ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Δικομματικές εγκληματικές ευθύνες

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν τους κατοίκους του Εβρου να «πνιγούν»...

Motion Team

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν τους κατοίκους του Εβρου να «πνιγούν»...
Της απεσταλμένης μας Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ.--

Οσο περισσότερο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τόσο αποκαλύπτονται οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού και της πολιτικής που για χρόνια εφάρμοσαν στις πλάτες του λαού του Εβρου.

Οι κάτοικοι στα Λάβαρα, στο Πύθιο, στις Καστανιές, μετρούν ήδη τις πληγές τους, ενώ ακόμη δεν έχει λήξει ο συναγερμός και παραμένει ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν και άλλες περιοχές. Χτες βράδυ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, αναμένονταν μεγάλες ποσότητες υδάτων να κατέβουν από τη Βουλγαρία στον Εβρο μέσω του ποταμού Αρδα. Μέχρι στιγμής έχουν προκληθεί ζημιές στα αναχώματα του Πυθίου και του Ισαακίου στο Δήμο Διδυμοτείχου και της Γεμιστής στο Δήμο Φερρών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, αυτά τα αναχώματα θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν φτιαχτεί από την αρχή διότι είχαν αποδυναμωθεί. Τις τελευταίες μέρες έγινε προσπάθεια ενίσχυσης των αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Εβρου, με τσουβάλια άμμου και άλλα μέσα, αλλά κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει πως η καταστροφή θα σταματήσει εδώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, κινδυνεύουν να μην καλλιεργηθούν φέτος 35.000 στρέμματα που έχουν κατακλυστεί πλήρως και άλλα περίπου 45.000 στρέμματα που έχουν κατακλυστεί μερικώς, λόγω αδυναμίας αποστράγγισης των υδάτων. Τα 35.000 στρέμματα αφορούν τα αγροκτήματα των Νέας Βύσσας, Πυθίου - Σοφικού, Διδυμοτείχου - Ισαακίου, Ψαθάδων και Αμόριου - Λαβάρων. Οι αγρότες σ' αυτές τις περιοχές καλλιεργούν κυρίως στάρια, καλαμπόκια, ηλιόσπορο, βαμβάκι, σπαράγγια και τεύτλα.

«Πότε αποζημιωθήκαμε..;»

Αγανακτισμένοι είναι οι αγρότες που χρόνια τώρα δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολουθείται στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ και των κατευθύνσεων της ΚΑΠ. Τώρα τους χτύπησε και η πλημμύρα. Επτά στρέμματα χωράφια έχει ο μπάρμπα - Αριστομένης από τα Ρίζια του Δήμου Ν. Βύσσας. Ετοιμαζόταν να τα σπείρει ζαχαρότευτλα, όμως τώρα πια ξέρει πως φέτος δε θα καλλιεργήσει και δε θα έχει καθόλου εισόδημα. Για τις αποζημιώσεις που τους έταξαν, επιφυλάσσεται. «Πότε αποζημιωθήκαμε με βάση τις πραγματικές ζημιές και πότε πήραμε έγκαιρα τα χρήματα;», αναρωτιέται. «Δουλιές δεν υπάρχουν, τα χωράφια δε μας δίνουν πια ψωμί, τώρα μας πνίγουν και τα ποτάμια», διαμαρτύρεται ο κυρ Θανάσης από τις Καστανιές.

Πολιτική - ναυάγιο για το λαό

Η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της προσπαθούν να αποδώσουν το πρόβλημα στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και στην αδυναμία της γειτονικής Βουλγαρίας να συγκρατήσει τα νερά που κατεβάζει ο Αρδας αλλά και διάφοροι χείμαρροι προς τον Εβρο.

Αποκαλυπτικό της λογικής που χρόνια τώρα κυριαρχεί, δηλαδή της διαχείρισης του προβλήματος αφού προκύψει, είναι και το εξής γεγονός: Το 2003 κλιμάκιο υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, υποσχέθηκε τη διάθεση 15 δισ. δρχ. για έργα που θα προστάτευαν τις παρόχθιες περιοχές από τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων από τον ποταμό Εβρο. Από τα εξαγγελθέντα, δόθηκαν μόλις 4,2 δισ. δρχ. και από αυτά μόλις τα μισά διατέθηκαν για την αποκατάσταση αναχωμάτων, έργα οδοποιίας, επισκευής αντλιοστασίων κλπ.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα»

Την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς περιοχές του Νομού Εβρου, ζήτησε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Ορέστης Κολοζώφ.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ τονίζονται τα ακόλουθα: «Οι εκτεταμένες ζημιές σε γεωργία, κτηνοτροφία, σπίτια και υποδομές, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα στη ζωή των κατοίκων, που προκλήθηκαν στο Νομό Εβρου, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την ανεπαρκή θωράκισή του με αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, φράγματα, αποταμιευτήρες και άλλα έργα, που θα προστάτευαν την περιοχή από τις πλημμύρες το χειμώνα και από τη λειψυδρία τη θερινή περίοδο.

Ολα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής αντιαναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες, εφαρμόζοντας τις επιλογές της ΕΕ, δε διέθεσαν τους ανάλογους πόρους για να σχεδιάσουν και να μελετήσουν την αξιοποίηση και διευθέτηση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής στο Νομό Εβρου».

Στην Επίκαιρη Ερώτηση καλούνται οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσουν:

  • Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για να αποζημιωθούν άμεσα, για το σύνολο των ζημιών, όλοι όσοι επλήγησαν από τις πλημμύρες και χιονοπτώσεις, καθώς και για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών;
  • Τι συγκεκριμένα θα κάνει και τι πόρους θα διαθέσει για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ. στο Ν. Εβρου με την προώθηση και της διακριτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας;
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Πλημμύρισαν ξανά καλλιέργειες!

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών πλημμύρισαν για μια ακόμα φορά στην περιοχή Φαρκαδόνας Τρικάλων από την υπερχείλιση των ποταμών Πηνειός, Ενιππέας, Σοφαδίτης, Καλέντης εξαιτίας της βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, κυρίως, πλημμύρισαν και υπέστησαν μεγάλες ζημιές καλλιέργειες σιτηρών, τεύτλων, καλαμποκιού, βαμβακιού στη Φαρκαδόνα και στα χωριά Ζάρκο, Κεραμίδι, Πηνειάδα, Γριζάνο, Παναγίτσα, Κλοκωτό και Γεωργανάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σ' όλα τα χωράφια που επλήγησαν από τις πλημμύρες θα χρειαστούν πρόσθετες εργασίες, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, ενώ οι καλλιέργειες θα είναι όψιμες και κατά συνέπεια θα έχουν μικρότερες στρεμματικές αποδόσεις.

Οι καταστροφές από πλημμύρες στη Φαρκαδόνα αποτελούν, δυστυχώς, συχνό φαινόμενο, εξαιτίας της άρνησης των ελληνικών κυβερνήσεων να πάρουν τ' αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή του. Οπως επισημαίνουν σε κοινό υπόμνημά τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η ΑΝΟΙΞΗ» και η Κίνηση Αγωνιστικής Συνεργασίας Φαρκαδόνας «από το 1984 μέχρι σήμερα έχουμε στείλει πάνω από 30 υπομνήματα», υπενθυμίζοντας ότι «η περιοχή Φαρκαδόνας έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σαν ζώνη ανάσχεσης των νερών για να εξασφαλίζονται και για να μην πλημμυρίζουν άλλες περιοχές όπως Καρδίτσα - Λάρισα». Και καταλήγοντας, τονίζουν ότι πρέπει να ικανοποιηθεί επιτέλους το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για αναγνώριση της Φαρκαδόνας ως πλημμυροπαθούς περιοχής που σημαίνει ότι θα πρέπει:

  • Να υπάρχει περαιτέρω χρηματοδότηση στο δήμο από τα προγράμματα «ΘΗΣΕΑΣ» και «ΟΠΑΧ».
  • Ν' αποζημιώνονται οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ ή άλλο φορέα μέσα σε δύο, το πολύ, μήνες για όλη την καλλιεργητική περίοδο από 0% μέχρι και 100%.
  • Να δοθούν τα ανάλογα κονδύλια στα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για την αποκατάσταση των ζημιών των αγροτικών δρόμων.
  • Να γίνουν άμεσα τα μικρά αποστραγγιστικά έργα και να συντηρηθούν τα υπάρχοντα κανάλια κι αναχώματα καθώς και τα αντλιοστάσια.
  • Να προχωρήσει άμεσα η μελέτη και η κατασκευή του φράγματος Τιτάνα.
  • Να προβεί άμεσα σε μελέτη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον καθαρισμό του Πηνειού από Κεραμίδι - Φαρκαδόνα μέχρι το Κουτσόχερο.
  • Να προχωρήσει άμεσα η εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ανέξοδες υποσχέσεις

Χωρίς ουσιαστικές λύσεις αλλά με χίλιες δυο ανέξοδες υποσχέσεις περιόδευσε στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Φθιώτιδας και της Αιτωλοακαρνανίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Μπασιάκος.

Στους συγκεκριμένους νομούς οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί, ωστόσο πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές που το κόστος μπορεί να αγγίξει τις εκατοντάδες χιλιάδες ίσως και τα εκατομμύρια ευρώ. Μέσα σε αυτή την εικόνα καταστροφής, που προκλήθηκε εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων, ο Β. Μπασιάκος συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υγείας, βουλευτές της ΝΔ, νομάρχες κ.ά., έκανε τη... βόλτα του, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά βρίσκεται ανάμεσα στους αγρότες»...

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε «μεσομακροπρόθεσμα» έργα υποδομών, για την πρόληψη ζημιών κάποια στιγμή στο μέλλον, «μετά από συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς των πληγεισών περιοχών». Επιπλέον ανακοίνωσε θα μειωθεί ο χρόνος καταβολής των ευτελιστικών ποσών που δίνονταν για ανάλογες περιπτώσεις μέσω των ΠΣΕΑ, από τα δύο και πλέον χρόνια στον ένα χρόνο και κάτι μήνες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ