ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Στάχτη στα μάτια των λαών» το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις φυσικές καταστροφές

Από την πλημμύρα πριν έναν χρόνο στη Γιάννουλη της Λάρισας

Eurokinissi

Από την πλημμύρα πριν έναν χρόνο στη Γιάννουλη της Λάρισας
Ενα ακόμα ψήφισμα - «στάχτη στα μάτια των λαών», με το οποίο η ΕΕ επιδίδεται σε ρεσιτάλ υποκρισίας απέναντι στους πληγέντες λαούς από τις φυσικές καταστροφές, εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. Παρότι η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα στην ανακάλυψη πολλών δυνατοτήτων στην ουσιαστική πρόληψη και την άμεση κατάλληλη παρέμβαση αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, τελικά εξελίσσεται σε «κανονικότητα» τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την ΕΕ το να αποτελούν συστηματικά οι λαοί έρμαια πλημμυρών, πυρκαγιών ή σεισμών.

Αυτές τις μέρες οι λαοί στην Ευρώπη βρέθηκαν αντιμέτωποι με πλημμύρες που ήδη άφησαν πίσω τους 21 νεκρούς σε Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία, αλλά και με πυρκαγιές στην Πορτογαλία, από τις οποίες 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν. Στη δε Ελλάδα εκτός από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, με μια απλή βροχή πλημμύρισαν προ ημερών περιοχές, όπως η Αττική, η Κομοτηνή, η Χίος κ.ά., ενώ οι πληγέντες στη Θεσσαλία ανεβαίνουν έναν δίχως τέλος «Γολγοθά».

Οπως τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «πρόκειται για συνέπειες της ίδιας εγκληματικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων που αφήνει τον λαό απροστάτευτο σε κάθε φυσικό φαινόμενο. ΕΕ και κυβερνήσεις κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τα περί κλιματικής κρίσης και "πράσινης" στρατηγικής και επικαλούνται τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων ως άλλοθι. Το ίδιο τροπάρι ακολουθεί και το ψήφισμα αποκρύπτοντας την τραγική ανεπάρκεια των μηχανισμών του επιλεκτικά ανίκανου αστικού κράτους με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα κι υποδομές επικαλούμενο μονότονα και προκλητικά τη σφοδρότητα των φαινομένων.

Αντ' αυτού εξαντλείται σε κατευθύνσεις πιο "έξυπνων", "ευέλικτων" μηχανισμών κράτους και Τοπικής Διοίκησης με αυξήσεις χρηματοδοτήσεων για να διευκολύνονται οι επενδύσεις για την κερδοφορία των μεγάλων κατασκευαστών. Απορρίπτεται δε η καθολική προστασία και θωράκιση του λαού από τα φυσικά φαινόμενα με τις γνωστές πρακτικές περί "εκτίμησης κινδύνων" κι "ευάλωτων περιοχών", αλλά και την πλειοδοσία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος λειτουργεί ως μηχανισμός διαιώνισης των τραγικών ελλείψεων σε μέσα, προσωπικό κι υποδομές στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Αυτή η πολιτική τους προωθείται γιατί αντιλαμβάνονται αυτά τα μέτρα για τη θωράκιση και τις ανάγκες του λαού ως "κόστος", με βάση και τις απαράδεκτες Οδηγίες της ΕΕ που απαιτούν "να μην υπάρχει υπερβολικό κόστος" για τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ οι πλημμύρες αποκτούν ελάσσονα σημασία όταν γίνονται σε περιοχές "με περιορισμένους οικονομικούς πόρους" ή "σε αραιοκατοικημένες περιοχές".

Αυτό που αποδεικνύεται συνεχώς, είτε με πιο έντονα - αλλά όχι απρόβλεπτα - φαινόμενα, είτε με φθινοπωρινές βροχές των 20 λεπτών είναι ότι οι λαοί είναι μονίμως απροστάτευτοι απέναντι σε οποιασδήποτε έντασης φαινόμενο. Ταυτόχρονα, στο όνομα της "ατομικής ευθύνης" επωμίζονται όλα τα βάρη, την ώρα που αποζημιώσεις από κράτος, ΕΛΓΑ αλλά και το περιβόητο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ όχι μόνο δεν καλύπτουν τους πληγέντες στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν αλλά αντίθετα πετούν το ξεροκόμματο των "συμβολικών" αποζημιώσεων κι αυτά ως επί το πλείστον για υποδομές κι όχι για τους ίδιους τους πληγέντες (βλ. 101 εκατ. του Ταμείου για τη Θεσσαλία, όπου η καταστροφή ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ). Ετσι στρώνουν το έδαφος στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των ασφαλιστικών ομίλων.

Οι λαοί έχουν χορτάσει από ψηφίσματα με τα γνωστά κροκοδείλια δάκρυα και τις ανέξοδες αναλύσεις για τον κακό καιρό και την "κλιματική κρίση". Γι' αυτό απαιτούν εδώ και τώρα αποζημιώσεις στους πληγέντες στο 100% των καταστροφών σε κατοικίες, περιουσίες, καλλιέργειες κι άμεση θωράκιση με μόνιμο προσωπικό, μέσα κι υποδομές με βάση τις πραγματικές ανάγκες, διεκδικώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θωράκισης από τις φυσικές καταστροφές με βάση την πρόληψη».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Επερώτηση για τη λήψη μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κρήτης, ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα, επισημαίνει σε Επερώτησή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από μία δυνατή βροχή στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Γαζίου του δήμου Μαλεβιζίου, η οποία κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και τις μεγάλες καταστροφές αγροτικών καλλιεργειών που πλημμύρισαν τον περασμένο Μάιο, στο Φόδελε του δήμου Μαλεβιζίου, όπου υπήρχαν και θύματα, καθώς και τις φονικές πλημμύρες τον Οκτώβρη του 2022 σε Αγία Πελαγία, Λυγαριά και Παλαιόκαστρο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά μέτρα εδώ και τώρα.

Καταγγέλλει την πλήρη απουσία σχεδιασμού πρόληψης με σκοπό τη μείωση της τρωτότητας και την ελαχιστοποίηση του πλημμυρικού κινδύνου, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις με την απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου, όπως ο δρόμος προς Λέντα, όπου στον Κρότο υπάρχουν 3 σημεία με επικίνδυνες υποσκαφές, ενώ από εκεί διέρχονται καθημερινά οι κάτοικοι των χωριών και οι μαθητές, όπως και χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηλιτεύει την πολιτική κυβερνήσεων και τοπικών αρχών, που με τη μόνιμη επίκληση της κλιματικής αλλαγής, της «θεομηνίας», των «έντονων καιρικών φαινομένων», επιχειρούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους όπως και της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν την πολιτική προστασία ως «κόστος».

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Γι' αυτό και τα έργα που απαιτούνται δεν είναι "επιλέξιμα" στους αντιλαϊκούς κρατικούς - περιφερειακούς προϋπολογισμούς και στα κονδύλια της ΕΕ, γιατί δεν φέρνουν άμεσα κέρδη στους ομίλους, στο κεφάλαιο. Ετσι ΕΕ - κυβερνήσεις αρκούνται, μετά τις καταστροφές, σε κάποιες αποζημιώσεις - ψίχουλα αντί για μέτρα πρόληψης που κυνικά ομολογούν ότι είναι "κόστος".

Επιπλέον, η κατασκευή των όποιων έργων πραγματοποιούνται γίνεται αποσπασματικά, με κριτήριο το κέρδος των ξεχωριστών ομίλων που τα υλοποιούν, οδηγώντας σε καθυστερήσεις, εμπλοκές στους διαγωνισμούς με τις κόντρες των ιδιωτών, συχνά σε κακοτεχνίες ή και υπερτιμολογήσεις και σπατάλη.

Είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη "θεομηνία" είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ των αστικών κυβερνήσεων, που υλοποιεί η περιφερειακή αρχή Κρήτης. Τα Χανιά, η Χερσόνησος, η Σητεία, η Αγία Πελαγία κ.λπ. είναι "μνημεία" αυτής της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους να προστατεύσει τη ζωή του λαού και την περιουσία του, τον φυσικό πλούτο, με όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης».

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ
Καταγγελίες για τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την έλλειψη γιατρού

Σωρεία ερωτημάτων για το κατά πόσο τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, αλλά και το αν υπάρχουν κατάλληλα μέτρα προστασίας, οι υποδομές και επαρκές προσωπικό για τη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των επισκεπτών και των εργαζομένων στο Φαράγγι της Σαμαριάς προκύπτουν σχεδόν μια βδομάδα μετά τον τραγικό θανάσιμο τραυματισμό τουρίστριας. Αποδεικνύεται ότι ακόμα και οι εθνικοί δρυμοί και τα φυσικά αξιοθέατα της χώρας λειτουργούν στη λογική κόστους - οφέλους. Η ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους και των εισιτηρίων που έχουν επιβληθεί σε κάποιους από αυτούς.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, η άτυχη γυναικά υπέστη «ολιγαιμική καταπληξία, τραυματική ρήξη αγγείων κάτω άκρου», δηλαδή πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία όταν χτυπήθηκε στο πόδι από δέντρο που κόπηκε από κατάρρευση βράχου.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρωτοβουλία εργαζομένων του Φαραγγιού, σημειώνει ότι τα φαινόμενα κατολισθήσεων είναι αρκετά συχνά. Στην ανακοίνωσή τους αμφισβητούν τα όσα έχουν ακουστεί από επίσημες αρχές για ξαφνικό φαινόμενο, σημειώνοντας ότι στις 18 Σεπτεμβρίου έβρεξε σε όλο τον νομό. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «στις 7 το πρωί εκείνης της μέρας βλέπαμε σε πολλές ιστοσελίδες πρόγνωσης καιρού ότι από τις 12 θα έχουμε καταιγίδες».

Καταλήγοντας σημειώνουν: «Απαιτούμε να είναι η τελευταία φορά. Γιατί ο σεβασμός στους νεκρούς δεν εξαντλείται μόνο στο από ποιους μεταφέρονται, αλλά πρώτα και κύρια από το αν ο θάνατός τους προστάτεψε τους επόμενους ανθρώπους από το να έχουν την ίδια "τύχη"». Κλείνοντας απαιτούν να υπάρξουν απαντήσεις για το ποιος είναι υπεύθυνος και έπρεπε να πάρει την ευθύνη το φαράγγι να μείνει κλειστό και γιατί δεν το έκανε.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Αγίας Ρουμέλης καταγγέλλει ότι το χωριό στο οποίο καταλήγει το φαράγγι της Σαμαριάς, έχει μείνει χωρίς γιατρό από τις 17 Αυγούστου, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι η εξυπηρέτηση του φαραγγιού και του χωριού δεν μπορεί να γίνεται από μια αγροτική γιατρό.

Ακόμα η Ενωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Χανίων κατήγγειλε ότι τρεις πυροσβέστες έλαβαν εντολή να διασχίσουν το Φαράγγι Σαμαριάς το βράδυ της ημέρας του θανάτου της 33χρονης τουρίστριας, ενώ αυτό δεν χρειαζόταν, αφού ήταν γνωστό ότι είχαν αποχωρήσει όλοι οι επισκέπτες, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν. Μάλιστα χαρακτηριστικά σημειώνει ότι «όταν οι συνάδελφοι παραπονέθηκαν ότι πέφτουν πέτρες και βράχια, η απάντηση που πήραν ήταν "φορέστε κράνος"».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συγκέντρωση στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., από τις επιτροπές αγώνα

Σε συγκέντρωση στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αύριο Πέμπτη (10.30 π.μ.) στην Τρίπολη καλούν οι επιτροπές αγώνα για τη σωτηρία του Πάρνωνα και του Μαίναλου, απέναντι στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ.

«Να πούμε ένα βροντερό όχι, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματιών, για την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών, στον Πάρνωνα, στον Ταΰγετο, στο Αρτεμίσιο, στην Τσεμπερού τώρα, στο Μαίναλο αύριο», σημειώνουν στο κάλεσμά τους, υπογραμμίζοντας: «Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η πράσινη μετάβαση φορτώνουν ενεργειακή φτώχεια στον λαό και μεγάλη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους στις ΑΠΕ».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
Προαναγγέλλει ένταση της καταστολής

Την επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουν οι ξεριζωμένοι των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ. Ωστόσο ως «λύση» ανέφερε την ένταση της καταστολής, που είναι αυτή που επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση γιατί δυσκολεύει και κάνει πιο ριψοκίνδυνες τις διαδρομές που ακολουθούν οι δουλέμποροι. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα ενισχυθεί η παρουσία της αστυνομίας στα νησιά, ιδιαίτερα του Νότιου Αιγαίου, όπου παρατηρείται αύξηση των ροών κατά 60%, λέγοντας ότι «για ένα (...) ευρωπαϊκό ζήτημα που θέλει συνολική λύση και όχι η καθεμία χώρα (σ.σ. προφανώς εννοώντας τη Γερμανία) να παίρνει ξεχωριστά μέτρα», προειδοποίησε ότι «αν κλιμακωθεί η κατάσταση στον Λίβανο (σ.σ. όπου νέες σφαγές προκαλεί το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ), οι ροές θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό».

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν και τον κυνισμό μιας κυβέρνησης που συμμετέχει ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις οι οποίες ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους και την ίδια ώρα εμφανίζεται ευαίσθητη για την τύχη των ξεριζωμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ