ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - Α' ΓΥΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
«Ισοπαλία» για τους συνασπισμούς Μακρόν - Μελανσόν

Copyright 2022The Associated P

Με τους δύο κύριους εκλογικούς συνασπισμούς να αναδεικνύονται ουσιαστικά «ισόπαλοι» σε ψήφους, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η συμμαχία «Μαζί», όπου συμμετέχουν το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και οι πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν, συγκέντρωσε 27,77% των ψήφων.

Με πολύ μικρή διαφορά, συγκεντρώνοντας 27,66%, ακολούθησε η «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ενωση» (NUPES), η κεντροαριστερή συμμαχία υπό τον Ζακ Λικ Μελανσόν, στην οποία εκτός από την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το «μεταλλαγμένο» Γαλλικό ΚΚ και άλλες «προοδευτικές» δυνάμεις.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η NUPES αμφισβήτησε την βραχεία κεφαλή Μακρόν, καταγγέλλοντας ότι στο αποτέλεσμά της δεν συμπεριλήφθηκαν ορισμένοι υποψήφιοι που την υποστηρίζουν στην Κορσική και σε υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.

Στοιχείο που υπογραμμίζεται είναι ότι η αποχή ξεπέρασε το 52%.

Την επόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί ο β' γύρος σχεδόν στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών (από τους 577 βουλευτές μόλις οι 5 εκλέχθηκαν από τον πρώτο γύρο).

Με βάση στοιχεία του γαλλικού Τύπου, στον β' γύρο έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της NUPES, 208 προσκείμενοι στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν (περισσότεροι παρά ποτέ) και 87 προσκείμενοι στους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους (λιγότεροι από ποτέ).

Οι πρώτες εκλογικές εκτιμήσεις μετά τον α' γύρο ανέφεραν ότι ο Μακρόν αναμένεται τελικά να εξασφαλίσει 275 με 310 έδρες και η NUPES από 180 έως 210. Σε κάθε περίπτωση το στρατόπεδο του Μακρόν, ακόμα και εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, φαίνεται ότι θα βγει αποδυναμωμένο. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων στο αστικό πολιτικό σκηνικό, η NUPES αναδεικνύεται σε ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι του κατακερματισμού και των μειωμένων ποσοστών που εμφάνιζε μέχρι πρότινος ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας - κεντροαριστεράς.

Σε ό,τι αφορά τη «γεωγραφία» της ψήφου, η NUPES προηγείται στην περιοχή του Παρισιού με 32,9% των ψήφων έναντι 28,61% της συμμαχίας «Μαζί». Η παράταξη Μακρόν προηγείται στη δυτική Γαλλία με ποσοστά κοντά στο 40%, ενώ η ακροδεξιά καταγράφει τα καλύτερα ποσοστά της στη νότια και στη βόρεια Γαλλία.

Οι δηλώσεις μετά τον πρώτο γύρο

Ο Εμ. Μακρόν ζήτησε σε δηλώσεις του μετά τον α' γύρο «ισχυρή πλειοψηφία» για τη συμμαχία «Μαζί!», κάνοντας λόγο για υπέρτατο «εθνικό συμφέρον». Ισχυριζόμενος πως «άκουσε» τις διαμαρτυρίες πολλών, κάλεσε τους Γάλλους να μην προσθέσουν στη σημερινή «διεθνή αταξία» την «εθνική αταξία» και να «μην οδηγήσουν τη χώρα στην ακινησία».

Η δε πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υποστήριξε ότι «είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση (...) Αντιμέτωποι με την κατάσταση του κόσμου και τον πόλεμο προ των πυλών της Ευρώπης, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε μπροστά με τόσο μικρή διαφορά. Καλώ όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφότητα και ο κοσμικισμός».

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν από τη μεριά του είπε ότι «γίναμε για άλλη μια φορά ηγετική πολιτική δύναμη, νικήσαμε την ακροδεξιά και επιστρέψαμε από το τίποτα, από τις κατακόμβες. Και αυτό είναι μη αναστρέψιμο αν ξέρουμε το τι να κάνουμε». Ζήτησε δε να μπει ένα «τέλος στα 30 χρόνια του νεοφιλελευθερισμού». Χαιρέτισε «το αποτέλεσμα μιας ιστορικής συμφωνίας, εκείνης που επέτρεψε τη γέννηση της NUPES» και ευχαρίστησε «όλους εκείνους που κατέστησαν δυνατή αυτή τη συμφωνία και που κατέστησαν σαφές στον λαό μας ότι ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε».

Η δε Μαρίν Λεπέν είπε ότι «την επόμενη Κυριακή είναι σημαντικό να μην ψηφίσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν. Αν το αφήσετε να συμβεί, κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα τούνελ χωρίς φως για πέντε χρόνια». Αναφερόμενη πάντως στις εκλογικές περιφέρειες όπου θα γίνει αναμέτρηση δυνάμεων Μακρόν - Μελανσόν, κάλεσε να μην επιλέξουν οι ψηφοφόροι «μεταξύ των καταστροφέων από πάνω και των καταστροφέων από κάτω».

ΙΣΡΑΗΛ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Στις 13 - 16 Ιούλη η περιοδεία Μπάιντεν

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε Σαουδική Αραβία, Ισραήλ και κατεχόμενη Παλαιστίνη. Η επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 13 ως τις 16 Ιούλη. Πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο και το Ισραήλ ανέφεραν πως το ταξίδι του Προέδρου Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί διαδοχικά σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία καθώς εδώ και μήνες επιτρέπεται το πέρασμα αεροσκαφών από το Ισραήλ μέσα από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας μολονότι οι δύο χώρες ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων (αλλά προετοιμάζουν το έδαφος αργά και σταθερά με τέτοιες «διευθετήσεις»).

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ θα βοηθήσει «στην ενσωμάτωση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή».

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπένετ φαίνεται να επαναφέρει στο προσκήνιο την παλιότερη πρόταση για τη συγκρότηση ενός «ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής» (γνωστότερο παλιότερα, επί Προέδρου Ντ. Τραμπ) σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μέτωπο χωρών κατά του Ιράν.

Σε κείμενο ομιλίας του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Μπένι Γκαντς, ενόψει της επίσκεψης Μπάιντεν, αναφέρεται πως θα πρέπει χώρες της περιοχής να αναπτύξουν κοινή στρατιωτική δύναμη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο ίδιο κείμενο ο Γκαντς αναφέρεται στους δεσμούς ασφαλείας του Ισραήλ με τις χώρες του Κόλπου, οι οποίοι ενισχύθηκαν στο πλαίσιο της ανάπτυξης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσά τους το 2020 με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, καθώς και με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, και σε προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.

Στο κείμενο πάντως δεν διευκρινίζεται αν ο όρος «δύναμη» αναφέρεται σε κοινή στρατιωτική δύναμη ή σε ανάπτυξη γενικότερων κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Στο μεταξύ, σιγοβράζει η ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Ιράν, η οποία αντανακλάται, σε ένα βαθμό, και στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία είναι «μια ασφαλής χώρα». Με τον τρόπο αυτό απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στην πρότερη έκκληση του Ισραήλ προς τους υπηκόους που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν από τη χώρα λόγω πιθανών ιρανικών επιθέσεων ως αντίποινα σε ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις κατά ιρανικών δυνάμεων στη Συρία και αλλού. Νωρίτερα το ισραηλινό Channel 13 μετέδωσε πως ματαιώθηκαν σχέδια Ιρανών πρακτόρων να κάνουν επίθεση σε Ισραηλινούς τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη, υπαινισσόμενο συνεργασία ανάμεσα στις ισραηλινές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (Μοσάντ, ΜΙΤ).

ΚΥΠΡΟΣ
Τριήμερη επίσκεψη του Παλαιστίνιου Προέδρου

Τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλκι, τον επικεφαλής των αρχών ασφαλείας, Ματζίντ Φάρατζ, και άλλους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια σύσφιξης των διμερών και περιφερειακών σχέσεων, στο φόντο επιδείνωσης των συνθηκών ζωής του υπό κατοχή Παλαιστινιακού λαού.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος μετά τη συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους της Παλαιστίνης, καθώς και μεταξύ των πολιτειακών, επιχειρησιακών και επιστημονικών κοινοτήτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πλευρά του, ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την «εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Επίσης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντήθηκε, χτες το μεσημέρι, με τους πρέσβεις αραβικών χωρών στην Κύπρο.

Συνάντηση Αμπάς - βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Πριν μεταβεί στη Λευκωσία (νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας) ο Αμπάς είχε συναντηθεί στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης με την Αμερικανίδα βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής, Μπάρμπαρα Λιφ. Της μετέφερε την επιθυμία του για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Παλαιστινιακό, τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στη βάση διεθνών αποφάσεων με πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να αρθεί το όνομα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΡ) από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Χτες, στην Ιερουσαλήμ μετέβη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων πως «ξεπαγώνει» από την Ευρωπαϊκή Ενωση άμεσα η καθυστερημένη οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ - ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Νέο ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα

Νέο ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε χτες νωρίς το πρωί στα σύνορα Κιργιστάν - Τατζικιστάν μεταξύ των συνοριοφυλάκων στο Kekh, στην Περιφέρεια Sughd του Τατζικιστάν, σε μια περιοχή που υπάρχουν εκκρεμότητες στην οριοθέτηση συνόρων των δύο κρατών.

Σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ, οι συνοριοφύλακες του Κιργιστάν άνοιξαν πυρ με όλμους και υπήρξε αναφορά για έναν νεκρό Τατζίκο συνοριοφύλακα.

Μέχρι χτες το απόγευμα η κατάσταση στα σύνορα παρέμενε τεταμένη, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας Κιργιστάν. Πάντως εκπρόσωποι των δύο κρατών είχαν ήδη συναντηθεί για διαπραγματεύσεις και αποφάσισαν να αποσύρουν τις πρόσθετες δυνάμεις συνοριοφυλακής από τον τόπο του επεισοδίου και να συναντιόνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να ανταλλάσουν πληροφορίες για την κατάσταση.

Τα σύνορα Τατζικιστάν - Κιργιστάν εκτείνονται σε περισσότερα από 980 χλμ. και μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, προέκυψαν δεκάδες αμφισβητούμενα τμήματα κατά μήκος τους συνόρων, ιδιαίτερα σε περιοχές με αποθέματα νερού και άλλου φυσικού πλούτου. Μέχρι τώρα περίπου 663 χλμ. στη μεθόριο περιοχή έχουν οριοθετηθεί ως σύνορα. Σε ορισμένες περιοχές, ξεσπούν κατά καιρούς διαμάχες και συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών των δύο κρατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ