ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υποδείξεις για... αναβάθμιση της λιτότητας

Υπεραμυνόμενος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ και στις χώρες - μέλη του, ο ΟΟΣΑ συνιστά στην κυβέρνηση πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις παράλληλα με ανατροπές στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό

Την ανάγκη να βάλουν τις δικές τους πλάτες στην κυβέρνηση της ΝΔ για την προώθηση των αντιδραστικών και αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», ένιωσαν οι επιτελείς δύο κορυφαίων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως είναι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ετσι, την περασμένη βδομάδα - την ώρα που το ΠΑΜΕ και γενικότερα τα ταξικά συνδικάτα έδιναν τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με επίκεντρο την απόσυρση των αντιλαϊκών αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων του Ασφαλιστικού - ο ΟΟΣΑ καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει επί το αντιλαϊκότερον, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με δέσμη μέτρων όπως: Πρώτον, η πλήρης απελευθέρωση της απασχόλησης, η μείωση - σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα - του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, η μείωση των αποζημιώσεων σε απολυόμενους κλπ.

Οι παραπάνω συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση - και όχι μόνο - διατυπώθηκαν από τον ΟΟΣΑ, από το Παρίσι, στα πλαίσια κοινής εκδήλωσης με το ΔΝΤ για την «αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων», με ειδική έκθεση για την «πρόοδο των μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα σε πέντε τομείς. Στην κοινή συνεδρίαση των δυο ιμπεριαλιστικών οργανισμών (του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ), εξετάστηκε συνολικότερα η πρόοδος των «μεταρρυθμίσεων» στις 30 χώρες - μέλη του Οργανισμού.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, εξετάζεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, στους εξής 5 τομείς:

  • Στο νομικό προστατευτικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις. Οι επιτελείς του ΟΟΣΑ, θεωρούν πως η κυβέρνηση αδράνησε στην προώθηση των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και την καλεί να ελαστικοποιήσει το υφιστάμενο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, με την επαναξιολόγηση της προστασίας που προσφέρεται στους εργαζόμενους και σε ορισμένα επαγγέλματα, τη μείωση των αποζημιώσεων σε απολυόμενους.
  • Στην απελευθέρωση των αγορών και ειδικά των δικτύων υποδομής, με την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και συγκεκριμένα με την πώληση των πλειοψηφικών πακέτων μετοχών που κατέχει το δημόσιο στις ΔΕΚΟ, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις βασικές βιομηχανίες δικτύων, ο ΟΟΣΑ προτείνει και την κατάργηση κάθε είδους πλαφόν (π.χ. ανώτατα όρια μετοχών που μπορούν να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες).
  • Στην Παιδεία, όπου ο ΟΟΣΑ θεωρεί πως για να γίνει «αποδοτικότερο» το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει: Πρώτον, στη θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με βάση το κριτήριο της απόδοσης. Δεύτερον, στον περιορισμό της άδειας των σπουδών παράλληλα με τη χορήγηση αδειών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τρίτον, στην εισαγωγή διδάκτρων υπό τη μορφή δανείου (σ.σ. όπως γίνεται σε Αγγλία - ΗΠΑ).
  • Στον εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων και στη διευκόλυνση της κινητικότητας στην αγορά εργασίας. Στα πλαίσια αυτά, ο ΟΟΣΑ προτείνει μέτρα που θα συμβάλουν, στη μείωση του ελάχιστου κόστους εργασίας, όπως: Πρώτον, με την πρόβλεψη χαμηλότερων κατώτατων μισθών και ημερομισθίων που θα... λαμβάνουν υπόψη την αυξημένη ανεργία! Δεύτερον, τη συμπίεση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τρίτον, τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους χαμηλόμισθους και την κάλυψη της διαφοράς από τον προϋπολογισμό με ειδικά κονδύλια «αποταμίευσης».
  • Στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, όπου οι επιτελείς του ΟΟΣΑ, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στις βίαιες ανατροπές που επιτάσσουν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι σύγχρονες συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Από τις παρατηρήσεις και προτάσεις είναι φανερό, πως οι συντάκτες της έκθεσης, δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις βίαιες και μεγάλης έκτασης ανατροπές που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή, η ψήφιση του οποίου αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη.
ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Κάτω οι μισθοί λόγω «ακριβού» ευρώ

Αξιώσεις της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με πρόσχημα το ...χρηματοοικονομικό περιβάλλον

Να πληρώσουν οι ...ξενοδοχοϋπάλληλοι την «κρίση» στις διεθνείς αγορές ζητούν οι ξενοδόχοι, κρίνοντας ότι το «ασταθές χρηματοοικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως» πλήττει ιδιαίτερα τον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα, που χρεώνει με το «ακριβό» ευρώ, οπότε η όποια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών πρέπει να γίνει από όλους. Την ίδια στιγμή, απαιτούν ενίσχυση της διαφημιστικής προβολής και μια σειρά από άλλες, ευνοϊκές για τους ξενοδόχους, ρυθμίσεις. Ετσι, ουσιαστικά, επιδιώκουν να διατηρήσουν τις τιμές σταθερές και να αυξήσουν τα κέρδη τους μετακυλίοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και στο δημόσιο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι «σε περιόδους αστάθειας απαιτείται να βρίσκονται όλοι οι συνδαιτυμόνες του τουρισμού σε κατάσταση εγρήγορσης». Προσθέτει ότι στο πλαίσιο της συγκράτησης των τιμών «ιδιαίτερη υπευθυνότητα πρέπει να επιδείξουν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι», στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Και το λένε αυτό όταν οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν μετατραπεί σε «πειραματόζωα» της «ευελιξίας», σε μισθούς, ωράρια, ειδικότητες!

Η ΠΟΞ ζητά ακόμη «άμεσες λύσεις», ώστε να αντικατασταθεί το τέλος παρεπιδημούντων που πληρώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις στους ΟΤΑ από ένα γενικότερο τέλος σε όλες τις επιχειρήσεις που θα είναι πολύ μικρότερο. Επίσης, τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων των καταλυμάτων που επί δεκαετίες διαμορφώνουν τις εγκαταστάσεις τους κατά βούληση, με τα μεγάλα συγκροτήματα να πρωτοστατούν. Επαναφέρουν, βεβαίως, και το θέμα της «πάταξης της γραφειοκρατίας», όπως θεωρούν οι περισσότεροι επιχειρηματίες τις απαιτήσεις για συμμόρφωση με μια σειρά κανονισμούς σωστής λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Στη «Στάργουντ» τα πρώτα δύο ξενοδοχεία

Η ξενοδοχειακή εταιρεία «Στάργουντ» θα αναλάβει τη διαχείριση των δύο πρώτων ξενοδοχείων που θα κατασκευαστούν στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου - «μαμούθ» του εφοπλιστή Β. Κωνσταντακόπουλου (ΤΕΜΕΣ ΑΕ), που προχωρεί με τις «ευλογίες» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή επιδοτούνται προκλητικά, με περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν επισημανθεί οι σημαντικοί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που εγκυμονεί η ανάπτυξη γηπέδων γκολφ σε εκατοντάδες στρέμματα, λόγω της κοπής δέντρων για τη διαμόρφωσή τους και των απαιτήσεων ύδρευσης, οι οποίες είναι εξαιρετικά μεγάλες. Μια τεράστια περιοχή έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε ιδιωτικό οικόπεδο.

Η πλήρης ανάπτυξη των εγκαταστάσεων αναμένεται να αποτελέσει και την «ταφόπετρα» πολλών μικρών τουριστικών μονάδων, καθώς προβλέπεται η δημιουργία υπερπολυτελών ξενοδοχείων και υποστηρικτικών δομών που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών εντός των συγκροτημάτων.

Η «Στάργουντ» (διαχειρίζεται ξενοδοχεία όπως το «Μεγάλη Βρετανία» και τον «Αστέρα Βουλιαγμένης») θα αναλάβει τα δύο ξενοδοχεία που αναπτύσσονται στην περιοχή Ρωμανού, τα «Romanos Navarino Dunes Resort» και «Westin Navarino Dunes Resort» σε έκταση 1.300 στρεμμάτων. Τα ξενοδοχεία αλλά και η ευρύτερη εγκατάσταση περιλαμβάνουν 766 δωμάτια συνολικά με 265 ιδιωτικές πισίνες(!!!), κέντρα θαλασσοθεραπείας, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, συνεδριακό κέντρο 2.000 ατόμων, ανοιχτό θέατρο, εμπορικό κέντρο, εστιατόρια και επώνυμα μπαρ και φυσικά δύο γήπεδα γκολφ που θα τα διαχειρίζεται η πολυεθνική εταιρεία «Troon Golf».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Νέα έρευνα στην αγορά πετρελαιοειδών

Την ώρα που οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την πλήρη ασυδοσία και την άγρια κερδοσκοπία στην αγορά πετρελαιοειδών (τα μονοπώλια μετρούν τα υπερκέρδη που τους αποφέρει η πολιτική του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς» στα καύσιμα, με τη βενζίνη να έχει φτάσει το 1,30 ευρώ το λίτρο), η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε χτες ότι θα... ξαναδιερευνήσει πώς λειτουργεί ο «ανταγωνισμός» στα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, βάσει του νόμου που διέπει τη λειτουργία της, θα «αξιολογήσει κατά πόσο έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον κλάδο αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα» μετά τα μέτρα που υπέβαλε πριν από ένα χρόνο περίπου, μέρος των οποίων υιοθέτησε η κυβέρνηση. Αφήνει, ακόμα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να «τροποποιήσει» ή να επιβάλει μέτρα «ελαφρύτερα ή βαρύτερα» στις επιμέρους αγορές.

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα που είχε πάρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο όνομα της αντιμετώπισης των λεγόμενων στρεβλώσεων του «ανταγωνισμού» στην αγορά πετρελαιοειδών όχι μόνο δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική αντιμετώπιση της λεηλασίας των εισοδημάτων των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια των μονοπωλίων, αλλά στο σύνολό τους συντελούσαν στην ενίσχυσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ