ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2010
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Η πρακτική των πραξικοπημάτων

Η πρακτική των πραξικοπημάτων στη Λατινική Αμερική, από τους ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους, επανήλθε στις 30 Σεπτέμβρη 2010 με την απόπειρα, που τελικά απέτυχε, ανατροπής του προέδρου του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα. Αυτή η ενέργεια είναι ένας κρίκος στην ενιαία αλυσίδα που περιλαμβάνει το αποτυχημένο πραξικόπημα ενάντια στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες το 2002, την ανατροπή του Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ στην Αϊτή το 2004 και την επιβολή της κατοχής, την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης της Βολιβίας, του Εβο Μοράλες, το 2008, το πραξικόπημα ενάντια στον Πρόεδρο της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια στις 29 Ιούνη 2009.

Ο ουσιαστικός λόγος αυτής της ενέργειας ήταν οι μετριοπαθείς αστικοδημοκρατικές αλλαγές που προωθεί ο Ρ. Κορέα, για τον έλεγχο του φυσικού πλούτου της χώρας, η μη ανανέωση της συμφωνίας της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Μάντα, που σήμανε την υποχρεωτική αποχώρησή τους το 2009.

Το πραξικόπημα ξεκίνησε ως στάση αστυνομικών που αντιδρούσαν για την περικοπή επιδομάτων τους, οι οποίοι κατέλαβαν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, απήγαγαν τον πρόεδρο και τον τραυμάτισαν. Το όλο εγχείρημα όμως απέτυχε γιατί ο στρατός δεν κινήθηκε ενάντια στον πρόεδρο και υπήρξε σημαντική και άμεση κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων. Ωστόσο, είναι η απτή απόδειξη ότι ο ιμπεριαλισμός, οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες (όπως και στο πετυχημένο πραξικόπημα του 2009 στην Ονδούρα) θα κλιμακώσουν την επιθετικότητά τους όχι μόνο ενάντια σε ανεπιθύμητες κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική, αλλά κυρίως ενάντια στα λαϊκά κινήματα, που όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών, που δεν μπορούν παρά να έρθουν με ένταση της ταξικής πάλης και σύγκρουση με τις καπιταλιστικές δομές. Δομές που εξακολουθούν να είναι κυρίαρχες, παρά τις αντιιμπεριαλιστικές διακηρύξεις κυβερνήσεων ή τη σοσιαλδημοκρατική θεωρία περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», θεωρία που επιχειρεί να ...εξανθρωπίσει τον καπιταλισμό.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Τοξικό έγκλημα του καπιταλισμού

Η χειρότερη οικολογική καταστροφή στη νεότερη ιστορία της Ουγγαρίας σημειώθηκε στις 4 Οκτώβρη όταν πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι τοξικής λάσπης διέρρευσαν από δεξαμενή του εργοστασίου αλουμινίου «Ajkai Timfoldgyar» της εταιρείας «MAL Rt» στη Δυτική Ουγγαρία, σπάζοντας αρχικά ένα φράγμα και στη συνέχεια αναμείχθηκαν με νερά από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, προσβάλλοντας μια περιοχή 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συνολικά από την τοξική λάσπη σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι, τραυματίστηκαν πάνω από 120, τρεις κομητείες τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον 7 χωριά και πόλεις επλήγησαν, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και μολύνθηκαν μεγάλα και μικρά ποτάμια.

Τα αίτια της καταστροφής εντοπίζονται στην άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη καθώς υπήρξε κακή συντήρηση της δεξαμενής, αλλά και υπερβολική αποθήκευση της τοξικής λάσπης. Η εταιρεία αποποιήθηκε των ευθυνών της και σήμερα παραμένει υπό κρατικό έλεγχο περίπου 2 χρόνια, δηλαδή για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις καθαρισμού, οι οποίες θα κοστίσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια...

Μετά τις ανατροπές και το κύμα ιδιωτικοποιήσεων το '90 στη χώρα, οι κρατικές επιχειρήσεις - όπως και η «MAL Rt» - πέρασε στα χέρια αυτών που εκμεταλλεύτηκαν τη ληστεία των κρατικών επιχειρήσεων, καθιστώντας τους σήμερα από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας. Την κερδοφορία των καπιταλιστών υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.

ΡΩΣΙΑ
Καταστροφικές πυρκαγιές

Χωρίς προηγούμενο ήταν η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι η Ρωσία καθώς βίωνε το χειρότερο καύσωνα που έπληξε ποτέ τη χώρα και μαίνονταν καθημερινά φονικές πυρκαγιές. Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές, μια έκταση 3 εκατομμυρίων εκταρίων δασικών εκτάσεων καταστράφηκε, κάηκαν περίπου 2.500 κατοικίες, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ πολλές περιοχές της χώρας κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα πολύς λόγος έγινε για ελλείψεις στην αγορά των σιτηρών που θα επέφεραν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών στη Ρωσία, που εκτός των άλλων είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί το 25% της σοδειάς σιτηρών της χώρας.

Η πολιτική της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης των ρωσικών δασών είναι η αιτία των καταστροφών, αφού με το Δασικό Κώδικα προωθήθηκε παραπέρα η εμπορευματοποίηση των δασικών αποθεμάτων, με την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων πυρασφάλειας. Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα με το γεγονός ότι πριν την δασοκτόνα νομοθεσία του 2006 απασχολούνταν περίπου 200.000 άνθρωποι, ενώ μετά το 2006 ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τις 14.000. Ωστόσο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναγκάστηκε να ανακοινώσει πως προτίθεται να επανεξετάσει το Δασικό Κώδικα...

Επικίνδυνες εξελίξεις

Ενας χρόνος τελείωσε, ένας καινούριος ξεκινά. Τα προβλήματα παραμένουν πολλά και αξεπέραστα από το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα που τα γεννά. Αξίζει να επισημανθούν ορισμένα. Η διεθνής ειρήνη κι η ελευθερία λαών σε περιοχές του πλανήτη δοκιμάζεται από τη δραστηριότητα του ιμπεριαλισμού. Η προσοχή του δείχνει στραμμένη σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Χρησιμοποιεί τη συνεπικουρία αντιδραστικών κυβερνήσεων ορισμένων κρατών για να υπονομεύσει ανοιχτά ή κεκαλυμμένα κράτη που οι κυβερνήσεις τους έχουν φιλολαϊκό χαρακτήρα κι αντιστέκονται στα κελεύσματά του, πχ. η Βενεζουέλα. Και στο στόχαστρο είναι διαρκώς ο λαός της Κούβας που έχει επιλέξει το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Πρόσφατα παρατηρείται να μετατοπίζει το ενδιαφέρον του στην Απω Ανατολή στην Κορεατική χερσόνησο με το πάγιο πρόβλημα του διαχωρισμού της σε δυο αντίπαλα κοινωνικά συστήματα με συνοριογραμμή τον τριακοστό όγδοο γεωγραφικό παράλληλο. Εχοντας υπό τον άμεσο έλεγχο τις κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας ασκεί ιμπεριαλιστική πίεση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βορείου Κορέας. Είναι γνωστές οι πρόσφατες προβοκατόρικες ενέργειες της Νοτίου Κορέας εις βάρος της Βορείου, καθυπόδειξη των Γιάνκηδων.

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν να θέλουν να δοκιμάσουν την αντοχή της ΛΔ της Κορέας που δείχνει να αντιστέκεται σθεναρά και σταθερά. Ομως εκ των πραγμάτων υπερβαίνουν αυτόν τον πρώτο λόγο που είναι και στη φύση των ιμπεριαλιστών να ξύνουν τα νύχια τους για πολεμικό καυγά. Το ζήτημα είναι οι εκ των πραγμάτων επιπτώσεις σε γειτονικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία. Πρόσφατα υπεγράφη ένα νομισματικό σύμφωνο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας που θέτει έξω από τις συναλλαγές τους το αμερικανικό δολάριο. Δηλαδή, κατ' ουσία τις ΗΠΑ. Είναι επόμενο τυχόν επεμβατικές ενέργειες εις βάρος της ΛΔ της Κορέας να μην τις αφήσουν αδιάφορες. Αυτό πιθανολογεί και την εμπλοκή της φιλοαμερικάνικης Ιαπωνίας.

Μια ενδεχόμενη όξυνση της πολιτικής των ΗΠΑ να διογκώσει το πρόβλημα της Κορεατικής χερσονήσου, πιθανόν να οδηγήσει σε μια ευθεία αντιπαράθεση παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, και τις Λαϊκές Δημοκρατίες και την διάλυση του Συμφώνου Βαρσοβίας. Θα σηματοδοτήσει την κλιμάκωση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ, της καπιταλιστικής Ρωσίας και της αντιφατικής Κίνας, χωρίς να αποκλείεται κι η εμπλοκή χωρών της ευρύτερης περιοχής. Η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού δείχνει βυθισμένη στα οικονομικά της προβλήματα. Η Μέση Ανατολή στα χρονίζοντα δικά της, με άκρως επικίνδυνες εξελίξεις για την παγκόσμια ειρήνη. Να κι η Ελλάδα με τη νεόκοπη αστική κυβέρνηση των «Μουσολίνηδων», να «σταυρώνει» τα λαϊκά στρώματα και να μοιράζει τα σάβανά της στη διεθνή αλητεία των τοκογλύφων. Οι Λακεδαιμόνιοι έχουν χρέος να αγρυπνούν.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ