ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέντιουμ και χαρτομάντισσες

Να σας πω τι μου τι δίνει τώρα τελευταία και είμαι σίγουρος πως θα συμφωνήσετε μαζί μου. Κι εσείς, δεν μπορεί, το ίδιο θα αισθάνεστε, αηδία και υποβάθμιση της νοημοσύνης σας. Νεύρα έχετε και τα νεύρα έχουν κάποια αντοχή. Μέσα σ' όλη αυτή τη συμφορά και την αθλιότητα που μας βολοδέρνει, μέσα στο μαύρο μας το χάλι - δείγμα κι αυτό του αδιεξόδου και της παρακμής - νάσου οι χαρτομάντισσες και οι καφετζούδες, να πέφτουν στα πόδια μας και να εκλιπαρούν, σώνει και καλά, να μας σώσουν απ' την κακοδαιμονία και τον κακό μας τον καιρό, μ' ένα απλό τηλεφωνηματάκι.

Ντουπ... ντουπ και νάτη πάνω στο γυαλί. Ντεκόρ ένα τζάκι αναμμένο, αποξηραμένα αγριολούλουδα, ατμόσφαιρα χλιδάτη. Μια στημένη χροντρομάγουλη κυρία, μαλλί τσίτα οξυζενέ, χαμόγελο προδιαγεγραμμένο, μελιστάλαχτη ψεύτικη φωνή μας συστήνεται: "Είμαι η Κατίνα Τσουμπουρλόγλου. Βρισκόμαστε στο τέλος ενός χρόνου και στο κατώφλι ενός νέου. Θα σας προσφέρω ένα επιστημονικό και πλήρες ωροσκόπιο. Μη σκάτε καθόλου. Εγώ είμαι εδώ, εγώ έχω γεννηθεί ειδικά για να σας λύσω τα μεγάλα σας προβλήματα. Ενα τηλεφωνηματάκι είναι αυτό. Ενα τηλεφωνηματάκι, δεν είναι δα και τίποτε σπουδαίο".

- Τι λες βρε κοπέλα μου και δεν το ξέραμε. Πρέπει να αισθανόμαστε και άπειρα ευτυχισμένοι, που να, επιτέλους βρέθηκε ένας άνθρωπος να ενδιαφερθεί για τα προβλήματά μας.

Το κακό όμως είναι πως ο καλός αυτός άνθρωπος έχει κι ανταγωνιστές που επιμένουν και αυτοί να μας σώσουν...

Σε λίγο βγαίνει μια άλλη. Πετάει τη μαλλούρα μπροστά να σε θολώσει. Σοβαροφανές κι αλύγιστο ύφος παλιάς αρχόντισσας.

"Είμαι η Πιπίτσα. Ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε". "Καλέ εμείς σας ευχαριστούμε που μας λύσατε το πρόβλημα" απαντάει η άλλη, η κολλητή (η σκηνοθετημένη) από την άλλη άκρη της γραμμής.

Η τρίτη με το κόκκινο μπουκλέ μαλλί, το σπαθάτο πρόσωπο, τη σημαδεμένη τράπουλα και την Ολύμπια μεγαλοσύνη της παντοδύναμης σοφίας: "Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα. Υποχρέωσή μου". Βγαίνει κι ένας κύριος, γλαρωμένο μάτι πίσω απ' το γυαλί. Πλαδαρά προγούλια, πνιχτή βαθυστόχαστη φωνή. Αυτοπεποίθηση που δε χωρά αντίρρηση. Σίγουρα αυτός είναι ο άνθρωπός μας. Αυτός που χρειαζόμαστε να μας βγάλει απ' τις δύσκολες στιγμές. "Το μέλλον σας είναι στα χέρια σας. Σας περιμένω τώρα αμέσως". Ναι κυρ - Μήτρο μου, τώρα να βάλω τη σκούπα στη γωνιά, βγάζω την τσεμπέρα και σου 'ρχομαι.

Ε, ρε κατάντια. Πού φτάσαμε και πού θα φτάσουμε ακόμη... Σημάδι των καιρών. Πλημμυρίσαμε από σωτήρες. Πλακώσανε τα ζόμπι. Σηκώστε τα μπουγέλα. Τι λες κυρα - Κατίνα μου, τι λες κυρ - Μήτρο μου, λύστε πρώτα τα δικά σας προβλήματα και για μας δεν πειράζει, θα μας τα λύσουν ο Σημίτης, ο Τζουμάκας και ο Παπαντωνίου...

Δυστυχώς φαίνεται πως ακόμα υπάρχει πολύ αφελής κόσμος που τους εμπιστεύεται και κάνουν χρυσές δουλιές. Το παραδάκι πέφτει πολύ. Αν σκεφτεί κανείς πως κάθε φορά που σκάει μύτη μια τέτοια διαφήμιση, σημαίνει και διακοσάρι το λιγότερο. Και πόσες φορές τη μέρα γίνεται αυτό;

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

Αρρυθμίες στο Θριάσιο Νοσοκομείο

Δε φτάνει που δε λειτούργησε ποτέ πλήρως, αλλά και η μερική λειτουργία του παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα

Το Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα κατάντησε σαν το γιοφύρι της Αρτας στη διάρκεια της κατασκευής και της αποπεράτωσής του. Εγκαινιάστηκε αρκετές φορές και χρησιμοποιήθηκε ως προεκλογικό ατού σε πολλές προεκλογικές περιόδους. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ των περασμένων εκλογών παρουσιάστηκε ως ένα απ' τα νέα λειτουργούντα νοσοκομεία της χώρας.

Τον Ιούλη του 1996 λειτούργησαν τα εξωτερικά ιατρεία. Ενα μήνα αργότερα λειτούργησαν τα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με την προοπτική να μπουν σταδιακά σε λειτουργία κάποιες κλινικές, μέχρι την οριστική και πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου.

Οι υποσχέσεις των κυβερνήσεων και των ηγεσιών του υπουργείου Υγείας την τελευταία εξαετία περί πλήρους λειτουργίας του νοσοκομείου συμπληρώνουν ολόκληρο τόμο.

Ομως, αυτή τη στιγμή οι υπάρχουσες λειτουργίες είναι σαν ένα μετέωρο βήμα. Ενώ ολόκληρο το νοσοκομείο δείχνει σαν ένα ακινητοποιημένο ποδήλατο, το οποίο ή θα πάει μπροστά ή θα πέσει.

Οι γιατροί σηκώνουν τα χέρια και δηλώνουν - πράγμα που επανέλαβαν και στη χτεσινή τους συνέλευση - ότι η λειτουργία των ΤΕΠ δεν μπορεί να συνεχιστεί, μπροστά στην ασυνέπεια του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στη σταδιακή - έστω - αλλά προγραμματισμένη ανάπτυξη του νοσοκομείου. Επισημαίνουν ακόμα ότι με αυτόν τον τρόπο το νοσοκομείο - με προδιαγραφές τριτοβάθμιου - κινδυνεύει να μετατραπεί σε διακομιστικό κέντρο και να απονεκρωθεί από βασικές του λειτουργίες.

Η Επιστημονική Επιτροπή γνωστοποίησε στο υπουργείο Υγείας ότι αδυνατεί να λειτουργήσει τα ΤΕΠ απ' τις 4 έως τις 10 μμ και ζητά την ενίσχυση του νοσοκομείου με 50 τουλάχιστον γιατρούς για να συνεχιστεί η λειτουργία.

Το υπουργείο Υγείας, απ' τη μεριά του, ζητά να συνεχιστεί η λειτουργία των ΤΕΠ - έστω "με νύχια και με δόντια" - αλλά μέχρι και προχτές που έγινε μια συνάντηση δε δεσμεύτηκε γι' αυτή την οριστική κάλυψη με γιατρούς. Δραματικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Αυτές οι αρρυθμίες του Θριάσιου Νοσοκομείου συμπληρώνονται και από κάποιες "πρωτοβουλίες" ή επιδιώξεις διάφορων τοπικών "παραγόντων", που αποσκοπούν σε ίδια - πολιτικά - οφέλη.

Τη Δευτέρα ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης, και ο διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός, θα περιοδεύσουν σε υγειονομικές μονάδες της περιοχής, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Το κύριο, όμως, λόγο έχουν οι κάτοικοι της περιοχής, ώστε να μην υπάρξει ούτε ένα βήμα πίσω απ' το σημερινό επίπεδο και διεκδικώντας την ενίσχυση αυτών των λειτουργιών μέχρι την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου.

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Γιατί φοβήθηκαν;

Γιατί φοβήθηκαν χτες οι γιατροί του νοσοκομείου "Ελευσίνας" την παρουσία της συντάκτριας του "Ρ" στη γενική τους συνέλευση και επιχείρησαν με έναν ιεροεξεταστικό τρόπο να μάθουν πώς η εφημερίδα μας πληροφορήθηκε τη γενική τους συνέλευση; Κρυφή την είχαν δηλαδή;

Αν φοβήθηκαν τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων του νοσοκομείου, τότε με τη στάση τους γίνονται συνένοχοι στη συγκάλυψη των υγειονομικών προβλημάτων μιας βεβαρημένης υγειονομικά περιοχής, όπως η Ελευσίνα.

Αν έχουν κάποια προβλήματα με τη μέχρι τώρα μερική λειτουργία του νοσοκομείου, τότε γιατί να μην υπάρξει ένα βήμα έκφρασης αυτών των προβλημάτων;

Γι' αυτά - τα δικά τους προβλήματα - ενδιαφέρεται ο "Ρ" γιατί είναι πεποίθησή του πως όταν οι λειτουργοί του δημόσιου συστήματος υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα, τότε οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας θα αντιμετωπίσουν πολλαπλάσια.

Αν όμως οι γιατροί του νοσοκομείου Ελευσίνας - πράγμα που δεν πιστεύει ο "Ρ" αλλά είναι υποχρεωμένος να το κάνει δίκην δικηγόρου του διαβόλου - ήθελαν να αποκρύψουν κάτι άλλο, τότε ας αποποιηθούν το ρόλο του δημόσιου λειτουργού ή ας αγωνιστούν να τον εξυψώσουν και ο "Ρ" θα είναι στο πλευρό τους.

Τέλος, ας έχουν, κατά νου και τούτο: Οτι το θεμέλιο λίθο αυτού του νοσοκομείου τον κατέθεσε ένας κομμουνιστής μεταλλωρύχος, που συνταξιοδοτήθηκε το 1976: Ηταν ο Μ. Σημαντηράκης - πέθανε το 1980 - και απ' τις 11.000 δραχμές της σύνταξής του το 1976, κατέθεσε τις 2.000 δραχμές, στην έκκληση της τότε δημοτικής αρχής να βοηθήσει στην ανέγερση νοσοκομείου στην περιοχή.

Μια γενική άποψη του Θριάσιου Νοσοκομείου

Ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ