ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διπλασιάζει τη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο η Γερμανία

Παζάρια για το 12ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Γερμανικό αυτοκινούμενο οβιδοβόλο στην ανατολική Ουκρανία

Copyright 2023 The Associated

Γερμανικό αυτοκινούμενο οβιδοβόλο στην ανατολική Ουκρανία
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή τον διπλασιασμό της στρατιωτικής βοήθειας που θα χορηγήσει στο Κίεβο το 2024, στα 8 δισ. ευρώ, σε μια κίνηση που αποτυπώνει τη συνεχή κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την προσπάθεια του Βερολίνου να εξασφαλίσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο για το γερμανικό κεφάλαιο στην «επόμενη μέρα» σε Ουκρανία και Ανατολική Ευρώπη.

Η γερμανική ανακοίνωση καταγράφεται μάλιστα σε μια περίοδο που εντείνονται ενδοαστικές αντιθέσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ (στο εσωτερικό των ΗΠΑ και της ΕΕ) για τους όρους συνέχισης της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης στο Κίεβο, όπως και συνολικότερα για την εξέλιξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Σε ένα τέτοιο φόντο, αντιπροσωπεία της ουκρανικής κυβέρνησης έφτασε χθες στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει την παραπέρα στήριξη από τις ΗΠΑ στο Κίεβο, ενώ εντείνονται παζάρια εντός της ΕΕ για την κατάρτιση του 12ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει τη μάχη» με τη Ρωσία

Η απόφαση για διπλασιασμό της γερμανικής στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο το 2024, στα 8 δισ. ευρώ έναντι 4 δισ. ευρώ όπως σχεδιαζόταν αρχικά, λήφθηκε ομόφωνα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, FDP) και αναμένεται να επικυρωθεί τυπικά την Πέμπτη με ψηφοφορία σε επιτροπή της γερμανικής Κάτω Βουλής.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η αύξηση της βοήθειας ανταποκρίνεται «στην εμπειρία που είχαμε φέτος» και η οποία έδειξε ότι «το προβλεπόμενο ύψος της βοήθειας εξαντλήθηκε γρήγορα».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει τη μάχη» με τη Ρωσία «την ώρα που μέρος της διεθνούς προσοχής έχει επικεντρωθεί στο Ισραήλ» και «στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

Πρόκειται για «ισχυρό μήνυμα στην Ουκρανία» ότι «δεν θα την εγκαταλείψουμε», δήλωσε ο Πιστόριους στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το Βερολίνο έχει διαθέσει περίπου 22 δισ. ευρώ στο Κίεβο, σε στρατιωτική, οικονομική και οικονομική στήριξη.

Η Γερμανία έχει στείλει στην Ουκρανία μεταξύ άλλων βαριά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, πυρομαχικά και διάφορα συστήματα αεράμυνας, όπως το πυραυλικό σύστημα «Patriot».

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της ουκρανικής κυβέρνησης με επικεφαλής την υπουργό Οικονομικών Γιούλια Σβιριντένκο βρίσκεται από χθες στην Ουάσιγκτον, για να συζητήσει την παραπέρα στήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Α. Γέρμακ, που μετέχει στην αντιπροσωπεία, ανέφερε ότι θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο, στο Κογκρέσο και με εκπροσώπους της «κοινωνίας των πολιτών». Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι οι προτάσεις του Ουκρανού Προέδρου για τον τερματισμό του πολέμου (η ΝΑΤΟικής έμπνευσης «Φόρμουλα Ειρήνης»), η ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας «και άλλα σημαντικά ζητήματα», πρόσθεσε.

Η επίσκεψη της ουκρανικής αντιπροσωπείας πραγματοποιείται ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ - ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2024 - γύρω από τους όρους της παραπέρα αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πιέζει το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο πρόσθετων δαπανών 106 δισ. δολαρίων, με τα 61 δισ. να προορίζονται για την ενίσχυση του Κιέβου και τα υπόλοιπα να μοιράζονται στο Ισραήλ, στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και για την καταστολή της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό.

Ωστόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, στις αρχές Νοέμβρη ψήφισε νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας 14,3 δισ. δολαρίων μόνο στο Ισραήλ και όχι και στην Ουκρανία.

Παζάρια στην ΕΕ για νέες αντιρωσικές κυρώσεις, «προειδοποιήσεις» των ΗΠΑ προς την Κίνα

Παράλληλα με το θέμα της παραπέρα στήριξης του Κιέβου, εντείνονται και τα παζάρια για τα επόμενα πακέτα των ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, μετά τη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών και αφού επεσήμανε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία», διαβεβαιώνοντας για τη συνέχιση τόσο της αποστολής όπλων όσο και της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών, δήλωσε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ ολοκληρώνουν τις «τελευταίες λεπτομέρειες» του προτεινόμενου 12ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Είπε ακόμα ότι η Κομισιόν ενδέχεται να εγκρίνει το προτεινόμενο πακέτο αύριο Τετάρτη, προτού αυτό προωθηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ για συζήτηση και έγκριση από τα κράτη - μέλη.

«Αυτό το δωδέκατο πακέτο θα περιλαμβάνει (...) νέες απαγορεύσεις εξαγωγών, μεταξύ των οποίων (...) διαμάντια, ενέργειες για το σφίξιμο του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου, προκειμένου να μειωθούν τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από την πώληση του πετρελαίου της - όχι σε εμάς αλλά σε άλλους» και «καταπολέμηση της καταστρατήγησης», δήλωσε ο Μπορέλ.

Χαρακτηριστική για τα παζάρια που θα ενταθούν γύρω και απ' αυτό το θέμα ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Π. Σιγιάρτο, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο επεσήμανε ότι θεωρεί αδικαιολόγητη την εισαγωγή του 12ου πακέτου κυρώσεων «χωρίς καμία συνολική ανάλυση των συνεπειών των πρώτων 11 πακέτων».

Διατύπωσε ξανά τη θέση της Βουδαπέστης ότι οι κυρώσεις δεν πέτυχαν τον στόχο που είχε δηλώσει η ΕΕ, αλλά προκάλεσαν μόνο ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία, αφού «η ρωσική οικονομία δεν γονάτισε και η ειρήνη στην Ουκρανία δεν πλησίασε».

Συνεχίζοντας, ο Σιγιάρτο επανέλαβε ότι «η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει κυρώσεις κατά της πυρηνικής βιομηχανίας, καθώς αυτό θα σήμαινε εγκατάλειψη της ασφάλειας του ουγγρικού ενεργειακού τομέα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει στοιχεία που υποδηλώνουν πως κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να ενισχύουν τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, παρακάμπτοντας τις «δυτικές» κυρώσεις.

Οπως είπε η Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Σαν Φρανσίσκο, έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στις επαφές που είχε με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, τονίζοντας πως εφόσον αποδειχθεί ότι εταιρείες παρέχουν υλική υποστήριξη στην «αμυντική» βιομηχανία της Ρωσίας θα βρεθούν αντιμέτωπες με «σοβαρές συνέπειες».

«Θα θέλαμε να δούμε αυστηρότερα μέτρα από την Κίνα, ειδικά εφόσον είμαστε σε θέση να παράσχουμε πληροφορίες», είπε η Γέλεν, διευκρινίζοντας πάντως ότι αναφέρεται σε ιδιωτικές εταιρείες και ότι δεν υπαινίσσεται πως ενήργησαν με τις ευλογίες του Πεκίνου.

«Nord Stream»: Ουκρανός αξιωματικός με άνωθεν εντολές ο «συντονιστής» του σαμποτάζ

Στο μεταξύ, κοινή έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» και του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» αποκαλύπτει την ενεργό εμπλοκή αξιωματικού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με άνωθεν εντολές στο σαμποτάζ των ρωσογερμανικών αγωγών φυσικού αερίου «Nord Stream».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Washington Post», ο 48χρονος Ρομάν Τσερβίνσκι, συνταγματάρχης των ουκρανικών Ειδικών Δυνάμεων, φέρεται να διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο σαμποτάζ, έχοντας τον ρόλο του «συντονιστή».

Συγκεκριμένα, επέβλεπε την υλικοτεχνική υποδομή και την υποστήριξη μιας ομάδας έξι ατόμων, η οποία νοίκιασε ένα ιστιοφόρο σκάφος, χρησιμοποιώντας ψευδείς ταυτότητες και καταδυτικό εξοπλισμό, για να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από την έρευνα της «Washington Post» προκύπτει ότι ο Τσερβίνσκι δεν σχεδίασε αυτός την επιχείρηση, ούτε ενήργησε μόνος του, αλλά έλαβε εντολές από πιο υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματούχους. Η αμερικανική εφημερίδα ωστόσο αναφέρει ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δεν γνώριζε για την επιχείρηση.

Να σημειωθεί ότι ο Τσερβίνσκι αυτές τις μέρες δικάζεται στο Κίεβο, κατηγορούμενος ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας κατά την προσπάθειά του να πείσει έναν Ρώσο πιλότο να αυτομολήσει. Ο ίδιος δηλώνει ότι η δίωξή του είναι πολιτικά υποκινούμενη, επειδή επέκρινε τον Ζελένσκι. Επιπλέον, μέσω του δικηγόρου του ο Τσερβίνσκι αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο στο σαμποτάζ, αποδίδοντας την εμπλοκή του στην υπόθεση σε «ρωσική προπαγάνδα».

Οι εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream» - οι οποίοι αποτελούσαν πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - σημειώθηκαν τον Σεπτέμβρη του 2022, ανοιχτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας, προκαλώντας ζημιές σε 3 από τις 4 γραμμές του συστήματος. Αρχικά το ευρωατλαντικό μπλοκ έσπευσε να κατηγορήσει τη Ρωσία για σαμποτάζ, με το ΝΑΤΟ μάλιστα να λαμβάνει αποφάσεις για αυξημένα μέτρα στρατιωτικής επιτήρησης των υποθαλάσσιων δικτύων των κρατών - μελών. Η Ρωσία από την πλευρά της κατήγγειλε τη ΝΑΤΟική πλευρά ως υπεύθυνη για το σαμποτάζ, ενώ - χωρίς να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις - τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα μέχρι τώρα φαίνεται να καταρρίπτουν τα περί εμπλοκής της Μόσχας στις εκρήξεις.

Εντείνονται επιχειρήσεις «ανορθόδοξου» πολέμου

Οι επιχειρήσεις «ανορθόδοξου» - «ασύμμετρου» πολέμου φαίνεται πάντως να βρίσκονται και σήμερα στο προσκήνιο από το Κίεβο (εντός ρωσικού εδάφους και στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές), ιδιαίτερα όσο δεν καταγράφεται κάποια ουσιαστική πρόοδος στην ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 3 Ρώσοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν το Σάββατο από έκρηξη στην υπό ρωσικό έλεγχο Μελιτόπολη, σε μια επίθεση την οποία χαρακτηρίζουν «πράξη εκδίκησης από την τοπική αντίσταση».

Σύμφωνα με υπηρεσία που υπάγεται στο ουκρανικό υπουργείο, η έκρηξη σημειώθηκε σε συνεδρίαση των Ρώσων αξιωματικών της πόλης. Από τη ρωσική πλευρά δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε ένα τέτοιο συμβάν.

Το Σάββατο, επίσης, οι ρωσικές αρχές διέταξαν προκαταρκτική έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια» μετά τον εκτροχιασμό μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας το πρωί της ίδιας μέρας στα νοτιοανατολικά της Μόσχας, ανακοίνωσε η Ερευνητική Επιτροπή.

Από την πυροδότηση ενός «αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού» εκτροχιάστηκε το τρένο στην περιοχή του Ριαζάν, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε 15 από τα 19 βαγόνια του ανέφερε η Επιτροπή, ενώ ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε ελαφρά.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις δολιοφθοράς σε σιδηροδρομικές γραμμές.

Την προηγούμενη βδομάδα, εξάλλου, οι μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού στρατού είχαν αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία σε παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα του Μιχαήλ Φιλιπονένκο, πρώην υψηλόβαθμου στρατιωτικού αξιωματούχου της ρωσικής διοίκησης στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, με την Κριμαία - η οποία έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014 - να βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο της σύγκρουσης, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Κιέβου ανακοίνωσε ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) έπληξαν και βύθισαν δύο ρωσικά αποβατικά πλοία τα οποία ήταν φορτωμένα με τεθωρακισμένα οχήματα.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει «να προετοιμαστεί» για ρωσικά πλήγματα στις υποδομές της αυτόν τον χειμώνα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα ο εχθρός να αυξήσει τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με πυραύλους στις υποδομές μας», ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

«Ολη η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στην άμυνα», πρόσθεσε, «σε ό,τι μπορεί να κάνει η Ουκρανία για να περάσει τον χειμώνα και να βελτιώσει τις δυνατότητες των στρατιωτών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ