ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σαρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Εν μέσω δημοσιεύματων που φέρουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να σχεδιάζει να προωθήσει νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, υποτίθεται για την «οικονομική διάσωση» της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, υποστήριξε χτες στη Βουλή πως η οικονομία της χώρας είναι «ισχυρή (...) και με διεθνή αναγνώριση». Χτες μάλιστα, αναμενόταν να φτάσει στη Μαδρίτη και ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, για συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό την Παρασκευή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο πάντως ενέκρινε χτες τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση του δικαιώματος στην εργασία», που σύμφωνα με την κυβέρνηση στοχεύει «στη βελτίωση της σταθερότητας της απασχόλησης και στη μείωση της προσωρινής εργασίας». Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που ανατρέπει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, καθώς ανάμεσα στα άλλα μειώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης, αντί για 45 ημερομίσθια το έτος όπως ισχύει έως σήμερα σε 33. Παράλληλα, η κυβέρνηση μιλά για «παροχή κινήτρων» στους εργοδότες για σύναψη «συμβολαίων επιμόρφωσης και μαθητείας» των νέων εργαζομένων, αλλά και μέτρα περί «εσωτερικής ευελιξίας» για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα μειώνουν τις ώρες και τις ημέρες της απασχόλησης των εργαζομένων, μειώνοντας φυσικά και τους μισθούς, κ.ά. Σ' αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα ήδη υιοθετημένα μέτρα λιτότητας της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης που μεταξύ άλλων αφορούν μείωση κατά 5% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, κατάργηση επιδόματος γέννας, περικοπές στις δημόσιες και περιφερειακές δαπάνες κλπ.

Μετά από αρκετές ημέρες ...περισυλλογής, οι συμβιβασμένες και εργοδοτικές εδώ και χρόνια ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας (Εργατικές Επιτροπές (CCOO) και Γενική Ενωση Εργατών(UGT) αποφάσισαν να κηρύξουν γενική απεργία για τις 29 Σεπτέμβρη! Την ίδια μέρα ...θα αγωνιστούν (αφού ο «οδοστρωτήρας» θα έχει σαρώσει τα πάντα) μαζί με τη «ναυαρχίδα» του εργοδοτικού συνδικαλισμού της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στη λεγόμενη «πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης».

ΓΑΛΛΙΑ
Νομοσχέδιο κατεδάφισης των συντάξεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ως «αναγκαία μέτρα για την επιβίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» παρουσίασε, χτες, το νομοσχέδιο ολικής ισοπέδωσής του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από αρκετές μέρες «διαρροών» που στόχευσαν στη διαμόρφωση «ενός ευνοϊκότερου κλίματος» και στη χειραγώγηση της γαλλικής κοινής γνώμης, ο υπουργός Εργασίας. Ο Ερικ Βερτ επανέλαβε τη γνωστή, σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, κινδυνολογική επιχειρηματολογία περί «απειλής κατάρρευσης του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια μέχρι το 2018 με ισχύ για όσους είναι γεννημένοι από το 1951, αύξηση των χρόνων των ασφαλιστικών εισφορών στα 41,5 χρόνια μέχρι το 2013. Ταυτόχρονα, όποιος δε συμπληρώνει επαρκή χρόνια εργασίας θα παίρνει πλήρη σύνταξη μόνο στην ηλικία των 67 χρόνων από τα 65 που είναι σήμερα, ενώ ανακοινώθηκε και η σταδιακή, εντός 10 ετών, εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων με αυτές των ιδιωτικών υπαλλήλων στο 10,55% από 7,85%.

Επίσης, προβλέπει ότι μετά το 2012 καταργείται το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης σε όσους έχουν τρία παιδιά μετά από 15 χρόνια δουλειάς. Τέλος, για να «γλυκάνει» το χάπι που καλούνται να καταπιούν οι εργαζόμενοι, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% στα υψηλά εισοδήματα και κατάργηση ορισμένων εισφορο-απαλλαγών για τις επιχειρήσεις. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις αυτές αφορούν τους πάντες: ιδιωτικούς υπαλλήλους, δημοσίους αλλά και όσους εργάζονται υπό το καθεστώς των «βαρέων και ανθυγιεινών».

Θεωρητικώς, το νομοσχέδιο τίθεται υπό διαπραγμάτευση από τους «κοινωνικούς εταίρους» με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προγραμματίζουν πρώτη γενική απεργία την 24η Ιουνίου.

ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Επιχείρηση «κάλυψης» της ΒΡ

Η μόλυνση έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα
Η μόλυνση έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα
OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη δέσμευση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον έλεγχο της διαρροής του πετρελαίου από το κοίτασμα της ΒΡ και να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ακτών του Κόλπου του Μεξικού, επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, το βράδυ της Τρίτης, πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας. Ενα διάγγελμα που είχε στόχο να μειώσει το πολιτικό κόστος αλλά και ουσιαστικά να καλύψει τις ευθύνες για το έγκλημα της ΒΡ.

«Θα αναγκάσουμε την ΒΡ να πληρώσει για την καταστροφή που προκάλεσε» δήλωσε για το «θεαθήναι» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος χες είχε διαδοχικές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας. H συνάντηση ήταν «επιτυχής» καθώς σύμφωνα με το βρετανικό BBC τα στελέχη της εταιρείας «υποσχέθηκαν» ότι θα «χρηματοδοτήσουν με 20 δισεκατομμύρια» το ταμείο που έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει η αμερικανική κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τη στιγμή που η διεύθυνση της εταιρείας ΒΡ γινόταν δεκτή στο Λευκό Οίκο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωνε ότι η ΒΡ έχει ανάγκη από εγγυήσεις όσον αφορά τους επιχειρηματικούς της κινδύνους που σχετίζονται με τη ζημιά που υπέστη ένας πετρελαιαγωγός της στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού, δηλαδή ότι δε θα κατατεθούν εναντίον της αγωγές για τη μόλυνση που προκάλεσε.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Εναλλακτική λιτότητα» προσφέρει το SPD

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι ζυμώσεις στο πολιτικό σκηνικό είναι πυρετώδεις καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) παραπαίει εξαιτίας των εσωτερικών αντιθέσεων και κυρίως των συνεπειών από τις κοινωνικές και εργασιακές εντάσεις που έχουν προκληθεί από το πρωτοφανές πακέτο περικοπών για την «εξοικονόμηση» 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 με κατάργηση πολλών κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών.

Η «ψαλίδα» ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, στη Γερμανία, διευρύνεται συνεχώς προκαλώντας κοινωνική αστάθεια, προειδοποίησε το οικονομικό Ινστιτούτο διαμόρφωσης γνώμης, DIW επισημαίνοντας παράλληλα, την αντίθεση μεγάλων τμημάτων του γερμανικού λαού στο προσφάτως ανακοινωθέν κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας. Εσπευσε λοιπόν ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος - (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να προτείνει «εναλλακτική διέξοδο» για το σύστημα με τη δήλωσή του στη γερμανική Βουλή ότι το SPD δεν πρόκειται να μπλοκάρει το πρόγραμμα λιτότητας εφόσον όμως υιοθετηθεί το «εναλλακτικό πρόγραμμα λιτότητας» και συμπεριληφθούν οι προτάσεις του SPD, όπως περικοπές 10 δισ. ευρώ ανά έτος μέχρι το 2014 δηλαδή περίπου περικοπές στα 40 δισ. ευρώ με έμφαση στις περικοπές των κυβερνητικών επιδοτήσεων, όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλε. «Δεν επιθυμούμε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ένα μεγάλο συνασπισμό» δήλωσε ο Γκάμπριελ μιλώντας στη Μπούντεσταγκ «αλλά όπως είναι φυσικό αναγνωρίζουμε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση».

Οι δηλώσεις του προέδρου του SPD δεν είναι τυχαίες καθώς μερικές ώρες μετά δημοσιοποιήθηκε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Στερν, όπου αναφέρει ότι ένας στους πέντε Γερμανούς ζητά την παραίτηση της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ και μόνο το 8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος αντιμετωπίζει εσωτερικές συγκρούσεις μπορεί να συνεχίσει έτσι. Παράλληλα, το 20% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Μέρκελ πρέπει να εγκαταλείψει το FDP και να συμμετάσχει με το SPD σε ένα «μεγάλο συνασπισμό», παρόμοιο με εκείνο που κυβέρνησε τη χώρα από το 2005 ως το 2009 (λες και δεν ήταν αυτός ο συνασπισμός που επίσης τσάκισε δικαιώματα).

Συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ενώ η εκλογή νέου προέδρου στις 30 Ιουνίου, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χορστ Κέλερ αποτελεί μάλλον «ορόσημο» για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης ειδικά υπό το πρίσμα ότι ούτε τα κόμματα του κυβερνητικού συναπισμού ούτε το SPD ή οι Πράσινοι απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεργασία και στην πυρηνική ενέργεια...

ΣΕΟΥΛ.--

Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας υπέγραψαν την Τρίτη στη Σεούλ οι Πρόεδροι Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ και Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στη Νότια Κορέα. Η εξέλιξη αναπτέρωσε τις ελπίδες της νοτιοκορεατικής πυρηνικής βιομηχανίας που διεκδικεί με αξιώσεις και την εργολαβία κατασκευής πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία παρά το μεγάλο ανταγωνισμό από αμερικανικές, γαλλικές, καναδικές και άλλες εταιρείες που ενεργοποιούνται στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ επιδιώκοντας να παζαρέψει μία καλύτερη προσφορά από τους Νοτιοκορεάτες, δήλωσε χτες με νόημα ότι γενικά η Αγκυρα «είναι ανοιχτή σε προτάσεις από άλλες εταιρείες εάν προσφέρουν καλύτερους όρους».

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης Γκιουλ στη Σεούλ, που είναι η πρώτη Τούρκου αρχηγού κράτους εδώ και 28 χρόνια, υπογράφηκαν συμφωνίες που καλύπτουν την ανάπτυξη διμερούς «ουσιαστικής συνεργασίας» στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, των κατασκευαστικών έργων και της πολεμικής βιομηχανίας.

Χτες, ο Γκιουλ απέτισε φόρο τιμής σε μνημείο Τούρκων πεσόντων στρατιωτών που συμμετείχαν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Κορέας (1950-53).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ