ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι εισαγωγές εξοπλισμών στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν το 2022

Η Ουκρανία ο τρίτος κυριότερος προορισμός όπλων στον κόσμο

Οι εισαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2022, κυρίως εξαιτίας των μαζικών παραδόσεων στην Ουκρανία, που μετατράπηκε στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Οι εισαγωγές συμβατικών όπλων απογειώθηκαν, αυξήθηκαν κατά 93% σε ετήσια βάση, κάτι που αποδίδεται επίσης στην επιτάχυνση των στρατιωτικών δαπανών αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, ιδίως της Πολωνίας και της Νορβηγίας, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, αναφέρει η έκθεση, καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας αναμένεται να έχει βάθος χρόνου και όλα τα κράτη προετοιμάζονται και εξοπλίζονται.

«Η εισβολή προκάλεσε πραγματικά ραγδαία αύξηση της ζήτησης όπλων στην Ευρώπη, που δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί πλήρως», δήλωσε ο Π. Βέζεμαν, που συμμετέχει στη συγγραφή της ετήσιας μελέτης του SIPRI.

Η Ουκρανία, ως πέρυσι συγκριτικά αμελητέος εισαγωγέας στρατιωτικών εξοπλισμών, έγινε το 2022 ο τρίτος κυριότερος προορισμός όπλων στον πλανήτη, πίσω από Κατάρ και Ινδία.

Το Κίεβο το 2022 συγκέντρωσε το 31% των εισαγωγών όπλων στην Ευρώπη και το 8% παγκοσμίως, ενώ οι εισαγωγές του εξηνταπλασιάστηκαν.

Αν και είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις λόγω της αδιαφάνειας πολλών συμβάσεων, το παγκόσμιο εμπόριο όπλων ξεπερνά σε αξία τα 100 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Η αλματώδης αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών το 2022 αποτελεί επιτάχυνση μιας τάσης που καταγραφόταν ήδη από το 2014.

Τα τελευταία πέντε χρόνια (2018-2022) οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 47% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία. Μάλιστα, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όλες οι άλλες ήπειροι κατέγραψαν μείωση των εισαγωγών όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδίως η Αφρική (-40%), η Βόρεια και η Νότια Αμερική (-20%), ακόμα και η Ασία (-7%) και η Μέση Ανατολή (-9%).

Στην πλευρά των εξαγωγέων, τις πέντε πρώτες θέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια κατέλαβαν οι ΗΠΑ (40%, από 33% την προηγούμενη πενταετία), η Ρωσία (16%), η Γαλλία (11%), η Κίνα (5%) και η Γερμανία (4%).

Στη Γερμανία την ανάγκη «δημοσιονομικής σύσφιξης» αλλά και αύξησης των «αμυντικών» δαπανών υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, ιδιαίτερα «αν οι εκροές από το ειδικό πρόγραμμα για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις» ύψους 100 δισ. ευρώ δεν επαρκούν για την επίτευξη του ΝΑΤΟικού στόχου του 2% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα ζήτησε από την κυβέρνηση της Γερμανίας να επιταχύνει τις παραδόσεις πυρομαχικών και να αρχίσει να εκπαιδεύει χειριστές της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Bild», υπογραμμίζει πως γερμανικές κατασκευάστριες όπλων τον διαβεβαίωσαν κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τον περασμένο μήνα πως είναι έτοιμες να κάνουν παραδόσεις, αλλά περιμένουν η κυβέρνηση να υπογράψει συμβάσεις. «Το πρόβλημα επομένως έγκειται στην κυβέρνηση», είπε.

Κι άλλη πρόταση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις

Στην προετοιμασία των συνθηκών και του πλαισίου για τη διεξαγωγή «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αναφέρεται σε άρθρο του στην «Tagesspiegel» ο Β. Ισινγκερ, Γερμανός ειδικός σε θέματα ασφάλειας - πρώην επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια - καθώς εντείνονται οι σχετικές συζητήσεις.

Μαζί με «τις παραδόσεις όπλων και την οικονομική υποστήριξη, πρέπει να δώσουμε προοπτική» ειρήνευσης, καθώς προβάλλουν ερωτήματα και αμφισβητήσεις στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, τονίζει.

Οπως διευκρινίζει, η Ουκρανία θα αποφασίσει μόνη της για τη χρονική στιγμή, καθώς διαπραγματεύσεις σήμερα θα αποτελούσαν «εν μέρει συνθηκολόγηση με την επιτιθέμενη Ρωσία». Ομως «επείγει να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε για την ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία».

Ο Ισινγκερ εισηγείται τη δημιουργία «διεθνούς ομάδας επαφής», παράλληλης με αυτή της Ράμσταϊν, από το όνομα της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης όπου συντονίζεται η δυτική στρατιωτική στήριξη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Κατά την άποψή του, η ομάδα επαφής θα γίνει «ο πυρήνας ή τουλάχιστον μέρος της μεσολαβητικής ομάδας σε εύθετο χρόνο», όταν αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Στον πυρήνα του σχήματος αυτού πρέπει να συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, ανέφερε. Μπορεί να συμμετέχουν και άλλοι εταίροι, όπως ο Καναδάς, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ιταλία, τα κράτη της Βαλτικής, ο ΟΗΕ, η ΕΕ, ο ΟΑΣΕ και το NATO και θα πρέπει να γίνονται συνεχείς συναντήσεις «σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών» για τον συντονισμό της διαδικασίας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι πρέπει να διευκρινιστεί πώς και από ποιον θα επιτηρείται η «ειρηνευτική» διαδικασία και το πλαίσιο για την απεμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων των μερών, καθώς και ενδεχόμενη συμφωνία για την επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων.

Οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορούν να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα αυτή τη στιγμή, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, και δεν βλέπει ακόμη προϋποθέσεις για μετάβαση σε ειρηνική πορεία.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει να έχει βιντεοδιάσκεψη με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολ. Ζελένσκι, μετέδωσε χτες η «Wall Street Journal». Σύμφωνα με την εφημερίδα, την επόμενη βδομάδα ο Κινέζος ηγέτης σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο και στη συνέχεια θα συνομιλήσει με τον Ζελένσκι, στον απόηχο της «ειρηνευτικής» πρότασης που παρουσίασε το Πεκίνο.

Η «Wagner» σκοπεύει να μετατραπεί στον «ισχυρότερο στρατό»

Στο μεταξύ, με φόντο τα ρήγματα που καταγράφονται μεταξύ της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και της μισθοφορικής οργάνωσης «Wagner», ο ιδρυτής της τελευταίας, Γ. Πριγκόζιν, προχώρησε σε μια ακόμη αμφιλεγόμενη δήλωση, λέγοντας πως μετά την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) θα γίνει μια «επανεκκίνηση».

«Συγκεκριμένα, θα αρχίσουμε να στρατολογούμε νέα άτομα από τις περιφέρειες (...) Η ιδιωτική στρατιωτική οργάνωση Wagner πρέπει να μετατραπεί από έναν ιδιωτικό, τον καλύτερο, στρατό στον κόσμο (...) σε έναν στρατό με ιδεολογία», ανέφερε.

Στο μεταξύ, στη ρωσική βουλή κατατέθηκε νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας της υποχρεωτικής στράτευσης από την ηλικία 18-27 ετών, που ήταν μέχρι σήμερα, στην ηλικία των 21-30 ετών.

Το νομοσχέδιο κατέθεσε ο Αντρέι Καρταπόλοφ, ένας πρώην στρατηγός που ηγείται της επιτροπής Αμυνας της Κρατικής Δούμας και εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία».

Η αλλαγή των ορίων ηλικίας στράτευσης θα γίνει σταδιακά και προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος που θα διαρκέσει έως το 2026.

Την ίδια ώρα στην Μπαχμούτ συνεχίζονται οι πολύνεκρες μάχες: Η ουκρανική πλευρά ισχυρίστηκε πως περισσότεροι από 1.100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε λιγότερο από μια βδομάδα στην περιοχή και 1.500 Ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν και είναι εκτός μάχης. Το δε ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονέτσκ και ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 220 Ουκρανοί στρατιώτες σε ένα 24ωρο.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στην περιοχή Μπέλγκοροντ στη νοτιοδυτική Ρωσία, όπου συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες τέσσερις πυραύλους, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Β. Γκλάντκοφ, ενώ αναφέρθηκαν ζημιές από συντρίμμια πυραύλων σε δυο κατοικίες.


ΓΕΩΡΓΙΑ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Ρωσία και ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Νέα «μέτωπα» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας αναδύονται τις τελευταίες βδομάδες στην Ανατολική Ευρώπη, με τη Μόσχα να θεωρεί τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γεωργία ως απόπειρα πραξικοπήματος με στήριξη των ΗΠΑ και να απειλεί με ...ουκρανικό «σενάριο».

Η γεωργιανή κυβέρνηση, μετά από διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, βίαια επεισόδια και πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο «περί ξένων πρακτόρων» για τις οργανώσεις που χρηματοδοτούνται κατά τουλάχιστον 20% από το εξωτερικό. Ο νόμος αυτός θεωρείται πως θα έβαζε επιπλέον εμπόδια στην ενταξιακή προοπτική της Γεωργίας στην ΕΕ και στη συνολικότερη συνεργασία με τη Δύση.

Σύμφωνα με μήνυμα της αντιπροσωπείας του ρωσικού ΥΠΕΞ στην Κριμαία, «οι διαμαρτυρίες ενάντια στο νομοσχέδιο για τους "ξένους πράκτορες", που ξέσπασαν στην Τιφλίδα, οδηγούν σε αιτήματα για παραίτηση της κυβέρνησης. Συνιστούμε στον γεωργιανό λαό να θυμηθεί μια παρόμοια κατάσταση στην Ουκρανία το 2014 (σ.σ. αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις στην πλατεία Μαϊντάν και πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς) και σε τι οδήγησε τελικά!».

Εξάλλου, και ο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ξεκαθάρισε πως για τη Μόσχα, οι διαδηλώσεις αποτελούν «πρόσχημα για να επιχειρηθεί απόπειρα αλλαγής καθεστώτος διά της βίας», αντίστοιχα όπως στην Ουκρανία το 2014.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, μίλησε για «πολύ ορατό χέρι που επιδιώκει να προκαλέσει αντιρωσικό συναίσθημα», εννοώντας την Ουάσιγκτον. Εκεί βρισκόταν την Παρασκευή η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σ. Ζουραμπισβίλι, όπου συναντήθηκε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, και χαιρέτισαν την απόσυρση του νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων».

Η κυβέρνηση της Γεωργίας μέχρι στιγμής προσπαθεί να κρατήσει μια «ισορροπημένη» στάση στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως «φιλορωσική» στάση.

«Εχουμε ήδη ρωσικά στρατεύματα στη χώρα μας (σ.σ. Νότια Οσετία, Αμπχαζία)», δήλωσε η Γεωργιανή Πρόεδρος, αλλά η χώρα «θα συνεχίσει τον δρόμο προς την Ευρώπη».

Τη στήριξη της Γερμανίας στην «ευρωπαϊκή πορεία» της Γεωργίας εξέφρασε και ο πρόεδρος της χώρας, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ, στην Γεωργιανή ομόλογό του.

Μολδαβία: Ανακοίνωση συλλήψεων μελών φιλορωσικού «δικτύου»

Σε μια «αντιστροφή ρόλων», η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα για τις φιλορωσικές διαδηλώσεις στη Μολδαβία.

Η αστυνομία της Μολδαβίας ανακοίνωσε τη σύλληψη μελών δικτύου που θεωρείται ότι έχει οργανωθεί και κατευθύνεται από την Ρωσία με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη αντικυβερνητικής διαδήλωσης εναντίον της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Μάγια Σάντου.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον και την ΕΕ, η Μόσχα επιδιώκει την εγκατάσταση φιλορωσικής κυβέρνησης στο Κισινάου. Την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία. Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την τροφοδότηση της ηγεσίας της Μολδαβίας με πληροφορίες προκειμένου να ενισχύσει τις έρευνες και να αντιταχθεί στα ρωσικά σχέδια.

Επειτα από έρευνες, το Σάββατο το βράδυ, 25 άνδρες ανακρίθηκαν και οι 7 τέθηκαν υπό κράτηση, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Πράκτορας της αστυνομίας διείσδυσε στην οργάνωση, αρχηγός της οποίας είναι ένας Ρωσομολδαβός. Αποτέλεσμα, «δέκα ώρες βίντεο και ηχητικών καταγραφών». «Ανθρωποι κατέφθασαν από τη Ρωσία με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ρόλο», ισχυρίστηκε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Οι αρχές κινητοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση του δικτύου αυτού «αφού έλαβαν πληροφορίες για την οργάνωση, από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ενεργειών αποσταθεροποίησης στο έδαφός μας μέσω διαδηλώσεων».

Ενόψει της οργάνωσης νέας διαδήλωσης την Κυριακή στο Κισινάου, οι έλεγχοι ενισχύθηκαν στα σύνορα και απαγορεύθηκε την περασμένη βδομάδα η είσοδος σε 182 αλλοδαπούς.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν παρ' όλα αυτά μπροστά στο Κοινοβούλιο και προσπάθησαν να κινηθούν προς την έδρα της κυβέρνησης, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν σε 54 προσαγωγές.

Μεταξύ των διοργανωτών της συγκέντρωσης είναι το κόμμα του φιλορώσου ολιγάρχη Ιλάν Σορ, ο οποίος έχει διαφύγει από τη χώρα. Σε ομιλία της η Μ. Τάουμπερ, βουλευτής του κόμματος Σορ, δήλωσε ότι η Σάντου θέλει «να παρασύρει τη Μολδαβία στον πόλεμο».

Στο μεταξύ, οι φιλορωσικές αρχές της Υπερδνειστερίας, του αποσχισθέντος θύλακα της Μολδαβίας, κάλεσαν τον ΟΗΕ να ερευνήσει υποτιθέμενο σχέδιο επίθεσης κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ισχυριζόμενες ότι η ευθύνη ανήκει στο Κίεβο.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) κατήγγειλαν προβοκάτσια οργανωμένη από τη Μόσχα.

Το νέο αυτό επεισόδιο ενισχύει το ενδεχόμενο διεύρυνσης του πολέμου και επανέρχεται το «σενάριο» ότι ένα νέο μέτωπο θα μπορούσε να ανοίξει με εφαλτήριο τη φιλορωσική Υπερδνειστερία με κατεύθυνση την πόλη της Οδησσού στη νότια Ουκρανία.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στην Τσεχία

Στην Τσεχία χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Πράγα με κεντρικό σύνθημα κατά της φτώχειας και καλούσαν την κυβέρνηση υπό τον Π. Φιάλα να παραιτηθεί, καταγγέλλοντας παράλληλα την παράδοση όπλων στο Κίεβο.

Στο τέλος της συγκέντρωσης, κάποιοι από τους διαδηλωτές πήγαν στο Εθνικό Μουσείο κι απαίτησαν η σημαία της Ουκρανίας στο κτίριο να αντικατασταθεί με αυτήν της Τσεχίας.

Ανάμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών είναι να ληφθούν μέτρα για να μειωθούν οι τιμές της Ενέργειας, να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και η Πράγα να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε αντισυγκέντρωση, με διαδηλωτές με σημαίες της Ουκρανίας και του NATO.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ