ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Θέλουμε πιο γενναία προνόμια

«Ακόμα πιο γενναία» θα ήθελε η ηγεσία του ΣΕΒ τα «μέτρα» - δηλαδή τα φορολογικά και άλλα προνόμια - που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την «επιχειρηματικότητα»

«Οσα προνόμια και να μας δώσετε, ποτέ δε θα είμαστε ικανοποιημένοι». Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνάντησης με τους εκπροσώπους του Τύπου. Επ' αυτών, λοιπόν, ξεκαθάρισαν με τον πιο σαφή τρόπο και προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σχετικά με αυτά που γράφτηκαν σε μερίδα του Τύπου, ότι οι βιομήχανοι είναι δυσαρεστημένοι με το νομοσχέδιο που αφορά την «επιχειρηματικότητα», πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Ορισμένα πράγματα του νομοσχεδίου δεν τα κατανοούμε, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Απλώς χρειάζονται ακόμα πιο γενναία μέτρα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος.

Σχολιάζοντας το «βαρύ» κλίμα αποπροσανατολισμού των τελευταίων ημερών που ενέσκηψε από την ανελέητη σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων, ο έτερος πρόεδρος του Συνδέσμου Λ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι αυτό (το κλίμα) επηρεάζει μεν αρνητικά την επιχειρηματικότητα, ωστόσο δεν προέρχεται από επιχειρηματικούς κύκλους. Και έτσι, για να στηρίξει ακόμα περισσότερο το επιχείρημα ότι ατυχώς κατηγορούνται οι επιχειρηματίες για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, έσπευσε να δηλώσει ότι «στην περίπτωση που εμπλέκονται και επιχειρηματίες, τότε ο ΣΕΒ το καταδικάζει».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωσή του ότι «ο Ελληνας επιχειρηματίας διώκεται» και αφού του επισημάνθηκαν μια σειρά από διευκολύνσεις προς τον επιχειρηματικό κόσμο, ο Ο. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι «η απάντηση αυτή προέκυψε από το φορτικό κλίμα των τελευταίων ημερών, αλλά και από την έλλειψη ξένων επενδύσεων στη χώρα μας»!

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ και με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής αποσαφήνισε ότι δε θα πρέπει να βιαστούμε να δώσουμε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, διότι όταν μιλάμε για τη μείωση του πληθωρισμού, δεν μπορούμε να δίνουμε μεγάλες αυξήσεις. Πέραν αυτού, η διοίκηση του ΣΕΒ εκτίμησε ότι οι φετινές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν γρηγορότερα από τις προηγούμενες και πιθανά να επιτευχθεί η υπογραφή εντός του Μάρτη.

Οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδος

Ολοένα και περισσότερα προνόμια πιέζουν και απαιτούν οι βιομήχανοι, ενόψει του νέου αναπτυξιακού νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο των προτάσεων που υπέβαλε στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) ζητά να απαλειφθεί από το νέο νόμο η διάταξη που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που παίρνουν αναπτυξιακή επιδότηση να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας (για κάθε μία θέση εργασία η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις επιχειρήσεις με 15 εκατομμύρια δραχμές). Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ΣΒΒΕ, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου χαρακτήρισαν το μέτρο ως «αντικίνητρο». Ετσι, ενώ η όλη έκθεσή τους προβάλει σαν βασική θέση την περιφερειακή ανάπτυξη, στην ουσία επιδιώκουν την παραπέρα μείωση των θέσεων εργασίας, αφού θέλουν ν' αποφύγουν κι αυτήν την ελάχιστη υποχρέωση δημιουργίας κάποιων θέσεων εργασίας για τα εκατομμύρια που παίρνουν από τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου.

Τα άλλα 3 σημεία που προτείνει ο ΣΒΒΕ για άμεση προσθήκη στον ισχύοντα νόμο. σε περίπτωση που καθυστερήσει η ψήφιση του νέου νόμου, είναι: Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια (σ' όλη τη χώρα εκτός Αττικής) να καταργηθεί η διάκριση σε νέους και παλαιούς φορείς. Να ιδρυθεί μια ειδική ζώνη κινήτρων γύρω από την Εγνατία Οδό και τις κάθετες συνδέσεις και να γίνει άμεση εκπόνηση ενός σχεδίου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από κίνητρα προσέλκυσης μόνο για τις δραστηριότητες που θα εγκατασταθούν στην περιφέρεια.

Ετοιμάζουν εντατικά τη νέα επίθεση

Μέσα στον Απρίλη, η κυβέρνηση θα ανοίξει εντελώς τα χαρτιά της για το ασφαλιστικό - φορολογικό και θα επιχειρήσει να περάσει στη συνέχεια -μετά από «κοινωνικό διάλογο»- τα νέα αντιασφαλιστικά και φορομπηχτικά μέτρα

Την «απολογία» της προς τους Ευρωπαίους... εταίρους, ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Βαρκελώνης, μια και οι λεγόμενες διαρθρωτικές προσαρμογές, όπως π.χ το ασφαλιστικό, θεωρείται ότι έχουν καθυστερήσει. Τον Απρίλη, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ξεκινά ο «κοινωνικός διάλογος» για τη φορολογική «μεταρρύθμιση», αν και οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τ. Γιαννίτση.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Ν. Χριστοδουλάκης, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, ότι συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα της προετοιμασίας της ελληνικής προεδρίας το Α' εξάμηνο του 2003 και το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής της Βαρκελώνης στις 15 και 16 Μάρτη. Σύμφωνα με τον υπουργό στη Σύνοδο «πρόκειται να συζητηθούν ζητήματα διαρθρωτικής προσαρμογής των οικονομιών...». Να υπενθυμίσουμε ότι αυτά τα ζητήματα είχαν εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το 2000, όπου είχε τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η ανάγκη ανατροπής των ασφαλιστικών συστημάτων σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, στην κατεύθυνση της μετάλλαξης του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα των ασφαλιστικών συστημάτων και της αντικατάστασής τους με κεφαλαιοκρατικού τύπου, ασφαλιστικά συστήματα, δηλαδή ιδιωτικά. Τότε, είχε επισημανθεί ότι η... μεταρρύθμιση αυτή είναι εκ των ουκ άνευ για την προώθηση του στρατηγικού στόχου, μετεξέλιξης της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ανταγωνιστικότερη του πλανήτη!

Η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης, θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να δικαιολογήσει ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα. Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας, στη χθεσινή, υπό τον πρωθυπουργό, σύσκεψη, συζητήθηκε η γραμμή άμυνας που θα ακολουθήσει η ελληνική αντιπροσωπεία στις... κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα προεόρτια ξεκίνησαν πριν από δύο βδομάδες με τη δημοσιοποίηση από την ΕΕ της έκθεσης για τους οικονομικούς προσανατολισμούς του 2001. Στο κομμάτι της έκθεσης για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, το διευθυντήριο των Βρυξελλών εγκαλεί την κυβέρνηση Σημίτη, για το γεγονός ότι δεν έκανε τίποτα στο θέμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης... Με δεδομένες τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες, την οικονομική ολιγαρχία της χώρας, αλλά και της ΝΔ -που λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης εφαρμογής των νεοφιλελευθέρων επιλόγων- η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για νέα σύγκρουση με τους εργαζόμενους, καθώς θα επιχειρήσει να προωθήσει αταλάντευτα την αντιδραστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μετά την άτακτη υποχώρηση το Μάη του 2001.

Ερωτώμενος ο Ν. Χριστοδουλάκης για τις φορολογικές αλλαγές, δήλωσε ότι «η φορολογική μεταρρύθμιση θα έχει ολοκληρωθεί περί το τέλος Μάρτη και αμέσως θα ξεκινήσει ένας διάλογος ενεργός, ουσιαστικός...». Φυσικά πρόκειται για υποκρισία αφού οι αποφάσεις έχουν ήδη αποφασιστεί. Την προηγούμενη μόλις Τρίτη, ο υπουργός Οικονομίας στη συνέλευση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, υποσχέθηκε γενναία φορολογικά κίνητρα, πιο ισχυρά από τα ως σήμερα υφιστάμενα με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης... Δικαιολόγησε επίσης την παράδοση των αποθεματικών των ταμείων στις ασφαλιστικές εταιρίες, με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό συμμορφωνόμαστε με αυτά που συμβαίνουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και ότι σε τελική ανάλυση αυτό είναι προς το καλό των ίδιων των ασφαλισμένων, των εργαζομένων... Αρνήθηκε τέλος να απαντήσει σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, λέγοντας πως αυτά θα συζητηθούν όταν ανοίξει το όλο θέμα.

ΕΛ.ΠΕ
Πτώση της κερδοφορίας

«Βουτιά» πραγματοποίησαν τα κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ) για την οικονομική χρήση του 2001. Συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη των ΕΛ.ΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων συμμετοχών, διαμορφώθηκαν στα 14,1 δισεκατομμύρια δραχμές, από 83,6 δισ. δρχ. το 2000, δηλαδή μία μείωση της τάξεως του 83,1%, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 26,5 δισ. δρχ. από 94,7 δισ. δρχ., το 2000, πτώση της τάξεως του 72%. Η επίσημη εξήγηση για την κατακόρυφη μείωση της κερδοφορίας, έγκειται στο γεγονός της σημαντικής πτώσης των περιθωρίων διύλισης και στη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των αντίστοιχων περιθωρίων των χημικών προϊόντων.

Αναφορικά με την επικείμενη παράδοση των ΕΛ.ΠΕ στον Ομιλο Λάτση και στη ρωσική LukOil, ο «διαγωνισμός» συνεχίζεται κανονικά, ώστε μέχρι τα τέλη του Απρίλη να έχει οριστικοποιηθεί η παράδοση του 23% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛ.ΠΕ. Κατά τ' άλλα, το πενταετές επιχειρησιακό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (πάνω από 600 δισ. δραχμές) του Ομίλου, θα διατεθεί και για την επέκταση του Ομίλου κυρίως στη Σερβία και τη Βουλγαρία, αλλά και για την όπου γης, έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ