ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
Καθοδηγητική δουλιά

Τα βήματα που έχουν γίνει απ' το 7ο Συνέδριο μέχρι σήμερα είναι σημαντικά. Η ΚΝΕ μεγάλωσε, δυνάμωσε, έγινε εμπειρότερη, απόκτησε μεγαλύτερη απήχηση στη νεολαία.

Η σύγχρονη εκμεταλλευτική κοινωνία όμως και το βάρβαρο πρόσωπό της που χτυπάει καθημερινά το λαό και τη νεολαία, επιτάσσει μεγαλύτερες προσπάθειες από όλο το δυναμικό της Οργάνωσής μας. Βασικός κρίκος σ' αυτή την προσπάθεια είναι η καθοδηγητική δουλιά και το πώς οι αποφάσεις φτάνουν και υλοποιούνται, ακόμα και απ' τον πιο απομακρυσμένο σύντροφο.

Τα προβλήματα και οι δυσκολίες είναι δείγματα ζωντανού οργανισμού, οπότε είναι λογικό να παρουσιάζονται σε μια δραστήρια, επαναστατική οργάνωση όπως είναι η ΚΝΕ. Είναι προβλήματα κυρίως ανάπτυξης που δεν πρέπει να μας απογοητεύουν, αλλά να μας κινητοποιούν ώστε να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί στο ξεπέρασμά της.

Εδώ εμφανίζεται και η αναγκαιότητα της ποιοτικής βελτίωσης της δουλιάς των στελεχών, καθώς και ο καθημερινός προσανατολισμός που πρέπει να δίνεται.

Το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό άνοιγμα της Οργάνωσης στη νεολαία, η καλύτερη ιδεολογικοπολιτική θωράκιση των μελών της ΚΝΕ, η αφομοίωση των νέων μελών και η ανάδειξη νέων στελεχών, είναι μερικά μόνο απ' αυτά που πρέπει ένα στέλεχος να τα αλληλοσυνδέει, να τα επεξεργάζεται, να τα δίνει στην Οργάνωση. Είναι λάθος να τα βάζουμε σε κουτάκια και να τα εξετάζουμε ξεχωριστά κι ασύνδετα. Αυτό δυσκολεύει τη δουλιά μας και το κυριότερο, εμποδίζει τους συντρόφους να παρακολουθήσουν και να παρέμβουν στις σύγχρονες εξελίξεις.

Η καθοδηγητική δουλιά θέλει αυταπάρνηση, θυσία και πάνω απ' όλα όρεξη για δουλιά. Τα στελέχη είναι τα πρώτα που πρέπει να υλοποιούν τις αποφάσεις και παράλληλα να τραβούν την υπόλοιπη οργάνωση στην κατεύθυνση αυτή.

Η οργάνωσή μας επιδιώκει τα στελέχη να σκύβουν πάνω από τις ΟΒ, να επικοινωνούν με τους συντρόφους, να τους κατανοούν και να τους βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων τους.

Η δουλιά του στελέχους με τους συντρόφους δεν είναι σχέση προϊσταμένου - εργαζόμενου, είναι σχέση συντρόφου προς σύντροφο.

Αν η καθοδήγηση είναι στείρα, καθηκοντολογική και όχι ουσιαστική με πολιτικά χαρακτηριστικά, είναι λογικό οι σύντροφοι να μην αντιλαμβάνονται τα καθήκοντα που μπαίνουν. Να τα θεωρούν εντολές χωρίς αξία και να τα αγνοούν, υποτιμώντας τα. Να νομίζουν ότι υποβαθμίζονται. Τότε και οι ΟΒ είναι επιρρεπείς σε διάφορα προβλήματα. Δε λειτουργούν τακτικά. Συνεδριάζουν με πολλούς απόντες ή δυσκολεύονται να έχουν απαρτία. Συζητάνε μίζερα και γκρινιάρικα, τις χαρακτηρίζει εσωστρέφεια.

Μόνο όταν οι ΟΒ έχουν τακτή λειτουργία, πολιτικό περιεχόμενο και συζήτηση, εμβαθύνουν στις θέσεις μας και δυναμώνουν το ιδεολογικό μας επίπεδο, τότε μπορούμε να περιμένουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Σ' αυτή τη βάση χρειάζεται μεγαλύτερη και καλύτερη αξιοποίηση των κομματικών εντύπων, ο «Οδηγητής» κι ο «Ριζοσπάστης» πρέπει να γίνουν όπλα στα χέρια της Οργάνωσης. Η αξιοποίησή τους αναβαθμίζει την όλη δουλιά μας, ανοίγοντας δρόμους σε κάθε μέλος της ΚΝΕ.

Ιδιαίτερα θέλω να σημειώσω την ανάγκη συνδυασμού της θεωρίας με την πράξη, των λόγων με τα έργα. Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε όλοι πως χρειάζονται προσπάθειες να εξαφανίσουμε κάθε διάσταση ανάμεσα σ' αυτό που οδηγεί στον κακό χαρακτηρισμό μας σαν επιπόλαιων, δυσκολεύει τη λειτουργία της οργάνωσης μειώνοντας και το κύρος της. Το πνεύμα των θέσεων της ΚΝΕ και η συζήτηση που γίνεται γύρω απ' αυτή, ο χαρακτήρας της Οργάνωσής μας και οι στόχοι που αναδείχνουν την αξία της, συνδέουν τη θεωρία με την πράξη και επιβάλλουν πέρα απ' τις συλλογικές και οι προσωπικές προσπάθειες του καθένα μας.

Στενά δεμένο με το ζήτημα θεωρίας και πράξης είναι και αυτό της υλοποίησης των αποφάσεων που πολλές φορές καθυστερούν ή ματαιώνονται. Προς τιμήν του 8ου Συνεδρίου και για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος, κάθε ΚΝίτης οφείλει να θεωρήσει την προσπάθεια αυτή θέμα τιμής.

Το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ, με τις αποφάσεις που θα πάρει, θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο δυνάμωμα της καθοδηγητικής δουλιάς, θα δώσει το εφαλτήριο για μεγαλύτερο μαζικό άνοιγμα προς τη νεολαία και το λαό της χώρας και του τόπου.

Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική.


Αλέξανδρος - Αρης Ρούσινος
μέλος Γρ. Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ

«Καλλιεργώντας πρότυπα ζωής»

«ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΑΝΟΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΙ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ».

Διαβάζοντας το απόσπασμα αυτό από την απολογία του σ. Νίκου Μπελογιάννη, βλέπει κανείς τη στάση ζωής που πρέπει να κρατά ο κάθε κομμουνιστής μπροστά στο κίνημα. Μπορεί τα λόγια αυτά να μη φτάνουν στο μυαλό του κάθε νέου ανθρώπου που θέλει να παλέψει μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ. Ομως απεικονίζουν μια πραγματικότητα σε σχέση με το ρόλο και τη δουλιά του νέου κομμουνιστή - του συνεχιστή της πάλης για το σοσιαλισμό. 83 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ τώρα, το Κόμμα δίνει τις μάχες του, κάτω από συνθήκες σκληρής διαπάλης με τα εμπόδια που βάζει ο εχθρός του. Ειδικότερα μετά την ανατροπή των Σοσιαλιστικών χωρών και την κρίση που πέρασε το Κόμμα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν που ανέπτυξαν πάλι τους αγώνες, μπροστά στα μέτωπα που κατά καιρούς ανοίχτηκαν την τελευταία δεκαετία: αγροτικά, μαθητικές κινητοποιήσεις, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, εργατικό κίνημα, ασφαλιστικό. Μέσα απ' αυτή τη διαδικασία, η Οργάνωση και το Κόμμα κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και ν' αναπτύξουν το κύρος μπροστά στον κόσμο και τη νεολαία. Ειδικότερα από το 7ο Συνέδριό της, η Οργάνωση κατάφερε να τριπλασιάσει τις γραμμές της και βέβαια, να συνεχίζει να τις αυξάνει.

Ομως, η άνοδος αυτή της Οργάνωσης, η αύξηση του κύρους και του Κόμματος στυλώθηκαν πάνω στο αίσθημα ευθύνης και λειτουργικότητας της Οργάνωσης και του Κόμματος να δώσει τις μάχες με θάρρος και αυτοπεποίθηση. Δε χρειάζεται όμως, να μείνουμε εδώ. Το βάρος της μάχης που έχει να δώσει το Κόμμα και η Οργάνωση ειδικά στη νεολαία είναι μεγάλο μια και η νεολαία είναι το μεγάλο θύμα κάτω από τα δεινά που έρχονται το επόμενο διάστημα για να τσακίσουν τη νέα γενιά σε όλους τους ευρύτερους τομείς της ζωής. Εδώ, λοιπόν, έρχεται ο ρόλος της Οργάνωσης για να δείξει τον άλλο δρόμο απ' αυτό που έχουν επιλέξει για να παίξουν στις πλάτες της οι αστοί, το δρόμο της πάλης και του αγώνα, το δρόμο δηλαδή, «ή τις αλυσίδες ή τα όπλα, όπως πρότεινε στο λαό το ιστορικό ΕΑΜ - ΕΛΛΑΣ. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό, χρειάζεται ο κάθε νέος, με μεγαλύτερη θυσία να αναδείξει από μέσα του ένα νέο Ν. Μπελογιάννη, ένα νέο Ν. Πλουμπίδη, ένα νέο Χ. Μαλτέζο.

Εχοντας, λοιπόν, ως όπλο το αίσθημα ευθύνης και καλλιεργώντας πρότυπα ζωής σε κάθε νέο κομμουνιστή, η Οργάνωση θα αποκτήσει άλλους ρυθμούς στη λειτουργικότητά της, αυξάνοντας το χαρακτήρα της στην εσωτερική της δομή «ΟΒ - κύτταρο οργάνωσης, οικονομικά, Οδηγητής», δίνοντας παράλληλα τη μάχη μέσα στο κίνημα της νεολαίας και βέβαια, στο πλευρό του Κόμματος.

Σίγουρα, λοιπόν, οι ανάγκες και τα προβλήματα της νεολαίας απαιτούν πιο ισχυρή, πιο μαζική ΚΝΕ, αλλά και με μεγαλύτερη ευθύνη, περισσότερη αισιοδοξία και οπωσδήποτε καλλιεργώντας άλλη στάση ζωής μέσα από αγωνιστικά πρότυπα.

«Τιμή μου εγώ πάνω απ' όλα έχω την τιμή του ΚΚΕ» - Ν. Πλουμπίδης.


Θωμάς Δημουλάς
Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Πελ/σου & Νήσων

Μερικές σκέψεις

Σύντροφοι! Χαίρομαι που μπορώ, μέσω του προσυνεδριακού διαλόγου, να εκφράσω τις σκέψεις μου για την πορεία της Οργάνωσης, αλλά και για μερικά από τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.

Το 8ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας γίνεται σε μια περίοδο όπου η φτώχεια, η εξαθλίωση και η εκμετάλλευση, όχι μόνο δεν αμβλύνθηκαν (στα πλαίσια της «παγκοσμιοποίησης» και της «ανοιχτής κοινωνίας»), αλλά δυστυχώς αυξάνονται επικίνδυνα. Η επίθεση του κεφαλαίου είναι ολομέτωπη. Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Δημοκρατικές Ελευθερίες - τίποτα δεν έχει σκοπό να αφήσει απείραχτο. Πρόσφατα μάλιστα, ξεκίνησε νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση με πρόσχημα την τρομοκρατία, αλλά με σαφή στόχο τον έλεγχο των διόδων των πλουτοπαραγωγικών πηγών, την καταστολή των δημοκρατικών κινημάτων και το ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής.

Παράλληλα όμως δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την αντίδραση των λαών. Στην Ελλάδα, δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν και κατάφεραν να αναστείλουν τα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ο ελληνικός λαός είπε ξεκάθαρο όχι στον πόλεμο και τίμησε την επίκαιρη επέτειο του Πολυτεχνείου. Αλλά και στη διεθνή σκηνή τα μηνύματα είναι ευχάριστα. Η κοινή γνώμη της Δύσης για τον πόλεμο έχει μεταστραφεί. Τα κινήματα της Γένοβας κτλ. μπορούν να πάρουν μια αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Η άνοδος του επιπέδου της ταξικής πάλης είχε και την αναμενόμενη αντανάκλαση στην Οργάνωσή μας. Οπως επισημαίνουν και οι Θέσεις του ΚΣ, τα τελευταία χρόνια τα μέλη της ΚΝΕ πολλαπλασιάστηκαν.

Αυτό από μόνο του μας φέρνει μπροστά σε νέα δεδομένα και νέες απαιτήσεις. Πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο δουλιάς μας, να μιλήσουμε άφοβα σε καινούριο κόσμο. Ας μην ξεχνάμε πως δυστυχώς η πλειοψηφία του κόσμου μένει απαθής στα δρώμενα. Ναι μεν διαφωνεί με τον πόλεμο, αλλά δε συμμετέχει στις κινητοποιήσεις. Θίγεται από την αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά δεν παίρνει μέρος στις συνελεύσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Νιώθει ότι όλα αυτά δεν την ενδιαφέρουν, δεν την αφορούν. Το ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και άρα δε διεκδικεί λύσεις σε ζωτικά προβλήματα, το ότι δεν έχουμε καταφέρει να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς σε διάφορα όργανα (π.χ. η ΠΚΣ σε ΕΦΕΕ - ΕΣΕΕ) οφείλεται στις διάφορες αδυναμίες μας.

Μια από τις αδυναμίες μας, που θίγεται και στις Θέσεις του ΚΣ είναι η επιφανειακή επαφή μας με την κοσμοθεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού, τη φιλοσοφία του διαλεκτικού υλισμού. Με το να μη γνωρίζουμε και να μην εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας δράση τις αρχές και τα συμπεράσματα του διαλεκτικού υλισμού, στερούμαστε του σπουδαίου πλεονεκτήματος της επιστημονικής αυστηρότητας και ορθότητας στην ανάλυση των εξελίξεων. Επίσης, αν αποκοπούμε από τη μόνη φιλοσοφία της εργατικής τάξης, κινδυνεύουμε να αποκοπούμε και από τον τελικό μας στόχο - τη δικτατορία του προλεταριάτου. Ενας από τους διάφορους τρόπους αφομοίωσης της διδασκαλίας των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν είναι τα ακτίφ. Αυτά θα πρέπει να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα και οργανωμένη δομή. Το Κόμμα θα πρέπει να έρθει πιο κοντά και να βοηθήσει την ΚΝΕ σε αυτό.

Επίσης, αφού η επίθεση της αστικής τάξης γίνεται σε πολλά μέτωπα, εξίσου ολοκληρωμένη γνώση για όλα τα θέματα είτε αυτά μας αφορούν άμεσα είτε όχι θα πρέπει να έχουμε και εμείς. Να μην περιοριζόμαστε για παράδειγμα όσοι δραστηριοποιούμαστε μέσω των Πανεπιστημίων στα εκπαιδευτικά, αλλά να μπορούμε να τοποθετηθούμε και για τους συνταξιούχους.

Τέλος, όταν μιλάμε με τον κόσμο θα πρέπει κάθε φορά να προσαρμοζόμαστε στην ιδιαίτερη περίπτωση και διαφορετική πολιτική συνειδητοποίηση του καθενός. Ο,τι για εμάς είναι δεδομένο δεν είναι και για τους άλλους. Με βάση την εμπειρία μας πριν οργανωθούμε, μπορούμε να αποφύγουμε τα κλισέ και να κάνουμε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα της πάλης για το Σοσιαλισμό. Οσο για αυτούς που δεν είναι και τόσο κοντά μας, μπορούμε πιστεύω, να βρούμε μερικά σημεία που θίγονται από τον ιμπεριαλισμό για να τους προσεγγίσουμε.

Ετσι η ΚΝΕ, στην πορεία μετά το 8ο Συνέδριό της, πρέπει αυξάνοντας την οργανωτική της και διορθώνοντας τις αδυναμίες της, να στεριώσει τη θέση της στη συνείδηση του λαού, να βγάλει τις μάζες από την αδράνεια και να τις κινητοποιήσει στα πλαίσια του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου με τελικό στόχο την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού.


Ξενοφώντας Φλώρος
μέλος της ΟΒ Πολιτικών Μηχανικών, Αθήνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ