ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ - ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΝ
Τιμή στις γυναίκες του ΔΣΕ με εκδήλωση για την Φρόσω Κοττορού

Η πραγματική ιστορία του τόπου μας, της ταξικής πάλης και σύγκρουσης αποτυπώνεται στην ταινία της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους»

Από την εκδήλωση του Σαββάτου της ΠΕΑΦΕ
Από την εκδήλωση του Σαββάτου της ΠΕΑΦΕ
Τη μνήμη της Φρόσως Κοττορού, ΕΠΟΝίτισσας και ανθυπολοχαγού του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που «έφυγε» το Φλεβάρη του 2009, τίμησε το περασμένο Σάββατο, στον κινηματογράφο «Φιλίπ», η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ). «Την αγέρωχη αντάρτισσα, την αληθινή κομμουνίστρια, που έφυγε ήσυχη, όπως όποιος έχει εκπληρώσει στο ακέραιο το χρέος του απέναντι στους ανθρώπους», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Η τιμητική πλακέτα, που την ανακήρυττε επίτιμο πρόεδρο της ΠΕΑΦΕ, παραδόθηκε από την πρόεδρο της ΠΕΑΦΕ, Ελένη Μωραΐτη, στον Σπύρο Κοττορό, σύζυγο της Φρόσως Κοττορού-Μανίτσα, στην κόρη και τον εγγονό της. Στην ίδια εκδήλωση ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της ΠΕΑΦΕ η Αλίντα Δημητρίου, σκηνοθέτης της ταινίας «Η ζωή στους βράχους», για τη συμμετοχή της, με το έργο της, στην πραγματική Ιστορία. Στην εκδήλωση προβλήθηκε το πρώτο μέρος της ταινίας, όπου ακούγονται 33 γυναίκες μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού (γυναίκες ήταν το 30% του συνόλου των μαχητών του ΔΣΕ) να διηγούνται το συγκλονιστικότερο έπος της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Ανάμεσα τους και η τιμώμενη Φρόσω Κοττορού.

Ο Φοίβος Τσέκερης, επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ και επίτιμος ΓΓ της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αναφέρθηκε στο πλούσιο αγωνιστικό βιογραφικό της Φρ. Κοττορού, τις διώξεις των γονιών της - στελεχών του ΚΚΕ από την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά - την ένταξή της από 15χρονών στο ΚΚΕ, τη συμβολή της στη μαζικοποίηση της ΕΠΟΝ, την ένταξη και δράση της στο ΔΣΕ.

Η Δ. Βασιλοπούλου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ αναφέρθηκε στις παλαιότερες γενιές αγωνιστών - αγωνιστριών, σημειώνοντας: «Η σ. Φρόσω ήταν για μας ένα ζωντανό σχολείο. Ολοι οι ΕΠΟΝίτες είναι για μας ζωντανό σχολείο». Αναφερόμενος στην ταινία της Αλίντας Δημητρίου ο δημοσιογράφος του «Ρ» Γρ. Τραγγανίδας, σημείωσε τη σημασία της για την ιστορική αλήθεια που αποτυπώνει, «σε μια εποχή, όπου γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής επίθεσης ενάντια στη μνήμη, με αιχμή το ξαναγράψιμο της Ιστορίας από τους προσωρινούς νικητές, στον κάθε άλλο παρά "τελειωμένο" αγώνα για την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο».

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν τα αντικομμουνιστικά ψηφίσματα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλη του 2009 και το πιο πρόσφατο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, όπου και στα δύο επιχειρείται η «ταύτιση» του φασισμού με τον κομμουνισμό.

Θεατρικά «θαύματα»

«Wonderland»
«Wonderland»
«Wonderland» τιτλοφορείται η παράσταση που ανεβαίνει αύριο (για δέκα παραστάσεις) στο «Παλλάς», βασισμένη στα έργα «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και «Μέσα από τον καθρέφτη» του Λιούις Κάρολ. Σκηνοθεσία - δραματουργία - κοστούμια Αντζελας Μπρούσκου, μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και ζωντανή μουσική του Απόλωνα Ρέτσου. H Αλίκη μεγάλη πια επιστρέφει στην παιδική της ηλικία - ξαναγίνεται παιδί - καθώς μπαίνοντας σε μία τεράστια οθόνη υπολογιστή παγιδεύεται μέσα στα σκοτεινά δωμάτια του διαδικτύου. Κάνει κύκλους χωρίς κατεύθυνση, αναζητώντας συγκεκριμένα πρόσωπα και μέρη που είχε ξαναζήσει. Ο κόσμος των ενήλικων αποδεικνύεται γρήγορα παράλογος και αυταρχικός για ένα παιδί που δεν το ενδιαφέρουν οι κανόνες... Τα πρόσωπα κρύβονται πίσω από μάσκες, μιλάνε με γρίφους και αινίγματα. Η σκιά του φωτογράφου - συγγραφέα την ακολουθεί και την απαθανατίζει κρυφά. Παίζουν: Ολια Λαζαρίδου, Σταύρος Γιαγκούλης, Μανώλης Καρυωτάκης, Ηλίας Μελέτης, Μάξιμος Μουμούρης κ.ά.

  • Στο θέατρο «Χώρα» παρουσιάζεται το έργο «Η πέτρα της υπομονής», που αφορά στη θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν σήμερα. Η παράσταση βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ατίκ Ραχίμι (βραβείο «Goncourt», το 2008). Σύμφωνα με την περσική μυθολογία, υπάρχει μια μαγική πέτρα που τη βάζεις μπροστά σου και της λες όλα σου τα βάσανα, τους πόνους, όλα σου τα μυστικά... Μέχρι που μια μέρα η πέτρα σκάει, εκρήγνυται. Κι εκείνη ακριβώς τη μέρα λυτρώνεσαι. Μια νεαρή γυναίκα μιλά στον άντρα της που είναι σε κώμα, για τη σχέση τους, τα όνειρά της, τη ζωή της, τον πόλεμο, τη βία, τη θρησκεία, το φόβο, τον έρωτα... Του εξομολογείται για πρώτη φορά αλήθειες που ίσως κάθε γυναίκα σ' αυτόν τον κόσμο θέλει να πει στο σύντροφο της αλλά δεν το τολμά... Σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη. Παίζουν: Νεκταρία Γιαννουδάκη, Δρόσος Σκώτης.
Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος

Το ντοκιμαντέρ «Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος» (2009) του Λευτέρη Ξανθόπουλου (σκηνοθεσία - σενάριο) προβάλλεται αύριο (3/2, 7.30 μ.μ.), στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα». Μια «προσωπογραφία» του συνθέτη και αγωνιστή που ανήκε σε μια γενιά που είχε τη δύναμη και την αντοχή των μυθικών κενταύρων. Με μουσικά εφόδια τα πλούσια παραδοσιακά ακούσματα της γενέτειράς του, Ζακύνθου, έρχεται στην Αθήνα το 1930, σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών και μέχρι το θάνατό του γράφει περισσότερα από 120 έργα, με πιο αντιπροσωπευτικά τα εξής: «Συμφωνία αρ. 1 - της Αντίστασης» (1945), «Ο Διγενής δεν πέθανε» (1952), «Σπάρτακος» (1963) και «Κύπρος - Ελλάδα μας» (1964). Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, γυρνώντας στην ελεύθερη Ελλάδα με το «Θίασο του βουνού», δίνοντας παραστάσεις, οργανώνοντας χορωδίες και γράφοντας τραγούδια που τραγουδήθηκαν από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, με αντιπροσωπευτικότερο «Το τραγούδι του Αρη» ή το «Μικρό Χωριό». Το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνικής μουσικής του παραμένει ανέκδοτο. Η ταινία θα προβληθεί και στις 4/2 (9 μ.μ.) από την ΕΤ-1.

Ρεσιτάλ τραγουδιών

Δύο συνθέτες της νεότερης γενιάς οι Δημήτρης Μαραμής και Χρίστος Θεοδώρου, συναντιούνται σε ρεσιτάλ τραγουδιών με επιλογές από δίσκους τους, θεατρικές μουσικές και ανέκδοτες δουλειές τους (5 και 12/2, 9.30 μ.μ.), στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Θα ακουστούν τραγούδια του Χρ. Θεοδώρου με την Βικτωρία Ταγκούλη και του Δ. Μαραμή από τα cd «Σκηνές από βουβή ταινία» και «Σκοτεινός έρωτας». Επίσης, ακυκλοφόρητα τραγούδια τους και κομμάτια τους από μουσικοθεατρικές παραστάσεις: «Ο ευτυχισμένος Prince», «Προς κατεδάφιση» (Χρ. Θεοδώρου) και από τον κύκλο «Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα» σε ποίηση Κ. Γ. Καρυωτάκη και Μ. Πολυδούρη (Δ. Μαραμής). Τραγούδι: Bικτωρία Ταγκούλη - Θανάσης Χουλιαράς. Πιάνο: Δημήτρης Μαραμής - Χρίστος Θεοδώρου.

Τέσσερις νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, η Νάντια Μπουλέ, η Φένια Χρήστου, ο Δημήτρης Φάκος και ο Λεωνίδας Σώζος παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με όμορφες ερμηνείες, αύριο στο «Metropolis Live Stage» (Πανεπιστημίου 54 και Εμμ. Μπενάκη, 210.3306.682). Τραγούδια των δίσκων που ετοιμάζουν και διασκευές αγαπημένων τραγουδιών, συνδυάζοντας ήχους ροκ και έντεχνου, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας οργανώνει αύριο (7 μ.μ.) στα γραφεία της (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος) εκδήλωση αφιερωμένη στον Ηπειρώτη ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργο Αρμένη. Με συντονίστρια την Γεωργία Λαδογιάννη (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) για τον καλλιτέχνη θα μιλήσουν οι: Κώστας Αλεξίου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Δημήτρης Παπαχρίστος.

Ο ανασκαφέας και διευθυντής των ανασκαφών στο Ακρωτήρι της Θήρας, ομότιμος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Χρίστος Ντούμας, στις 4/2 (7 μ.μ.) θα δώσει διάλεξη στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22). Θέμα του: «Ανασκαφές Ακρωτηρίου Θήρας. Οραμα και πραγματικότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ