ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνομιλίες με την Κούβα, γυμνάσια με τις ΗΠΑ

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Κούβας

Associated Press

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Κούβας
«Ακούτε αυτά τα μπουμπουνητά της καταιγίδας στο δρόμο; Ε, λοιπόν, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως καμιά απειλή και κανένας παλιόκαιρος δεν κλόνισε τη φιλία μας», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αβάνα με τον Κουβανό ομόλογό του, Φελίπε Πέρες Ρόκε.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε επίσης: «Είχαμε μια ανοιχτή και χρήσιμη συζήτηση. Κουβεντιάσαμε όπως κουβεντιάζουν οι φίλοι, χωρίς να κρύψουμε από τον άλλο κάποιο πρόβλημά μας και χωρίς να αποφύγουμε καμία ιδέα, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο στην ενίσχυση των σχέσεών μας, όσο και στην επίλυση των υποθέσεων του κόσμου».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως η Κοινή Δήλωση των δύο υπουργών αντανακλά τη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στο Καταστατικό του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι στη βάση των αρχών του ΟΗΕ θα πρέπει να λαμβάνονται οι κοινές πρωτοβουλίες για την αποτροπή των σύγχρονων απειλών και προκλήσεων.

«Σήμερα αυτές οι αρχές παραμένουν επίκαιρες, όσο ποτέ, γι' αυτό και τις νέες απειλές, πρώτα απ' όλα την τρομοκρατία, μπορούμε να τη νικήσουμε, μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μας, χωρίς να προσπαθούμε να εισάγουμε "δύο μέτρα και σταθμά" στην επίλυση εκείνων ή των άλλων προβλημάτων», είπε ο Σ. Λαβρόφ.

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ», στις 28 Σεπτέμβρη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και Κούβας υπέγραψαν Κοινή Δήλωση. Σ' αυτή, σύμφωνα με το παραπάνω πρακτορείο, οι δύο πλευρές ανέδειξαν την αναγκαιότητα βαθιάς μεταρρύθμισης των διεθνών οικονομικών ιδρυμάτων, καθώς και του πολύπλευρου συστήματος εμπορίου, στη βάση της νέας πραγματικότητας. Η Κούβα εξέφρασε την υποστήριξή της στην απόφαση της Ρωσίας να ενταχθεί στον ΠΟΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας σημείωσε πως αυτό θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος. Ο Φελίπε Πέρες Ρόκε και ο Σεργέι Λαβρόφ διαπίστωσαν το υψηλό επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, το οποίο υπάρχει μεταξύ της Ρωσίας και της Κούβας. Στην κοινή δήλωση αναφέρεται πως ο διάλογος «έχει σταθερό, ανοιχτό και εμπιστευτικό χαρακτήρα».

Καταδίκη του εμπάργκο

Απαντώντας σε ερώτηση για το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε τα εξής: «Θεωρούμε κατ' αρχήν αντιπαραγωγική την πολιτική της λήψης μέτρων, περικύκλωσης και εμπάργκο. Αυτά τα μέτρα, που προβλέπονται στο Καταστατικό του ΟΗΕ και μπορούν να ληφθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν είναι αναγκαίο να αποκρουστεί ή να αποτραπεί μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια. Τέτοια απειλή από την πλευρά της Κούβας δε βλέπουμε. Τέτοια απειλή από τη μεριά της Κούβας δε βλέπει όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ξεκινώντας από αυτή τη θέση, πάντα στηρίζουμε την Απόφαση που κάθε φορά καταθέτει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η πλευρά της Κούβας με το κάλεσμα κατάργησης του εμπάργκο». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης πως η κατάργηση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιφερειακής και διεθνούς κατάστασης.

Να σημειωθεί πως στις 29/9 ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Φιντέλ Κάστρο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ναυτικά γυμνάσια

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ» πολεμικά πλοία της Ρωσίας και των ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία, πραγματοποιούν κοινά ναυτικά γυμνάσια στη θάλασσα της Νορβηγίας. Τα γυμνάσια που ονομάζονται «Βόρειος Αετός» ξεκίνησαν στις 28 Σεπτέμβρη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Οκτώβρη. Οπως σημειώνεται, «σκοπός των πρώτων στην ιστορία διμερών ρωσο-αμερικανικών ναυτικών γυμνασίων είναι η εξάσκηση της συνεργασίας των δύο στόλων σε συνθήκες μάχιμης κατάστασης».

Οπως επίσης έγινε γνωστό, ετοιμάζεται νέα, η 12η κατά σειρά, συνεδρίαση της «ρωσο-αμερικανικής ομάδας εργασίας για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», στην οποία συμμετέχουν κάθε φορά οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σφοδρές μάχες στην Τσετσενία

ΜΟΣΧΑ - ΡΟΣΤΟΒ ΟΝ ΝΤΟΝ.- Ρωσικές δυνάμεις «χτένιζαν» χθες περιοχές της ανατολικής Τσετσενίας σε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, με στόχο, επισήμως, τη σύλληψη μιας ομάδας αποσχιστών ενόπλων, μεταξύ των οποίων πιθανολογείται ότι βρίσκεται ο Ασλάν Μασχάντοφ, μετέδιδαν χθες διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Τουλάχιστον 20 αντάρτες», κατά πηγές προσκείμενες στη Μόσχα, σκοτώθηκαν στις μάχες από τη Δευτέρα στην περιοχή της ανατολικής περιοχής Νοζάι - Γιουρτ. Στο μεταξύ, στο Γκρόζνι, άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον ρωσικής αστυνομικής περιπόλου, σκοτώνοντας έναν αξιωματικό και τραυματίζοντας άλλους τρεις χθες.

Αν και οι Αμερικανοί - δείχνουν τουλάχιστον να - «αποστασιοποιούνται» από τον Μασχάντοφ, οι στρατηγικές τους επιδιώξεις στην Τσετσενία και τον Καύκασο δε συνάδουν με αυτές της Μόσχας. Ούτε ασφαλώς και της ΕΕ, η οποία, παρότι επιδιώκει μια «προσέγγιση» με την κυβέρνηση Πούτιν, χθες καταδίκασε, διά στόματος του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλβάρο Ζιλ - Ρομπλ, τις εξαφανίσεις στην Τσετσενία, οι οποίες, όπως είπε, έχουν προσλάβει «σκανδαλώδεις» διαστάσεις, φθάνοντας τις 2.300 τα τελευταία 3 χρόνια.

Το Jane's Foreign Report από καιρό τόνιζε ότι ο Καύκασος αποτελεί «πυριτιδαποθήκη» λόγω της πρόσβασης και της δυνατότητας ελέγχου που παρέχει στα «βεβαιωμένα αποθέματα» υδρογονανθράκων της Κασπίας. «Οπως και ο Περσικός, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα και άλλες περιοχές πλούσιες σε ενεργειακούς πόρους», έγραφε, «η Κασπία γίνεται πεδίο μάχης για κρατικές και επιχειρηματικές οντότητες»...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και ... εγκαίνια

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι και τρεις Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε επίθεση σε κυβερνητικό κτίριο στην επαρχία Ζαμπούλ. Στο μεταξύ, έκρηξη - που σύμφωνα με την αστυνομία αποτελούσε αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας - στην ίδια επαρχία κόστισε τη ζωή ενός μοτοσικλετιστή. Τέλος, στην ίδια επαρχία, το γραφείο ενός δημάρχου, στη Χάκι Αφγκαν, δέχτηκε επίθεση από ενόπλους με πολυβόλα και τουφέκια. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Οι Αμερικανοί, με τη βοήθεια των πακιστανικών δυνάμεων που «παγίδευσαν» 15 ενόπλους που φέρονται να είναι Ταλιμπάν, τους «συνέλαβαν».

Ο Χάμιντ Καρζάι χθες πάντως επανεγκαινίασε το Εθνικό Μουσείο στην Καμπούλ - σε μια ακόμη προσπάθεια να αναδειχτεί ως ο «αναθεμελιωτής» της χώρας, δέκα μέρες πριν από τις «εκλογές» για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της χώρας.

Η Ρωσία 300 χρόνια πίσω!

Την εκτίμηση πως το «προεδρικό νομοσχέδιο επιστρέφει τη Ρωσία 300 χρόνια πίσω, στην αρχή του 18 αιώνα», κάνει η ρωσική εφημερίδα ΓΚΑΖΕΤΑ. Η ίδια αναφέρει πως οι «νεοτερισμοί» του Πούτιν είναι «πολύ επικίνδυνοι, υπολογίζοντας την ιστορική πείρα της χώρας μας». Η εφημερίδα σημειώνει πως και πριν 3 εκατονταετίες ο τσάρος Πέτρος ο πρώτος, είχε καταργήσει τα αιρετά όργανα της εξουσίας στις περιφέρειες κι ίδρυσε τα αξιώματα των κυβερνητών, που διορίζονταν από την Αγία Πετρούπολη.

Αν και στην ευρεία συνεδρίαση της κυβέρνησης ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν έκανε λόγο για «εκλογή» των αρχηγών των περιφερειών από τα περιφερειακά κοινοβούλια μετά από πρότασή του, τελικά η έννοια της «εκλογής» δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο που κατέθεσε. Εκεί γίνεται λόγος για «παραχώρηση αρμοδιοτήτων» από μεριά του Προέδρου στο πρόσωπο που θα προτείνει στο κάθε περιφερειακό Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές θα μπορούν να εκλέξουν τοπικό κυβερνήτη μόνο εκείνο το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρόεδρος της χώρας. Προβλέπεται επίσης πως αν για δύο φορές το τοπικό Κοινοβούλιο απορρίψει τον «εκλεκτό» του προέδρου, τότε αυτός έχει το δικαίωμα, είτε να διορίσει το πρόσωπο που θέλει χαρακτηρίζοντάς τον «εκτελών χρέη κυβερνήτη», είτε να διαλύσει το τοπικό Κοινοβούλιο, κινώντας τη διαδικασία πρόωρων τοπικών εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ