ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέθανε πριν τον οριστικό επαναπατρισμό του...

Η κηδεία του σ. Γιάννη Καζάνα γίνεται σήμερα

Την Τρίτη βράδυ στις 10 μ.μ. πέθανε από ανακοπή καρδιάς, μπρος στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου της Αθήνας, ο σ. Γιάννης Καζάνας, επιστρέφοντας από την Τασκένδη.

Ο Γιάννης Καζάνας γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Φιλιππαίοι των Γρεβενών, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Από μικρός γνώρισε τη φτώχεια και την ανέχεια μπαίνοντας στη βιοπάλη. Στα χρόνια της Κατοχής πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση μαζί με άλλους πατριώτες ενάντια στους κατακτητές. Στα χρόνια του αγώνα έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Βγήκε από τους πρώτους αντάρτες όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος και αγωνίστηκε με αυτοθυσία ενάντια στο μοναρχοφασιστικό αγγλοαμερικανικό καθεστώς, ως την τελευταία μέρα της υποχώρησης, μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Με την ήττα, μαζί με χιλιάδες αγωνιστές πήρε το δρόμο της υποχρεωτικής προσφυγιάς στη Σοβιετική Ενωση, καταλήγοντας στη φιλόξενη πόλη της Τασκένδης της ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν.

Στην Τασκένδη δούλεψε για πολλά χρόνια ως επικεφαλής «μπριγάδας» οικοδόμων συμβάλλοντας μ' όλες του τις δυνάμεις στην οικοδόμηση της καθυστερημένης ασιατικής χώρας για τη νίκη του σοσιαλισμού. Σύντομα αναδείχτηκε γραμματέας της ΚΟΒ Τσιλαντζάρ, σε συνέχεια εκλέχτηκε δεύτερος γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής της Τασκένδης και το 1998 εκλέχτηκε πρώτος Γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής της Τασκένδης του ΚΚΕ. Συμμετείχε ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος στα 13ο, 14ο 15ο και 16ο συνέδρια του ΚΚΕ.

Ηταν παντρεμένος με τη Ρωσίδα Ραΐσα και είχαν δυο παιδιά, την Ολγα και τον Γκενάντι. Η μεγάλη επιθυμία του σ. Γιάννη ήταν ο οριστικός επαναπατρισμός τους με τη γυναίκα του στην πατρίδα για να ζήσουν τα υπόλοιπα χρόνια στην Ελλάδα που τόσο αγάπησε και τόσο αγωνίστηκε γι' αυτήν.

Οι σύντροφοί του και η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  • Η κηδεία του Γιάννη Καζάνα γίνεται σήμερα, Πέμπτη 31.3.2005, ώρα 4 μ.μ. από την Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στα Ανω Λιόσια Αττικής.
Εκθεση μνήμης για τη Γυάρο

Ο Σύλλογος «Γυάρος - Ιστορική Μνήμη» υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού με θέμα «Τριήμερο Μνήμης για το μαρτυρικό νησί της Γυάρου», στις 1, 2 και 3 του Απρίλη 2005 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας (Βασ. Σοφίας, στάση μετρό «Μέγαρο Μουσικής», τηλ.: 210.7224.028). Φωτογραφίες: Αρχείο Συλλόγου «Γυάρος - Ιστορική Μνήμη», Γ. Σαλαβέρης, Κ. Κατσιμπίνης, Γ. Κομνηνός, Γρ. Γρηγοράκης.

Ωρες λειτουργίας: 09.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00 (εκτός απογεύματος Κυριακής).

Αύριο Παρασκευή 1/4/2005, ώρα 7.30 μ.μ. γίνονται τα εγκαίνια και θα ακολουθήσουν ομιλίες - αφηγήσεις πρώην πολιτικών κρατουμένων: Δ. Καραθάνος, Κ. Μαραγκουδάκης, Δ. Τασσόπουλος. Κείμενα θα διαβάσει ο Κ. Καζάκος, ενώ παρέμβαση θα κάνει ο λέκτορας Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Στ. Σταυρίδης.

Το Σάββατο θα προβληθεί η ταινία του Λ. Βαρδαρού «Γυάρος: Τόπος πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης» τις ώρες: 12-1 μ.μ. και 6-7 μ.μ. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με την Παιδική χορωδία Τυπάλδου, το Σάββατο. Την Κυριακή θα ξαναπροβληθεί η ταινία, 12-1 μ.μ.

ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Αναξιόπιστος ο Κορωναίος σύμφωνα με αστυνομικό

«Και μόνο το ότι στην πρώτη του κατάθεση λέει ότι το γεγονός το έμαθε από την τηλεόραση και μετά από χρόνια υποστηρίζει ότι ήταν παρών, είναι μεγάλη αντίφαση». Αυτό δήλωσε χθες μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Δάβαλος, αστυνόμος Β`, που υπηρετεί στην Αντιτρομοκρατική, καταθέτοντας στη δίκη για την έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο της αστυνομίας στις 19/9/1994 στον Περισσό, από την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι 14. Την ευθύνη της ενέργειας αυτής έχει αναλάβει ο ΕΛΑ. Στο Τριμελές Εφετείο δικάζεται ο Γιάννης Σερίφης με μοναδικό μάρτυρα, που να λέει ότι τον είδε να ενεργοποιεί τον μηχανισμό της έκρηξης, τον Ανδρέα Κορωναίο, μαρτυρία την οποία αμφισβήτησε ευθέως ακόμη και αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Οπως κατέθεσε ο Δ. Δάβαλος, στα μέσα Δεκέμβρη του 2002, η υπηρεσία του κάλεσε άτυπα τον Κορωναίο. Από τα όσα είπε, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν αντιφάσεις, τις οποίες επισήμαναν σε έγγραφο προς τον ανακριτή Ζερβομπεάκο. Παρ' όλα αυτά, ο ανακριτής κάλεσε τον Κορωναίο σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τους αστυνομικούς, όπου, από φωτογραφία, αναγνώρισε τον Γ. Σερίφη σαν τον άνθρωπο που υποστηρίζει πως είδε στον τόπο της έκρηξης. Δεν τον είχε, όμως, αναγνωρίσει, εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς.

Αναπάντητη έμεινε απορία δικαστή, γιατί η Αντιτρομοκρατική από όσους ήταν παρόντες στην έκρηξη κάλεσε μετά 10 χρόνια μόνο τον Κορωναίο. Σε ερώτηση του Κώστα Αγαπίου, αν η Αντιτρομοκρατική είχε κάποιο στοιχείο σε βάρος του, ο Δ. Δάβαλος απάντησε αρνητικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ