ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2005
Σελ. /48
ΥΓΕΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι ασθενείς πληρώνουν το 47,1%

Αποκαλυπτικά στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών

Σχεδόν τις μισές, από τις συνολικές δαπάνες Υγείας πληρώνουν από την τσέπη τους οι κάτοικοι της Ελλάδας, σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - του ινστιτούτου των βιομηχάνων - που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση - βλέπε απόλυτους αριθμούς και ποσοστά στον Πίνακα που δημοσιεύουμε - από το σύνολο των δαπανών Υγείας, η δημόσια δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται στο 52,9% και η ιδιωτική δαπάνη σε 47,1%. «Αντίθετα, ο σταθμισμένος μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, καθώς είτε μέσω της Κοινωνικής Ασφάλισης είτε μέσω ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι δαπάνες Υγείας των πολιτών καλύπτονται από το κράτος κατά 77,2%», σημειώνεται στην έκθεση.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά την πολιτική της μείωσης των κοινωνικών δαπανών που ακολούθησαν κατ' εντολήν των Βρυξελλών οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πρόκειται να διευρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική των συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, καθώς και με τους νέους περιορισμούς στη νοσηλεία, που θα επιβάλλει μέσω της αξιολόγησης των υπηρεσιών Υγείας και ενός «σχεδίου Καποδίστρια στην Υγεία», όπως εισηγήθηκε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε απόλυτες τιμές η δαπάνη για την Υγεία ανέρχεται σε 14.831 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη είναι 7.782 εκατ. ευρώ και η ιδιωτική δαπάνη 7.049 εκατ. ευρώ. Η συνολική δαπάνη για την Υγεία αποτελεί το 9,7% του ΑΕΠ και την περίοδο 1995-2003 παρουσίασε ετήσιο ρυθμό μεταβολής 8,6%.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.426 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 6,4% της συνολικής δαπάνης για την Υγεία. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της περιόδου 1995-2003 είναι 9,1%.

Η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη σε απόλυτες τιμές ανέρχεται σε 628 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 25,9% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης, ως ποσοστό της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για την Υγεία, ανέρχεται σε 8,9% και ο μέσος ετήσιος ρυθμός την περίοδο 1995-2003 ήταν 7,5%.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε απόλυτες τιμές είναι 1.798 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 74,1% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Ως ποσοστό της συνολικής δημόσιας δαπάνης Υγείας ανέρχεται στο 23,1% και ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής (1995-2003) είναι 9,7%.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΥΣ
Προς νέες κινητοποιήσεις

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις για τα χρόνια προβλήματα από τον υφυπουργό Υγείας Αθ. Γιαννόπουλο

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, για υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται οι κάτοικοι και επισκέπτες, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, διατράνωσαν χτες οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Ικαρία και τους Φούρνους.

Η Επιτροπή Αγώνα, στα πλαίσια των κινητοποιήσεών της, πραγματοποίησε χτες συναντήσεις με τα κόμματα της Βουλής, αλλά και με τον υφυπουργό Υγείας Αθ. Γιαννόπουλο, ο οποίος ουσιαστικά δε δεσμεύτηκε για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και τραγικών ελλείψεων.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής στις συναντήσεις επισήμαναν ότι οι ελλείψεις προσωπικού στις μονάδες υγείας αγγίζουν το 50% των οργανικών θέσεων των «ξεπερασμένων οργανισμών». Το «Πανικάριο» Νοσοκομείο δε διαθέτει παιδίατρο εδώ και ένα χρόνο. Αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και οι διακομιδές ασθενών, ακόμα και για απλά περιστατικά, να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Στις σοβαρές ελλείψεις προστίθενται οι άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες υγείας, με τη σταδιακή μείωση του μόνιμου προσωπικού και τις προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων του νοσοκομείου, την εργασία σε συνθήκες ιατρικής του '50 και τον αυταρχισμό της διοίκησης.

Την εικόνα αυτή μετέφεραν στον υφυπουργό Υγείας τα μέλη της Επιτροπής. Ομως, ο Αθ. Γιαννόπουλος κινήθηκε στην πεπατημένη της κυβερνητικής πολιτικής των εργασιακών αναδιαρθρώσεων και υποσχέθηκε ότι θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου η διαδικασία για την τοποθέτηση τεσσάρων διευθυντών τμημάτων στο νοσοκομείο και δυο επιμελητών Α' και η πρόσληψη 20 νοσηλευτών με 8μηνες συμβάσεις, από παλιότερες προκηρύξεις και από τις πολυδιαφημισμένες θέσεις που θα προκηρυχτούν εκτός ΑΣΕΠ και ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον εξοπλισμό του «Πανικάριου». Αναφερόμενος στην απόφαση απομάκρυνσης του επικουρικού γιατρού, ο Αθ. Γιαννόπουλος είπε το πρόβλημα λύθηκε και ο γιατρός θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη δουλιά του.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και υπογράμμισαν ότι επιβεβαιώθηκε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει την πολιτική βούληση για τη στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας που έχουν ανάγκη οι νησιώτες και ότι θα προχωρήσουν στην ενημέρωση των νησιωτών και σε νέες κινητοποιήσεις.

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα πραγματοποίησαν συναντήσεις με τα κόμματα της Βουλής.

Στη συνάντηση που είχαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με το βουλευτή Γ. Πατσιλινάκο, ο τελευταίος υπογράμμισε ότι το Κόμμα στηρίζει τα αιτήματά τους. Η επίθεση που γίνεται στην Υγεία με την εμπορευματοποίηση, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη λεγόμενη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα είναι τρομακτική, επισήμανε ο βουλευτής.

Στα πλαίσια της έμπρακτης στήριξης του Κόμματος ο Γ. Πατσιλινάκος κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τον υπουργό Υγείας, Νικ. Κακλαμάνη.

Λείπουν 30.000 νοσηλευτές

Με 30.000 λιγότερους από τον απαιτούμενο αριθμό λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας.

Η χώρα μας κατέχει τη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού, δεδομένου ότι διαθέτει μόνο 15.000 νοσηλευτές και 16.000 βοηθούς νοσηλευτές, τη στιγμή που χρειάζονται 60.000!

Οι τέσσερις στους πέντε ασθενείς δηλώνουν ότι νοσηλευτές και γιατροί δείχνουν τον ανάλογο σεβασμό, ενώ επτά στους δέκα δεν έχουν παράπονα από τη συμπεριφορά του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ίδιοι οι νοσηλευτές, όμως, εκφράζουν υψηλούς δείκτες επαγγελματικής απογοήτευσης, αφού δύο στους πέντε δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν να αλλάξουν επάγγελμα.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στη διάρκεια του 32ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου, το οποίο ξεκίνησε χτες στη Θεσσαλονίκη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Κλιμακώνουν τον αγώνα

Απλήρωτοι παραμένουν για τρεις μήνες και χωρίς δώρο του Πάσχα οι εργαζόμενοι στην «Επικοινωνία». Κι ενώ το Κέντρο βρίσκεται υπό καθεστώς επίσχεσης εργασίας, στις 4/5/2005 κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο από τους διαχειριστές της «Επικοινωνία» η διάλυση της εταιρίας, γεγονός που βρίσκει σύμφωνη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι απλήρωτοι και υπό απόλυση εργαζόμενοι στην «Επικοινωνία» κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με συγκέντρωση αύριο, ώρα 9.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Σύνταγμα. Επίσης την Παρασκευή οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας, ώρα 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας.

Τέλος, στις 19 Μάη θα γίνει σύσκεψη των φορέων Ειδικής Αγωγής και Συνδικαλιστών στη διεύθυνση Κάνιγγος 27, 5οςόροφος και ώρα 7 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ