ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αισθητικό δεκανίκι» το Ολυμπιείο

Την «έντονη διαμαρτυρία του» για τις επεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου για τη συναυλία του Β. Παπαθανασίου, τον «σκεπτικισμό» και τις αντιρρήσεις του «για τον τρόπο που η πολιτεία χρησιμοποιεί τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Αν και ο σύλλογος «θεωρεί σημαντική την προσπάθεια προσέγγισης των αρχαιολογικών χώρων με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ποιότητας», ωστόσο εκφράζει τις ανησυχίες του, γιατί στη συναυλία στο Ολυμπιείο «οι εκτεταμένες σκηνικές και λοιπές κατασκευές για τις ανάγκες της παραστάσεως, πρόκειται να στηθούν πάνω σε υποκείμενες αρχαιότητες, με τον όγκο τους, δε, θα ανταγωνίζονται αισθητικά τους ιστάμενους κίονες του ναού, αποτελώντας ταυτόχρονα απειλή για την ακεραιότητά τους».

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τέτοιου «προσεγγίσεις» του μνημείου «δεν το προβάλλουν, αλλά το χρησιμοποιούν ως αισθητικό δεκανίκι, υποβιβάζοντας την ηθική και καλλιτεχνική του αξία». Και καταλήγουν: «Η χρήση των μνημείων και η ένταξή τους στη σύγχρονη πολιτιστική δραστηριότητα είναι ευκταία. Αλίμονο όμως, εάν μια εφήμερη προβολή τους "προς δόξα" των συγχρόνων ανταγωνίζεται την αξία τους και διακυβεύει την ασφάλειά τους!».

Φεστιβαλικός «άνεμος»

Η αφίσα του Φεστιβάλ Τρίπολης
Η αφίσα του Φεστιβάλ Τρίπολης
«Δροσερό», πολιτιστικό καλοκαίρι υπόσχονται τα Φεστιβάλ Τρίπολης και Αρχαίας Ολυμπίας που αρχίζουν τις παραστάσεις τους στα τέλη του μήνα.

Το 2ο Φεστιβάλ Τρίπολης, που διοργανώνει το Κέντρο Καλλιτεχνικής Πράξης του Δήμου Τρίπολης (28/6-29/7), αφορά σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει και επιστημονικό χαρακτήρα, αφού διοργανώνεται Θεατρολογικό Συμπόσιο με θέμα «Ηθοποιός - Κείμενο - Χώρος» (14-15/7, Cineville).

Θα δοθούν συνολικά 23 θεατρικές παραστάσεις και αντίστοιχες συναντήσεις των καλλιτεχνών με το κοινό, πέντε κινηματογραφικές προβολές (9-18/7) και δύο συναυλίες (Σαβίνα Γιαννάτου 11/7, νεανικά συγκροτήματα).

Φέτος οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα απλωθούν σε πλατείες και πεζόδρομους της πόλης. Η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 29/6 στο «Πετροπούλειο» με τα εγκαίνια έκθεσης υλικού των καλλιτεχνικών σχημάτων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, ενώ την ίδια μέρα στην Πλατεία Πετρινού, το Θέατρο Δρόμου θα παρουσιάσει την «Κωμωδία με πλάνες και όνειρα» σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά. Σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης θα λειτουργούν και οι εκθέσεις «Παγκόσμιας Θεατρικής Αφίσας» και «Μνημείο Χάινερ Μίλερ», αφιερωμένη στο γερμανό θεατρικό συγγραφέα. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται ο κύκλος «Μεταμορφώσεις γυναίκας» (17,19/7) με ομιλίες και θεατρικές ερμηνείες με θέμα τη γυναίκα.

Οι φεστιβαλικές παραστάσεις θα ξεκινήσουν στις 28/6 με το «Πρόχειρο Θέατρο» στο έργο «Αντιγόνη, ω η Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Δέσποινας Γκάτζιου.

Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας (30/6-2/9) περιλαμβάνει θέατρο, μουσική και χορό. Την έναρξη θα κάνει η διάσημη σοπράνο Dame Kiri Te Kanawa με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (30/6). Ακολουθούν: Φλαμένγκο από την Ισπανίδα χορεύτρια Cristina Hoyos (7/7), συναυλία του Γιάννη Κότσιρα (14/7), «Ραϊμόντα» του Γκλαζουνόφ από το διάσημο Ρώσο χορευτή Ιγκορ Ζελένσκι και το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (21/7), συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Αλκίνοου Ιωαννίδη (24/7), συναυλία των Δ. Τσακνή και Λ. Μαχαιρίτσα (28/7), «Βάκχες» του Ευριπίδη με τον Μάριο Φραγκούλη σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη (1/8), «Ιππής» του Αριστοφάνη με τους Τάσο Χαλκιά και Γιώργο Παρτσαλάκη σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα (4/8), «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με τους Γιώργο Κιμούλη - Πέγκυ Τρικαλιώτη σε σκηνοθεσία του πρώτου (11/8), συναυλία Χάρις Αλεξίου (18/8), «Οι Απάχηδες των Αθηνών» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (25/8), «Carmina Burana» του Καρλ Ορφ από τη Θερινή Οπερα της Γερμανίας (31/8, 1 και 2/9).

«Διαδρομή» με «Ιππής»

Τους «Ιππής» του Αριστοφάνη θα παρουσιάσει το καλοκαίρι η «Θεατρική Διαδρομή», ξεκινώντας από το Ρωμαϊκό Ωδείο, στην Πάτρα, αύριο και το Σάββατο.

H πιο ωμή πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη, αλληγορική και με συμβολικά ονόματα, αγγίζει το σήμερα, αφού ο μεγάλος κωμικός ποιητής σατιρίζει την απάτη, τη φαυλότητα, την αναξιοκρατία και προειδοποιεί για τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν να πλήξουν τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Οι «Ιππής» θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και σε όλα τα μεγάλα ελληνικά φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο του καλοκαιριού.

H σκηνοθεσία είναι του Κώστα Μπάκα, η μετάφραση του K. X. Μύρη, τα σκηνικά του Νίκου Στεφάνου, τα κοστούμια της Ιωάννας Παπαντωνίου, η μουσική του Βασίλη Δημητρίου, η χορογραφία του Χάρη Μανταφούνη. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάσος Χαλκιάς, Γιάννης Θωμάς, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Στάθης Βούτος, Σπύρος Κουβαρδάς, Μάκης Αρβανιτάκης, Λουκάς Ζήκος κ.ά.

Θεσσαλονίκη 1913-1918

Λεόν Μπισί «Γυναίκες στον τσιγγάνικο καταυλισμό» (Μουσείο Αλμπέρ Καν)
Λεόν Μπισί «Γυναίκες στον τσιγγάνικο καταυλισμό» (Μουσείο Αλμπέρ Καν)
Εντυπωσιακές αυτοχρωμικές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης, των ετών 1913 και 1918, παρουσιάζονται στη μεγάλη έκθεση «Θεσσαλονίκη 1913 και 1918: Οι τύχες των Βαλκανίων», η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη. Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση οργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Αλμπέρ Καν (στο οποίο ανήκει αυτό το σπάνιο φωτογραφικό υλικό) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η έκθεση παρουσιάζει τμήμα των έγχρωμων φωτογραφιών που τράβηξαν στη Θεσσαλονίκη, τον Απρίλη του 1913 ο Αυγ. Λεόν, τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς ο Στ. Πασέ και το 1918 ο Λ. Μπισί, για λογαριασμό του Αλμπέρ Καν και των «Αρχείων του Πλανήτη». Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «η Θεσσαλονίκη, τα χρόνια της φωτογράφισης, παρουσιάζει μια γοητευτική και εξαιρετικά σύνθετη μορφή. Η πόλη αναδύεται ως ένα ποικιλόχρωμο σταυροδρόμι πολιτισμών, ένα πραγματικό μουσείο ιδιωμάτων και θρησκειών». Οι αυτοχρωμίες που παρουσιάζονται στην έκθεση δεν επιχειρούν την εξαντλητική θέαση της Θεσσαλονίκης, αλλά «ανασυστήνουν μέρος της ζωντανής πραγματικότητας της πόλης, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην ιστορία της».

Εικαστικές «Σημαίες»

Εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4), έκθεση έργων του Παύλου με τίτλο «Σημαίες της Ευρώπης». Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει τρεις περίπου μήνες, διοργανώνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «στα 16 έργα σημαίες, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί σ' ένα πρώτο επίπεδο αυτούσιες και ευδιάκριτες τις σημαίες των κρατών - μελών της Ευρώπης σαν βάση της σύνθεσής του, ενώ σ' ένα δεύτερο επίπεδο επικαλύπτει την εικόνα της βάσης μ' ένα πολύχρωμο διχτυωτό πλέγμα, που απαλύνει, χωρίς να εξαφανίζει, την αναγνωρίσιμη ιδιαιτερότητα της κάθε σημαίας». Την έκθεση επιμελήθηκε η Μαρία Κοτζαμάνη.

Ημέρα Μουσικής

Πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Μουσικής. Στις 11πμ-7μμ, στην πλατεία Συντάγματος, θα παρουσιαστούν πολλά σχήματα, με τη συνεργασία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Στις 8μμ τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων. Στο Κέντρο Τεχνών (Πάρκο Ελευθερίας), στις 8.30μμ, διοργανώνονται συναυλίες με τη συμμετοχή του «Ατενέουμ», ενώ στις 9μμ, στο Μέγαρο Μουσικής, η Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον Μότσαρτ.

  • Αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου Γάλλου ποιητή και τραγουδοποιού Ζορζ Μπρασέν είναι η βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31). Ελληνες και Γάλλοι θα τραγουδήσουν επιτυχίες του, ενώ θα παρουσιαστεί το μουσικό θέαμα «Le copain d' abord» από τον Υβ Υζυρώ και τρεις μουσικούς.
  • Στο Βυζαντινό Μουσείο (9μμ), ο Χρήστος Τσιαμούλης θα παρουσιάσει το έργο του «Αθως ο εμός». Στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου (9μμ) εμφανίζεται η ορχήστρα εγχόρδων «Intrarti», ενώ στο Μοσχάτο (πλ. Γεννηματά) θα εμφανιστούν χορωδιακά και ορχηστρικά σχήματα του Δημοτικού Ωδείου.
Εγκαίνια του Πύργου Ραγίου

Το Ανοιχτό Μουσείο - Χώρο και τη Φωτογραφική Εκθεση στο μεταβυζαντινό Πύργο του αρχαιολογικού χώρου Πύργου Ραγίου Θεσπρωτίας θα εγκαινιάσει η γγ του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, αύριο.

Την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος κατοικείται από τη νεολιθική έως και τη μεταβυζαντινή εποχή. Την κλασική περίοδο ο λόφος οχυρώθηκε και συνδέθηκε με την Κερκυραϊκή Περαία, δηλαδή τη βάση που ίδρυσαν οι Κερκυραίοι τον 5ο αι. π.Χ. στην ηπειρωτική ακτή.

Οι εργασίες ανάδειξης επικεντρώθηκαν στην αποκατάσταση του μεταβυζαντινού Πύργου στην αρχική του μορφή και τη δημιουργία στο εσωτερικό του εκθεσιακών χώρων. Ο Πύργος είναι κτισμένος πάνω στο κλασικό τείχος. Ο περιβάλλων χώρος δέχτηκε ήπιες επεμβάσεις (βελτίωση του δρόμου και δημιουργία περιηγητικών διαδρομών). Ο αρχαιολογικός χώρος Πύργου Ραγίου θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από 8.30πμ-3μμ.

Επιμένουν αγωνιστικά οι έκτακτοι

Επαναλήφθηκε χτες, με αμείωτο πάθος, ο συμβολικός αποκλεισμός της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και του Λευκού Πύργου στη θεσσαλονίκη (το μνημείο «ντύθηκε» με μαύρα πανό), από τους έκτακτους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, οι οποίοι απαιτούν τη μονιμοποίησή τους.

Για άλλη μια φορά, πολύχρωμα μπαλόνια, κρουστά, σφυρίχτρες, πανό, πλακάτ και συνθήματα «υποδέχτηκαν» στην Ακρόπολη τους τουρίστες, οι οποίοι ενημερώνονταν για το τι συμβαίνει από φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες που τους μοίραζαν οι συγκεντρωμένοι. Αυτή τη φορά, στην «γκάμα» των ευρηματικών συνθημάτων των εκτάκτων, προστέθηκε και ένα σύνθημα ενάντια στη συναυλία στο Ολυμπιείο: «Τα μνημεία φθείρουν οι συναυλίες και όχι των εκτάκτων οι απεργίες». Σύνθημα το οποίο, εκτός των άλλων, δείχνει πως οι έκτακτοι δεν πρόκειται να ξεχάσουν τις πρωθυπουργικές και υπουργικές δηλώσεις πριν λίγους μήνες, σύμφωνα με τις οποίες, τα μνημεία «κινδύνευαν» από τους απεργούς!

Οι έκτακτοι ακολουθούν με συνέπεια το αγωνιστικό πρόγραμμα που αποφασίστηκε στην πρόσφατη γενική τους συνέλευση, στο πλαίσιο του οποίου προετοιμάζεται και η πανελλαδική εξόρμηση ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα αιτήματά τους.

Διάλεξη του καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Στάνλεϊ Κάβελ με θέμα «Φιλμ και Οπερα», διοργανώνει σήμερα (7 μμ), στην αίθουσα «Ιωάννη Δρακοπούλου» του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ