ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τώρα αρχίζει... . ο πόλεμος

Οι συλλήψεις καθημερινές, αλλά και η αντίσταση παρούσα

Associated Press

Οι συλλήψεις καθημερινές, αλλά και η αντίσταση παρούσα
Καθημερινό φαινόμενο είναι, πλέον, οι επιθέσεις κατά των κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Από τις αρχές Μάη, οπότε ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε το τέλος των εχθροπραξιών, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 54 Αμερικανοί στρατιώτες, εκ των οποίων, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τουλάχιστον οι 20 σκοτώθηκαν από Ιρακινούς μαχητές.

Οσο περισσότερες μέρες κυλούν, τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι οι δυνάμεις κατοχής βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα, τα οποία αποδεικνύονται αδύναμες να αντιμετωπίσουν. Οι βασικές υποδομές της χώρας δεν έχουν αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα ο ιρακινός λαός, μετά τα δεινά του πολέμου και του 12χρονου εμπάργκο, να υποφέρει από την έλλειψη στοιχειωδών υπηρεσιών. Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, που θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από πολλές περιοχές της επαρχίας, η ηλεκτροδότηση είναι μερική και διακεκομμένη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντληθεί και πόσιμο νερό.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι, μέχρι σήμερα, δύο μήνες μετά την κατάπαυση των εχθροπραξιών, δεν έχει αποκατασταθεί η δράση τους, εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας και υποδομών. Η πλειοψηφία των 22 εκατομμυρίων του ιρακινού πληθυσμού, πριν τον πόλεμο, ήταν πλήρως εξαρτημένη από τη διανομή τροφίμων του ΟΗΕ και σήμερα πλέον λιμοκτονεί. Το νοσοκομειακό σύστημα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της εισβολής και σήμερα υπολειτουργεί.

Οι διαβεβαιώσεις του κατοχικού διοικητή Πολ Μπρέμερ δε μοιάζουν, πλέον, να πείθουν κανέναν στο Ιράκ. Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η οργή του ιρακινού λαού απέναντι στους κατακτητές φουντώνει μέρα με τη μέρα. Η αρχική δυσφορία για την αδυναμία αντιμετώπισης του χάους έχει, πλέον, μετατραπεί σε αγανάκτηση, καθώς το πρόσωπο της κατοχής αποκαλύπτεται με τον πλέον ανηλεή τρόπο κάθε μέρα που περνά. Οι αιματηρές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, η απαγόρευση κυκλοφορίας, ο, επί της ουσίας, στρατιωτικός νόμος που έχει επιβληθεί στις μεγαλύτερες πόλεις, η προσβολή των ηθών και των εθίμων, η εντεινόμενη εξαθλίωση, οι αθρόες συλλήψεις, η αδικαιολόγητη άσκηση βίας, η επιβολή κυβερνητικού συμβουλίου και η εγκατάλειψη της αρχικής ιδέας περί ανάδειξης λαϊκών εκπροσώπων, διευκόλυνε απλώς την έκφραση αυτού που η πλειοψηφία των Ιρακινών διατύπωνε από την πρώτη στιγμή που οι κατακτητές πάτησαν το πόδι τους στη χώρα: «να φύγουν από εδώ και να μας αφήσουν να κυβερνήσουμε τη χώρα μας».

Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι η κατοχή ήρθε για να μείνει. Η αμερικανική διοίκηση μοιράζει σε αμερικανικές εταιρίες συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να εκμεταλλευτούν το ρημαγμένο Ιράκ και προσπαθεί - μάταια μέχρι στιγμής λόγω των αλλεπάλληλων σαμποτάζ - να δρομολογήσει τη ροή του ιρακινού πετρελαίου στη διεθνή αγορά. «Στο Ιράκ επικρατεί χάος, και είναι σαφές ότι δεν υπήρχε καμία προετοιμασία διακυβέρνησης της χώρας μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτη» ομολογούσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, Τίμοθι Κάρνεϊ, γυρνώντας από το Ιράκ, και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δεύτερη πράξη της εισβολής μόλις άρχισε, όπως άλλωστε και η αντίσταση του ιρακινού λαού.


Ε. Μ.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 9 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
«Κομμουνιστές - Αγροτιστές - Πατριώτες»

Εκκληση προς την ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Στις 27 Ιούνη ξεκίνησαν οι εργασίες της Ολομέλειας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) που θα εξετάσει την τακτική του κόμματος για τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Η ΚΕ του ΚΚΡΟ καλείται να διαμορφώσει σχετική πρόταση προς το έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη του 2003 και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Την ίδια ώρα στα ρωσικά ΜΜΕ δόθηκε κοινή έκκληση προς την ΚΕ του ΚΚΡΟ που υπογράφεται από 9 κόμματα, συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της κοινής καθόδου στις εκλογές με το ΚΚΡΟ. Κύριο ζήτημα που θέτει αυτή η έκκληση είναι η ανάγκη διαμόρφωσης ενός κοινού εκλογικού σχήματος, με τίτλο που να καλύπτει όλες τις τάσεις που θα ενταχθούν σ' αυτό. Προτείνεται μάλιστα ο τίτλος: «Κομμουνιστές - Αγροτιστές - Πατριώτες».

Την έκκληση υπογράφουν με την εξής σειρά οι: Β. Τιούλκιν (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), Ε. Κόπισεφ (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ), Ν. Κοντρατιένκο (λαϊκό-πατριωτικό κίνημα «Πατρίδα»), Ν. Χαριτόνοφ (Αγροτοβιομηχανική Ενωση), Α. Νταβίντοφ (Συνδικάτο εργαζομένων στον αγροτοβιομηχανικό τομέα), Β. Ιλιούχιν (Κίνημα Υπεράσπισης του Στρατού), Ι. Ροντιόνοφ (Λαϊκό-πατριωτικό κόμμα Ρωσίας), Σ. Γκλάζιεφ (Κογκρέσο ρωσικών κοινοτήτων), Γκ. Τίχονοφ (Κίνημα «Ενωση»).

Το κείμενο της έκκλησης έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών της Ρωσίας ζει με την ελπίδα της νίκης των αριστερο-πατριωτικών δυνάμεων στις επόμενες βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα, μιας και ουσιαστικά σε όλους γίνεται ξεκάθαρο ότι η πολιτική που ακολουθεί το κυρίαρχο καθεστώς οδηγεί τη χώρα στην οριστική διάλυση και στην εξαφάνιση της κυριαρχίας της.

Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι η πολυπόθητη νίκη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενότητας των δυνάμεών μας και των δυνατοτήτων μας σε ένα ενιαίο εκλογικό μπλοκ με την πιθανή ονομασία "Κομμουνιστές - Αγροτιστές - Πατριώτες", υπό τον ηγετικό ρόλο του ΚΚΡΟ.

Με μια τέτοια προσέγγιση θα καταφέρουμε να αγκαλιάσουμε την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αφού θα εξαφανίσουμε το δίλημμα ποιο πολιτικό κόμμα να ψηφίσουν και το κυριότερο θα κινητοποιήσουμε όλους εκείνους που πλέον έχουν απογοητευτεί από τις εκλογές και στην πλειοψηφία τους απέχουν από αυτές.

Το πρώτο βήμα γι' αυτή την ενότητα ήδη έγινε. Δημοσιεύτηκε η έκκληση ενότητας των πατριωτικών δυνάμεων που είχε πλατιά απήχηση στην κοινωνία και δημιούργησε αναστάτωση στις δομές της εξουσίας...».

Στη συνέχεια σημειώνεται πως: «Η ανάλυση της κατάστασης στη χώρα δείχνει ότι το κυρίαρχο καθεστώς μπροστά στον κίνδυνο να χάσει τις εκλογές κινητοποιεί όλες του τις εφεδρείες και τους εκτελεστές της διάλυσης του αριστερο-πατριωτικού κινήματος. Στην αντιπαράθεση με το καθεστώς μπορεί να αντεπεξέλθει η εκλογική ενότητα των αριστερο-πατριωτικών δυνάμεων, ένα ενιαίο ισχυρό εκλογικό μπλοκ από τρεις συνιστώσες, κομμουνιστές, αγροτιστές και άλλους πατριώτες. Δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για τη συγκρότηση ενός τέτοιου μπλοκ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένα εκλογικό μπλοκ μπορεί να ακυρωθεί μόνο αν από αυτό παραιτηθεί το 25% των υποψηφίων βουλευτών του.

Η τάση ορισμένων συντρόφων να δημιουργήσουν έναν πλατύ αριστερο-πατριωτικό συνασπισμό υπό τον τίτλο του ΚΚΡΟ μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμη ήττα, όπως αυτή των εκλογών του 1999.

Με βάση τα παραπάνω, θερμά σας ζητάμε να εξετάσετε αυτή μας την έκκληση στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ υπό την παρουσία των ηγετών των πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών κινημάτων που υπογράφουν τη σχετική έκκληση και να πάρετε μια οριστική απόφαση για τη στρατηγική και τακτική των αριστερο-πατριωτικών δυνάμεων στις προσεχείς βουλευτικές και προεδρικές εκλογές».

Τέλος, η έκκληση ζητά από την ΚΕ του ΚΚΡΟ να επικυρώσει με συγκεκριμένες πράξεις την κοινή έκκληση των δυνάμεων της πατριωτικής αντιπολίτευσης, που δημοσιεύτηκε στις 31 Μάη 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ