ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Κατασκευάζοντας την «πυρηνική τρομοκρατία»

Με τη συμμετοχή 38 ηγετών και αξιωματούχων από 47 χώρες ξεκίνησε η σύνοδος στην Ουάσιγκτον

Από τη Σύνοδο που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ, υποτίθεται για την πυρηνική ασφάλεια
Από τη Σύνοδο που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ, υποτίθεται για την πυρηνική ασφάλεια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη «μεγαλύτερη απειλή κατά της ασφάλειας των ΗΠΑ» αποτελεί η πιθανότητα να πέσει στα χέρια μιας τρομοκρατικής οργάνωσης ένα πυρηνικό όπλο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή τη χτεσινή έναρξη των διήμερων εργασιών της Συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, στην Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή 38 ηγετών και ύπατων αξιωματούχων συνολικά 47 χωρών.

«Γνωρίζουμε ότι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως είναι η Αλ Κάιντα, επιχειρούν να αποκτήσουν τέτοια όπλα, όπλα μαζικής καταστροφής που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να τα χρησιμοποιήσουν» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνάντησής του με τον ομόλογό του της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.

«Η σύνοδος αυτή έχει στόχο να θέσει τη διεθνή κοινότητα σε ένα δρόμο ελέγχου των πυρηνικών υλικών, που δεν είναι ασφαλή, σε καθορισμένο χρόνο και με ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας «πολύ ικανοποιημένος γιατί οι χώρες υιοθέτησαν αυτόν το στόχο και θα μετάσχουν στη σύνοδο με συγκεκριμένες στρατηγικές για την επίλυση του μεγάλου τούτου διεθνούς προβλήματος», ενώ όπως τόνισε οι συνομιλίες με τους ηγέτες των κρατών που θα συμμετέχουν στη σύνοδο θα επικεντρωθούν στο πώς θα κρατήσουν ασφαλή τα πυρηνικά υλικά προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια τρομοκρατών. Πάντως, βάσει των πληροφοριών, ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν πρόκειται να συζητήσει μαζί τους τις δυνατότητες να εκδοθεί κοινό δεσμευτικό κείμενο για ενεργότερη δράση εναντίον του παράνομου εμπορίου πυρηνικών υλικών και τεχνολογίας.

Εντούτοις, εκτός της «πυρηνικής τρομοκρατίας», που αποτελεί τη νέα επωδό της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών της συμφερόντων, το Ιράν και η ΛΔ Κορέας πρόκειται να βρεθούν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών. Ειδικά υπό το πρίσμα του νέου πυρηνικού δόγματος των ΗΠΑ που κάνει σαφείς διαχωρισμούς όσον αφορά τις δύο αυτές χώρες, ουσιαστικά στοχοποιώντας τες.

Στη Σύνοδο για τα πυρηνικά δεν έχουν προσκληθεί φυσικά το Ιράν και η ΛΔ Κορέας, αλλά ούτε και η Συρία καθώς φέρεται από Αμερικανούς αξιωματούχους να έχει «πυρηνικές φιλοδοξίες». Απών και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος την τελευταία στιγμή ακύρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δεδομένων των εκδηλωμένων προθέσεων της Τουρκίας και της Αιγύπτου να θέσουν ζήτημα για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ και να απαιτήσουν το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (ΝΡΤ).

Το Ισραήλ, που ποτέ επισήμως δεν έχει παραδεχθεί ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα παρότι θεωρείται από τις χώρες με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες οι οποίες δεν έχουν υπογράψει την επικυρωμένη από 189 κράτη ΝΡΤ, μαζί με τις Ινδία, Πακιστάν και ΛΔ Κορέας.

Τέλος, οι ηγέτες της Ινδίας, της Κίνας και του Πακιστάν είναι μεταξύ αυτών που θα συμμετέχουν στη Σύνοδο και, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πως η κυβέρνησή του λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την πυρηνική ασφάλεια και έχει αναπτύξει «τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας» καθώς οι «ειδικοί ερίζουν» ότι η απειλή της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν καθιστούν τη χώρα μία από τις βάσιμες πηγές ανησυχίας στο πεδίο της ασφάλειας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ αναμενόταν επίσης να συμμετάσχει στη σύνοδο.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Συνεργασία για χτύπημα κατά τρίτων χωρών;

Η πρόσφατη αμερικανο-ρωσική συμφωνία μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων δε μειώνει καθόλου τις ανησυχίες για τις προθέσεις των ΗΠΑ να ενισχύσουν τους επιθετικούς εξοπλισμούς τους με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, που δε θα φέρουν πυρηνικά όπλα. Πρόκειται για το λεγόμενο «όπλο οικουμενικού πλήγματος». Ετσι, η ρωσική εφημερίδα «Νεβασίμαγια Γκαζέτα» αναδημοσιεύει πληροφορία της «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση του Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο 240 εκατομμύρια δολάρια για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ποσό που κατά 45% υπερβαίνει αυτό που προβλέπει ο σημερινός προϋπολογισμός.

Οι ΗΠΑ προτίθενται με τη βοήθεια τέτοιων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων με συμβατική γόμωση, μεγάλη ακρίβεια και διεισδυτικότητα στο έδαφος, να μπορούν να χτυπούν οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μέσα σε διάστημα 30 λεπτών, καταστρέφοντας την αμυντική ικανότητα και τις υποδομές των αντιπάλων τους.

Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει πως η νέα Συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων δε θέτει περιορισμούς στις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο είδος όπλων, ωστόσο είναι φανερό πως εάν οι ΗΠΑ προωθήσουν αυτό το πρόγραμμα, τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να βρουν τρόπους συνεννόησης με τις πυρηνικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, ώστε να αποκλείσουν την πιθανότητα πυρηνικής απάντησης αυτών των χωρών, σε περίπτωση εκτόξευσης αμερικάνικου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με συμβατική γόμωση.

Επειδή σήμερα είναι τεχνικά αδύνατο να ξεχωριστεί η εκτόξευση συμβατικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από έναν πυρηνικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, οι Αμερικανοί εξετάζουν τη δυνατότητα συμμετοχής Ρώσων επιθεωρητών στις αμερικανικές εγκαταστάσεις, για την έγκαιρη προειδοποίηση της Μόσχας για αμερικανικό χτύπημα κατά τρίτων χωρών, γράφει η εφημερίδα.


Ι.Π.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Παζάρια νέας κυβέρνησης με Ρωσία και ΗΠΑ

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Προσπάθειες για οικονομική στήριξη από τη Ρωσία καταβάλλει η νέα προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν, μετά την εκδίωξη από την εξουσία του Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ και τις αιματηρές διαδηλώσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 81 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. Από τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο πρώτος αντιπρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ επισκέφθηκε τη Ρωσία για συνομιλίες. Επιστρέφοντας, ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα πρέπει να διαθέσει στο Κιργιστάν πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, καθώς πέρσι, το 2009, είχε ...προσφέρει 150 εκατομμύρια δολάρια σε μια στιγμή που στη χώρα επικρατούσε ηρεμία και ειρήνη. Προσθέτοντας πως η Ρωσία είναι «αδελφική χώρα και πως τα προβλήματα του Κιργιστάν είναι και ρωσικά», ο Αταμπάγιεφ υπογράμμισε πως τις ερχόμενες μέρες θα αναχωρήσει και νέα αντιπροσωπεία για τη Μόσχα με επικεφαλής των αντιπρόεδρο Τεμίρ Σαρίγιεφ.

Ο ίδιος ανέφερε πως προετοιμάζεται μια «ειδική επιχείρηση» κατά του Μπακίγεφ, ο οποίος - όπως υποστήριξε - «κρύβεται πίσω από ανθρώπινη ασπίδα», καθώς έχει καταφύγει στη γενέτειρά του Ντζαλαλαμπάντ. Χτες ο Μπακίγεφ διοργάνωσε συγκέντρωση των υποστηρικτών του. Εκεί υποστήριξε πως οποιαδήποτε προσπάθεια για τη σύλληψή του θα οδηγήσει σε αιματοχυσία και επανέλαβε πως παραμένει πρόεδρος και πως οι τελευταίες εξελίξεις «δεν είναι μια επανάσταση, αλλά μια κατάληψη της εξουσίας». Πρόσθεσε επίσης πως ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναπτύξει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στη χώρα, ώστε να «αποτραπεί μια παραπέρα κλιμάκωση της βίας».

Τέλος, αύριο Τετάρτη, αναμένεται να επισκεφθεί το Κιργιστάν ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μπλέικ για να συνομιλήσει με εκπροσώπους της προσωρινής κυβέρνησης σχετικά με τη στρατιωτική βάση «Μανάς» που λειτουργούν οι ΗΠΑ στην χώρα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συνέχισή της, παρότι από την αρχή η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα ξεκαθάρισε πως θα μείνει όπως έχει.

ΣΟΥΔΑΝ
Χάος από τα σοβαρά προβλήματα στις εκλογές...

XAΡΤΟΥΜ.-- Σε τραγέλαφο εξελίχτηκαν οι πρώτες δύο μέρες των προεδρικών, κοινοβουλευτικών, πολιτειακών, περιφερειακών και τοπικών εκλογών που υποτίθεται πως άρχισαν να διεξάγονται στο Σουδάν από την περασμένη Κυριακή και θα ολοκληρώνονταν σήμερα Τρίτη. Τα σοβαρότατα προβλήματα ανάγκασαν μάλιστα χτες τον γενικό γραμματέα της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, Τζαλάλ Μοχάμαντ Αχμέντ, να ανακοινώσει παράταση των εκλογών μέχρι την Πέμπτη (αν και αντιπολιτευόμενα κόμματα όπως οι πρώην αντάρτες του SPLM ζητούσαν παράταση έως και μία βδομάδα).

Σε πολλά εκλογικά τμήματα δεν υπήρχαν καν κάλπες, ψηφοδέλτια, ούτε εκλογικοί κατάλογοι. Σε χιλιάδες ψηφοδέλτια παρατηρήθηκαν σοβαρά σφάλματα (όπως σύμβολα κομμάτων πλάι σε ονόματα υποψηφίων από άλλα κόμματα ή και λίστες υποψηφίων από άλλες εκλογικές περιφέρειες), ενώ πολλές χιλιάδες ψηφοφόροι δεν έβρισκαν το όνομά τους στους καταλόγους. Αλλού απαγορεύτηκε η παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας από τους εκλογικούς αντιπρόσωπους κομμάτων, ή αποφασίστηκε απροειδοποίητα το κλείσιμο και η «μετακόμιση» εκλογικών τμημάτων μεσούσης της εκλογικής διαδικασίας...

Μέσα στο χάος, ένας απ' τους ελάχιστους ικανοποιημένους ήταν ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ, που αναμένεται να εκλεγεί ξανά στην ίδια θέση, έπειτα από την απόφαση 18 κομμάτων της αντιπολίτευσης (ανάμεσά τους το Σουδανικό ΚΚ, SPLM κ.ά.) να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές και εθνικές κοινοβουλευτικές και περιφερειακές εκλογές σε ορισμένες περιοχές λόγω των αναμενόμενων σοβαρών εκλογικών προβλημάτων.

Στις κάλπες καλούνται περίπου 16.000.000 ψηφοφόροι, εκ των οποίων εκείνοι που ζουν στο νότιο Σουδάν θα ψηφίσουν (εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες...) για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες...

  • Ανησυχία για την τύχη τεσσάρων στρατιωτών της αποστολής του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ, τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί από την Κυριακή, μετά τη βάρδια τους σε βάση στη Νιάλατ εξέφρασαν χτες ξένοι αξιωματούχοι στο Σουδάν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ