ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο
«Εχθρός λαός» στους Βράχους Βύρωνα

Στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα θα δοθεί την ερχόμενη Κυριακή (20/6) στις 9μμ, η επίσημη παράσταση της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ, με το έργο «Εχθρός λαός».

Η παράσταση είναι δημιούργημα ομάδας εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητών, μεταναστών, οι οποίοι, όπως επισημαίνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες χρεώσεις, τη συμμετοχή της στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με μπροστάρη σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το ΠΑΜΕ» δούλεψε «παράγοντας και πολιτισμό». Γιατί το ΠΑΜΕ, «αγωνίζεται για να μπορέσει η εργατική τάξη να κατακτήσει αυτά που παράγει, αυτά που της ανήκουν. Γιατί η τέχνη, ο πολιτισμός είναι εφόδια, τρόπος σκέψης, στάση ζωής». Και καθώς «ο πολιτισμός και η τέχνη στα χέρια των καπιταλιστών έχουν μία και μοναδική ερμηνεία: εμπόρευμα - κέρδος», αντιστέκεται «στη σαβούρα που καθημερινά μας κατακλύζει». Αγωνίζεται και «για το δικαίωμα στον πολιτισμό που προάγει τον άνθρωπο και αφυπνίζει συνειδήσεις».

Η πρόσκληση για την παράσταση αντιστοιχεί στην αγορά ενός λαχνού (5 ευρώ) για την οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ. Προσκλήσεις: στο ΠΑΜΕ, στα ταξικά συνδικάτα και στην είσοδο του θεάτρου.

«Συλλέκτης»... το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Ακόμη ένας μεγαλοεπιχειρηματίας, μέσω του «ιδρύματός» του, αναγνωρίστηκε ως «συλλέκτης» από το κράτος, στο πλαίσιο της αμεσότερης εμπλοκής του κεφαλαίου στην πολιτιστική κληρονομιά, διαδικασία που αποτελεί ευρύτερο στρατηγικό στόχο των αστικών κυβερνήσεων.

Προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε αίτηση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, των επιχειρήσεων Εφραίμογλου, να αναγνωριστεί ως «συλλέκτης» βάσει των σχετικών διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου. «Αφορμή» του αιτήματος ήταν η αγορά, από το ΙΜΕ, της συλλογής Παλατινάτου, που περιλαμβάνει 13.689 αντικείμενα, κυρίως νομίσματα, αλλά και σφραγίδες και άλλα σχετικά.

Το ίδρυμα θέλει να εκθέσει τη συλλογή στους υπό κατασκευή χώρους του, στο πλαίσιο της γιγαντιαίας επέκτασης των υπαρχουσών εγκαταστάσεών του (Πειραιώς, στο ύψος του Ρέντη) κατά 55 στρέμματα, για την κατασκευή και του «Πάρκου Ελληνικού Κόσμου». Θυμίζουμε ότι η άδεια για την επέκταση του ιδρύματος δόθηκε το 2007 (κυβέρνηση ΝΔ) και αποτελεί συνέχεια της εκχώρησης, το 2000 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), 75 στρεμμάτων στον ίδιο χώρο όπου βρίσκεται η έδρα του ΙΜΕ. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο «διευθύνων σύμβουλος» του ΙΜΕ, Δ. Εφραίμογλου, διορίστηκε το 2006 και μέλος του Συμβουλίου Μουσείων του ΥΠΠΟ!

Η εξυπηρέτηση των επεκτατικών σχεδίων του ΙΜΕ όμως δεν σταμάτησε εκεί. Τον Φλεβάρη του 2008, στη διάρκεια σωστικής αρχαιολογικής έρευνας, λόγω της επέκτασης, αποκαλύφθηκαν στο χώρο αρχαιότητες και συγκεκριμένα μια ελληνιστική αγροικία και ένα βυζαντινό πατητήρι του 11ου αι. Επειδή η αγροικία βρέθηκε... σε «λάθος μέρος» και εμπόδιζε την επέκταση του ΙΜΕ, το ΚΑΣ αποφάσισε την μετακίνησή της. Μάλιστα, ο ίδιος ο Δ. Εφραίμογλου είπε ότι αν δε μετακινηθεί η αγροικία δε γίνεται το έργο (σ.σ. κανένα μέλος του ΚΑΣ δεν τόλμησε να του πει πως αυτό δεν μπορεί να ενδιαφέρει το ΚΑΣ) και ότι στο κτίριο που θα χτιστεί θα εκτεθούν και τα 13.000 νομίσματα της συλλογής του ΙΜΕ, αλλιώς δε θα εκτεθούν! Οι εκπρόσωποι του ΙΜΕ, έφτασαν να πουν και ότι το κτιριακό του συγκρότημα θα αποτελεί ένα... «σύγχρονο μνημείο»!

Ευλόγως, λοιπόν, η αναγνώριση του ΙΜΕ ως «συλλέκτη» είναι το «κερασάκι» στην παραπάνω «τούρτα», παρά την επισήμανση μέλους του ΚΑΣ ότι, για πρώτη φορά αυθεντικό αρχαίο υλικό (δηλαδή η συλλογή) εντάσσεται στις εγκαταστάσεις ιδιωτικού ιδρύματος και ότι με αυτή την κίνηση «διαβλέπω την πρόθεση του ενδιαφερόμενου» να μετατρέψει το ΙΜΕ, από εικονικό μουσείο... σε πραγματικό.

Μελέτες για μνημεία της Επιδαύρου

Το συγκρότημα του Ιερού του Ασκληπιού
Το συγκρότημα του Ιερού του Ασκληπιού
Μελέτες αποκατάστασης μνημείων της Επιδαύρου ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πρόκειται για προτάσεις αποκατάστασης της Θόλου (του μεγαλύτερου και τελειότερου αρχαίου κυκλικού οικοδομήματος, 4ος αι.), της βόρειας κερκίδας και της θολωτής διόδου του Σταδίου και του πρώτου δόμου της κρηπίδας στο ναό του Ασκληπιού, από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου.

Η κατασκευή της Θόλου άρχισε το 365 π.Χ. Αποτελείται από εξωτερική κιονοστοιχία δωρικού ρυθμού, με 26 κίονες και εσωτερική κιονοστοιχία κορινθιακού ρυθμού, με 14 κίονες. Η πλειοψηφία των 286 σπονδύλων της δωρικής κιονοστοιχίας ασβεστοποιήθηκαν το 18ο αι. Οι προβλεπόμενες εργασίες αποσκοπούν στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής αξίας του.

Το στάδιο αποκάλυψαν ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1884 - 1902). Αποτελεί μια από τις παλαιότερες κατασκευές στην περιοχή του Ιερού του Ασκληπιού και χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση των «Ασκληπιείων», ανά δύο χρόνια. Η θολωτή δίοδος, μήκους 37,95 μ. και πλάτους 1,80 μ., ενώνει το Στάδιο με την Παλαίστρα. Σήμερα, βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Η μελέτη για τη δίοδο και τις κερκίδες περιλαμβάνει συμπληρώσεις, αντικαταστάσεις λίθων, επανατοποθετήσεις αρχαίων μελών στις αρχικές θέσεις τους κλπ.

Ο ναός του Ασκληπιού (4ος αι. π.Χ.) βρίσκεται στο κέντρο του συγκροτήματος του Ιερού και στέγαζε χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ασκληπιού, έργου του Θρασυμήδη. Λειτούργησε και από τους Ρωμαίους μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ. και καταστράφηκε από πυρκαγιά. Τα τελευταία χρόνια το μνημείο καθαρίστηκε, τεκμηριώθηκε, σχεδιαστικά και φωτογραφικά, και έγιναν εργασίες αποκατάστασης. Η παρούσα μελέτη αφορά στην αποκατάσταση, με τεχνικούς λίθους, του πρώτου αναβαθμού της κρηπίδας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος.

Συναυλία - αφιέρωμα

Στον αξέχαστο στιχουργό Ηλία Κατσούλη, που «έφυγε» αναπάντεχα (21/8/2008), αφιερώνεται η συναυλία (18/6) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα. Τραγούδια ξεχωριστά, σε στίχους του, που μελοποίησαν αξιόλογοι συνθέτες και ερμήνευσαν σημαντικοί τραγουδιστές. «Χαλκίδα», «Τα Σμυρναίικα τραγούδια», «Στου κορμιού σου τ' ακρογιάλια», «Με τα φτερά του έρωτα», «Πόνος άπονος», «Καράβια χιώτικα», και άλλα όμορφα τραγούδια του Ηλ. Κατσούλη, σημαντικού στιχουργού που έβαλε το ευδιάκριτο στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι. Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Λένα Αλκαίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Νίκος Ανδρουλάκης, Παντελής Θαλασσινός, Μελίνα Κανά, Καίτη Κουλιά, Μανόλης Λιδάκης, Νότης Μαυρουδής, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιώτα Νέγκα, Δέσποινα Ολυμπίου, Πίτσα Παπαδοπούλου, Βασίλης Σκουλάς, Γιώργος Τζώρτζης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Kurti Dasho, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας.

Δέκα χρόνια «Ecofilms»

Τα δεκάχρονά του γιορτάζει - όχι με «τυμπανοκρουσίες», όπως σημείωσε η καλλιτεχνική του διευθύντρια Λουκία Ρικάκη στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου - με τη φετινή του διοργάνωση (22-27/6) το κινηματογραφικό φεστιβάλ «Ecofilms» στη Ρόδο. Σε αυτά τα χρόνια, το φεστιβάλ πρόβαλε συνολικά 1.300 ντοκιμαντέρ οικολογικού περιεχομένου.

Οι διοργανωτές επεσήμαναν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, αφού ο Δήμος Ροδίων δεν έχει καταβάλει, ακόμη, τα ποσά της περσινής διοργάνωσης και έκαναν έκκληση σε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς να συμβάλλουν αποφασιστικά στη διατήρηση του φεστιβάλ.

Φέτος θα προβληθούν 112 ταινίες από 35 χώρες, εκ των οποίων, 20 ταινίες σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα και άλλες 12 σε παγκόσμια πρώτη προβολή. Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 92 ταινίες από 34 χώρες. Την τιμητική του θα έχει ο ινδικός κινηματογράφος, με ταινίες από αντίστοιχο φεστιβάλ της Ινδίας, ενώ, μια ενότητα είναι αφιερωμένη σε ταινίες για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου

Το 3ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ξεκινά σήμερα με συμμετοχή οκτώ δήμων της Αττικής. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό κινηματογράφο του Δήμου Ταύρου «Νέα Μασκώτ» (Πάρκο Ηρώων Ενόπλων Δυνάμεων, Κωνσταντινουπόλεως 2, Ταύρος). Οι παραστάσεις (9μμ, είσοδος ελεύθερη) είναι οι εξής: 17, 18/6 ομάδα Δήμου Ταύρου «Ηλιθιότητας εγκώμιο» Σωτήρη Σαμπάνη. 21/6 ομάδα Δήμου Ρέντη «Το διπλανό κρεβάτι», Μανόλη Κορρέ. Ομάδα Δήμου Ηλιούπολης 23/6 «Η αυλή των θαυμάτων» Ιάκωβου Καμπανέλλη. 24/6 Ομάδα Δήμου Κορυδαλλού «Βότκα μολότωφ», Νιλ Σάιμον. 25/6 Ομάδα Δήμου Αγ. Παρασκευής «Αγγέλα» Γιώργου Σεβαστίκογλου. 28/6 Ομάδα Δήμου Μοσχάτου «Σκηνοβάτες» «Τέσσερα ζευγάρια εξομολογούνται...», μονόπρακτα. 29/6 Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα «Ηρακλείδαι» Ευριπίδη. 30/6 Ομάδα Δήμου Περάματος «Η τύχη της Μαρούλας» Δημητρίου Κορομηλά.

Στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, σήμερα και αύριο στο θέατρο «Ροές», τρεις χορογράφοι παρουσιάζουν τρία σόλο: το «lexicon» της Μαριέλας Νέστορα με την Μαριλένα Πετρίδου, το «10 με 15 λεπτά» της Νατάσας Αρέθα και το «Keep in a cool and dry place running down inside» της Δάφνης Στεφάνου.

Η ΚΟΒ Εικαστικών Καλλιτεχνών του ΚΚΕ καλεί τους εικαστικούς καλλιτέχνες στην εκδήλωση - συζήτηση, που διοργανώνει στις 21/6 (7.30 μ.μ.), στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου), με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ