ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΝΕΡΟ
Προκλητική κερδοσκοπία σε βάρος των αγροτών!

Να προπληρώνουν το «δημοτικό χαράτσι» για την άρδευση των χωραφιών τους, αναγκάζει τους φτωχούς αγρότες η Δημοτική Αρχή του Δήμου Νέσσωνος, στη Λάρισα

Να προπληρώσουν το «χοντρό δημοτικό χαράτσι» για το αρδευτικό νερό που θα καταναλώσουν στα χωράφια τους, αναγκάζει τους αγρότες του δήμου η Δημοτική Αρχή Νέσσωνος στο Νομό Λάρισας, και, μάλιστα, σε μια περίοδο που ο φτωχός αγροτικός κόσμος χτυπιέται από παντού και πλήττεται άγρια από την οικονομική κρίση και τις αντιαγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Αυτή η τακτική - που φαίνεται να επεκτείνεται και σε άλλους αγροτικούς δήμους - είναι ένα ακόμα δείγμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως τοπικός φορομπηχτικός μηχανισμός σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Και θα πάρει ακόμα πιο έντονα φορομπηχτικά - αντιλαϊκά χαρακτηριστικά με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» που προωθεί η κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, αντί να στηρίξει τους μικρομεσαίους αγρότες παρέχοντάς τους φτηνό νερό για πότισμα, τους εκμεταλλεύεται με αισχρό τρόπο, αναγκάζοντάς τους να προπληρώνουν τις ώρες που θέλουν να ποτίσουν. Αυτό θα γίνεται με την αγορά από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου μιας ηλεκτρονικής κάρτας, την οποία και θα χρησιμοποιούν στη διάρκεια της ποτιστικής περιόδου. Στην περίπτωση που δε θα έχουν αυτή την κάρτα, δε θα «ανοίγει» το σύστημα για να ποτίσουν.

Να σημειώσουμε ότι στις πομώνες ποτίσματος έχει εγκατασταθεί σύστημα για την καταγραφή των ποσοτήτων αρδευτικού νερού που καταναλώνουν οι αγρότες και του χρηματικού ποσού που πρέπει να πληρώσουν. Και να επισημάνουμε ότι το αρδευτικό νερό είναι πανάκριβο για τον αγρότη, καθώς του κοστίζει από 4 έως 4,5 ευρώ την ώρα, ενώ πληρώνει, επιπλέον, και το μερίδιό τους για τη λειτουργία του διανομέα.

Η ΕΟΑΣ Λάρισας

Σε ανακοίνωση - καταγγελία της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) αναρωτιέται «με ποιο δικαίωμα ο Δήμος Νέσσωνος στερεί τη δυνατότητα ποτίσματος στον αγρότη που δεν έχει να δώσει μπροστά τα λεφτά και περιμένει να πάρει χρήματα από τα αμύγδαλα ή τις άλλες καλλιέργειες που θα πουλήσει, για να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτή για την άρδευση;». Επισημαίνει, δε, ότι οι αγρότες της περιοχής εξαναγκάζονται, στην ουσία, να «δανείζουν» το δήμο έναντι του νερού που θα καταναλώσουν κατά τη θερινή αρδευτική σεζόν, προκειμένου αυτός να κάνει τη «δουλειά» του.

Και συνεχίζει: «Αντί να διεκδικήσει οικονομικούς πόρους από το κράτος και τις κυβερνήσεις που τα παίρνουν διπλά και τριπλά από τους αγρότες, έρχεται και επιτίθεται, με τη σειρά του, ενάντια στον εύκολο στόχο που είναι ο αγρότης. Δε φτάνει που έχουν καταντήσει το αρδευτικό νερό πανάκριβο εμπόρευμα (κοστίζει 4-4,5 ευρώ/ ώρα συν ο διανομέας), έρχονται επιπλέον αυτά τα μέτρα για να διώξουν μια ώρα αρχύτερα τους φτωχομεσαίους αγρότες από τα χωράφια τους».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους αγρότες και συνολικά το λαό να απορρίψουν αυτά τα μέτρα, να αντιπαλέψουν τυχόν επέκτασή τους σε άλλους δήμους και να διεκδικήσουν την κατάργησή τους. Ταυτόχρονα, να διεκδικήσουν τη μείωση του κόστους παραγωγής με τη μείωση της τιμής του αρδευτικού νερού σε λογικά επίπεδα. Να βγάλουν, δε, συμπεράσματα για το τι είδους Δημοτικές Αρχές πρέπει να εκλεγούν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη.

Τέλος, καλούμε τους αγρότες του νομού να ενισχύσουν τους αγροτικούς συλλόγους και την Ομοσπονδία κόντρα στο νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση για κατασκευασμένο από τα πάνω κυβερνητικό συνδικαλισμό».

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Στα 421 εκατ. ευρώ για το α' τρίμηνο

Στα 5,6 εκατ. ευρώ τη μέρα διαμορφώνονται τα «φέσια», σύμφωνα με τα κατάστιχα της «Τειρεσίας»

Σε περισσότερα από 421 εκατ. ευρώ έφτασε μέσα στο α' τρίμηνο του 2010 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, σε ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί σε φέσια ύψους 5,6 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη ημέρα.

Τις διαμορφούμενες συνθήκες ασφυξίας πληρώνουν πρώτα και κύρια οι αδύνατοι κρίκοι της αλυσίδας, οι μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Σε αυτό το πλαίσιο και μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα οι τράπεζες, στο βαθμό που δέχονται να «σπάσουν» επιταγές πελατών τους, το κάνουν με ακόμη δυσμενέστερους όρους φορτώνοντας ακόμη υψηλότερα επιτόκια για τη προεξόφληση. Είναι απόλυτα φανερό ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, υποτίθεται για την προστασία από την «Τειρεσίας ΑΕ», αποτελούν εμπαιγμό, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τα φεσωμένα από τις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με την ολομέτωπη επίθεση που συνεχίζει να κλιμακώνει η κυβέρνηση, την πολιτική που αφαιρεί λαϊκό εισόδημα και μέσω της φορολογικής αφαίμαξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η «Τειρεσίας ΑΕ» από τις τράπεζες και που αφορούν στο τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 2010:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους έφτασε σε 366 εκατ. ευρώ (από 712,6 εκατ. πέρυσι). Η εμφανιζόμενη υποχώρηση 48,6% έχει να κάνει με το πολύ μεγάλο μέτρο σύγκρισης που καταγράφηκε πέρυσι. Τα φετινά επίπεδα είναι υψηλότερα σε ποσοστό που φτάνει σε 54%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν φέτος σε 36.704 (από 70.505 πέρυσι).
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους φτάνει σε 55,5 εκατ. ευρώ (από 59,5 εκατ. ευρώ για το 2009) με υποχώρηση 6,7% εκατ. ευρώ (από 141,2 εκατ. ευρώ πέρυσι), με αύξηση πάνω από 46%.
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αποζημιώσεις κοροϊδία

Κολοβές αποδείχτηκαν οι υποσχέσεις του περασμένου Δεκέμβρη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους ροδακινοπαραγωγούς για αποζημίωση 7 λεπτά το κιλό στο συμπύρηνο ροδάκινο που πήγε πέρσι στη μεταποίηση.

Οπως έγινε γνωστό, η αποζημίωση που δίνεται τελικά είναι 5 λεπτά για τα ροδάκινα που πήγαν για κομπόστα και 4 λεπτά για τα ροδάκινα που πήγαν για χυμοποίηση. Οι ροδακινοπαραγωγοί σε κάθε περίπτωση είναι ζημιωμένοι αφού οι μεταποιητές - βιομήχανοι πήραν όση πρώτη ύλη ήθελαν σε εξευτελιστικές τιμές και η μισή παραγωγή έμεινε στα χωράφια, ενώ οι αποζημιώσεις που δόθηκαν είναι επίσης εξευτελιστικές. Με τις τιμές και τις αποζημιώσεις που δόθηκαν, οι ροδακινοπαραγωγοί δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής για τις ποσότητες που μάζεψαν, αφού τιμή και αποζημίωση δίνουν μεικτά γύρω στα 16 λεπτά για τα ροδάκινα που πήγαν για κομπόστα και γύρω στα 11 λεπτά για τα ροδάκινα που πήγαν για χυμό. Κι αυτό όταν σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών Διευθύνσεων Γεωργίας το κόστος φτάνει τα 25 λεπτά το κιλό.

Από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ και των εντολών του ΠΟΕ, οι ροδακινοπαραγωγοί πλήττονται καίρια, πέφτουν θύματα των κερδοσκοπικών συμφερόντων και πετιούνται εκτός καλλιέργειας. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που εφαρμόζουν την ίδια αντιαγροτική πολιτική και στηρίζουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων, τους εμπαίζουν ασύστολα και τους πετάνε μέχρι τώρα και μερικά ψίχουλα αποζημιώσεων - κοροϊδία. Ομως το κακό με τις εξευτελιστικές τιμές στα ροδάκινα, τους εκβιασμούς των βιομηχάνων και τις μεγάλες ποσότητες που δε θα μπορούν να πουληθούν, θα συνεχιστεί. Φέτος, όπως φαίνεται, τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. Αν οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αγωνιστούν για τιμές επιβίωσης και για ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής, θα πάνε χαμένοι από χέρι.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
«Πρωτοβουλία» ενίσχυσης των πολυεθνικών

Η παραπέρα ενίσχυση της διείσδυσης αμερικανικών πολυεθνικών από την ενέργεια, τον τουρισμό και τον πολιτισμό μέχρι την εκπαίδευση, προβλέπεται μεταξύ άλλων στην «Ελληνοαμερικανική Επιχειρηματική Πρωτοβουλία 2020», που παρουσίασε χτες το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στη διάρκεια της παρουσίασης εκφράστηκε η ολόπλευρη στήριξη της κυβέρνησης, μάλιστα η σχετική «πρωτοβουλία» βρίσκεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εξωτερικών, για τη ...σύσφιξη επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στην ουσία, με άλλοθι την «εξωστρέφεια» των ελληνικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους πρόθυμη να εξασφαλίσει όλες τις διευκολύνσεις που απαιτούν οι ντόπιες και αμερικανικές πολυεθνικές για να «ανοίξουν τις δουλειές τους». Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων που θέτει η σχετική «πρωτοβουλία» είναι να συσταθούν ομάδες εργασίας για τους τομείς: Της ενέργειας και των περιβαλλοντικών εφαρμογών, των εξαγωγών, της γεωργίας και των τροφίμων - ποτών, της έρευνας και ανάπτυξης, ιατρικής και βιοτεχνολογίας, του πολιτισμού και τουρισμού και της εκπαίδευσης. Ενώ, στα «κύρια οφέλη» που προβλέπουν οι επιχειρηματίες περιλαμβάνονται «η δημιουργία μιας μοναδικής ισχυρής φωνής που θα ασκεί επιρροή στην πολιτική και θα ενεργοποιεί αλλαγές» και η «πρόσβαση σε κυβερνητικές αρχές στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ». Ενδεικτικό, ακόμη, της στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση στις επιχειρηματικές βλέψεις είναι ότι την πρωτοβουλία χαιρέτισε με μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην εκδήλωση η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη έπλεξε το εγκώμιο της σχετικής «πρωτοβουλίας» και ανέφερε τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής με επίκεντρο τις ιδιωτικές επενδύσεις με όχημα το ΕΣΠΑ, την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχωράει στο άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

«Η κρίση είναι ευκαιρία να προχωρήσει η Ελλάδα σε ανώτερο επίπεδο ανάπτυξης πέρα από αυτό που έχει κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια», είπε ο Αμερικανός πρέσβης Ντ. Σπέκχαρντ και διέκρινε «γραφειοκρατικά εμπόδια» για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ