ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες αεροπορικές επιδρομές στα σύνορα Συρίας και Ιράκ

Νέες επιδρομές στα σύνορα Συρίας και Ιράκ πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, με το Πεντάγωνο να ισχυρίζεται ότι στόχος ήταν «παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» που εμπλέκονται σε επιθέσεις «εναντίον αμερικανικού προσωπικού και εγκαταστάσεων στο Ιράκ».

Ηταν η δεύτερη φορά μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν που οι ΗΠΑ προχωρούν με το ίδιο πρόσχημα σε βομβαρδισμούς στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή επιδίωξη της Ουάσιγκτον για συνέχιση των επεμβάσεων και των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA, ένα παιδί σκοτώθηκε και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Ντέιρ Ες Ζορ. Σύμφωνα με τη Δαμασκό, οι αμερικανικές βόμβες στοχοποίησαν σπίτια και όχι στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους μίλησαν για... «αμυντικά αεροπορικά πλήγματα» και «απαραίτητη, προσήκουσα και μελετημένη» ενέργεια, με σκοπό «να περιοριστεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης και επίσης να σταλεί ένα καθαρό και αναμφίβολο αποτρεπτικό μήνυμα».

Τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς καταδίκασαν η Συρία, με το υπουργείο Εξωτερικών να καταγγέλλει «κατάφωρη παραβίαση της ιερότητας των συριακών και ιρακινών εδαφών», αλλά και ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράκ, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση των ΗΠΑ «παραβίαση κυριαρχίας».

«Οι ΗΠΑ διαταράσσουν την ασφάλεια στην περιοχή και ένα από τα θύματα αυτής της διαταραχής θα είναι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Με τα μπούνια η Ελλάδα στα νέα «αντιτρομοκρατικά» ιμπεριαλιστικά σχέδια

Με φόντο τους νέους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, πραγματοποιήθηκε χτες στη Ρώμη υπουργική σύνοδος του «Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», στον οποίο συμμετέχουν 83 κράτη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Μάλιστα, πέρα από το διευρυμένο σχήμα, συγκλήθηκε και μια πιο «στενή» σύσκεψη για τη Συρία, με τη συμμετοχή ορισμένων μόνο χωρών, περιλαμβανομένης της Ελλάδας (με ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Τουρκία, Αίγυπτο κ.ά.), για την οποία ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας υπερηφανεύτηκε για «βήμα επανόδου» της χώρας στις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στην υπουργική Σύνοδο συμφώνησαν στην ανάγκη «να δοθεί περισσότερο βάρος στην καταπολέμηση του ISIS στην Αφρική» («φωτογραφίζοντας» το επόμενο θέρετρο των «αντιτρομοκρατικών» σχεδιασμών), ενώ ο Δένδιας υπερθεμάτισε πως η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι «τα σύνορά της δεν προστατεύονται επί των συνόρων της»... (βλ. περισσότερα και στη σελ. 7)

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, πέρα από την υπεράσπιση των νέων αμερικανικών βομβαρδισμών, έθεσε θέμα ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί» η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την κράτηση χιλιάδων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε φυλακές που ελέγχουν κουρδικές δυνάμεις και ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ζητούν από τις χώρες καταγωγής, περιλαμβανομένων αυτών που συμμετέχουν στο συνασπισμό, να επαναπατρίσουν, να επανεντάξουν και, όπου είναι εφικτό, να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους πολίτες τους».

Επίσκεψη Σίσι στο Ιράκ

Στο μεταξύ, χτες έφτασε στη Βαγδάτη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου ηγέτη στο Ιράκ από την εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ το 1990.

Η επίσκεψη Σίσι έγινε στο πλαίσιο και της τριμερούς συνάντησης Αιγύπτου - Ιορδανίας - Ιράκ που σηματοδοτεί την όξυνση των παζαριών για νέες συνεργασίες στην περιοχή.

Σήμερα η υπουργική Σύνοδος του G20

Κοινή σύνοδος, για πρώτη φορά, των υπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης του G20 διεξάγεται σήμερα στην Ιταλία, σηματοδοτώντας τη συνάφεια των γεωπολιτικών και οικονομικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, σε περίοδο μεγάλης όξυνσης του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

Σύμφωνα με την ατζέντα που δίνει η ιταλική προεδρία, οι υπουργοί της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών θα επικεντρωθούν στην «παγκόσμια διακυβέρνηση» και στην «πολυμέρεια», για αντιμετώπιση σημαντικών «παγκόσμιων προκλήσεων» και για την προώθηση της ανάκαμψης σε τομείς όπως η Υγεία, το παγκόσμιο εμπόριο, η δράση για το κλίμα.

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται ακόμη η «αειφόρος» ανάπτυξη στην Αφρική, ήπειρο όπου οξύνεται ο παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για οικονομική και στρατιωτική διείσδυση.

Συνεχίστηκε η νέα περιοδεία Μπλίνκεν στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τη νέα περιοδεία που πραγματοποιεί στην Ευρώπη με αφορμή τη Σύνοδο του G20, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζήτησαν τη «διατλαντική ασφάλεια» και τη «διαρκή συμμαχία του ΝΑΤΟ», δίνοντας έμφαση στους «κοινούς στόχους για την καθιέρωση μιας σταθερής και προβλέψιμης σχέσης με τη Μόσχα, αντιμετωπίζοντας την επιθετική και ανεύθυνη συμπεριφορά της Ρωσίας», αλλά και τη συνεργασία «ως προς την αντιμετώπιση των καταναγκαστικών οικονομικών πρακτικών και προσπαθειών της Κίνας να υπονομεύσει τη βασισμένη σε νόμους διεθνή τάξη».

Επίσης, πριν τη συμμετοχή του στη Σύνοδο του G20 στην Ιταλία ο Μπλίνκεν είχε σειρά επαφών με ομολόγους του, ενώ συναντήθηκε και με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

«Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Ιταλία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο και βασικό εταίρο της στο ΝΑΤΟ. Ακόμα, η Ρώμη παίζει σημαντικό ρόλο στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το μέλλον της Λιβύης. ΗΠΑ και Ιταλία έχουν δεσμευτεί ότι θα κατατροπώσουν το "Ισλαμικό Κράτος" των τζιχαντιστών. Οι δύο χώρες έχουν δηλώσει πως θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του Ιράκ και τη Συρίας. Ακόμα, οι υπουργοί εξωτερικών του G20 πρέπει να επαναχαράξουν την πολιτική τους απέναντι στις χώρες της Αφρικής», δήλωσε ο Μπλίνκεν ενόψει του ταξιδιού του στην Ιταλία.

Ο δε Ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάγιο, που συναντήθηκε χτες με τον Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι σχέσεις της Ρώμης με την Ουάσιγκτον είναι πολύ πιο σημαντικές από τους δεσμούς της με το Πεκίνο, για τους οποίους εξέφρασαν «ανησυχίες» οι ΗΠΑ, ιδίως μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση, το 2019, για ένταξη στην κινεζική επενδυτική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος».

«Είμαστε ισχυροί εμπορικοί εταίροι με την Κίνα, έχουμε μια ιστορική σχέση, αλλά δεν είναι απολύτως συγκρίσιμη με τη συμμαχία αξιών που έχουμε με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντι Μάγιο σε συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν.

Ταυτόχρονα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», καθώς «υπάρχει ανησυχία ιδιαιτέρως για την Αφρική».«Με την υποστήριξη των ΗΠΑ και πολλών άλλων εταίρων» προτάθηκε μια διεθνής ομάδα εργασίας «για να εντοπίσει και να σταματήσει την τρομοκρατική απειλή που σχετίζεται με το "Ισλαμικό Κράτος" στην αφρικανική ήπειρο».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με μεγάλη αποχή (πάνω από 60%) έγινε και ο β' γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. Τόσο το κυβερνών κόμμα (LREM) όσο και ο Εθνικός Συναγερμός (της Μ. Λεπέν) δεν κέρδισαν πλειοψηφία σε καμία περιφέρεια. Στελέχη του LREM μίλησαν για «απογοήτευση για την προεδρική πλειοψηφία», ενώ η Λεπέν έκανε λόγο για «βαθιά κρίση της τοπικής δημοκρατίας». Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι, το πιο «παραδοσιακό» συντηρητικό κόμμα, διασφάλισαν πρωτιές που είχαν σε διάφορες περιφέρειες.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Ραμάλα και άλλες πόλεις της Δυτικής Οχθης για τον θάνατο του Παλαιστίνιου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Ν. Μπανάτ, μετά τη βίαιη σύλληψή του μέσα στο σπίτι του από μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας την περασμένη Πέμπτη στη Χεβρώνα. Ο Μπανάτ κηδεύτηκε την Παρασκευή παρουσία χιλιάδων ανθρώπων, ενώ την Κυριακή το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής (παραιτήθηκε ο υπουργός Εργασίας) «λόγω της έλλειψης σεβασμού στους νόμους και τις ελευθερίες».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες στο Νότιο Λονδίνο εξαιτίας της οποίας εκκενώθηκε ένας σιδηροδρομικός σταθμός και σταθμός του μετρό, ενώ πάνω από 100 πυροσβέστες επιχείρησαν να την θέσουν υπό έλεγχο. Επίσης εκκενώθηκαν τρία εμπορικά κέντρα κοντά στον σταθμό Elephant & Castle, ενώ παραδόθηκαν στις φλόγες έξι οχήματα και ένας τηλεφωνικός θάλαμος. Μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε αναφορά για τραυματίες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τρεις γυναίκες σκοτώθηκαν και άλλες πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση με μαχαίρι την Παρασκευή στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας. Ο δράστης, ένας 24χρονος Σομαλός που είχε ζητήσει άσυλο, είχε κατ' επανάληψη νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, ενώ μέχρι χτες δεν είχε επιβεβαιωθεί το ακριβές κίνητρό του και αν εντάσσεται στην «ισλαμιστική τρομοκρατία». Χτες δύο άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρι στην Ερφούρτη της ανατολικής Γερμανίας. Τα κίνητρα του δράστη δεν ήταν μέχρι χτες αργά γνωστά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Προκαταρκτική έκθεση σχετικά με τα αποκαλούμενα «άγνωστα εναέρια φαινόμενα» (UAP, unidentified aerial phenomena) δημοσιοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η έκθεση αναφέρει ότι από 144 αναφορές για UAP (οι περισσότερες από τις οποίες προέκυψαν τα τελευταία 2 χρόνια), οι 143 παραμένουν ανεξήγητες. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εξωγήινου τύπου εξήγηση, χωρίς όμως να αποκλείεται. Αναφέρεται ότι κάποια UAP θα μπορούσαν να είναι τεχνολογίες από άλλες χώρες (π.χ. Κίνα ή Ρωσία), αλλά θα μπορούσαν να είναι φυσικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα, ενώ υπάρχει αναφορά πως κάποια θα μπορούσαν να αποδίδονται σε εξελίξεις και απόρρητα προγράμματα από αμερικανικές οντότητες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Θα συνεχιστεί η «ισχυρή σχέση» με τις ΗΠΑ

«Οι ηγέτες ΗΠΑ και Αφγανιστάν συμφωνήσαμε σθεναρά ότι αν και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν, η ισχυρή διμερής σχέση θα συνεχιστεί», σημειώνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στο Λευκό Οίκο, την Παρασκευή, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Αφγανιστάν Α. Γάνι.

Ο Μπάιντεν, που μεταξύ άλλων υποδέχτηκε και τον επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, Αμπντουλά Αμπντουλά, δήλωσε ότι «οι Αφγανοί θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, για το τι θέλουν» και ότι «η παράλογη βία πρέπει να σταματήσει».

Ο δε Γάνι χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και σχολίασε ότι «έκανε τον καθέναν να κάνει νέους υπολογισμούς και να ξανασκεφτεί». Επισήμανε δε ότι «μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο της σχέσης μας, όπου αυτή δεν θα πρέπει να είναι στρατιωτική, αλλά περιεκτική, με βάση τα αμοιβαία μας συμφέροντα».

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, θα μείνουν στο Αφγανιστάν περίπου 650 Αμερικανοί στρατιωτικοί που θα ασχολούνται με την ασφάλεια της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς και κάποιες εκατοντάδες που θα «συνεισφέρουν» στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, μέχρι να οριστικοποιηθεί η νέα αποστολή που θα ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις του με ευθύνη της Τουρκίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΙΝΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Υπέγραψαν ανανέωση της Συνθήκης Φιλίας

Την ανανέωση της Συνθήκης Φιλίας (υπεγράφη το 2001) για τουλάχιστον μία 5ετία ακόμα ανακοίνωσαν μετά από χτεσινή τους τηλεδιάσκεψη οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ο Πούτιν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Συνθήκη συνέβαλε σε μια άνευ προηγουμένου αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, υποστηρίζοντας πως ο συντονισμός των δύο πλευρών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής διαδραμάτισε έναν «σταθεροποιητικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις».

Από τη μεριά του ο Σι υπογράμμισε την αξία της «στρατηγικής συνεργασίας» που Μόσχα και Πεκίνο μπορούν να δυναμώσουν για την υπεράσπιση των κοινών τους συμφερόντων.

Σχετικά τηλεγραφήματα υπενθύμιζαν παλιότερες δηλώσεις των δύο πλευρών, που πλέον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και μιας στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ