ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2023 - Κυριακή 11 Ιούνη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
ΕΕ - ΗΠΑ δεν θέλουν «κέντρο κρίσης» στη «γραμμή επαφής με τη Ρωσία»

ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις στους δρόμους του βόρειου Κοσόβου

Copyright 2023 The Associated

ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις στους δρόμους του βόρειου Κοσόβου
Ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα ώστε να μη διαταραχτεί η ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων εκφράζουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία της Δύσης, ανήσυχα για τις επιπτώσεις από τον νέο γύρο έντασης στο βόρειο Κόσοβο. Ο σερβικός πληθυσμός που πλειοψηφεί συντριπτικά στην περιοχή και απείχε σχεδόν καθολικά από τις τοπικές εκλογές που οργάνωσε τον Απρίλη η Πρίστινα, αντιδρά έντονα με οδοφράγματα και διαδηλώσεις στην ανάληψη καθηκόντων από τους νέους αλβανόφωνους δημάρχους που «εκλέχτηκαν». Πέρα από τις κοσοβάρικες δυνάμεις ασφαλείας που γέμισαν τους τέσσερις δήμους της περιοχής, η ΝΑΤΟική KFOR ενισχύθηκε δραστικά και δυνάμεις της ακροβολίστηκαν σε όλα τα κομβικά σημεία, στο όνομα της «σταθερότητας και ασφάλειας» της περιοχής. Μάλιστα, ο απερχόμενος διοικητής της επιχείρησης της ΕΕ EULEX, Λαρς - Γκιούναρ Βίγκεμαρκ, αφού σχολίασε ότι «εκδηλώθηκε το χειρότερο είδος βίας. Ολοι λένε ότι από τύχη δεν είχαμε θύματα», εκτίμησε ότι «δεν αποκλείεται το ΝΑΤΟ να αποφασίσει την ανάπτυξη χιλιάδων στρατευμάτων στο Κόσοβο (...) Φυσικά και αυτό αποτελεί επιλογή αν η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ασταθής».

Την ίδια στιγμή, την ανησυχία και τον εκνευρισμό ΗΠΑ - ΕΕ για τις νέες επιπλοκές στην ευρωατλαντική πορεία Σερβίας - Κοσόβου εξέφρασαν οι ειδικοί απεσταλμένοι Γκάμπριελ Εσκομπάρ και Μίροσλαβ Λάιτσακ, αντίστοιχα, που βρέθηκαν μες στη βδομάδα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Σχετικά με την ευρωενωσιακή πορεία Κοσόβου και Σερβίας ο Εσκομπάρ δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε αυτήν την περιοχή. Δεν πρέπει να το χάσουμε από την προσοχή μας αυτό και δεν πρέπει να πάψουμε να εργαζόμαστε ώστε να κάνουμε τα Δυτικά Βαλκάνια το πιο δυναμικό μέρος της Ευρώπης και μια περιοχή που αληθινά συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα». Αυτά λέγονται με το βλέμμα στην όλο και διευρυνόμενη ρωσική διείσδυση στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι η ετοιμότητα που τα δυτικά επιτελεία εκφράζουν ακόμα και για επιβολή κυρώσεων στην Πρίστινα, την οποία κατηγορούν για ενέργειες χωρίς τη... συγκατάθεσή τους. Οπως μετέδωσε το «Euronews», επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, ήδη κυκλοφορεί σχέδιο κυρώσεων κατά της κοσοβάρικης ηγεσίας, που περιλαμβάνει «πάγωμα» προγραμμάτων χρηματοδότησης, υιοθέτηση παθητικής στάσης στις προσπάθειες του Βελιγραδίου να «απο-αναγνωριστεί» το Κόσοβο από μια σειρά χωρών, ακόμα και «εκτοπισμό» της Πρίστινας από διεθνείς οργανισμούς στους οποίους ήδη συμμετέχει. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχετικό έγγραφο αναφέρει ότι «αποτελεί ζωτική ανάγκη για την διατλαντική κοινότητα να μην επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα κέντρο κρίσης πίσω από τη "γραμμή επαφής" με τη Ρωσία». Μάλιστα, σημειώνεται ότι ενώ «με την κατάθεση του γαλλογερμανικού σχεδίου, αναμενόταν πως θα εμφανίζονταν προβλήματα με τη σερβική πλευρά, ως μια επίμονη και μη εποικοδομητική πλευρά», «κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν η κυβέρνηση του Κοσόβου που, με τις δικές της ενέργειες, θα προωθούσε αβεβαιότητα και κρίσεις και συγκρούσεις».

Ο ίδιος ο Εσκομπάρ, κατά τις επαφές του στην περιοχή, επέκρινε τη στάση της Πρίστινας και είπε ότι «το γεγονός πως στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Κοσόβου δεν σημαίνει ότι πρέπει να στεκόμαστε και στο πλευρό ενός μεμονωμένου (ηγέτη) που δεν συμμερίζεται αυτό το ένστικτο για συνεργασία και συντονισμό (...) Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν βλέπουμε αντίκτυπο στη μακρόχρονη σχέση (ΗΠΑ - Κοσόβου) αλλά οι ενέργειες που αναλαμβάνονται ή όχι θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες που θα επιδρούσαν σε τομείς της σχέσης (μας). Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο...».

Την ίδια στιγμή, ο Εσκομπάρ φρόντισε να διευκρινίσει ότι η Ουάσιγκτον ιεραρχεί ψηλά τη σύσφιξη των σχέσεών της με το Βελιγράδι και σε διμερές επίπεδο, ενώ είπε ότι σύντομα θα οργανωθεί στην Ουάσιγκτον επίσκεψη του Σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

ΗΠΑ
Παζάρια για τις σχέσεις Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας

Τα παζάρια με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν για νέες συμφωνίες στην περιοχή επιβεβαίωσε την Πέμπτη από το Ριάντ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ολοκληρώνοντας τριήμερη επίσκεψη στη χώρα.

Ο Μπλίνκεν επέλεξε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μεταφέροντάς του τις συζητήσεις που έκανε εκεί με στόχο «την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή μέσω της εξομάλυνσης (των σχέσεών του) με τις χώρες της περιοχής». Παράλληλα, ζήτησε από τον Νετανιάχου να μην υπονομεύει την προοπτική ενός παλαιστινιακού κράτους καθώς το ζήτημα θεωρείται από τη Σαουδική Αραβία κομβικό για την οποιαδήποτε επισημοποίηση των (παρασκηνιακών) σχέσεων με το Ισραήλ.

Τη Δευτέρα, μια μέρα πριν από την επίσκεψή του στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν είχε ταχθεί υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας λέγοντας ότι αυτός είναι «ένας σημαντικός στόχος» για το εβραϊκό κράτος λόγω της μεγάλης επιρροής που έχει το βασίλειο στην περιοχή, κυρίως ως θεματοφύλακας των δύο πιο ιερών τόπων του Ισλάμ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε ότι η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων είναι «προς το συμφέρον της περιοχής», ωστόσο ο μπιν Φαρχάν απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο αν δεν επιλυθεί το Παλαιστινιακό.

Επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη στην Κίνα

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επισκεφθεί την Κίνα την επόμενη βδομάδα (13 - 16 Ιούνη), αξιοποιώντας το ενδιαφέρον της κινεζικής διπλωματίας να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη, στον αντίποδα των προσπαθειών των ΗΠΑ να οξύνουν τις πιέσεις με αφορμή την Ταϊβάν.

Η Κίνα είχε δηλώσει τον Απρίλη ότι τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμη να διευκολύνει μια ειρηνευτική συμφωνία.

  • Το πρωί της Παρασκευής η μαύρη λίστα των θυμάτων της ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Οχθης μεγάλωσε και άλλο. Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο σε πέρασμα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Πρόκειται για τον 29χρονο Μεχντί Μπαγιάντσα, που σκοτώθηκε «από τις σφαίρες της κατοχής κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο της Ραντίς, δυτικά της Ραμάλας», επισήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απορρίπτει δημοσίευμα περί κινεζικής βάσης στο νησί

Την άμεση αντίδραση της κουβανικής κυβέρνησης προκάλεσε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», την Πέμπτη, το οποίο εμφάνιζε την Κούβα και την Κίνα να έχουν συμφωνήσει για δημιουργία κινεζικής «κατασκοπευτικής βάσης» στο νησί, που το χαρακτήρισε «ψευδές και ανυπόστατο». Σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κάρλος Φερνάντες ντε Κοσίο, κατήγγειλε ότι «συκοφαντίες αυτού του τύπου έχουν κατασκευαστεί συχνά από αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, προφανώς εξοικειωμένους με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών».

Δήλωσε ότι «όλα είναι κατασκευές που προωθούνται με την ύπουλη πρόθεση να δικαιολογηθούν η άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση του αποκλεισμού, η αποσταθεροποίηση και η επιθετικότητα κατά της Κούβας και να εξαπατηθεί η κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον κόσμο».

Η Κούβα, κατέληξε, «έχει υπογράψει τη Διακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης, που υπογράφτηκε στην Αβάνα, τον Γενάρη του 2014. Βάσει αυτής, απορρίπτουμε κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και το στρατιωτικό προσωπικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στη στρατιωτική βάση που καταλαμβάνει παράνομα ένα τμήμα της εθνικής επικράτειάς μας, στην επαρχία του Γκουαντάναμο». Τέλος, διαβεβαίωσε ότι «η εχθρότητα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας και τα ακραία και σκληρά μέτρα που προκαλούν ανθρωπιστική ζημιά και τιμωρούν τον κουβανικό λαό δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με κανέναν τρόπο».

Πάντως, και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρμπι, σε δηλώσεις του σημείωσε: «Είδα το δημοσίευμα. Δεν είναι ακριβές. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας ανησυχεί από την πρώτη ημέρα για τις δραστηριότητες της Κίνας για να αυξήσει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στο ημισφαίριό μας». Επίσης, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πτέραρχος Πατ Ράιντερ, διέψευσε το δημοσίευμα.

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ συμφωνία με το Ιράν

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε την Παρασκευή πληροφορίες που μετέδωσε η ιστοσελίδα Middle East Eye (ΜΕΕ) σχετικά με την επίτευξη «προσωρινής» συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά από έντονη φημολογία για τουλάχιστον τρεις συναντήσεις ανάμεσα στον Ιρανό πρέσβη στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί (που είχε συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις Τεχεράνης - Ριάντ στη Βαγδάτη) και τον ειδικό απεσταλμένο του Τζ. Μπάιντεν για το Ιράν, Ρόμπερτ Μάλεϊ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε τα περί συμφωνίας αλλά και τα περί συναντήσεων του Ρ. Μάλεϊ με τον Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, λέγοντας ότι «υπάρχουν άλλοι τρόποι να περάσουν μηνύματα προς το Ιράν», χωρίς να πει άλλες λεπτομέρειες.

Οι πληροφορίες του MEE ανέφεραν ότι το σχέδιο συμφωνίας των Μάλεϊ - Ιραβανί επρόκειτο να υποβληθεί για εξέταση και έγκριση στους ανωτέρους τους και ότι προβλέπει: α) Περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου στο 60%. β) Συνέχιση συνεργασίας Ιράν - ΙΑΕΑ για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος με αντάλλαγμα την πώληση 1 εκατ. βαρελιών ιρανικού πετρελαίου τη μέρα και ξεπάγωμα ιρανικών περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων στο εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ