ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργούν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι

Με την κήρυξη 24ωρης απεργίας και συγκέντρωση στη Βουλή στις 11 π.μ. απαντούν αύριο οι έκτακτοι αρχαιολόγοι στη συνέχιση της εργασιακής τους ομηρίας και στη μη εξαίρεσή τους από τη διάταξη του 24μηνου του ΠΔ - «Παυλόπουλου», σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος απολύεται μετά την παρέλευση 24 μηνών στον ίδιο φορέα, χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Η διάταξη αυτή, όπως για πολλοστή φορά σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, «όχι μόνο αποδυναμώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία από έμπειρο, εξειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό, αλλά μας στερεί και το δικαίωμα εργασίας, εφόσον το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποτελεί το μόνο φορέα απασχόλησής μας (...) Ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει παραδεχτεί επανειλημμένα τα προβλήματα δυσλειτουργίας που παρατηρούνται στην αρχαιολογική Υπηρεσία με την εκδίωξη του έμπειρου προσωπικού και γι' αυτό τον Ιούνιο του 2010 κατέθεσε στη Βουλή σημείωμα του Πολυνομοσχεδίου, το οποίο εμπεριείχε άρθρο που εξαιρούσε μέρος ειδικοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τον περιορισμό του 24μηνου. Προσωρινά, πιστέψαμε ότι η Κυβέρνηση είχε την βούληση να λύσει το μείζον αυτό ζήτημα εύκολα και χωρίς κόστος. Προς μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση όμως, διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για φρούδες ελπίδες και ότι πέσαμε πάλι θύμα κενών υποσχέσεων, καθώς στις 24/8/10 κατατέθηκε τελικά στη Βουλή το Πολυνομοσχέδιο, χωρίς την τροπολογία για την εξαίρεσή μας από το 24μηνο. Προφανώς, σκοπός τους ήταν να μείνουμε ήσυχοι την τουριστική σεζόν και τώρα την απέσυραν».

Προσθέτουν ότι «η κατάστασή μας είναι τραγική. Εργαζόμενοι με αγάπη και πάθος για τη δουλειά τους, με πολυετείς σπουδές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους και με πολυετή εμπειρία, ανάμεσά τους και οικογενειάρχες συνάδελφοι με περισσότερα από 20 χρόνια προϋπηρεσία, δεν μπορούν να εργαστούν ξανά πουθενά. Η Κυβέρνηση μας δίνει πλέον ως μόνες λύσεις ή να αλλάξουμε επάγγελμα ή να αλλάξουμε χώρα ή να διεκδικήσουμε δυναμικά το δικαίωμά μας να είμαστε αρχαιολόγοι».

Συνεχίζουν με επιτυχία οι «Αχαρνής»

«Η κωμωδία και η σάτιρα, σωστός οδοστρωτήρας, κάθε κουμάσι, κάθε δειλό και κάθε κάθαρμα, θα λιώσει ανελέητα», λέει ο αριστοφανικός ήρωας των «Αχαρνέων». Αυτό ακριβώς επιτυγχάνει και η παράσταση του ΚΘΒΕ με τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, που συνεχίζουν την περιοδεία τους με επόμενους σταθμούς στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (9 - 10/9), στην Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας (11/9), στην Παραλία Ελευσίνας, Παλαιό Ελαιουργείο (12/9), στο Δήμο Αχαρνών (14/9) και τέλος στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ (24/9- 3/10).

«

Α πα πα πόλεμος...», είναι οι πρώτες λέξεις του Αθηναίου αγρότη Δικαιόπολι, ο οποίος απηυδισμένος από τον πόλεμο και το συνεπακόλουθο γεγονός ότι είναι αναγκασμένος να μένει κλεισμένος μέσα στα τείχη της πόλης, μακριά από τον αγροτικό του δήμο, είναι αποφασισμένος στην Εκκλησία του Δήμου να επιβάλει συζήτηση για τη σύναψη συνθήκης ειρήνης με τη Σπάρτη, κάτι που καταφέρνει τελικά για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ολες οι κωμωδίες του Αριστοφάνη έχουν άμεση σχέση με την επικαιρότητα, με γεγονότα, με προβλήματα, αν και δε μένουν μόνο στο επίκαιρο. Προχωρούν και δημιουργούν σύμβολα. Και τα σύμβολα αυτά μεταφράζονται πετυχημένα κάποιες φορές - όπως στη συγκεκριμένη παράσταση - με την επικαιρότητα κατά την οποία παρασταίνονται. Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Χατζάκης δεν άφησε τίποτα επίκαιρο που να μην το σχολιάσει, ενώ το πολιτικό μήνυμα θριαμβεύει.

«Αντε πατριώτες κι όσοι δεν πεθάναμε ακόμα, σε άλλες μάχες να τραβήξουμε», λέει ο Δικαιόπολις, πριν εμφανιστεί η Ειρήνη με τα καταπράσινα πέπλα της, στα χέρια του Χορού, για το μεγάλο φινάλε - γλέντι χαράς και ευημερίας, συνώνυμο της Ειρήνης.

Τέτοιες παραστάσεις μας υπενθυμίζουν αυτό που οι μαρξιστές αισθητικοί έχουν επισημάνει, ότι οι καλλιτέχνες όπως και οι ποιητές είναι «οι οργανωτές του κοινωνικού συναισθήματος. Οχι μονάχα απηχούν, όχι μονάχα αντανακλούν τα γενικότερα κοινωνικά αισθήματα, αλλά τα οργανώνουν».

Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Ερση Δρίνη. Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός. Παίζουν: Σταμάτης Κραουνάκης, Γρηγόρης Βαλτινός, Κώστας Βουτσάς, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Δημήτρης Κοντός, Γιάννης Χαρίσης, Χρήστος Νίνης, Νίκος Μαγδαληνός, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Νίκος Τουρνάκης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Παρθένα Χοροζίδου, Αλέξανδρος Τσακίρης, Θεοδώρα Βουτσά κ.ά.

«Πνοές» εικαστικής τέχνης

Εργο του Γιώργου Ευσταθουλίδη
Εργο του Γιώργου Ευσταθουλίδη
Υπαίθρια έκθεση γλυπτικής και εικαστικών εγκαταστάσεων με τίτλο «Πνοές Τέχνης» ανοίγει για το κοινό την 1η του Σεπτέμβρη στο Αλσος Νέας Σμύρνης. Σ' αυτήν την εικαστική διαδρομή οι επισκέπτες θα συναντήσουν γλυπτά που αντλούν ιδέες από «καθημερινές» εικόνες της φύσης, όπως το «νωχελικό», αλλά επιβλητικό σαλιγκάρι του Γιώργου Ευσταθουλίδη, το λιτό ξύλινο δέντρο του Μάρκου Γεωργιλάκη ή τον ορειχάλκινο κόκορα της Αφροδίτης Λίτη, σύμβολο επαγρύπνησης και αναγέννησης από το σκοτάδι της νύχτας στο φως της ημέρας. Κάποια έργα συνομιλούν με τα φυσικά στοιχεία, μέσα από τις αδιάκοπες εναλλαγές του φωτός, του ήχου ή του ανέμου, όπως η γυάλινη εγκατάσταση του Κώστα Βαρώτσου και ο ιστός της Δήμητρας Σιατερλή που πλέκεται περίτεχνα στους κορμούς των δέντρων.

Με αφορμή τη λειτουργία του πάρκου ως χώρου δραστηριότητας για τα παιδιά, ο Γιώργος Λαζόγκας επιλέγει μια ακατέργαστη πέτρα για να στήσει έναν ιδιότυπο «βωμό» αφιερωμένο στο παιχνίδι και την παιδική ευρηματικότητα. Μία εμβληματική ορειχάλκινη μορφή - έργο της Βένιας Δημητρακοπούλου - βυθισμένη στις σκέψεις της, μοιάζει να απολαμβάνει και να στοχάζεται με αφορμή την ηρεμία και την ομορφιά του φυσικού τοπίου. Τέλος, οι «ανατρεπτικές» πινακίδες που στήνει η Γιούλα Χατζηγεωργίου στο άλσος και οι φωτεινοί κύβοι με σχέδια από οικοδομικές εστίες από την ομάδα τέχνης 242 σχολιάζουν με οξυδέρκεια εικόνες του αστικού τοπίου που «επιβάλλονται» στη φύση. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 15/9 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17/10. Επιμέλεια: Χάρις Κανελλοπούλου.

Σε Θήβα και Τρίκαλα

Μια αναδρομή σε σημαντικούς κύκλους τραγουδιών του προσφέρει ο Ηλίας Ανδριόπουλος, στις δύο συναυλίες που θα δώσει στις 5/9 (9μμ), στη Θήβα (Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη») και στις 6/9 (9μμ), στα Τρίκαλα, στο Δημοτικό Θέατρο του Φρουρίου. Η είσοδος και στις δύο συναυλίες θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο συνθέτης μαζί με τους ερμηνευτές Μανώλη Μητσιά και Θεοδώρα Μπάκα θα παρουσιάσουν τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του από τους κύκλους των έργων του «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», «Λαϊκά Προάστια», «Προσανατολισμοί» κ.ά.: «Μην κλαις», «Πλατεία Βάθης», «Αυτές οι ξένες αγκαλιές», «Τραγούδι του Αρχιπελάγους», «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» κλπ. Στο τέλος του προγράμματος ο Ηλίας Ανδριόπουλος θα καθίσει στο πιάνο και θα τραγουδήσει μαζί με τους τραγουδιστές νεότερες συνθέσεις του.

«Λογοτεχνία και σάτιρα» στη Λέσβο

«Λογοτεχνία και Σάτιρα» είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από 9-12 του Σεπτέμβρη στην Αγία Παρασκευή Λέσβου (στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας), με συμμετοχή πενήντα συνέδρων από δεκαεννιά χώρες. Το συνέδριο διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (AICL), σε συνεργασία με την Εταιρεία Αιολικών Μελετών και το περιοδικό «Αιολικά Γράμματα» (φέτος συμπληρώνει σαράντα χρόνια συνεχούς έκδοσης). Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου (που θα διευθύνει ο συγγραφέας Κώστας Βαλέτας) θα πραγματοποιηθούν παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις: Φιλολογική ημερίδα στο Μουσείο Γιώργου Βαλέτα (ομιλητής ο ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου). Τελετή ανάρτησης της προσωπογραφίας του μεγάλου γραμματολόγου και συγγραφέα που φιλοτέχνησε η ζωγράφος Αμαλία (Παρασκευοπούλου). Επίδοση του αριστείου τιμής του συνεδρίου στον καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά. Επίσκεψη στον τάφο του Αργύρη Εφταλιώτη. Ποιητική εσπερίδα - συνάντηση ποιητών στο Δημαρχείο Μήθυμνας.

Συμμετέχουν 17 Ελληνες σύνεδροι (συγγραφείς, ποιητές, φιλόλογοι κ.ά.) και 33 ξένοι (Ιαπωνία, Κόμπε, Ιταλία, Ουκρανία, Αλβανία, Ελβετία, Δανία, Γαλλία, Ρωσία, Βέλγιο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Τυνησία, Γεωργία, Αίγυπτο, Σκόπια, Κόσσοβο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ