ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το «πρώτο ένσημο» είναι διευκόλυνση στην εργοδοσία και όχι στη νεολαία

Ανακοίνωση για την τροπολογία της κυβέρνησης, που δίνει 42 εκατ. ευρώ ως νέες διευκολύνσεις στους εργοδότες

RIZOSPASTIS

Τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ακόμα ένα μέτρο για την ενίσχυση της εργοδοσίας, αφού με πρόσχημα τη διευκόλυνση τάχα της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, την μπουκώνει και πάλι με «ζεστό» χρήμα, προώθησε για ψήφιση το υπουργείο Εργασίας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι το σχετικό πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, υπό τον τίτλο «πρώτο ένσημο», εξασφαλίζοντας από το πρώτο κιόλας ένσημο 42 εκατ. ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο μιας πρόσληψης εργαζόμενου 18 - 29 ετών που πιάνει πρώτη φορά δουλειά, θα δίνονται 600 ευρώ στον εργοδότη και 600 ευρώ στον νεοπροσληφθέντα.

Σχολιάζοντας την τροπολογία, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ υπογραμμίζει ότι «από το "πρώτο ένσημο" η νέα γενιά έχει ανάγκη από αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, όχι επιδοτήσεις στους εργοδότες και ψίχουλα!».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η τροπολογία της κυβέρνησης για το "πρώτο ένσημο" δεν είναι ουσιαστικά παροχή προς τους νέους εργαζόμενους, αλλά προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν πιο φθηνή εργατική δύναμη με επιδότηση του κράτους.

Πρόκειται για ξεκάθαρη παροχή - επιδότηση με 100 ευρώ τον μήνα, για 6 μήνες, στις επιχειρήσεις "για την κάλυψη της μισθολογικής δαπάνης του εργαζόμενου"!

Με τα χρήματα από τη φορολογία τη δική μας και των γονιών μας πληρώνουν τους εργοδότες, για να βγάλουν κι άλλα κέρδη πάνω στις πλάτες της νέας γενιάς. Η μόνη διευκόλυνση που παρέχει - για μια ακόμα φορά - ο κρατικός προϋπολογισμός είναι προς όφελος της εργοδοσίας!

Δεν είναι τυχαίο πως αυτή η τροπολογία - δώρο στα αφεντικά έρχεται ως συνέχεια των νόμων Βρούτση (επί κυβέρνησης ΝΔ) και Αχτσιόγλου (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), που από κοινού διέλυσαν τον κατώτατο μισθό, απαγορεύοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον ορισμό του, αφήνοντας ανεξέλεγκτο το πεδίο στους εργοδότες.

Είναι φανερό ότι αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας στους νέους, αντίθετα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια και την πίεση της εργοδοσίας για ακόμα χαμηλότερες απαιτήσεις των εργαζομένων.

Η ΚΝΕ καλεί τους νέους εργαζόμενους, τους φοιτητές που αναγκάζονται να δουλέψουν, τους αποφοίτους Λυκείων και σχολών κατάρτισης, από το "πρώτο ένσημο" να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αγώνων των εργαζομένων στην "e-food" και στην COSCO: Μέσα από τα σωματεία και τον συλλογικό αγώνα τους να κάνουν κουρελόχαρτα τους αντεργατικούς νόμους και τις διατάξεις - επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, και να παλέψουν για δουλειά με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και όχι με όρους χειρότερους από τις προηγούμενες γενιές.

Απαιτούμε:

  • Από το "πρώτο ένσημο" να δουλεύουμε και να ζούμε αξιοπρεπώς.
  • Από το "πρώτο ένσημο" να δουλεύουμε μόνιμα και σταθερά, κόντρα σε κάθε "ευέλικτη" μορφή απασχόλησης, όπως είναι η ημιαπασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας (ακόμα και ημέρας υπάρχουν στα ξενοδοχεία), μέσω δουλεμπορικών γραφείων, τηλεργασία, "συνεργατική" και άλλες τόσες μορφές που ενίσχυσε ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη.
  • Από το "πρώτο ένσημο" να εξασφαλίζεται η πλήρης ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους, και όχι να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να καταφεύγουν στην ιδιωτική Ασφάλιση και Υγεία.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να καταργηθούν οι νόμοι Βρούτση - Αχτσιόγλου, ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο - 5ήμερο- 35ωρο.

Οι αγώνες μας σήμερα μπορούν και έχουν αποτελέσματα! Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ ο λαός μπορεί να σηκώσει το ανάστημά του και να περάσει στην αντεπίθεση!».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο ρόλος του υγειονομικού στο «νέο ΕΣΥ»

Μιλώντας για «νέο ΕΣΥ», γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο έδαφος που της έστρωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενισχύει και επεκτείνει την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτές οι αλλαγές δεν μπορεί παρά να συνοδεύονται και από αλλαγές στον ρόλο και τις εργασιακές σχέσεις του έμψυχου υλικού, δηλαδή των υγειονομικών.

Η διαπαιδαγώγηση του μελλοντικού επιστημονικού και υγειονομικού δυναμικού, που θα στελεχώσει και θα στηρίξει ένα σύστημα Υγείας με τέτοια χαρακτηριστικά, προετοιμάζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια

Η μέχρι τώρα καθυστέρηση στην υλοποίηση των από χρόνια αποφασισμένων σχεδιασμών έχει να κάνει και με την αποφασιστική στάση που έχουν δείξει οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία του λαού σαν κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του και ταυτόχρονα σαν χρυσωρυχείο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

* * *

Η αξιολόγηση του συστήματος Υγείας βρίσκεται στην καρδιά του «νέου ΕΣΥ» και καθορίζει τον ρόλο των υγειονομικών. Να πούμε ότι η αξιολόγηση έχει άλλο περιεχόμενο και στόχευση όταν έχει σαν κριτήριο να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και στην επιχειρηματική δράση, και άλλο όταν επιδιώκει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες. Γι' αυτό και οι «δείκτες αξιολόγησης» των μονάδων Υγείας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ταυτίζονται με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Μερικά από αυτά είναι: Πόσοι νοσηλεύτηκαν, ή αλλιώς η πληρότητα, ημέρες νοσηλείας, πόσες και πόσο ακριβές εξετάσεις στάλθηκαν, χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις, χρήση γενοσήμων, τεκμηριωμένη εξοικονόμηση πόρων.

Ο υγειονομικός, τελικά, θα εκπαιδεύεται, θα προσλαμβάνεται και τελικά θα αξιολογείται σχετικά με το πώς θα κοστίσει λιγότερα ο ασθενής και πώς θα εξοικονομήσει πόρους για το νοσοκομείο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο προσχέδιο, «είναι σημαντικό οι γιατροί να αναλάβουν την ευθύνη του κλινικού προϋπολογισμού, για να αναλάβουν την ευθύνη για το κόστος που επισύρουν οι αποφάσεις τους».

Πλούσια πείρα επί αυτών έχουμε ήδη. Για παράδειγμα, σε ορισμένα ογκολογικά νοσοκομεία, διοίκηση και διοικητικοί διευθυντές περικόπτουν απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις καρκινοπαθών, πανάκριβες όμως, για να μη φουσκώσουν τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς πληρώνουν σε εξετάσεις από 200 έως 1.000 ευρώ προκειμένου να ξεκινήσουν χημειοθεραπεία. Οι υγειονομικοί πρέπει να μάθουν και να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση δαπανών και στον περιορισμό του κόστους, θυσιάζοντας την επιστημονική τους γνώση στον βωμό του κόστους - οφέλους.

Επιβεβαιώνεται ότι κριτήριο της αξιολόγησης των γιατρών είναι η προώθηση της λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με στόχο να εξασφαλίζει έσοδα από τους ασθενείς - «πελάτες». Με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.

* * *

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούνται όχι μόνο να υποταχθούν στην εμπορευματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, για να εξασφαλιστεί η «βιωσιμότητά τους», αλλά και να συμβάλουν ενεργά στην υλοποίηση της πολιτικής που θέλει τους ασθενείς πελάτες. Το αποτυπώνουν απροκάλυπτα ως εξής: «Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι προτεινόμενες αλλαγές θα πρέπει να αλλάξει και η εργασιακή κουλτούρα των εργαζομένων στο ΕΣΥ και να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους, προκειμένου να ικανοποιηθούν βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως αναγνώριση, αυτοεκτίμηση, κοινωνική καταξίωση, επιστημονική ανέλιξη. Μόνο όταν θα έχουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε έναν οργανισμό που φροντίζει τους εργαζόμενους θα είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν τις προτεινόμενες αλλαγές».

Επί της ουσίας ζητάνε από τους υγειονομικούς να σταθούν απέναντι από τις ανάγκες υγείας των παιδιών τους, των γονιών, των φίλων τους. Θέλουν τους υγειονομικούς, τον γιατρό, τον νοσηλευτή, τον εργαζόμενο στο σύστημα Υγείας να συμβάλλουν στη λειτουργία του νοσοκομείου ως επιχείρησης. Να κόβουν με δική τους απόφαση φάρμακα, απαραίτητες εξετάσεις, θεραπευτικές επιλογές, μέρες νοσηλείας. Να θεραπεύουν και να περιθάλπουν όποιον έχει να πληρώσει. Να πληρώνουν οι ασθενείς για εξετάσεις, ακόμα και για επείγοντα περιστατικά. Να στέλνει το νοσοκομείο τα «ραβασάκια» στην εφορία των ανασφάλιστων ασθενών. Και από τα παραπάνω θα εξαρτώνται το εισόδημά τους, τα bonus αλλά και η επιστημονική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία.

Και, φυσικά, τα νέα κριτήρια αξιολόγησης δεν μπορούν παρά να θίγουν τις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών. Η πλήρης ανατροπή τους είναι φαινόμενο που υπάρχει, διογκώνεται και τώρα επιχειρείται να γίνει η κύρια πραγματικότητα. Αναφερόμαστε στα εξής: Είσοδος ιδιωτών γιατρών, νοσηλεύτριες με «μπλοκάκι», αυτοαπασχολούμενοι εξωτερικοί συνεργάτες ή πανεπιστημιακοί υπότροφοι, ανάθεση τμημάτων λειτουργίας των νοσοκομείων (καθαριότητα, φύλαξη) σε ιδιώτες, σύναψη συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και κάλυψη ελλείψεων ειδικοτήτων σε νοσοκομεία, κυρίως της επαρχίας και νησιών, με ιδιώτες ιατρούς.

Οπως δηλώνουν προκλητικά, «στον δημόσιο τομέα, μόνο τα στελέχη που προορίζονται να έχουν υψηλές διευθυντικές θέσεις, άρα και αυξημένο βάρος στη λήψη αποφάσεων και στην κατανομή των πόρων, τα ιατρικά διευθυντικά στελέχη, θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος του λοιπού προσωπικού θα μπορούσε να είναι μερικής ή ακόμα και εποχιακής απασχόλησης».

* * *

Από τις ίδιες τις εξελίξεις θα κληθούν οι υγειονομικοί να διαλέξουν μεταξύ ενσωμάτωσης και ανυπακοής, ανάμεσα «στη βαρβαρότητα ή στον πολιτισμό». Θα πρέπει να αρνηθούν τη συμβολή τους στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που τους οδηγεί να στέκονται εχθρικά απέναντι στους ασθενείς τους και τους μετατρέπει σε φτηνό ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό του δημόσιου νοσοκομείου - επιχείρησης. Να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, στον αγώνα για να πάψει η Υγεία να είναι εμπόρευμα, για να τεθεί η επιστημονική γνώση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Ειδικά οι κομμουνιστές υγειονομικοί έχουμε καθήκον να υπερασπίσουμε τον ρόλο που θα έπρεπε να έχουμε, ενάντια στην αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση με το «νέο ΕΣΥ». Εχουμε πάρει την απόφαση να θέσουμε την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού. Εξάλλου η επιστημονική γνώση είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς, δεν αφορά την ατομική προσπάθεια, ούτε τα «κέντρα αριστείας» που διαφημίζει η νέα υφυπουργός Υγείας.

Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας και να ασκούμε τις Επιστήμες Υγείας, τη Νοσηλευτική και την Ιατρική, με επιστημονικά κριτήρια, χωρίς τους κόφτες των DRG που καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν δεχόμαστε να στερούμε από τους αρρώστους μας αναγκαία φάρμακα και εξετάσεις, για να «κοστίζει» λιγότερο στο δημόσιο νοσοκομείο - επιχείρηση ο ασθενής - πελάτης.

Με αυτήν τη λογική, καλούμε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ κάθε υγειονομικό που στέκεται απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, που αρνείται να υποτάξει την επιστήμη του στην κυβερνητική πολιτική του νοσοκομείου - επιχείρησης και που θέλει να υπερασπιστεί τις ανάγκες των ασθενών.

(Το κείμενο αποτελεί παρέμβαση στην εκδήλωση για το «νέο ΕΣΥ» και τις θέσεις του ΚΚΕ)


Ελένη ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Γιατρός στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, συνεργάτιδα του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ