ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση μαχών και διπλωματικών διαξιφισμών

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Αϊζενχάουερ», που πέρασε από την Ελλάδα, κατευθύνεται προς τον Περσικό Κόλπο
Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Αϊζενχάουερ», που πέρασε από την Ελλάδα, κατευθύνεται προς τον Περσικό Κόλπο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ανεβαίνει περαιτέρω το θερμόμετρο στη Συρία, όπου συγκρούσεις φέρονται να διεξάγονται πλέον και εντός του αστικού ιστού της Δαμασκού, ενώ δεκάδες στρατιωτικά πλοία (των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας) συνωστίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο και «πόλεμος δηλώσεων» έχει ξεσπάσει και στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο επίκεντρο των νέων ενδο-ιμπεριαλιστικών διαξιφισμών είναι το νέο σχέδιο απόφασης που έχουν καταθέσει ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία και προβλέπει λήψη «μη στρατιωτικών κυρώσεων» υπό το άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ (δηλαδή χωρίς νέα συνεδρίαση, αλλά με αυτόματη ενεργοποίηση) σε περίπτωση που εντός δέκα ημερών η ηγεσία Ασαντ δεν εφαρμόσει πλήρως όλες τις προηγούμενες αποφάσεις και την κατάπαυση πυρός που εμπεριέχεται στο σχέδιο Ανάν. Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις, κατηγορώντας τη Δύση, όπως είπε, ότι «απειλεί να αποσύρει άμεσα τους παρατηρητές από τη Συρία, αν η Ρωσία εμποδίσει την υιοθέτηση του συγκεκριμένου σχεδίου απόφασης».

Μιλώντας για «στοιχεία ωμού εκβιασμού», ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας ότι δε στηρίζει τον Ασαντ, αλλά απλώς «θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις εκατέρωθεν και να υπάρξει ανάληψη ευθυνών και από τις δύο πλευρές».

Ο Λαβρόφ χτες υποδέχτηκε στη ρωσική πρωτεύουσα τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν, ο οποίος από τη μία έχει εκφράσει ανοιχτά τη συμφωνία του με τη ρωσική θέση ότι θα πρέπει να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις όλες οι δυνάμεις που ασκούν επιρροή στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, από την άλλη ζητά συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιό του για αποκλιμάκωση και πολιτική μετάβαση. Ο Ανάν, σήμερα, θα συναντηθεί και με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν. Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, που βρίσκεται στο Πεκίνο για να συμμετάσχει σε αφρικανο-ασιατική σύνοδο, δήλωνε ότι θα ζητήσει από την κινεζική ηγεσία, που έχει συνταχθεί με τη ρωσική θέση, να «συνεισφέρει ενεργητικότερα στην αποκλιμάκωση στη Συρία».

Σκληρές μάχες

Σε συνοικίες, στα νότια της Δαμασκού, έχουν φτάσει πλέον οι συγκρούσεις. Πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι μάχες σημειώνονται, τα τελευταία δύο 24ωρα, στις συνοικίες Τζαμπάρ, Κφαρ Σούσα, Ταντχαμόν και Μιντάν, με τις δύο τελευταίες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», να μη βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Επισήμως, η ηγεσία Ασαντ δεν έχει σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, όμως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «αλ Ουατάν» επιβεβαιώνει τις συγκρούσεις στα συγκεκριμένα σημεία, εκτιμώντας ότι «οι τρομοκράτες κάνουν προσπάθεια να μεταφέρουν το χάος στη Δαμασκό» και καταλήγοντας απευθυνόμενη προς τους ενόπλους: «Δεν πρόκειται ποτέ να πάρετε τη Δαμασκό».

Στο μεταξύ, σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία των διαφόρων πληροφοριών που διοχετεύουν αντιπολιτευόμενες πηγές γεννώνται μετά την πρώτη επίσκεψη των παρατηρητών του ΟΗΕ στο χωριό Τρέμσεχ, έξω από τη Χάμα, όπου την Παρασκευή η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει πρωτοφανή σφαγή αμάχων, μιλώντας για περισσότερους από 220 νεκρούς. Οι παρατηρητές ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των νεκρών, ούτε το ότι επρόκειτο για αμάχους. Αντίθετα, επιβεβαίωσαν, ως ένα βαθμό, την εκδοχή της συριακής ηγεσίας, λέγοντας ότι ήταν εμφανές ότι επλήγησαν πολύ συγκεκριμένοι στόχοι, που μετά από έρευνα προέκυψε ότι επρόκειτο για κρησφύγετα ή σπίτια ενόπλων της αντιπολίτευσης. Επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι χρησιμοποιήθηκαν βαρέα όπλα, αλλά μόνο κατά αυτών των στόχων.

Πολεμική εγρήγορση

Στο μεταξύ, χτες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Τζορτζ Λιτλ, ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο «USS John Stennis» θα επιστρέψει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τέσσερις μήνες νωρίτερα, αποπλέοντας από την Καλιφόρνια όπου επέστρεψε το Μάρτη, μέσα στον Αύγουστο. Ο Λιτλ υποστήριξε ότι το «USS John Stennis» θα αντικαταστήσει το «USS Enterprise» και θα συνοδεύει το «USS Abraham Lincoln» που παραμένει στην περιοχή και θα αντικατασταθεί, προσεχώς, από το «USS Dwight Eisenhower» που για τρεις μέρες ήταν κοντά στο λιμάνι της Ρόδου.

Ο Λιτλ υποστήριξε ότι τα αεροπλανοφόρα θα περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Πετρελαιαγωγός παρακάμπτει τα στενά του Ορμούζ

AΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τον πολυσυζητημένο πετρελαιαγωγό που συνδέει πετρελαϊκά κοιτάσματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τερματικούς σταθμούς μεταφόρτωσης πετρελαίου στο Ομάν, παρακάμπτοντας το πέρασμα των στενών του Ορμούζ, εγκαινίασαν την Κυριακή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM των εμιράτων, ήδη διά μέσου του αγωγού μεταφέρθηκαν 500.000 βαρέλια πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές της Χαμπεχάν του Αμπού Ντάμπι στον τερματικό σταθμό Φουτζαϊράχ, στο Ομάν, τα οποία, ήδη, ταξιδεύουν για το Πακιστάν.

Οι αρχές υποστήριξαν ότι εντός του Αυγούστου ο αγωγός θα λειτουργεί στην πλήρη δυναμικότητά του και άφησαν να εννοηθεί ότι σταδιακά θα μεταφέρει πετρέλαιο και από άλλες αραβικές χώρες προς το Ομάν, παρακάμπτοντας τα στενά που το Ιράν έχει απειλήσει ότι θα κλείσει σε περίπτωση κρίσης. Αν και η κατασκευή του αγωγού είχε προαναγγελθεί εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, έντονη είναι η αίσθηση ότι η έναρξη λειτουργίας του και η επιτάχυνση της ολοκλήρωσής του συνδέεται με την κλιμακούμενη ένταση στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο τόσο τις εξελίξεις στη Συρία όσο και τις πιέσεις προς το Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς κλιμακώνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί διαγκωνισμοί για τον έλεγχο της πολύτιμης γεωστρατηγικά και ενεργειακά περιοχής.

Ανώτατος αξιωματικός των «Φρουρών της Επανάστασης» επαναλάμβανε ότι το Ιράν μπορεί να κλείσει τα στενά του Ορμούζ και να μην περνά ούτε σταγόνα πετρέλαιο (από εκεί περνά το 40% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής). Επίσης, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ φέρεται να χαρακτήρισε «μέρος ενός υπόγειου πολέμου κατά του Ιράν από τη Δύση» την παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει το νότιο Ιράν τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αποτέλεσμα «τεχνολογικής παρέμβασης».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Για την οργάνωση των εργατών

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της «Αυτόνομης Παρέμβασης» που πρόσφατα, στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ ομονοούσαν στην υπογραφή συμβάσεων με μειώσεις μισθών στο όνομα της πραγματικότητας και του ρεαλισμού... Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και την εργατική τάξη να μην επιτρέψουν να εφαρμοστούν στους χώρους δουλειάς αυτές οι επαίσχυντες συμφωνίες. Να μην αποδεχτούν τη λογική να μάθουμε να ζούμε με όλο και λιγότερα. Να οργανωθούν στα σωματεία τους. Με την πάλη τους, με ενότητα και αλληλεγγύη να ανατρέψουν το ξεπούλημα και την παράδοση των συλλογικών συμβάσεων στις μυλόπετρες της ανταγωνιστικότητας και της λογικής να πληρώσουν την κρίση. Να πετάξουν από το σβέρκο τους τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό...

Αυτό το απόσπασμα από πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΑΜΕ με αφορμή την στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ («Αυτόνομη Παρέμβαση»), του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο συνδικαλιστικό κίνημα στο ζήτημα των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και της συμφωνίας τους με την εργοδοσία για δραστική μείωση των μισθών, έρχεται να ικανοποιήσει την απαίτηση του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του (η μείωση των μισθών είναι ένα από τα μέτρα που συμβάλλει), σε συνθήκες βαθιάς κρίσης προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση σε βάρος της εργατικής τάξης και σε όφελός του. Και βεβαίως να δημιουργήσει συνθήκες μόνιμων τέτοιων συνθηκών αν και όταν ξεπεράσει την κρίση του.

***

Αυτές οι δυνάμεις, στη θέση του σάπιου καπιταλισμού, προβάλλουν την ιδέα ενός σύγχρονου και υγιούς καπιταλισμού και σ' αυτό υποτάσσουν την εργατική τάξη και τις ανάγκες της. Η κρίση του καπιταλισμού αποκαλύπτει πως αυτό είναι ακατόρθωτο. Η στρατηγική που καλεί τους εργαζόμενους να υποταχτούν στις ανάγκες ανόρθωσης της οικονομίας, δηλαδή ενίσχυσης των καπιταλιστών είναι γραμμή που ωθεί συνεχώς και σε μεγαλύτερη εξαθλίωση.

Είναι η ίδια η γραμμή της αστικής πολιτικής που ενοχοποιεί τους μισθούς για την κρίση, την ανεργία, την πτώση της παραγωγής κλπ. Να τι λένε: οι μεγάλοι μισθοί κάνουν την παραγωγή στην Ελλάδα μη ανταγωνιστική, επομένως εμπορεύματα που μπορούν να παραχθούν τα εισάγουμε γιατί είναι πιο φτηνά («Καθημερινή»)...

Θέλουν δηλαδή μισθούς - ψίχουλα και εργάτες να δουλεύουν εξαθλιωμένοι και να λένε κι από πάνω «σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω».

***

Ταυτόχρονα το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τέτοιες συμβάσεις με τον αγώνα τους, να οργανωθούν στα σωματεία, να αλλάξουν το συσχετισμό δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα τσακίζοντας αυτές τις δυνάμεις, δυνάμεις του κεφαλαίου στα συνδικάτα. Είναι σημαντικά καθήκοντα, μαζί με τη γραμμή πάλης ενάντια στους μεγαλοεπιχειρηματίες και την πολιτική τους, για την εξασφάλιση της ικανότητας του εργατικού κινήματος, να βάλει φρένο στα αντεργατικά μέτρα, να μπορεί να έχει και κάποιες κατακτήσεις. Η μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος και η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στις γραμμές του, όπου είναι ισχυρή η δύναμη και η επιρροή των ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων, δηλαδή η οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα και η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης», είναι όρος για να αναπτυχθεί η ταξική πάλη σε συνδυασμό βεβαίως με την πάλη ενάντια στο ρεφορμισμό. Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων θα προέλθει με δουλειά από τα κάτω, μέσω της απόκτησης πλατιών άμεσων δεσμών με τη βάση, με τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, στα πρωτοβάθμια σωματεία κυρίως με την οργάνωση και ενεργοποίηση νέων δυνάμεων στην ταξική πάλη και την ισχυροποίηση του ταξικού πόλου.

***

Απ' αυτήν την άποψη, η δράση και για τις συμβάσεις και για το φορολογικό και για την υγεία και το φάρμακο και για την ανεργία πρέπει να συνδέεται με τη δράση για εγγραφές στα σωματεία. Πρέπει να συνδέεται με τράβηγμα στην πάλη. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να θεωρούν εργαζόμενοι πως θα μπει μπροστά μια διοίκηση ενός σωματείου, ή μια λαϊκή επιτροπή, για να λυθούν προβλήματα, όπως π.χ. η σύνδεση του ρεύματος, η εξασφάλιση παροχής υπηρεσιών υγείας, αν οι ίδιοι δεν οργανωθούν, δε συμμετέχουν μαζί με τη λαϊκή επιτροπή εκεί που θα διεκδικηθεί η επανασύνδεση, η παροχή υπηρεσιών υγείας. Διαφορετικά ενισχύεται η συνείδηση ότι πάντα κάποιοι άλλοι υπάρχουν που μπορούν να του λύσουν προβλήματα. Είναι μια πλευρά που σε συνδυασμό με τη μείωση των απαιτήσεων για κάλυψη των αναγκών και του «εδώ και τώρα λύση» ενισχύει αστικές και ρεφορμιστικές - οπορτουνιστικές δυνάμεις. Το ζήτημα της οργάνωσης και της συμμετοχής στη δράση έχει άμεση σχέση με την επίδραση στη διαμόρφωση ταξικής συνείδησης.


Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ