ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνταγές για «εδώ και τώρα» νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σαρωτικά μέτρα στο Συνταξιοδοτικό, στην αγορά εργασίας, στην Υγεία και στους μισθούς «προτείνει» ο διεθνής οργανισμός. «Θετική» βρήκε την έκθεση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

Ισχνές θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις μέχρι τώρα αντιλαϊκές και αντεργατικές επιδόσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και προτείνει - για τη «σωτηρία» της ελληνικής οικονομίας - την άμεση λήψη νέων σαρωτικών μέτρων (για Συνταξιοδοτικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.). Αυτό είναι το στίγμα του προσχεδίου της έκθεσης του ΔΝΤ, το περιεχόμενο της οποίας - ας σημειωθεί - βρήκε θετικό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Ν. Γκαργκάνας, ενώ ο υπουργός Οικονομίας κράτησε χαμηλούς τόνους!

Στις παραπάνω εκτιμήσεις κατέληξε η αποστολή του ΔΝΤ, που ολοκλήρωσε τους ελέγχους στη χώρα μας και υπέβαλε το σχέδιο - με τις διαπιστώσεις και συνταγές - στην κυβέρνηση για τα ...περαιτέρω. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, λόγω του γεγονότος ότι διανύουμε ήδη προεκλογική περίοδο, επιχείρησε να κρατήσει «χαμηλούς τόνους». Ετσι, αναφέρθηκε μόνο στα ανώδυνα σημεία της έκθεσης, και παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για σχολιασμό των πολλών επίμαχων σημείων, φυγομάχησε αποφεύγοντας να απαντήσει.

Το προσχέδιο της έκθεσης διακρίνεται για την ωμότητά του, σε ό,τι αφορά στην άμεση λήψη σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, κάτι βέβαια που δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία των «αγοραίων οικονομολόγων» και για την αποτελεσματικότητά τους. Στις χώρες που εφαρμόστηκαν οι σκληρές συνταγές του ΔΝΤ (όρα Αργεντινή) όχι μόνο δε λύθηκαν τα οικονομικά προβλήματα αλλά επήλθε κατάρρευση. Η εφαρμογή σκληρών ή λιγότερο σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών δεν έχει καταστεί ικανή να βγάλει την καπιταλιστική οικονομία από τη μακροχρόνια κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Παρ' όλα αυτά το ΔΝΤ επιμένει «αντιλαϊκά», καθώς:

  • Κρίνει «μη βιώσιμη» την πρόσφατη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ από 12,6% το 2000 θα ανέλθουν στο 22,6% του ΑΕΠ το 2050, τη στιγμή που στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 10,4% και 13,3%. Χωρίς φειδώ προτείνει άμεσα μέτρα για τον ...περιορισμό της σπατάλης. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν και αναγνωρίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες δεν ευνοούν περαιτέρω ρυθμίσεις, το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με τρόπο αποφασιστικό ώστε οι συντάξεις γήρατος να παρέχουν ένα επαρκές ελάχιστο εισόδημα σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη μεταξύ των συνταξιούχων». Οχι επομένως συντάξεις για όλους, αλλά για εκείνους που έχουν ανάγκη...
  • Εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη για τις προωθούμενες αλλαγές στο σύστημα Υγείας, αλλά στη συνέχεια προτείνει και νέα μέτρα επισημαίνοντας: «Σχέδια βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών και για την καθιέρωση ενός οικονομικά αποδοτικότερου συστήματος Υγείας είναι ευπρόσδεκτα». Ζητά δηλαδή τη λειτουργία του συστήματος με πιο ισχυρά «ιδιωτικοοικονομικά» κριτήρια, ενώ δεν παραλείπει να χαιρετίσει, μεταξύ άλλων, το μέτρο της «επέκτασης της ευελιξίας στην αρχική παροχή υπηρεσιών Υγείας»
  • Ζητά την πλήρη απορύθμιση στην αγορά εργασίας, αναφέροντας: «Οσον αφορά άλλα θέματα της αγοράς εργασίας, η σχετική εκτεταμένη προστασία της εργασίας παρεμποδίζει τη δραστηριότητα στον επίσημο τομέα (και πιθανά αποτρέπει κάποιες επενδύσεις) ενώ κρατά τους εργαζόμενους στον ανεπίσημο τομέα χωρίς κοινωνική προστασία και δίχτυ ασφαλείας». Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα μιλά για «άκαμπτες ρυθμίσεις απασχόλησης», οι οποίες «έχουν παρακωλύσει την οικονομικώς αποδοτική παροχή υπηρεσιών σε πολλές περιοχές του γενικού κυβερνητικού τομέα». Επίσης, χαιρετίζει την κυβερνητική απόφαση να εισαγάγει το θεσμό της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο τομέα, μέτρο το οποίο θα μπορούσε να θεραπεύσει ως ένα βαθμό τις εμφανιζόμενες ανεπάρκειες
  • Προτείνει στην κυβέρνηση να επιδιώξει την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού με πολιτικές «συγκρατημένων μισθολογικών αυξήσεων ανάλογων αυτών της ευρωζώνης...»
  • Σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2003 εκτιμά ότι «οι στόχοι του δεν είναι αρκετά φιλόδοξοι» σε σχέση με τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και υπενθυμίζει στους κυβερνώντες τη δέσμευσή τους στο προηγούμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μείωση του δημόσιου χρέους στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2010. Προειδοποιεί επίσης ότι οι στόχοι του Προϋπολογισμού του 2003 ενδέχεται να μην επιτευχθούν αν δε ληφθούν μέτρα περιορισμού των δαπανών σε αρκετούς τομείς... Για να προσθέσει ότι «η επιτυχής δημοσιονομική προσαρμογή απαιτεί τον περιορισμό όλων των βασικών δαπανών»
  • Χαιρετίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει μέσα σε δύσκολες συνθήκες το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αποφασιστικότητα «η οποία φάνηκε και από τη μείωση κάποιων προγενέστερων ανώτατων ορίων πώλησης». Δεν αναφέρει επιχείρηση, το θέμα όμως είναι το ξεπούλημα. Για μια ακόμη φορά τίθεται στο στόχαστρο η ΔΕΗ, όπου επισημαίνει ότι «η βραχυπρόθεσμη σύσταση αποτελεσματικού ανταγωνισμού για την παραγωγή ρεύματος θα απαιτούσε παραχωρήσεις από την κυρίαρχη εταιρία».
Συμφωνεί και επαυξάνει!

Το ρόλο «δικηγόρου» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των συμπερασμάτων του για την ελληνική οικονομία και κοινωνία κράτησε για τον εαυτό του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, συμφώνησε πλήρως με τις συνταγές του ΔΝΤ για τον εμπλουτισμό της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Προετοιμάζοντας το έδαφος, είπε πως τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ «δεν είναι διαφορετικά από τις δικές μας εκθέσεις» και πρόσθεσε πως η έκθεση του ΔΝΤ «είναι θετική και συμφωνώ με όλες τις επισημάνσεις της».

Ο διοικητής της ΤτΕ, στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ, έκανε λόγο για «αβεβαιότητες και κινδύνους» που θα εξαρτηθούν και από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αν και, σύμφωνα με τον ίδιο, «δε μιλάμε για καταστροφικά σενάρια», πρόσθεσε ότι τα σενάρια των διεθνών οργανισμών εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 40 δολάρια το βαρέλι. Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι επιπτώσεις θα υπάρξουν και στον τουριστικό τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Στα 116,1 δισ. ευρώ ή 18,5% του ΑΕΠ!

Στο αστρονομικό ύψος των 116,1 δισ. ευρώ ή στο 118,5% του ΑΕΠ έφτασε το Δεκέμβρη του 2002 το χρέος της λεγόμενης «κεντρικής κυβέρνησης» στο οποίο περιλαμβάνονται τα δάνεια του «στενού» και του «ευρύτερου» δημόσιου τομέα. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία μόνο το ύψος των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για τη συνομολόγηση δανείων από διάφορους κρατικούς φορείς έφτασαν στο τέλος του Δεκέμβρη σε 8,7 δισ. ευρώ, έναντι 7,8 δισ. στο α΄ τρίμηνο του 2002.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το 22,8% του συνολικού χρέους έχει συνομολογηθεί σε δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, που συνάφθηκαν με ιδιαίτερα δυσμενείς, για το ελληνικό Δημόσιο, όρους, στα χρόνια της λεγόμενης σύγκλισης με την ΟΝΕ. Τα ομόλογα αυτά εξασφαλίζουν στους τραπεζίτες και τους μεγαλορεντιέρηδες επιτόκιο αρκετά πάνω από το εκάστοτε επιτόκιο των ετήσιων έντοκων γραμματίων. Μέχρι σήμερα το επίσημο επιτόκιο των έντοκων γραμματίων καθοριζόταν από τις προσφορές των τραπεζών, ενώ το δημόσιο έδινε και μια επιπλέον προμήθεια 0,45%. Η κατάργηση της προμήθειας που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση θα σημάνει αυτόματα την αύξηση κατά 0,45% των προσφορών που θα υποβάλουν οι τράπεζες. Κερδισμένοι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση - χάρισμα είναι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια, που έχουν αγοράσει και έχουν στην κατοχή τους τα διαβόητα ομόλογα με κυμαινόμενο επιτόκιο...

«ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ»
Με επιτόκιο 3,6% από τις 17 του Φλεβάρη

Στο 3,6% καθορίστηκε από το υπουργείο Οικονομίας το επιτόκιο των λεγόμενων ετήσιων αποταμιευτικών ομολόγων. Η διάθεση των νέων κρατικών τίτλων θα γίνεται με τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής από τη Δευτέρα 17 του Φλεβάρη μέχρι και την Παρασκευή 21 του Φλεβάρη τόσο από τις τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όσο και τα καταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδας. Το ανώτατο ποσό που μπορεί να πάρει κάποιος καταθέτης φτάνει μέχρι τα 10.000 ευρώ (3,4 εκατ. δρχ.) και σε περίπτωση υπερκάλυψης του συνολικού ποσού (1 δισ. ευρώ) οι τίτλοι αυτοί θα διατεθούν αναλογικά στους ενδιαφερόμενους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρεται το ύψος των ποσοστών προμήθειας που θα πάρουν οι μεσολαβούσες τράπεζες (σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, θα είναι της τάξης του 0,10%-0,15% επί της αξίας των τίτλων). Σημειώνεται πως δικαίωμα αγοράς έχουν και οι κάτοικοι όλων των άλλων κρατών της ευρωζώνης, κάτι που αν συμβεί και πάρει διαστάσεις θα συρρικνώσει μέχρι και θα εξαφανίσει τα τελικά ποσά που αναλογούν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οι τίτλοι αυτοί είναι αφορολόγητοι μόνο στην περίπτωση που διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους (δηλαδή για 1 χρόνο), ενώ αν ρευστοποιηθούν πριν από τη λήξη οι τόκοι θα φορολογηθούν με 10%. Σε περίπτωση πολλαπλών εγγραφών με τον ίδιο ΑΦΜ για συνολικό ποσό πάνω από 10.000 ευρώ ο αποταμιευτής θα αποκλείεται εντελώς από τη δημόσια εγγραφή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ