οποία έχει διαφωνήσει επανειλημμένως ο υπουργός του των Εξωτερικών...

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβαν μαζί, με κοινή ανακοίνωσή τους, δύο παλαιστινιακές οργανώσεις, ο ισλαμικός Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων της Αλ-Ακσά (η τελευταία «πρόσκειται» στη Φατάχ και αυτό αποτελεί ανυπακοή σε σαφείς οδηγίες που έχει δώσει ο Γιάσερ Αραφάτ, πράγμα που «κάνει χειρότερο» το ότι ο ένας από τους επιτιθέμενους ήταν αστυνομικός).

Οι δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι, που κατά τον Κόλιν Πάουελ πρόκειται να μείνουν στη Μέση Ανατολή «ώσπου να πετύχουν εκεχειρία» (σ.σ. πράγμα όχι τόσο εύκολο να συμβεί όσο είναι το να το λέει κανείς) χτες το βράδυ συναντήθηκαν με τον ΥΠΕΞ Πέρες και σήμερα (Τετάρτη) αναμενόταν να συναντηθούν με το Γιάσερ Αραφάτ.

ΔΠΔ - ΟΔΓ
Η ντελ Πόντε απαιτεί Μλάντιτς-Κάρατζιτς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ και ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η αρχιεισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε χθες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ότι οι αρχές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας «προσφέρουν μιαν ασπίδα» προστασίας στον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, πρωταγωνιστή του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου που «καταζητεί» το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου.

Η ντελ Πόντε δήλωσε ότι ο Μλάντιτς, ο οποίος καταζητείται εδώ κι έξι χρόνια για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995, ζει στη Γιουγκοσλαβία «υπό την επίσημη προστασία του γιουγκοσλαβικού στρατού», όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» χθες. «Ως αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού, ο στρατηγός Μλάντιτς απολαμβάνει στρατιωτικής ατιμωρησίας και προστατεύεται από την εγχώρια όσο και τη διεθνή δικαιοσύνη», ανέφερε στη δήλωσή της η ντελ Πόντε. Το ότι ο Μλάντιτς είναι ελεύθερος, υποστήριξε, πέραν του ότι «αποτελεί προσβολή για το Συμβούλιο Ασφαλείας», οφείλεται κατά κύριο λόγο «στη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδιακή κυβέρνηση» που -όπως υπονόησε- πρέπει να λογοδοτήσει γι' αυτό. «Αντί να συνεργαστεί σαφώς και πλήρως με την κυβέρνηση της Σερβίας, αντί να συνεργαστεί πλήρως με το δικαστήριο», ισχυρίστηκε, «οι ομοσπονδιακές αρχές κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διακόψουν ακόμη και την περιορισμένη συνεργασία». Οι σερβικές αρχές, είπε πάντως, είναι «ιδιαίτερα συνεργάσιμες» - μια απευθείας αναφορά στον Ζόραν Τζίντζιτς και την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που είχε εκπλήξει ακόμη και τον πρόεδρο Κοστούνιτσα κατά τοτινή δήλωσή του. Η ντελ Πόντε, που επισήμανε ότι η λίστα των καταζητούμενων «μεγαλώνει με τα χρόνια», κάλεσε το ΣΑ να απαιτήσει την παράδοση του Μλάντιτς και του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Μαζική εργατική διαδήλωση

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν περίπου 10.000 εργάτες στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι, για να διαδηλώσουν ενάντια στη φτώχεια, τους μισθούς πείνας και τη διαφθορά στην πολιτική της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου, σταματώντας μπροστά στα γραφεία της κυβέρνησης, απαιτώντας από αυτήν να παραιτηθεί. «Κλέφτες», «Κάτω η διαφθορά», «Τσαουσέσκου, πού είσαι;», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Αρκετοί ήταν και οι διαδηλωτές που τόνιζαν ότι κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, η ζωή ήταν κατά πολύ καλύτερη.

«Εχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τον αντικομμουνιστικό ξεσηκωμό, και η Ρουμανία είναι μία από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το βιοτικό επίπεδο και τις ξένες επενδύσεις», τόνισε ο Μπογκντάν Χοσού, επικεφαλής του «Αλφα Καρτέλ», του σωματείου που διοργάνωσε τη διαδήλωση.

Η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον προηγούμενο μήνα τις τιμές στα αναλώσιμα αγαθά, εκτελώντας μέρος του σχεδίου για να φτάνει η χώρα στα διεθνή επίπεδα. Τώρα πια, τα αναλώσιμα αγαθά ενός μήνα φτάνουν ως και 50 δολάρια, μεγάλο ποσό αν αναλογιστεί κανείς πως ο μέσος μηνιαίος μισθός φτάνει μόλις τα 100 δολάρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου το 35% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που έχει καθοριστεί με μηνιαίες αποδοχές τα 40 δολάρια.

ΙΤΑΛΙΑ
Φονική διαρροή υγραερίου

ΡΩΜΗ.-

Η ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε χτες το πρωί πολυκατοικία της «Βία Βεντοτένε», στο βορειοανατολικό εμπορικό κομμάτι της Ρώμης, κι αποδόθηκε σε διαρροή αερίου που χρησιμοποιούνταν για τη θέρμανση, κόστισε τουλάχιστον 5 νεκρούς και 30 τραυματίες, ανακοίνωσαν χτες οι ιταλικές αρχές. Τρεις από τους νεκρούς ήταν πυροσβέστες και δύο πολίτες, σύμφωνα με όσα μετέδιδε το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Τα σωστικά συνεργεία, σύμφωνα με τη RAI, ανέσυραν ζωντανή από τα συντρίμμια μια γυναίκα αργά το απόγευμα, περίπου 10 ώρες μετά την έκρηξη. Υπήρχε άλλος ένας άνθρωπος στα συντρίμμια αλλά δεν ήταν σαφές αν ήταν ζωντανός ή νεκρός.

ΠΓΔΜ
Αναβάλλονται οι εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι εκλογές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) δε θα γίνουν την 27η Ιανουαρίου, όπως προέβλεπε η Συμφωνία της Οχρίδας, αποφάσισε χτες το Κοινοβούλιο της χώρας σε μια τεταμένη συνεδρίαση. Οι περισσότεροι από τους 116 βουλευτές επικαλέστηκαν την αδυναμία ελέγχου των περιοχών όπου δρούσαν (και δρουν ακόμη) αντάρτες του επισήμως διαλυμένου UCK. Αλλά η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατηγόρησε τον Στόγιαν Αντοφ, κατηγορώντας τον ότι «καθυστέρησε την ειρηνευτική διαδικασία». Ο Αντοφ διέκοψε τη συνεδρίαση.

Η αναβολή των εκλογών φαίνεται να «βολεύει» και τα αλβανικά κόμματα, που ισχυρίζονται ότι δε θα υπάρξει αρκετός χρόνος ώστε να «μετακυληθούν» εξουσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των περιοχών όπου ο αλβανικός πληθυσμός πλειοψηφεί. Κατά τον Πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκι την αναβολή ήθελαν κι οι διεθνείς παράγοντες, με τον Απρίλη του 2002 να προτείνεται ως μια «ρεαλιστική» ημερομηνία - στόχος. Η αμνηστία στο μεταξύ προς τα πρώην μέλη του UCK οριστικοποιήθηκε στις λεπτομέρειές της, ενώ η επανείσοδος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ στις πρώην εμπόλεμες επαρχίες προγραμματίζεται για τα μέσα του Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ