ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2012 - Κυριακή 6 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η βαρβαρότητα που βιώνουν 15.000 πολιτικοί κρατούμενοι

Ενας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς κρατούμενους, ο Χοακίν Μπεσέρα, δημοσιογράφος στη Σουηδία, που επιβίωσε από την γενοκτονία κατά της «Πατριωτικής Ενότητας» και συνελήφθη τον Απρίλη του 2011 στη Βενεζουέλα για να εκδοθεί στην Κολομβία
Ενας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς κρατούμενους, ο Χοακίν Μπεσέρα, δημοσιογράφος στη Σουηδία, που επιβίωσε από την γενοκτονία κατά της «Πατριωτικής Ενότητας» και συνελήφθη τον Απρίλη του 2011 στη Βενεζουέλα για να εκδοθεί στην Κολομβία
15.000 και πλέον πολιτικοί κρατούμενοι δεν μπορεί να γίνουν αόρατοι και δεν πρέπει πια να αποσιωπάται η ύπαρξή τους. Υπό το φως της πρόσφατης απελευθέρωσης των τελευταίων αιχμαλώτων πολέμου, που οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC_EP) (το κομμουνιστικό αντάρτικο από το 1964) είχαν αρχίσει εν μέρει να απελευθερώνουν από τη δεκαετία του '90, θα πρέπει η προσοχή μας να στραφεί στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους που η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας κρατάει στις φυλακές. Μόνο ένα μικρό μέρος των κρατουμένων είναι αντάρτες που πιάστηκαν στη διάρκεια μαχών, στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι γενικότερα αγωνιστές του λαϊκού, μαζικού κινήματος.

Ομως, η κυβέρνηση Σάντος επιμένει να δηλώνει ότι αγνοεί την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων ή αιχμαλώτων πολέμου στη χώρα, καθώς επιμένει και να αρνείται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να επισκεφτούν τους κρατούμενους. Ετσι, οι πολιτικοί κρατούμενοι αποφάσισαν να αντιδράσουν και προχώρησαν σε διάφορες κινητοποιήσεις και σε πράξεις ανυπακοής. Συγκεκριμένα στις 20 του περασμένου Μάρτη γύρω στους 550 κρατούμενους προχώρησαν σε τριήμερη απεργία πείνας, ενώ στις 22 του ίδιου μήνα προστέθηκαν και άλλοι, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους. Σε Λα Πικότα, Λα Κομπίτα, Ελ Μπάρνε, Ερον Πικόρα, Πάλο Γκόρδο, Λα Τραμάκουα, Λα Ντοράδα, Κιμπδό και άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα προχώρησαν κρατούμενοι σε απεργία πείνας, δείχνοντας έτσι τη δυνατότητα δράσης και συντονισμού, καθώς και το αγωνιστικό τους πνεύμα.

Οι κρατούμενοι απαιτούν μία διεθνή επιτροπή παρατηρητών για την κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων στην Κολομβία. Η τρομερή κατάσταση των υπεράριθμων κρατουμένων που στοιβάζονται κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες σε φυλακές κυριολεχτικά κοτέτσια είναι σχετικά γνωστή. Ομως αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι τα συχνά βασανιστήρια και η ταπεινωτική μεταχείριση που δέχονται συστηματικά από τους υπαλλήλους του INPEC (Εθνικό Σωφρονιστικό Ινστιτούτο). Μόνο την άνοιξη του 2011 πέθαναν επτά κρατούμενοι λόγω κακομεταχείρισης και άρνησης παροχής βοήθειας, βέβαια ο ακριβής αριθμός των νεκρών κρατουμένων δεν είναι γνωστός.

Η κυβέρνηση αρνείται την ανάγκη μιας διεθνούς επιτροπής παρατηρητών, αφού μια τέτοια επιτροπή θα ξεσκέπαζε τις κτηνώδεις συνθήκες με τις οποίες το κράτος τιμωρεί εκείνους που το καταγγέλλουν. Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη με την απάντηση που έδωσαν οι σωφρονιστικές αρχές στο κίνημα διαμαρτυρίας των πολιτικών κρατουμένων. Εγιναν γνωστές πολλές περιπτώσεις ξυλοδαρμών, κακοποιήσεων και τιμωριών. Αυτή η απεργία πείνας παρά την έκτασή της αποσιωπήθηκε εντελώς από τα κολομβιάνικα και διεθνή ΜΜΕ, ενώ έγινε γνωστή χάρη στην καμπάνια «Να σπάσουμε τα τείχη» και χάρη στην Επιτροπή Αλληλεγγύης με τους Πολιτικούς Κρατούμενους (CSPP).

Γράμμα από τη φυλακή πολιτικού κρατούμενου

«Βρεθήκαμε στον άμεσο αγώνα, τώρα αγωνιζόμαστε και αντιστεκόμαστε από εδώ. Εχουμε το μυαλό μας στον κόσμο, στο λαό μας... Η φυλακή είναι μόνο μία στιγμή στον άπειρο χρόνο της ιστορίας του αγώνα μας.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι εξέλιξη θα έχει η ένοπλη σύγκρουση στην πατρίδα μας. Εκείνο για το οποίο είμαστε σίγουροι οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι αιχμάλωτοι πολέμου, είναι ο λόγος που μας ωθεί να αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, δηλαδή μέχρι να πετύχουμε ώστε οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάνουν μία ολοκληρωμένη μεταστροφή προς όφελος της πλειοψηφίας.(...) Δεν θα έχουμε ειρήνη όσο δεν λύνουμε περιπτώσεις τόσο νευραλγικές όπως ο έλεγχος και η διανομή της γης, δεν θα έχουμε ειρήνη όσο δεν σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση.

(...) Πέρα όμως από αυτά, εκείνο που θέλουμε να πούμε σε εσάς, εκπρόσωποι άλλων λαών και χωρών, είναι ότι ο πόλεμος που προωθείται ενάντια στο λαό μας, εδώ στις φυλακές γίνεται πιο βίαιος και πιο απάνθρωπος, βασανίζουν σωματικά και ψυχολογικά τον πολιτικό, αλλά και τον κοινό κρατούμενο. Υπάρχουν τρόποι να προκαλέσουν συναισθηματικές βλάβες στον άνθρωπο όπως να του αρνούνται το νερό, υγεία σε αυτά τα μέρη είναι να υπονομεύουν τη θέληση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είναι ο εξευτελισμός. Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι έχουμε ένα φασιστικό κράτος που διδάσκει και προωθεί τέτοιες μεθόδους και δεν κρύβει τέτοιες πρακτικές μέσα στις φυλακές. Το να εξαφανίζουν αποδείξεις, να διώκουν και να τιμωρούν αυτούς που τολμούν να καταγγείλουν κλπ., είναι κοινός τόπος εδώ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα των κολομβιάνικων φυλακών, μία πραγματικότητα που δεν βγαίνει στο φως της δημοσιότητας, αφού δείχνουν μόνο τη μία πλευρά των κρατουμένων στον πόλεμο, την πλευρά των στρατιωτών και των αστυνομικών, ενώ οι άλλοι, οι αντάρτες, αυτοί που πέρασαν από στημένες δίκες, δεν υπάρχουν».


Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Υπερασπιζόμαστε το Κόμμα μας

Το πανομοιότυπο μοτίβο που κυκλοφορεί στους αστικούς πολιτικούς κύκλους είναι ότι σ' αυτές τις εκλογές κρίνεται η αξιοπιστία των κομμάτων. Είναι μια εύκολη κι ανώδυνη αυτοκριτική μέσα στο πλαίσιο λαϊκής ανοχής που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει. Αυτό που κρίνεται στην πραγματικότητα είναι η αξιοπιστία του αστικού πολιτικού εποικοδομήματος. Είναι μια προσπάθεια του αστικού πολιτικού κόσμου για μια ακόμα φορά να ξεπεράσει έστω και προσωρινά την αυτοπαγίδευσή του σε συνθήκες γενικευμένης κι εντεινόμενης κρίσης που ο ίδιος εξ αντικειμένου δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί. Το προσωρινό φινάλε της κρίσης αυτή τη φορά είναι άγνωστο στη διάρκεια και κυρίως διαφαίνεται άκρως αρνητικό αποτέλεσμα.

Είθισται, οι επαναλαμβανόμενες ανώδυνες κρίσεις του αστικού συστήματος να ξεπερνιούνται αφήνοντας όμως κάθε φορά κι ένα υπόλοιπο «ουράς» για την επόμενη περιοδική κρίση. Μέχρι που αυτό το υπόλοιπο, η «ουρά», να συσσωρεύεται και να πολλαπλασιάζεται στις διάφορες συνθήκες. Τότε ξεσπά ανυπέρβλητο για το ίδιο το κοινωνικοπολιτικό σύστημα που το γεννά. Μια τέτοια κατάσταση γενικευμένης κρίσης εκφράζει σήμερα το αστικό καθεστώς. Οι γενεσιουργές του κρίσεις χτύπησαν τις ίδιες του τις δομές και καθιστούν ανέφικτη την υπέρβασή τους. Γι' αυτό και η χρονική διάρκεια του φινάλε είναι άγνωστη μαζί με τα αποτελέσματά της.

Αυτή η γενικευμένη αλλά ουσιώδης επισήμανση του αστικού κοινωνικοπολιτικού συστήματος έχει ιδιαίτερη σημασία την ώρα των εκλογών. Είναι ένας ιδιαίτερος «μπούσουλας» για το παραβάν και την ψηφοδόχο την κρίσιμη στιγμή της απόφασης του ψηφοφόρου. Εδώ δεν κρίνεται αυτή καθαυτή η εσωτερική ποιότητα των κομμάτων, ούτε η πολιτική «εξυπνάδα» των αρχηγών. Αυτά καταντούν άνευ σημασίας παρά την εξ αντικειμένου σημασία τους. Εδώ κρίνεται η ταξική προέλευση της πολιτικής τους κι ο προσανατολισμός. Εδώ δε χωράνε αφηρημένες επιλογές αμφιλεγόμενων πολιτικών. Είναι το ίδιο το αστικό σύστημα που διαμορφώνει τους ταξικούς όρους διεξαγωγής των εκλογών. Είναι η κατάντια του σε σημείο που αντιμετωπίζει και την πιο στοιχειώδη εργατοϋπαλληλική ανάγκη ως γενικευμένη απειλή του καθεστώτος. Είναι η ηθική του κατάπτωση στο όνομα του κέρδους να καταδικάζει τον εργαζόμενο λαό στον υλικό, ηθικό και ψυχικό μαρασμό. Είναι η καταστροφή που προκαλείται εξ αντικειμένου της ουσιώδους ανανέωσης του εργατικού δυναμικού και της ισόρροπης προοδευτικής ανάπτυξης της κοινωνίας.

Είναι εν κατακλείδι ο ρασιοναλισμός της ιμπεριαλιστικής παρακμής. Σήμερα υποχρεώνεται να σκεφθεί ο εργαζόμενος. Τόσο ως υποκείμενο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης όσο κι ως αξιοπρεπής άνθρωπος κι οικογενειάρχης. Είναι αλήθεια ότι αυτές οι αλήθειες αποτελούν την εξ αντικειμένου θεωρητική ανάλυση της εργατοϋπαλληλικής τάξης κι είναι η ιδεολογία της. Ομως, το ζήτημα δε σταματά εδώ. Γίνεται καθημερινή πράξη εκμετάλλευσης κι ανέχειας που αρκεί να προσανατολίσει κάθε εργαζόμενο για την επιλογή της ψήφου του. Ακόμη και μέσα από την καθημερινότητα και κυρίως απ' αυτή βγαίνει το δίδαγμα της αναγκαίας ταξικά ψήφου και της επιλογής του πολιτικού φορέα, του κόμματος. Η εργατική τάξη έχει το δικό της κόμμα, το ΚΚΕ, να στηρίξει και υποστηρίξει. Μαζί της φέρνει κι όλα τα πληβειακά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου σ' έναν κοινό κοινωνικο-απελευθερωτικό αγώνα. Σήμερα, κάθε εργατοϋπάλληλος του χεριού και του πνεύματος, κάθε εργαζόμενος της πόλης και του χωριού υπερασπίζεται το κόμμα του. Υπερασπίζεται το ΚΚΕ.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ