ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
«Φροντίδα» με ιδιώτες και φιλανθρωπία

Στο έλεος της επιχειρηματικής δραστηριότητας οι ανάγκες των ηλικιωμένων, όπως επιβεβαιώνουν και οι διακηρύξεις του υπουργείου Υγείας με αφορμή τη σημερινή «Μέρα Τιμής των Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας»

Υποκριτική πέρα για πέρα η «τιμή» που αποδίδει η κυβέρνηση στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας με αφορμή επετείους σαν τη σημερινή
Υποκριτική πέρα για πέρα η «τιμή» που αποδίδει η κυβέρνηση στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας με αφορμή επετείους σαν τη σημερινή
Στο έλεος των διαφόρων «χρυσοπληρωμένων» και μη φιλανθρώπων και των ιδιωτών που δρουν ανεξέλεγκτοι αφήνει η κυβέρνηση τους ηλικιωμένους. Ενώ οι ανάγκες των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους συνεχώς διευρύνονται, οι υπάρχουσες δημόσιες υπηρεσίες αποψιλώνονται ή λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και περιορισμένες παροχές. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ηλικιωμένοι ζουν με συντάξεις πείνας, κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το κράτος υποκρίνεται ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι ιδιωτική υπόθεση της οικογένειας και φορτώνει το βάρος αποκλειστικά σε αυτήν. Οι οικογένειες χαρατσώνονται στις εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας και εξαθλιώνονται επειδή δεν υπάρχουν οι ανάλογες υπηρεσίες στήριξης, ενώ ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα σε περιπτώσεις μοναχικών γερόντων ή ηλικιωμένων με γεροντική άνοια, Αλτσχάιμερ και άλλες σοβαρές νόσους.

Δραματική είναι η κατάσταση στα διάφορα γηροκομεία, που λειτουργούν ιδιώτες επιχειρηματίες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από το κράτος, με μεγάλα θύματα τους ανήμπορους περιθαλπόμενους αλλά και τους εργαζόμενους. Στην Αθήνα, από τους 90 ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας που λειτουργούν περίπου, το 1/3, δηλαδή οι 30, είναι χωρίς άδεια. Από τους οίκους ευγηρίας που ανήκουν σε φιλανθρωπικά σωματεία, μόνο οι δύο έχουν άδεια και άλλοι δύο, ύστερα από πιέσεις, έχουν αρχίσει τη διαδικασία για να αδειοδοτηθούν. Στα ιδιωτικά γηροκομεία, σε αρκετές περιπτώσεις μια ανειδίκευτη εργαζόμενη έχει την ευθύνη για τη φροντίδα 40 ή 50 ηλικιωμένων.

Μεγάλες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση έχουν και οι εκλεγμένοι στις νομαρχίες, αφού υπεύθυνες για τους ελέγχους στα γηροκομεία είναι οι υπηρεσίες Πρόνοιας των νομαρχιών. Σ' αυτά τα πλαίσια προκλητική είναι η στάση του σημερινού νομάρχη Αθήνας, Γιάννη Σγουρού. Ο οποίος επιδίδεται σε υποκριτικά σόου στα κανάλια, αφού ενόψει δημοτικών εκλογών και μόλις τον τελευταίο χρόνο ανακάλυψε 2-3 παράνομους οίκους ευγηρίας, πολλοί απ' τους οποίους είναι χωρίς άδεια από το 1981, δηλαδή όλο το διάστημα διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ενώ, πάνω απ' όλα, δε διεκδίκησε την ίδρυση δημόσιων γηροκομείων αλλά ούτε αντιτάχθηκε στους νόμους που διέλυσαν και ιδιωτικοποίησαν την όποια δημόσια Πρόνοια υπήρχε.

Απολογισμός ανύπαρκτου έργου

Σε αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε ανακοίνωση ενόψει της σημερινής «Μέρας Τιμής των Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας» (!), όπου διακηρύσσει την απεμπλοκή του κράτους απ' την ευθύνη του για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και την «αναβάθμιση» των εθελοντών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Το υπουργείο προχώρησε στη δημιουργία Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δηλαδή σε υπηρεσίες που εξασφαλίζουν το συντονισμό των δραστηριοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων και την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, προωθεί τον εθελοντισμό και τη συνεργασία μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα και των εθελοντικών οργανώσεων, έχει δε συνάψει συμβάσεις με Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΝΠΙΔ) για οικονομικά αδύνατα, ανασφάλιστα, ηλικιωμένα άτομα...», αναφέρει η ανακοίνωση.

Και το υπουργείο κάνει απολογισμό έργων, όπως τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), που ιδρύονται και λειτουργούν απ' τις δημοτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, ή τα περιβόητα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, είναι υποκατάστατα υπηρεσιών, έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια λειτουργίας γιατί η χρηματοδότησή τους προέρχεται κατά κύριο λόγο από κοινοτικά κονδύλια που έχουν ημερομηνία λήξης και αποτελούν «φυτώρια» καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επικίνδυνη η επιχειρηματική δράση

Το ΚΚΕ μέσα από διάφορες παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή έχει υπογραμμίσει ότι η επιχειρηματική δράση στους τομείς αυτούς είναι επικίνδυνη. Οτι είναι αναγκαίος ο αγώνας για τη δημοσιοποίηση τέτοιων δομών και τη δημιουργία νέων, που θα λειτουργούν δωρεάν, κάτω από ισχυρό κοινωνικό έλεγχο και θα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς για τους εργαζόμενους. Εχει καλέσει το λαό να παλέψει για δημόσια Κέντρα για την Τρίτη Ηλικία, ανοιχτής ή κλειστής, μόνιμης ή προσωρινής περίθαλψης και στήριξης, 100% χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να είναι δικτυωμένα μέχρι τον τόπο κατοικίας και διασυνδεδεμένα με το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ο ηλικιωμένος να έχει σύνταξη που να καλύπτει τις ανάγκες του, στα 1.050 ευρώ. Ακόμα, επίδομα 650 ευρώ για τους χρόνια πάσχοντες ή τους ηλικιωμένους με αναπηρία που έχουν πλήρη σύνταξη και 1.050 ευρώ επίδομα γι' αυτούς που είναι ανίκανοι προς αυτοεξυπηρέτηση και ανασφάλιστοι.


Ν. Π.


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η εμμηνόρροια, είναι λειτουργία της φύσης!

1918: «Πλήρης αστική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική εξίσωσις των γυναικών προς τους άνδρας. Κατάργησις όλων των νόμων που περιορίζουν τα δικαιώματα της γυναικός και του νόθου παιδιού. Το Συνέδριο ζητεί να παραχωρηθεί στις γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι καθώς και την κατοχύρωση του πολιτικού γάμου».

(σ.σ. Η θέση 12 του Προγράμματος, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας - ΣΕΚΕ - που αργότερα μετονομάζεται σε ΚΚΕ).

1928: «Ορισμένα τινά Ελληνικά Θήλεα ζητούν να δοθεί ψήφος εις τας γυναίκας. Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα διαπρεπέστατος επιστήμων είχε άλλοτε αναπτύξει από του βήματος της Βουλής το επιστημονικώς πασίγνωστον, άλλως τε, γεγονός ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός. Επειδή, εν τούτοις, αι ημέραι αύται, δε συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθεί ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνην ημέρα να ορίζονται αι εκάστοτε εκλογαί. Η γυναικεία, συνεπώς, ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον».

(σ.σ. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Ημέρα» της 20 -03 - 1928 με θέμα «Ψήφος Γυναικών»).

Τα δύο κείμενα τα χωρίζουν δέκα χρόνια. Δέκα και περισσότεροι αιώνες! Αντί ο κόσμος να τραβήξει μπροστά τράβηξε προς τα πίσω. Τελικά, η γυναίκα στον τόπο μας απόκτησε (διά νόμου) το δικαίωμα ψήφου μόλις το 1952! Μέχρι τότε δεν ήταν άνθρωπος, ήταν πράγμα (res)! Για να είμαστε ιστορικά σωστοί, το αστικό κράτος, κάτω από πιέσεις και αγώνες, αναγκάστηκε να κάνει τις πρώτες παραχωρήσεις του, από το 1930 ακόμα! Παραχώρησε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, μόνον για τις δημοτικές εκλογές, και μόνον το δικαίωμα του εκλέγειν! Το εκλέγεσθαι, μπορούσε να περιμένει άλλα είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια! Α, να μην ξεχάσουμε: Δικαίωμα ψήφου είχαν μόνον οι εγγράμματες και όσες ήταν πάνω από 30 χρόνων!

Θεωρούμε περιττό να πούμε πως το 1930, το 70% των γυναικών στην Ελλάδα ήταν αγράμματες! Συνεπώς το ημι - δικαίωμα δόθηκε εκ του ασφαλούς! Το 1934, που η Ελληνίδα γυναίκα έκανε χρήση του δικαιώματος, μόνον να εκλέγει, δεν ψήφισαν παρά 240 γυναίκες σε ολόκληρη την Ελλάδα! Το 70% των γυναικών, που είχαν δικαίωμα ψήφου (30 και πάνω χρόνων), ήταν αγράμματες! Πάντως, οι εκλογές εκείνες ήταν οι πρώτες στην ιστορία του τόπου, όπου οι γυναίκες, έστω και υπό όρους, άσκησαν το δικαίωμα ψήφου!

Στις 23 Απρίλη του 1944, αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γίνονται οι πρώτες εκλογές στην Ελεύθερη Ελλάδα και στο Εθνικό Συμβούλιο (Βουλή) εκλέγονται οι πρώτες γυναίκες βουλευτές στην ιστορία του τόπου: Χρύσα Χατζηβασιλείου, Μαρία Σβώλου, Καίτη Νισυρίου - Ζεύγου, Μάχη Μαυροειδή, Φωτεινή Φιλιππίδη. Τον Ιούλη του 1944, στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη, εκλέγονται, επίσης, γυναίκες. Ο Εμφύλιος, φυσικά, σήμανε το τέλος της ελπίδας. Πισωγύρισμα για την Ελλάδα, πισωγύρισμα και για τις γυναίκες.

Για να μην ξεχνάμε! Η ψήφος στη γυναίκα δε χαρίστηκε, κατακτήθηκε! Κατακτήθηκε ύστερα από συντονισμένους αγώνες και από τα δύο φύλα. Και, βέβαια, δεν ήταν μόνο μια ελληνική κατάκτηση. Ηταν μια παγκόσμια κατάκτηση, που φυσικά πολλά χρωστάει στην εμφάνιση των κομμουνιστικών αγώνων και των κατακτήσεων του παγκόσμιου λαϊκού κινήματος!

Αναφέρουμε αυτά τα λίγα ιστορικά στοιχεία, για να θυμίσουμε πως οι εκλογές, ακόμα και κάτω από το αστικό καθεστώς, δεν είναι μια κοσμική υπόθεση. Ούτε ένα φιλικό αλισβερίσι! Είναι μια πράξη σοβαρή, που απαιτεί τον ανάλογο σεβασμό! Τόσο από αυτούς που εκλέγουν όσο και από αυτούς που ζητάνε να εκλεγούν!

Η γυναικεία παρουσία στο ιστορικό προσκήνιο δε χαρίστηκε. Κατακτήθηκε! Τόσο οι γυναίκες που εκλέγουν, όσο και αυτές που ζητούν να εκλεγούν, δε συμμετέχουν σε πάρτι! Συμμετέχουν στο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια! Στο δικαίωμα στον αγώνα! Στο δικαίωμα στη συμμετοχή! Στο δικαίωμα για την πραγματική ισότητα! Την ισότητα που δε διαχωρίζει τα φύλα, δεν αποδέχεται τις τάξεις!

Ούτε η εμμηνόρροια, ούτε η διαφορετική μέρα της εμμηνόρροιας είναι ελάττωμα της φύσης! Είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας! Ελάττωμα της φύσης είναι η γυναίκα να ψηφίζει τους υβριστές της. Αυτούς που τη θεωρούν γλάστρα (res). Αυτούς που την εντάσσουν στα ψηφοδέλτιά τους, για τα σωματικά της προσόντα. Αυτούς που τη θέλουν χειραγωγημένη, υποταγμένη, άνιση ταξικά, γι' αυτό και φυλετικά. Η εμμηνόρροια δεν είναι πολιτικό ελάττωμα! Είναι λειτουργία της φύσης!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ