ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αν ακούγαμε το αίμα των ηρώων...

Συζήτηση με τον Βασίλη Κολοβό για την εκδήλωση - αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη, που θα γίνει την Κυριακή, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, με την ευκαιρία της 25ης του Μάρτη

Στα πλαίσια του "Δίμηνου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων",που διοργανώνουν τοΠολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ,και με την ευκαιρία της 25ης του Μάρτη,θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή,στην αίθουσα των Συνεδρίων του Κόμματος, στις 7μμ, με ελεύθερη είσοδο,αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη.Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία για το νόημα της 25ης του Μάρτη και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Βασίλης Κολοβός,ο οποίος επισημαίνει:

"Θεωρώ πολύ σωστή την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ να τιμήσει τον Μακρυγιάννη, έναν από τους - κατά τη γνώμη μου - πιο άδολους, τίμιους και λιγότερο αμφισβητούμενους από τους αγωνιστές του '21.Εχει μια ιδιαιτερότητα ο Μακρυγιάννης. Μας άφησε γραφτό έργο. Αφησε τα Απομνημονεύματά του, κατ' αρχήν, και τα "Οράματα και Θάματά" του. Δυο έργα, που όπως είπε ο Σεφέρης "κατατάσσουν τον Μακρυγιάννη σε ένα από τους καλύτερους λογοτέχνες και δε μιλάμε για τον καλύτερο, γιατί έχουμε τον Παπαδιαμάντη"".

"Είναι ακριβή παρακαταθήκη το έργο του. Είναι επίκαιρος, σημερινός. Η αντίληψη που είχε για τα πράγματα, η ιδεολογία που είχε συγκροτήσει, οι επιδράσεις που δέχτηκε προεπαναστατικά, αλλά και από τις διαδικασίες της επανάστασης και στη συνέχεια από την εξέλιξη που είχε η επανάσταση που ουσιαστικά κρίθηκαν οι νικητές και οι ηττημένοι, διαμορφώνει, σήμερα, μια πρόταση άξια προς μελέτη. Θεωρώ ότι τα κείμενα του Μακρυγιάννη πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο. Πρέπει να τα διαβάσουμε όλοι οι Ελληνες που σκεφτόμαστε.Ο Μακρυγιάννης δίνει λύσεις σε πολλά. Ξεκινώντας από το υπέρτατο αγαθό, την ελευθερία, ακολουθεί η αγάπη του για την πατρίδα και τη θρησκεία. Ας μην ξεχνάμε ότι η θρησκεία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρξε μέρος της εθνικής συνείδησης".

- Τα οράματα του Μακρυγιάννη παραμένουν και σημερινά οράματα;

- "Βεβαίως. Και είναι οράματα ανεκπλήρωτα. Οι σοφοί άνθρωποι που καθοδήγησαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του '40 - '45 διδάχθηκαν από τον Μακρυγιάννη. Οσο διαβάζω τον Μακρυγιάννη, τόσο κατανοώ το λόγο του Αρη στη Λαμία, όταν μίλησε γι' αυτή την κομματιασμένη χώρα, όταν μίλησε για το λόγο του Ρήγα, για πολιτιστική κληρονομιά. Τώρα κατάλαβα πόσο πολύ ο Βελουχιώτης είχε μελετήσει τον Μακρυγιάννη. Αν κοιτάξουμε την αλιτήρια συμπεριφορά ενάντια στους εργαζομένους, που αποκαλούνται επίορκοι, προδότες με διάφορους χαρακτηρισμούς, και διαβάσουμε τον Μακρυγιάννη θα μάθουμε ότι και ο Καραϊσκάκης αποκαλέστηκε εχθρός του Εθνους, άκαπνος κλπ. Ποιος; αυτός που από 14 χρόνων όργωσε τα βουνά και τους κάμπους της Ελλάδας και σκοτώθηκε τελικά γι' αυτή την παρτίδα και γι' αυτή την ελευθερία. Με τους ίδιους χαρακτηρισμούς καταφέρθηκαν και για τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Αν δείτε τις απαντήσεις του Αρείου Πάγου την εποχή εκείνη διά της εξουσίας, με τις κατηγορίες που αποδίδανε στον Οδυσσέα, δε διαφέρει από τις σημερινές καταγγελίες περί των εχθρών του έθνους για τους αγρότες, τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, τους καθηγητές".

- Είναι η μοίρα των ηρώων φαίνεται...

- "Πραγματικά. Βγαίνει όλη αυτή η πικρή διαπίστωση ότι η ιστορία γράφεται από τους νικητές και πάντα αντιφάσκει από το αίμα των αγωνιστών που έφτιαξαν την ιστορία. Αν ακούγαμε το αίμα των αγωνιστών, η τύχη της ιστορίας θα ήταν εντελώς διαφορετική από την ιστορία που μας έδωσαν διάφοροι καλοπληρωμένοι που ήρθαν να εκτιμήσουν αργότερα".

Στην εκδήλωση για τον Μακρυγιάννη θα "μιλήσουν" και κείμενα του ίδιου, που θα διαβάσει ο Βασίλης Κολοβός.Τους καημούς, τα βάσανα των αγωνιστών θα τα ακούσουμε από την Γιώτα Βέη,με μοιρολόγια προεπαναστατικά, επαναστατικά και δημοτικά τραγούδια. Θα "μιλήσει" και θα "κλάψει" το κλαρίνο και η φλογέρα (Κυριάκος Κατσούλος), μαζί και το λαούτο (Βασίλης Κατράκος).

"Η εκδήλωση - λέει ο Β. Κολοβός - έχει ένα σαφή προσανατολισμό, όχι να διδάξει, αλλά να καταδείξει τις αρετές εκείνες, τις οποίες μπορεί ο άνθρωπος σήμερα να τις γνωρίσει και να τις ασπαστεί. Μια σεμνή εκδήλωση, όπως ταιριάζει στον Μακρυγιάννη".

Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Ν. Μολυβιάτης: "Περιβάλλον και ελληνική περιφέρεια" (ΣΕ)
  • Θ. Συλιβός: "Μάνος Λοϊζος η δική του ιστορία" (ΣΕ)
  • Δ. Μανθόπουλος: "Ο παππούς μου ο Παπούα" (ΣΕ)
  • Μ. Βαλέτα - Βασιλειάδου: "Αχ, αυτοί οι μεγάλοι!" (ΣΕ)
  • Ειρ. Καμαράτου - Γιαλλούση: "Το ξενολούλουδο" (ΣΕ)

Το "Φάσμα" παρουσιάζει, στο "Απλό Θέατρο",το έργο του Ιρλανδού Μπράιαν Φρίελ "Μόλι Σουίνι",σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,μουσική Ελένης Καραϊνδρου.Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Στέλιος Καλογερόπουλος, Νίκος Αρβανίτης.

Μόλι Σουίνι ονομάζεται μια γυναίκα που βλέπει για πρώτη φορά, στα 36 της χρόνια. Μέσα από την προσωπικότητα αυτής της ηρωίδας ο συγγραφέας επιχειρεί να διεισδύσει στον κόσμο της εσωτερικής όρασης και της φαντασίας και να τον αντιπαραθέσει στο ρεαλιστικό, τον ορατό κόσμο.

Στην μποέμικη ζωή των νέων καλλιτεχνών της Μονμάρτης αναφέρεται η όπερα "Μποέμ" του Πουτσίνι,που παρουσιάζεται σήμερα στη Λυρική Σκηνή,σε σκηνοθεσία Λίνας Βερτμίλερ και σκηνογραφία Ε. Γιομπ.Παρουσιάζεται στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους, σε μουσική διεύθυνση Π. Ολμι και διεύθυνση χορωδίας Φ. Παλαμίδη.Ερμηνεύουν οι: Τζ. Δριβάλα, Μ. Αράπη, Ρ. Μπρουτζόνι, Β. Χατζησίμος, Στ. Μπερής, Λ. Τσελεπίδης κ. ά. Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Εθνικού Ωδείου Φαλήρου,με διεύθυνση του Ν. Βασιλείου.Οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται στις 23, 26, 27, 28, 30/3.

  • Σήμερα (10μμ) στην αίθουσα "Κίνηση" (Υπατείας 1Β) της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης,ο Μ. Πασχαλίδης και οι "Συνήθεις ύποπτοι" θα μας ταξιδέψουν σε ένα "Παραμύθι με λυπημένο τέλος".

Αύριο (8μμ), στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περάματος,φιλοξενείται το 1ο Φεστιβάλ πολυφωνικών συγκροτημάτων.Συμμετέχουν γνωστά ελληνικά πολυφωνικά συγκροτήματα - ορχήστρες και διακεκριμένοι σολίστ, σε έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Το Φεστιβάλ θα τιμήσει διακεκριμένες προσωπικότητες από το Πέραμα και από το χώρο της Ενωσης Χορωδιών Ελλάδας.

Σήμερα (9.30μμ), στο Καλλιτεχνικό Καφενείο "Κοντσέρτο" (Μάγιερ 18), "Δύο κιθάρες παίζουν στους ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής",με τους: Β. Μαστοράκη, Σ. Γκόλγκαρη.

  • Στο Ωδείο "Φίλιππος Νάκας" (Ιπποκράτους 41), σήμερα (8.30μμ), φιλοξενούνται οι "Κιθαριστές" με διεύθυνση Βαγγέλη Μπουντούνη.Αύριο (7μμ είσοδος ελεύθερη), ο Κ. Χασιώτης (όμποε) και η Μ. Ιωαννίδου (πιάνο) θα ερμηνεύσουν έργα Τέλεμαν, Μότσαρτ, Πουλένκ κ. ά.
  • Σήμερα και αύριο (10.30μμ), στο "ΕΒΡΙΜΕ" (Αγ. Μελετίου 38, Κυψέλη), ο Μανώλης Φάμελλος και οι Ποδηλάτες θα παρουσιάσουν τραγούδια τους και διασκευές παραδοσιακών ελληνικών τραγουδιών.
Ποικίλες εκδηλώσεις

Σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, οι οποίες εντάσσονται είτε σε θεματικούς κύκλους είτε σε σειρές εκδηλώσεων, που οργανώνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής για την περίοδο 1997 - 1998. Από το πρόγραμμα σημειώνουμε την παρουσία της ελληνικής μουσικής. Ανάμεσα σε άλλα παρουσιάζονται δύο όπερες (Μ. Θεοδωράκη "Αντιγόνη", Θ. Αντωνίου "Οιδίπους"), καθώς και η παιδική όπερα "Μόμο" του Α. Μπαλτά,έργα για ορχήστρα, παραδοσιακή μουσική κ.ά.

Στις σειρές συναυλιών περιλαμβάνονται οι κύκλοι "Μεγάλες ορχήστρες και μεγάλοι μαέστροι" ("Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου", "Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου" κ.ά.), "Οι μεγάλοι ερμηνευτές" με τα "Πορτρέτα"(Βλ. Ασκενάζι κ.ά. και "Οι ορχήστρες φιλοξενούν" ("Σολίστ της Πάτρας", Καμεράτα"). Στη σειρά "Γέφυρες" παρουσιάζονται οι: "Μαριονέτες του Σάλτσμπουργκ", "Λιλιπούπολη" κ.ά. Οι συναυλίες ολοκληρώνονται με το πρόγραμμα "Νέοι καλλιτέχνες της Ευρώπης".

Στους θεματικούς κύκλους σημειώνουμε: "Ο μύθος του Ορφέα" (Οκτώβριος),"Ο μήνας του χορού" (Νοέμβριος), "Τα Χριστούγεννα" (Δεκέμβριος), "Η γαλλική μουσική" (Ιανουάριος, Φεβρουάριος), "Τα σταυροδρόμια" (Μάρτιος, Απρίλιος), "Μουσική και αρχαία τραγωδία" (Μάρτιος, Μάιος),"Σήμερα - αύριο".Από τις εκθέσεις σημειώνουμε την παρουσίαση "Ζωγραφική στο θέατρο" με έργα των: Γ. Μόραλη, Γ. Τσαρούχη, Ν. Χατζηκυριάκου- Γκίκα".

μία έκθεση

Μια σημαντική εικαστική έκθεση φιλοξενείται στην γκαλερί "Ζουμπουλάκη" (Κριεζώτου 7, πλ. Κολωνακίου). Παρουσιάζεται η ζωγραφική δημιουργία του Γιάννη Μόραλη,καλλιτέχνη που σφράγισε με το έργο του πολλές δεκαετίες και εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο της ελληνικής τέχνης. "Τα έργα του", υπογραμμίζει ο Αγγελος Δεληβορριάς,"έχουν καταξιωθεί από τη δυναμική της αντοχής στις σκληρές αντιπαραθέσεις των συγκρίσεων, στις γρήγορες εναλλαγές των προσανατολισμών και στις απαιτητικές προσδοκίες της όρασης". Παράλληλα με την παρουσίαση της ζωγραφικής δημιουργίας του στην ίδια γκαλερί εκτίθενται χαρακτικά του και εκδόσεις για το έργο του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ