ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Η ιστορία μίας «ανανεωμένης» γρίπης...

«Κοτόπουλα χωρίς ιούς» γράφει το πανό του Ινδονήσιου εμπόρου. Η γρίπη «τέχνας κατεργάζεται»...

Associated Press

«Κοτόπουλα χωρίς ιούς» γράφει το πανό του Ινδονήσιου εμπόρου. Η γρίπη «τέχνας κατεργάζεται»...
O ιός (και οι υποτύποι του...) που προκαλεί τη γρίπη των πουλερικών εντοπίστηκε τεκμηριωμένα πριν έναν αιώνα στην Ιταλία, μολονότι δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν πως προϋπήρχε στο μακρινό παρελθόν, μόνο που δεν είχε «βαφτιστεί»... Ιστορικά έχει παρατηρηθεί πως ανά αιώνα εμφανίζονται κατά μέσο όρο δύο με τρεις φορές πανδημίες γρίπης με θύματα όχι μόνον ζώα αλλά και ανθρώπους... Η χειρότερη ήταν η λεγόμενη «ισπανική γρίπη» που σημειώθηκε το 1918 - '19 προκαλώντας διεθνώς το θάνατο έως και 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ακολούθησαν δύο πανδημίες γρίπης (λιγότερο πολύνεκρες) το 1957 - '60 και το 1968 - '69.

Για την ιστορία και προς αποφυγή γεωγραφικών «παρεξηγήσεων», αξίζει να σημειωθεί πως η γρίπη των πουλερικών δε φωλιάζει «μόνον» στην Ασία... Το 1983 - '84 είχε εκδηλωθεί επιδημία γρίπης των πουλερικών (με αιτία τον ιό Η5Ν2) στις ΗΠΑ προκαλώντας το θάνατο 17 εκατομμυρίων πτηνών. Την τριετία 1992 - '95 ο ιός Η5Ν2 χτύπησε εκατοντάδες χιλιάδες πτηνοτροφικές μονάδες στο Μεξικό, το 1999 - 2001 εκδηλώθηκε επιδημία στην Ιταλία με αποτέλεσμα το θάνατο 13 εκατ. πουλερικών. Επιπλέον, το Φλεβάρη του 2003 η γρίπη των πουλερικών «χτύπησε» και την Ολλανδία με αποτέλεσμα το θάνατο ενός κτηνιάτρου και εκατοντάδων χιλιάδων πουλερικών... Βέβαια, το ίδιο ακριβώς διάστημα, γρίπη των πουλερικών εκδηλώθηκε και στο Χονγκ Κονγκ με θύματα όχι μόνον χιλιάδες πτηνά αλλά την ασθένεια δύο ανθρώπων και το θάνατο ενός...

Σήμερα...

Η τρέχουσα κρίση σε τουλάχιστον 10 χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, που πρωτοξεκίνησε στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη στη Νότια Κορέα (με συνέπεια τη θανάτωση δύο εκατομμυρίων πουλερικών), έχει πλέον προκαλέσει τη θανάτωση 50 - 60 εκατομμυρίων πουλερικών. Το χειρότερο; Μέσα στον τελευταίο μήνα στέρησε τη ζωή άνω των 16 ανθρώπων (Βιετνάμ, Ταϊλάνδη) εκ των οποίων αρκετά ήταν μικρά παιδιά, γόνοι φτωχών αγροτικών οικογενειών... Ομως, η μόλυνση ανθρώπων από άρρωστα πτηνά - φορείς συνήθως του ιού Η5Ν1 (που είναι, προς το παρόν, εφικτή μόνον απ' την άμεση επαφή του πρώτου με άρρωστο ζώο) δεν είναι καινούρια υπόθεση. Τεκμηριωμένα παρατηρήθηκε πως κατέστη δυνατή το 1997 στο Χονγκ Κονγκ, όπου προσβλήθηκαν 18 άτομα, εκ των οποίων οι έξι πέθαναν.

Αιτία ανησυχίας...

Αυτό που ανησυχεί σήμερα τους επιστήμονες διεθνώς είναι η γνωστή ικανότητα του «ένοχου» ιού, γνωστού ως Η5Ν1, για ταχεία μετάλλαξη και «υπερπήδηση» των εμποδίων ώστε να μεταδίδεται από ένα ζωικό είδος σε άλλο. Οι επαΐοντες προβληματίζονται ιδιαίτερα, γιατί θεωρείται πιθανή η μετάλλαξή του ώστε να μεταδίδεται μελλοντικά όχι μόνο από ζώο σε άνθρωπο (όπως σήμερα) αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάτι τέτοιο έως σήμερα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι έχει συμβεί, παρά τις πρόσφατες φήμες για τη θανατηφόρα εξέλιξη γρίπης με θύματα δύο γυναίκες στην Ταϊλάνδη που πιθανολογείται πως μολύνθηκαν απ' το συγγενή τους. Ετσι, εάν δεν αποτραπεί το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού (π.χ., με εμβολιασμούς υγειών ζώων, θανάτωση άρρωστων ζώων, αυστηροί υγειονομικοί κανονισμοί σε ζώα και προσωπικό μεγάλων και μικρών πτηνοτροφικών μονάδων) τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία πανδημία γρίπης, ενδεχομένως πολύ υψηλής θνησιμότητας. Εξυπακούεται πως μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δύσκολα η διασπορά των ιών θα περιοριζόταν στα γεωγραφικά όρια της νοτιοανατολικής Ασίας...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Γιατί οι ιοί «προτιμούν» την... Ασία;

«Στην Ασία έχουμε έναν τεράστιο πληθυσμό ζώων, έναν τεράστιο αριθμό πτηνών και τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γης! Μόνον ο πληθυσμός της Κίνας είναι μεγαλύτερος από το συνολικό πληθυσμό της Αφρικής...», παρατηρούσε πριν λίγες μέρες ο Κλάους Στορ, επιφανής ιολόγος - στέλεχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Δεν είχε άδικο... Ομως, οι ιοί της γρίπης δεν «ευδοκιμούν» μόνον στην Ασία. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην «επίκαιρη» επιδημία της «γρίπης των πουλερικών», αυτή εκδηλώθηκε μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια, σε ΗΠΑ, Μεξικό, Ιταλία και Ολλανδία..

Γιατί, όμως, όλο και περισσότερο, τα τελευταία επτά χρόνια οι επιδημίες γρίπης ζώων και ανθρώπων (με προτελευταία την περίπτωση του SARS) εκδηλώνονται σε ασιατικές χώρες; Οχι μόνον λόγω κλίματος (που, ενδεχομένως, προϋπήρχε της... γρίπης). Αλλά και λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της βιομηχανίας παραγωγής και εκμετάλλευσης πουλερικών και των υποπροϊόντων τους (π.χ., η Ταϊλάνδη είναι η τέταρτη στον κόσμο χώρα με εξαγωγές πουλερικών και υποπροϊόντων!)... Μόνον που η τεράστια ανάπτυξη της πτηνοτροφικής «βιομηχανίας» στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας διαδραματίζεται δίχως εκσυγχρονισμό των μέσων ελέγχου της παραγωγής (π.χ. αρκετές πτηνοτροφικές μονάδες σε χώρες της Ασίας αναπτύσσονται υπό «παραδοσιακές» συνθήκες που θέλουν διαφορετικά είδη ζώων να σταβλίζονται όχι μόνον στον ίδιο χώρο, αλλά και σε απόσταση «αναπνοής» από τις οικίες των χωρικών...). Επιπλέον, σε πολλές ασιατικές χώρες τα πουλερικά δε διατίθενται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η αγοραπωλησία τους γίνεται σε ανοιχτές λαϊκές αγορές (παζάρια), με τη διαφορά πως η «τροφή» είναι ολοζώντανη και σφαγιάζεται (πολλές φορές υπό ύποπτες υγειονομικά και κτηνιατρικά συνθήκες) παρουσία... πελάτου.

Περιττό ίσως να αναφερθεί πως η τεράστια ανάπτυξη (μικρών και μεγάλων) πτηνοτροφικών μονάδων στην Ασία συνδέεται με την επίσης ραγδαία αστικοποίηση (έως πρότινος αγροτικών) περιοχών και στην απορρέουσα τεράστια (σε σχέση με το παρελθόν) ζήτηση κρέατος που οφείλεται στη βελτίωση (ή καλύτερα στην ανατροπή παραδοσιακών) διατροφικών συνηθειών...

Επομένως, η ολοένα και αυξανόμενη εκδήλωση επικίνδυνων επιδημιών γρίπης και λοιπών μεταδοτικών νόσων στην Ασία ίσως είναι λιγότερο αινιγματική από το γρίφο του εάν το αβγό έκανε την κότα... Με τη διαφορά πως σήμερα υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι και μέσα για να μην επαναληφθούν παρελθούσες θανατηφόρες πανδημίες (όπως η ισπανική γρίπη του 1918 - '19 με 50 εκατ. νεκρούς!). Εντούτοις, η συνεργασία τεχνολογίας - επιστήμης ιδιαίτερα στην περίπτωση αναπτυσσόμενων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (αλλά και αλλού...) δεν αρκεί για να δώσει παρηγοριά ή λύση στο πρόβλημα. Χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα.

Περί ευρωστρατού...

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής υπήρξε αποκαλυπτικός με δήλωσή του κατά την προεκλογική του περιοδεία σε μεθοριακό στρατόπεδο στη Φλώρινα. Επισήμανε την ανάγκη ενός «σύγχρονου, ευέλικτου, ικανού στρατού», να εγγυάται την ασφάλεια της χώρας, για να συμπληρώσει την αισιοδοξία του για τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» των γειτονικών βαλκανικών χωρών που εγγυάται την ειρήνη.

Τα περί «σύγχρονου κι ευέλικτου» στρατού είναι γνωστά από τις δηλωμένες κυβερνητικές ενέργειες αλλαγής του χαρακτήρα, της οργάνωση και του προσανατολισμού του που αποτελούν τη βάση του νέου αμυντικού δόγματος της Ελλάδας. Η σύνδεσή του με τον ευρωπαϊκό, δηλαδή ευρωενωσιακό προσανατολισμό των κυβερνήσεων των βαλκανικών κρατών που επισήμανε ο Κ. Καραμανλής επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιζητά η αστική Ελλάδα στα Βαλκάνια.

Είναι η συνέχεια από τις αρχές της δεκαετίας 1990 του ελληνικού δόγματος για τη διείσδυση στα Βαλκάνια ως της μόνης χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Το δείγμα αυτό είχε στην αρχή οικονομικό και πολιτικό χαρακτήρα για να εξελιχθεί και σε στρατιωτικό με την αποστολή Ελλήνων μισθοφορικών στρατιωτικών μονάδων σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο κι Αλβανία. Τώρα υλοποιείται είτε στο πλαίσιο ενός περίεργου χωρίς οριστικό στίγμα Ευρωστρατού είτε σε κατά περίπτωση διασυμμαχικές συμπράξεις.

Η αναφερόμενη δήλωση του Κ. Καραμανλή είναι αρκετά διπλωματική ώστε να μην επισύρει ουσιώδεις αρνητικές αντιδράσεις. Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας την ίδια ακριβώς πολιτική θέληση για το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του ελληνικού στρατού συνδεδεμένου με την πορεία των γειτονικών βαλκανικών κρατών προς την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκαλύπτει την εμμονή και του δικού του πυλώνα εξουσίας στο «διεισδυτικό» ρόλο της αστικής Ελλάδας. Είναι γνωστή η θέση του μαχόμενου κινήματος ειρήνης της Ελλάδας για την ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους βασικούς άξονες διεθνών σχέσεων κι εξωτερικής πολιτικής καθώς και σε ζητήματα ειρήνης και πολέμου.

Η δήλωση Κ. Καραμανλή περί «ευέλικτου σύγχρονου στρατού» κι ο «ευρωενωσιακός προσανατολισμός» των γειτονικών κρατών, υποδηλώνουν τη θέση της αστικής Ελλάδας να θεωρεί τα Βαλκάνια ως προνομιακό της χώρο. Το γεγονός αυτό σφραγίζεται με βούλα και υπογραφή από το ΝΑΤΟ. Ανεξαρτήτως της τελεσφόρησης ή μη των ελληνοαστικών επιδιώξεων, ανεξαρτήτως κι από τις τυχόν δραματικές συνέπειες του ελληνοαστικού εγχειρήματος της βαλκανικής διείσδυσης, βέβαιο είναι ότι όλος ο χώρος ΝΑΤΟκρατείται κι ότι η αστική Ελλάδα θα είναι σχετικά ανεκτή εφόσον ευθυγραμμίζεται με τη ΝΑΤΟική θέληση και κυρίως, τα κατά το δοκούν συμφέροντα των ισχυρών διοικούντων, κατ' ουσία, το ΝΑΤΟ. Τότε μόνο θα δύναται, έτσι ή αλλιώς, να κολλάει σε αυτά τα συμφέροντα τις επιδιώξεις σαν η ουρά τους.

Είναι ευνόητο ότι αυτή η προσπάθεια προϋποθέτει Χατζηαβάτικη πολιτική γονυπετίας, δηλαδή την τρέχουσα πολιτική χωρίς ουσιαστική εγγύηση για πολιτικά φάλτσα και στραβοπατήματα από το ευρωατλαντικό ιερατείο. Ο Κ. Καραμανλής είναι, τουλάχιστον, συνεπής σε όλα αυτά όταν στη δήλωσή του συνδέει τον «ευέλικτο, σύγχρονο ελληνικό στρατό» με τον «ευρωενωσιακό προσανατολισμό» των γειτονικών βαλκανικών χωρών. Πρόκειται για μια θεώρηση που βλέπει «την ευελιξία και το συγχρονισμό» του ελληνικού στρατού στον συνολικό βαλκανικό χώρο, δηλαδή υιοθετεί την ύπαρξη μισθοφορικού ελληνικού στρατού σε ρόλο επιστάτη επιβλέποντα στα Βαλκάνια. Μόνο που ο Κ. Καραμανλής ξεχνά μια... λεπτομέρεια. Ο ρόλος αυτός χρειάζεται μια συνεχώς αυξανόμενη οικονομική αιμορραγία που υπερβαίνει τις δεδομένες δυνατότητες της Ελλάδας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ