ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα μεγαλοσυμφέροντα νίκησαν τον Υμηττό

Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ «σήκωσε τα χέρια ψηλά» και δηλώνει αναρμοδιότητα, ενώ  το δάσος  γίνεται άσφαλτος

Οι πιέσεις και τα μεγαλοσυμφέροντα αποδείχτηκαν πανίσχυρα. Το δάσος του Υμηττού παραδόθηκε στα διαπλεκόμενα και θυσιάζεται στο βωμό της περιφερειακής λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν άντεξε και «σήκωσε τα χέρια».

Με δύο χτεσινές αποφάσεις, ουσιαστικά, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο δηλώνει... αναρμοδιότητα, καθώς απέρριψε αιτήσεις αναστολής κατοίκων και ενός σωματείου, που ζητούσαν να ανασταλούν παραλείψεις της διοίκησης που αφορούσαν τη διάνοιξη της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού. Η κύρια προσφυγή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 17-5-2000.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και ένα σωματείο και ζητούσαν:

  • Να προβεί η διοίκηση σε πλήρη μελέτη συνολικής σήραγγας στα όρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής και όχι μόνο στην έκταση του Αμερικάνικου Κολεγίου.
  • Να αποτραπεί η δημιουργία μη χωροθετημένων κόμβων στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη του οικιστικού ιστού της περιοχής και των επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
  • Να ληφθούν μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος του Υμηττού και του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου μνημείου μοναστηριακού συγκροτήματος του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού.

Εν κατακλείδι, με την προσφυγή ζητούνταν να απόσχει η διοίκηση από κάθε παρέμβαση στη δασική έκταση του Υμηττού στα όρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής και να σταματήσει κάθε εργασία για περαιτέρω διάνοιξη κόμβων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (Επιτροπή Αναστολών) έκρινε ότι δεν υπάρχουν διοικητικές πράξεις που θα μπορούσε να αναστείλει την εκτέλεσή τους. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η διάνοιξη της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού έχει κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή (2445/96).

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, επί ηγεσίας Κ. Λαλιώτη, τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα μεγάλα έργα τις «πέρασε» από τη Βουλή, προκειμένου να αποφύγει τη σκόπελο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, αεροδρόμιο Σπάτων, περιφερειακή Υμηττού κλπ.).

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επισημαίνει επίσης ότι το θέμα της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού κρίθηκε ήδη με απόφαση της Ολομέλειας. Με την ίδια απόφαση είχε κριθεί παράνομη πράξη απαλλοτρίωσης του τμήματος του ιδιωτικού δάσους του Αμερικάνικου Κολεγίου, ως ανεπαρκώς αιτιολογημένη. Συνεπώς, στο σημείο αυτό θα πρέπει να επιλεγεί η λύση της υπόγειας σήραγγας.

Δυστυχώς, δεν επιλέχτηκε από τη διοίκηση η πρόταση του Δήμου Αγίας Παρασκευής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για διάνοιξη σήραγγας μήκους 1.352 μέτρων που θα απέτρεπε την καταστροφή της δασικής έκτασης.

Τώρα πλέον «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», εκτός από τα 500 στρέμματα δασικής έκτασης που θα καταστραφούν, θα έχουμε τις εξής συνέπειες για το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού:

  • Μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον περιφερειακό του Υμηττού θα παραδοθεί στην οικοπεδοποίηση.
  • Θα υπάρξει περιβαλλοντική και κοινωνική υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων των γύρω περιοχών με τη μεγάλη αύξηση της ατμοσφαιρικής και ηχητικής ρύπανσης.
  • Θα οδηγήσει στην άρση της Β' Ζώνης προστασίας του Υμηττού.
  • Θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος με την είσοδο και έξοδο 50.000 αυτοκινήτων στη γύρω περιοχή.
Παρτίδα με τ' όνειρο...

Ο φακός ν' ανοίγει το παράθυρο στην επιθυμία. Και στο νου να 'ρχονται αβίαστα οι στίχοι «για μας τα ντόρτια κι οι διπλές και γι' άλλους οι εξάρες». Γιατί δεν είναι μόνο η εικόνα που ξεσηκώνει, είναι κυρίως αυτό το σκίρτημα μες στην καρδιά που κάνει ακόμα πιο ονειροπόλο το βλέμμα. Είναι ιδίως αυτή η επιθυμία που δε βολεύεται με «παράθυρα», που αναζητά τη λύτρωση κάθε τέτοια εποχή. Να 'ναι άραγε κι αυτό συνήθεια, ή να 'ναι κάτι πολύ περισσότερο;

Φτωχή μπροστά στην άνοιξη η πόλη, στερεί απ' τα αυτιά μας τον παφλασμό των κυμάτων, στερεί και απ' τα μάτια τη γαλήνη και την ηρεμία των κινήσεων. Κι ο καφές εδώ, πιο γρήγορα τελειώνει. Πάντα. Αλλά θ' ανοίξουν τα μάτια, θ' ανοίξουν και τ' αυτιά. Οπου να 'ναι θα μας αγκαλιάσουν και μας, καινούρια ή και γνώριμα λιμάνια...

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Αγγελοι του μέλλοντος»...

Αρχές της τρίτης, μετά Χριστόν, χιλιετίας, μετά την προ δεκαετίας ανατροπή του σοσιαλισμού και η ανθρωπότητα διάγει την εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Η παγκόσμια διακυβέρνηση έχει ανατεθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Εθνικά σύνορα, επί της ουσίας, δεν υφίστανται και το ΝΑΤΟ, ως παγκόσμια στρατιωτική δύναμη, παρεμβαίνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη για την ενσωμάτωση όσων «εθνικών υπολειμμάτων» αργούν να ενταχθούν στη «νέα παγκόσμια τάξη». Οι κατά τόπους κυβερνήτες των «Ενωμένων Πολιτειών της Γης» διαθέτουν αστυνομικούς - ρόμποκοπ για τη διαφύλαξη του νόμου και της τάξεως.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του νέου «παγκόσμιου καθεστώτος» παρακολουθούν τα, επί της Γης, διαδραματιζόμενα, μέσω δορυφόρων του συστήματος «Εσελον» και η επικοινωνία ανάμεσα στους πολίτες πατρικίους της «παγκόσμιας αυτοκρατορίας» διεξάγεται μέσω του Ιντερνετ. Η οικονομική δραστηριότητα έχει μεταφερθεί στα Χρηματιστήρια, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός στην ψηφιακή τηλεόραση. Οι πληβείοι, που διαμένουν στα «πλανητικά διαμερίσματα», της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης έχουν «ηρεμήσει τώρα», καθώς παρήλθε η εποχή των απελευθερωτικών κινημάτων κατά της αποικιοκρατίας και των κοινωνικών επαναστάσεων του περασμένου αιώνα.

Ολα φαίνονται τακτοποιημένα και πλήρως ελεγχόμενα. Στην Ουάσιγκτον, την παγκόσμια πρωτεύουσα, γίνεται, αυτές τις μέρες, μια από τις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και ξαφνικά, στους δρόμους της πρωτεύουσας, εμφανίζονται διαδηλωτές. Φωνάζουν κατά της πείνας και της εξαθλίωσης που εξαπλώνεται στον πλανήτη. Και θέλουν να εμποδίσουν τη σύνοδο. Οι ρόμποκοπ της Ουάσιγκτον επεμβαίνουν με μοτοσικλέτες, με γκλομπ, με δακρυγόνα, με σπρέι πιπεριού. Οι δρόμοι βάφονται με αίμα. Εκατοντάδες διαδηλωτές συλλαμβάνονται.

Τι έγινε και σύννεφα οργής και αγανάκτησης εμφανίζονται στον ουρανό της πλανητικής ηρεμίας; Πώς βρέθηκαν και τι θέλουν στην πρωτεύουσα οι ταραχοποιοί; Πού σκόνταψε ο έλεγχος των υπηρεσιών και άφησε να ξαναεμφανιστούν «υπολείμματα» του περασμένου αιώνα; Λένε πως τούτοι εδώ είναι εκπρόσωποι των πεινασμένων, των εξαθλιωμένων της αυτοκρατορίας. Μπορεί να άκουσαν τον Φιντέλ - ακόμα υπάρχει αυτός και ας έφυγε ο αιώνας των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και των σοσιαλιστικών επαναστάσεων - να λέει, στην πρόσφατη σύνοδο της Αβάνας, όπου συμμετείχαν 42 πρόεδροι και πρωθυπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι από δεκάδες «υπό κατοχήν» φτωχά κράτη της Γης, πως κάθε τέσσερα χρόνια στην εποχή της Νέας Τάξης του ιμπεριαλισμού, πεθαίνουν, από πολέμους, πείνα και αρρώστιες, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από όσους πέθαναν στα έξι χρόνια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αγγελοι του μέλλοντος» και όχι «φαντάσματα του παρελθόντος», είναι οι χιλιάδες διαδηλωτές της Ουάσιγκτον και τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι «τοπικές εξεγέρσεις» στην αυτοκρατορία; Και πώς θα αντιμετωπιστούν τα κύματα των πεινασμένων της παγκόσμιας περιφέρειας που συρρέουν στις καπιταλιστικές μητροπόλεις; Και πώς θα τιθασευτούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων των καπιταλιστικών χωρών, αλλά και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που παραμένουν και οξύνονται;

Να, γιατί το μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί να καθοριστεί στις συνόδους της παγκόσμιας «κυβέρνησης» της Ουάσιγκτον. Οι λαοί θα το καθορίσουν. Πολλά μπορεί να έρθουν τα πάνω - κάτω, μέσα στον αιώνα, που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ