ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΡΑΪΣ - ΓΚΕΪΤΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προωθώντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Να εξασφαλίσουν συμμάχους και συμφέροντα επιδίωξαν οι Αμερικάνοι υπουργοί Ράις και Γκέιτς

Associated Press

Να εξασφαλίσουν συμμάχους και συμφέροντα επιδίωξαν οι Αμερικάνοι υπουργοί Ράις και Γκέιτς
Στη Μέση Ανατολή βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της βδομάδας που πέρασε η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Στόχος της περιοδείας τους δεν ήταν άλλος φυσικά από την προώθηση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων της «υπερδύναμης», στο πλαίσιο ενός δυσμενέστατου περιβάλλοντος, εξαιτίας της καταστροφικής μέχρι σήμερα ατραπού του Ιράκ, για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Το πλαίσιο και το περιεχόμενο της στρατηγικής σημασίας περιοδείας τέθηκε πολύ πριν την αναχώρηση των δύο ανώτατων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και δεν είναι άλλο από τη στοχοποίηση και την περικύκλωση του Ιράν και συνάμα την προώθηση του ευρύτερου σχεδίου για τη Μέση Ανατολή. Ενός σχεδίου που θα ισχυροποιήσει τα καθεστώτα της περιοχής, ώστε να κάνουν χρήση των όπλων για την καταπίεση των λαών της περιοχής, προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και τα δικά τους, που όλως τυχαίως συμπίπτουν απολύτως.

Καταρχήν, την παραμονή της αναχώρησης της Ράις, ανακοινώθηκε το σχέδιο στρατιωτικής βοήθειας προς χώρες της περιοχής, ύψους 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου οι χώρες της Μέσης Ανατολής να συνεισφέρουν, «στην ευρύτερη στρατηγική για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της Αλ Κάιντα, της Χεζμπολάχ, της Συρίας και του Ιράν», όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παράλληλα, η Ράις δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους θα ξεκινήσει συνομιλίες με το Κάιρο σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια, προκειμένου να αυξήσει τη στρατηγική θέση της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή και να βοηθήσει στην «ανεξαρτησία και ελευθερία του Λιβάνου».

Στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνονται 13 δισεκατομμύρια δολάρια προς την Αίγυπτο και 30 δισεκατομμύρια ευρώ προς το Ισραήλ, που θα έχουν δεκαετή ισχύ, αφού πρώτα εγκριθούν από το Κογκρέσο. Εκτός όμως της άμεσης στρατιωτικής βοήθειας, η Ράις ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει και ένα πακέτο πωλήσεων όπλων σε αραβικές χώρες, προς τη Σαουδική Αραβία συγκεκριμένα και πέντε χώρες του Κόλπου, το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 5 και τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο αυτό έχει διττό στόχο: Την ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης των αραβικών χωρών εναντίον του Ιράν και τη δωροδοκία τους, ώστε να παρέχουν ακόμη και ψιχία έμπρακτης υποστήριξης προς τον πόλεμο και την κυβέρνηση μαριονέτα του Ιράκ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ισραήλ ήρε την πάγια τακτική των αντιρρήσεών του και δεν προέβαλε «βέτο» στην πώληση όπλων και μάλιστα υψηλής τεχνολογίας - όπως δορυφορικά κατευθυνόμενοι πύραυλοι - προς τις αραβικές χώρες. Η αλλαγή αυτή πλεύσης αποτυπώνεται σαφέστατα στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ: «Κατανοούμε την ανάγκη των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τα μετριοπαθή αραβικά κράτη, καθώς υφίσταται η ανάγκη ύπαρξης ενός ενωμένου μετώπου των ΗΠΑ και όλων εμάς ενάντια στο Ιράν».

Ενα δεύτερο ακόμη ενισχυτικό στοιχείο είναι οι δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις στο αεροδρόμιο της Ιρλανδίας, Σάνον, όπου το αεροσκάφος της σταμάτησε για ανεφοδιασμό καθ' οδόν για την Αίγυπτο που επανέλαβε ότι το Ιράν απειλεί τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και στο σχέδιο της Μέσης Ανατολής που επιζητούμε».

Παρ' όλες όμως τις υποσχέσεις που οι ΗΠΑ εκ των προτέρων αφειδώς μοίραζαν, η αποστολή των δύο αξιωματούχων αποδείχτηκε δύσκολη, καθώς δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν νέες συγκεκριμένες υποσχέσεις για βοήθεια στο Ιράκ από τα αραβικά κράτη, μετά από συνάντηση που έλαβε χώρα στο θέρετρο της Αιγύπτου Σαρμ Ελ Σέιχ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι από εννέα χώρες, τα γειτονικά στο Ιράκ κράτη επανέλαβαν παλιότερες δεσμεύσεις τους, υποσχόμενα «να συνεχίσουν να στηρίζουν το Ιράκ και να επεκτείνουν την οικονομική και πολιτική τους στήριξη», καθώς και να στραφούν εναντίον των τρομοκρατών και όσων τους χρηματοδοτούν...

Στη Σαουδική Αραβία, επόμενο σταθμό της περιοδείας των Ράις και Γκέιτς, οι υποθέσεις κύλησαν ολίγον ομαλότερα, καθώς η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας υποσχέθηκε στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών να στηρίξει μια ειρηνευτική διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή. Σκοπός της διάσκεψης είναι η αναβίωση της αραβικής ειρηνευτικής προσπάθειας και σε αυτή θα συμμετέχουν το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι και τα «μετριοπαθή αραβικά κράτη».

Ανάλογες καλές προθέσεις εισέπραξαν και στο Ισραήλ, όσον αφορά την «αναβίωση» των ειρηνευτικών προσπαθειών ανάμεσα στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή κυβέρνηση που όρισε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Οχθη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ έταξαν για τον «εκσυγχρονισμό» των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας» στη Δυτική Οχθη, 80 εκατομμύρια δολάρια. Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ ζήτησε από την Κ. Ράις να μείνει η Χαμάς «έξω από το παιχνίδι» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Σκέψεις με αφορμή δυο συναντήσεις...

Δυο ξεχωριστές επισκέψεις, μια στις ΗΠΑ από το νέο πρωθυπουργό της Αγγλίας και μια στο Παρίσι από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, υπήρξαν ενδεικτικές για τις πολιτικές κατευθύνσεις μεταξύ των εταίρων της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας. Η επίσκεψη του Αγγλου πρωθυπουργού εμφανίστηκε μάλλον ως κατάθεση διαπιστευτηρίων προς τον αρχηγό της συμμαχίας Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους. Στην πραγματικότητα ήταν μια διαζώσης από την αγγλική κυβέρνηση αποδοχή κι επιβεβαίωση της υποστήριξής της στην αμερικανική πολιτική. Αυτό θεωρήθηκε τυπικά και ουσιαστικά αναγκαίο μετά τις υποκριτικές κριτικές του νέου Αγγλου πρωθυπουργού κατά του Μπλερ για υπέρμετρη φιλο-αμερικανική πολιτική.

Μετά τις δηλώσεις του στο αμερικανικό έδαφος «περί της ευγνωμοσύνης του για το αντιτρομοκρατικό έργο των ΗΠΑ» διαλύθηκε το «σύννεφο» που σκοπίμως είχε δημιουργήσει στην αγγλική κοινή γνώμη για την πολιτική στο Ιράκ. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί εντελώς φυσικό. Η αγγλική αστική τάξη παρέδωσε την πρωτοκαθεδρία της στον καπιταλιστικό κόσμο στις ΗΠΑ μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Από τότε παίζει ρόλο κολαούζου στις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, διασφαλίζοντας μέρος της λείας. Η αποχώρησή της π.χ. από το Ιράκ θα σήμαινε ότι εγκαταλείπει το μερτικό της. Αντίθετα, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της με τη νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση του Ιράν.

Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι είχε, τουλάχιστον φαινομενικά, άλλη διάσταση. Από το ευρύ φάσμα θεμάτων που συζητήθηκαν και που για το περιεχόμενό τους ουδέν επί της ουσίας ανακοινώθηκε, φάνηκε η πρόθεση επιβεβαιωμένης ευρωενωσιακής ευθυγράμμισης. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιρροές που ασκεί ο αγγλο-αμερικανικός παράγοντας όλα περιορίζονται («ευρωσύνταγμα», Τουρκία, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ρωσία κλπ) στο πλαίσιο ενός κατά περίπτωση και κατά χρονική στιγμή εφικτού. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί τουλάχιστον καταρχήν ενδιαφέρον είναι η αναφορά περί της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Η σκέψη π.χ. του Γάλλου Προέδρου για τη δημιουργία ευρωπαϊκού πυροσβεστικού στόλου τονίζει έγκαιρα το ενδιαφέρον της γαλλικής βιομηχανίας αυτοκινήτων κι αεροσκαφών.

Η ερώτηση είναι εάν αυτό το ενδιαφέρον μένει μόνο στον οικονομικό τομέα άμεσης προμήθειας της Ευρώπης από τη γαλλική βιομηχανία ή επεκτείνεται σ' ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Οι φωτιές κατακαίουν όλη τη Νότια Ευρώπη κι οι αναφορές μιλούν για εμπρησμούς. Πόσο μπορεί το γεγονός αυτό να σχετίζεται μ' ένα ανάλογο σχέδιο. Αυτή η καυτή ερώτηση θα διευκρινιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα ήδη μιλούν για εκμετάλλευση ορεινών όγκων κι άλλα αρκετά ενδιαφέροντα. Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα νέο καπιταλιστικό «άλμα»; Ολα μέλλει να φανούν όπως κι η αγγλο-αμερικανική σχέση σε μια πιθανή ανασυγκροτούμενη ηπειρωτική Ευρώπη.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ