ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζεται η απεργία των γιατρών
  • Αντιδρούν στη δραστική περικοπή των εφημεριών που καθιστά αδύνατη την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου
  • Τεράστιες οι ελλείψεις ειδικών και ειδικευομένων γιατρών στο Νεογνολογικό Τμήμα

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε, χτες, η απεργία διαρκείας των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Χτες το Πανεπιστημιακό είχε γενική εφημερία, η οποία «βγήκε» μόνο με το προσωπικό ασφαλείας - δε λειτούργησαν τα εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία - αφού η συμμετοχή των γιατρών στην απεργία ήταν και πάλι καθολική, όπως και τις δύο προηγούμενες μέρες.

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση των απεργών, όπου θα συζητηθεί η πορεία του αγώνα, μετά και τη συνάντηση που πρόκειται να έχει το ΔΣ του συλλόγου των γιατρών με τον πρόεδρο του ΠΕΣΥ Θεσσαλίας, Γ. Πάγκαλο.

Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας διαμαρτύρονται για τη δραστική περικοπή των εφημεριών, στην οποία προχώρησε η διοίκηση επικαλούμενη έλλειψη πιστώσεων και η οποία καθιστά, σχεδόν, αδύνατη την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και ζητούν ν' αναλάβουν οι διευθυντές των κλινικών και των εργαστηρίων την ευθύνη για την έκδοση και την εφαρμογή του προγράμματος εφημεριών, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν.

Η διοίκηση και ειδικότερα ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου, Γ. Μεσσήνης, επιχειρεί, με κάθε τρόπο, να σταματήσει η απεργία, χωρίς να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των γιατρών και χωρίς ν' αντιμετωπιστεί, επί της ουσίας, το πρόβλημα λειτουργίας του νοσοκομείου.

Ετσι δίνει αόριστες και γενικές υποσχέσεις για πρόσθετα κονδύλια που θα δοθούν για την κάλυψη των εφημεριών μέχρι το τέλος του χρόνου - για το αίτημα των γιατρών ν' αυξηθούν τα κονδύλια για τις εφημερίες του 2002 δεν απαντά - και, ταυτόχρονα, κατηγορεί τους απεργούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, προσπαθώντας να φέρει τους εργαζόμενους σε αντιπαράθεση με τους ασθενείς...

Υπολειτουργεί το Νεογνολογικό

Ομως, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία αντιμετωπίζει και το Νεογνολογικό Τμήμα του νοσοκομείου λόγω της έλλειψης ειδικών και ειδικευόμενων γιατρών. Το Νεογνολογικό, που διαθέτει εντατική μονάδα, είναι το μοναδικό, όχι μόνο στη Λάρισα, αλλά σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία και εφημερεύει καθημερινά, διαθέτει μόνο τέσσερις γιατρούς και δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στην κάλυψη των αναγκών.

Στη Θεσσαλία, κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση, γίνονται 6.000 τοκετοί και περισσότερα από 600 νεογνά νοσηλεύονται στο Νεογνολογικό Τμήμα. Κατά συνέπεια οι 4 γιατροί, με καθημερινή εφημερία του τμήματος, καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου 600 περιστατικά ετησίως. Δηλαδή, στον κάθε γιατρό αντιστοιχούν 10 μέρες εφημεριών, περίπου, το μήνα. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα μετά τις μετακινήσεις γιατρών από το Νεογνολογικό στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική.

Βεβαίως, για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Νεογνολογικό Τμήμα, όπως και σε πολλές άλλες κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ευθύνεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που αρνείται να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους.

Με έγγραφό της προς τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας η διευθύντρια του Νεογνολογικού Τμήματος Β. Τσικρίκα «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τη λειτουργία του, επισημαίνοντας ότι «η συνέχιση της παρούσας κατάστασης είναι αδύνατη και ως εκ τούτου ουδεμία ευθύνη μπορούμε ν' αναλάβουμε για ό,τι ήθελε προκύψει».

Το Νεογνολογικό είναι ένα από τα ζωτικής σημασίας τμήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και, παρά τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να μειωθούν κατά πολύ οι διακομιδές νεογνών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, μια χρονοβόρα διαδικασία, που πολλές φορές, απειλούσε τη ζωή νεογνών. Ομως, αν συνεχιστεί η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τότε θα είναι αδύνατη η λειτουργία του τμήματος, με τεράστιες επιπτώσεις σ' όλη τη Θεσσαλία.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ
Αυξήθηκαν απόπειρες αυτοκτονίας και ηρεμιστικά

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι απόπειρες αυτοκτονίας στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους νέους και τις γυναίκες και κυρίως στα αστικά κέντρα. Την πενταετία 1995 - 2000, παρουσιάστηκε αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας κατά 37,5% (από 4.972 περιπτώσεις το 1995 αυξήθηκαν σε 6.834 το 2000), ενώ το 76% των αποπειρών αυτών έγιναν από γυναίκες.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τον απολογισμό λειτουργίας του 2000 του Κέντρου Δηλητηριάσεων, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Σημαντική αύξηση όμως παρουσιάζεται και στη χρήση ηρεμιστικών και αγχολυτικών, τα οποία, δυστυχώς βρίσκονται σε πολλά σπίτια και κατέχουν την πρώτη θέση στις δηλητηριάσεις από φάρμακα. Συνολικά τα φάρμακα, αποτελούν την πρώτη αιτία δηλητηριάσεων (ποσοστό 47,3%), ενώ ακολουθούν τα είδη οικιακής χρήσης (24%), τα καλλυντικά (5,2%), οι διάφορες χημικές ουσίες (7%), τα γεωργικά φάρμακα (3,5%), οι τροφές (2,4%), τα δαγκώματα ζώων (1,7%) και τα φυτά (0,4%).

Το 2000 το Κέντρο δέχτηκε συνολικά 42.418 κλήσεις, οι περισσότερες απ' τις οποίες αφορούσαν σε ερωτήσεις για δηλητηριάσεις. Η πλειοψηφία των κλήσεων για δηλητηριάσεις (53,8%) πάντως γίνεται από την Αττική, ενώ, παράλληλα, το ποσοστό των δηλητηριάσεων αυξάνεται σε άλλα διαμερίσματα της χώρας όπου υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα. Το ποσοστό των δηλητηριάσεων είναι υψηλότερο στα αστικά κέντρα, κυρίως, γιατί οι συνθήκες ευνοούν τις δηλητηριάσεις και ιδίως στα παιδιά, τα οποία δεν έχουν ελεύθερους χώρους για παιχνίδι. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, η πλέον ευαίσθητη ηλικία για δηλητηριάσεις είναι αυτή των 1 - 4 ετών.

Ανάκληση απόφασης για πανεπιστημιακούς

Στην ανάκληση των προσωρινών διαταγών που επέτρεπαν στους πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί, προχώρησε με την 27759/2001 απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά από σχετική αίτηση του Α' ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας, οι πανεπιστημιακοί γιατροί, σύμφωνα με το νόμο 2889/2001, έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ της Πανεπιστημιακής κλινικής και της Ιδιωτικής μέχρι την 2/6/2001, και τονίζει ότι η διοίκηση του Διαβαλκανικού Κέντρου οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Οχι κεραίες στη Σαντορίνη

Την απομάκρυνση δύο κεραιών από την κορυφή του προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη (η μία κεραία - αναμεταδότης είναι της ΕΡΤ και η άλλη του ΟΤΕ) ζήτησε το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις υπ' αριθμόν 3381 και 3382 αποφάσεις του.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επικαλείται περιβαλλοντικούς λόγους και κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της γύρω περιοχής.

Ειδικότερα, για την ΕΡΤ, το ΣτΕ έκρινε ότι η κεραία θα πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως, καθώς η διεύθυνση της κρατικής τηλεόρασης δεν πρόβαλε πειστικούς λόγους που να δικαιολογούν την παραμονή της κεραίας.

Οσον αφορά την κεραία του ΟΤΕ, το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να απομακρυνθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αναφέρει ότι για το διάστημα που η κεραία θα λειτουργεί, ο Οργανισμός οφείλει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας. Ο χρόνος της οριστικής απομάκρυνσης της κεραίας του ΟΤΕ θα καθοριστεί από τον υπουργό Μεταφορών. Τέλος, για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τον ΟΤΕ, ελήφθη υπόψη ο ισχυρισμός του Οργανισμού πως η συγκεκριμένη θέση που βρίσκεται η κεραία είναι στρατηγική για τα άλλα νησιά και πως για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης μέσω υποβρύχιων καλωδίων χρειάζεται χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ