ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Οι μεγάλοι χαμένοι της γρίπης των πτηνών

Επιβάλλεται η αγωνιστική διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων επιβίωσης

Motion Team

Οι επιπτώσεις στην πτηνοτροφική παραγωγή εξαιτίας της γρίπης των πτηνών είναι μεγάλες. Από το περασμένο φθινόπωρο με τον σχετικό θόρυβο που ξεσηκώθηκε, μέχρι το περιστατικό στις Οινούσσες και τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε αποδημητικά πουλιά τις τελευταίες μέρες έχουν φοβίσει τους καταναλωτές και έχουν μειώσει δραματικά τη ζήτηση.

Ομως στον πτηνοτροφικό τομέα οι συνέπειες δεν είναι ίδιες για όλους. Ενα μεγάλο μέρος αυτών των συνεπειών το πληρώνουν οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίοι βιώνουν την απειλή της απόλυσης, της μείωσης του μεροκάματου κλπ. Παράλληλα υπάρχουν οι οδυνηρές επιπτώσεις σε βάρος των μικρο-μεσαίων πτηνοτρόφων, λόγω της σχέσης που έχουν με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Με άλλοθι την πρόσφατη κρίση, οι μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις επιδείνωσαν μονομερώς τους «όρους συνεργασίας» σε βάρος των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων. Με πρόσχημα ότι τα πουλερικά τους μένουν αδιάθετα, αύξησαν τις τιμές των φιραμάτων και των νεοσσών, μείωσαν την τιμή του κρέατος και σε ορισμένες περιπτώσεις επιμηκύνουν το χρόνο εκτροφής και τα κενά μεταξύ των εκτροφών. Ανάλογου χαρακτήρα είναι οι επιπτώσεις, και σε άλλους κλάδους, όπως είναι η αυγοπαραγωγή και η παραγωγή πουλερικών χωρικής πτηνοτροφίας, δηλαδή τα πουλερικά που πουλάνε οι πλανόδιοι.

Η κυβέρνηση σε απάντηση στην κρίση εξάγγειλε ορισμένα μέτρα, τα οποία όμως αφορούν κυρίως τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί το κονδύλι των 7 εκατ. ευρώ που εξάγγειλε για επισιτιστική βοήθεια θα προσπαθήσουν να το καρπωθούν οι μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και λίγοι συνεταιρισμοί που έχουν στα ψυγεία τους το κρέας πουλερικών που θα δοθεί σαν επισιτιστική βοήθεια, παρά το γεγονός ότι σημαντικό μέρος αυτού του κρέατος έχει παραχθεί από τους φασονίστες πτηνοτρόφους με χειρότερους όρους παραγωγής. Η αναστολή για ένα χρόνο των ασφαλιστικών εισφορών και η αποπληρωμή τους σε 120 άτοκες δόσεις, όπως και η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ με 12% του συνολικού εργατικού κόστους αφορά κυρίως τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και ελάχιστα τους αυτοαπασχολούμενους μικρομεσαίους φασονίστες πτηνοτρόφους, των οποίων οι εισφορές τους στον ΟΓΑ είναι ασήμαντα ποσά.

Ανάλογου χαρακτήρα με τα παραπάνω είναι και η εξαγγελθείσα αναστολή μέχρι τον Ιούνιο του 2006 των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων μέχρι τις 30/9/05 και η δυνατότητα ρύθμισής τους σε 24 μηνιαίες δόσεις, όπως επίσης και η μείωση του Συντελεστή Καθαρού Κέρδους κατά 50%. Ρυθμίσεις με τις οποίες επωφελούνται περισσότερο οι μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι που θα υποστούν και τις μεγαλύτερες συνέπειες επιβάλλεται να διεκδικήσουν τα δικά τους αιτήματα, όπως:

  • Τη διαγραφή των δόσεων των δανείων τους και την εξασφάλιση ενός εισοδήματος επιβίωσης των οικογενειών τους για όσο χρονικό διάστημα αναγκαστούν να σταματήσουν ή να μειώσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
  • Την παρέμβαση της κυβέρνησης για να μην επιδεινωθούν οι όροι «συνεργασίας» με τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για τις οποίες δουλεύουν με ένα σύστημα φασόν. Παρέμβαση που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με όπλο τα όποια κίνητρα εξάγγειλε προς τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Αλλα δύο κρούσματα

Εφτασαν τα έξι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Τον ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 έφεραν και οι δύο νεκροί κύκνοι, που βρέθηκαν προ ημερών στην Παραλία Θεσσαλονίκης και στην Ασπροβάλτα και το εργαστήριο Θεσσαλονίκης είχε εντοπίσει τον υπότυπο Η5 στις 14/2. Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Αγγλικό Εργαστήριο Αναφοράς της ΕΕ για τη γρίπη των πτηνών βρήκε ότι φέρουν το στέλεχος του ιού Ν1.

Μετά και από αυτά τα δύο περιστατικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών έγιναν πλέον έξι. Από αυτά τα τέσσερα κρούσματα βρέθηκαν στο Νομό Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα από ένα στο Νομό Πιερίας και στη Σκύρο. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και χτες ξαναανακοίνωσε σχετικά ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Πάντως, μέχρι τώρα, δεν υπάρχει κανένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε οικόσιτα πουλερικά και πτηνοτροφία και όπως αναφέρεται από κτηνιάτρους που δουλεύουν στα μέτρα βιοσφάλειας τις τελευταίες μέρες μειώνεται ο αριθμός των νεκρών αποδημητικών πουλιών που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης εκτιμούν πως αν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα φύγει από τη χώρα αυτό το κύμα των αποδημητικών πουλιών. Ωστόσο, δεν υπάρχει προβληματισμός τι θα γίνει, όταν περάσει το επόμενο κύμα αποδημητικών πουλιών - που τώρα βρίσκεται στην Αφρική - κατά το Μάρτη και τον Απρίλη.

Κατά τ' άλλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας και βασικά στους «επικίνδυνους» νομούς κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται αυστηρές συστάσεις σε όσους δεν κλείνουν τα πουλερικά μέσα και, όπως έγινε χτες γνωστό, στη Χαλκιδική «έπεσε» και ένα πρόστιμο.


ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές από Βουλγαρία

Την απαγόρευση εισαγωγών πουλερικών και πτηνοτροφικών προϊόντων από την Βουλγαρία στις χώρες - μέλη της ΕΕ ανακοίνωσε χτες η ευρωενωσιακή Επιτροπή Διατροφικής Αλυσίδας και Προστασίας των Ζώων. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι οι πτηνοτρόφοι που υφίστανται οικονομική ζημιά λόγω της χαμηλής κατανάλωσης των προϊόντων τους δε δικαιούνται αποζημιώσεων. Πρόσθεσε ακόμη πως τα «μόνα επιβεβαιωμένα» κρούσματα του ιού Η5Ν1 στην ΕΕ έχουν εντοπιστεί σε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία. Η δήλωση έγινε νωρίτερα από την ανακοίνωση των σλοβενικών αρχών πως εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων από νεκρούς κύκνους στη βορειοανατολική Σλοβενία έδειξαν και εκεί την ύπαρξη του παθογόνου ιού...

Στο μεταξύ, ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας δήλωσε χτες σε τηλεοπτικό σταθμό πως απ' το περασμένο φθινόπωρο ενδέχεται να βρισκόταν ο παθογόνος ιός Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών σε παράκτιες περιοχές της Γερμανίας στη Βαλτική! Οπως είπε, τα μολυσμένα δείγματα είχαν ληφθεί από κύκνους που υπήρχαν στην περιοχή και όχι από αποδημητικά πτηνά...

Αν στη Γερμανία αντελήφθησαν και επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του ιού μόλις πριν λίγες μέρες, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δυσκολότερη είναι η κατάσταση στην Αφρική, με τη Νιγηρία να είναι η πρώτη υποσαχάρεια χώρα που πλήττεται ήδη σοβαρά απ' τη νόσο. Χτες, η κυβέρνηση του Νιγηριανού Προέδρου Ολουσενγκούν Ομπασάντζο ανακοίνωσε και νέα μέτρα, όπως τη συγκρότηση ενός εθνικού κέντρου διαχείρισης κρίσης και τη σύνθεση μίας Ομοσπονδιακής Δύναμης υγειονομικών «κομάντο». Οι νιγηριανές αρχές διαβεβαίωσαν ακόμη ότι «δεν έχει εκδηλωθεί ούτε ένα κρούσμα σε άνθρωπο»... Το ίδιο 24ωρο, κλιμάκιο ειδικών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που βρίσκεται στη (δυτικοαφρικανική) Γκάνα, κάλεσαν τον πληθυσμό σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναφορά ύποπτων κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών. Προειδοποίησαν πως η μετάδοση του ιού και σ' αυτή την αφρικανική χώρα είναι «πολύ πιθανή».

Τέλος, ανησυχία για την πιθανότητα κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών σε περιοχές της δυτικής Ινδίας εξέφραζαν χτες τοπικά ΜΜΕ, μεταδίδοντας πληροφορίες για το θάνατο χιλιάδων κοτόπουλων τις τελευταίες βδομάδες. Στα ίδια δημοσιεύματα οι διαβεβαιώσεις Ινδών αξιωματούχων πως δεν πρόκειται για γρίπη των πουλερικών, αντιμετωπίζονταν με επιφύλαξη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ