ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
Αγωνιστικό "Οχι" στην ιδιωτικοποίηση

Τρίωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη

Με τρίωρη στάση εργασίας αύριο Πέμπτη, συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο θέατρο Γκλόρια και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, απαντούν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την επιχείρηση. Παράλληλα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρις ότου η κυβέρνηση ανακαλέσει την απόφασή της.

Οπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, η υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση δε σημαίνει μόνο αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και ενδεχόμενες απολύσεις, αφού το σχέδιο μετοχοποίησης της ΕΤΕΒΑ μιλάει για πλεονάζον προσωπικό, αλλά θα εκχωρήσει στο μεγάλο κεφάλαιο έναν φυσικό πλούτο της χώρας αναγκαίο για την ίδια τη ζωή των κατοίκων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να το πληρώσουν πανάκριβα.

Κι επειδή αυτή η σκοπιμότητα της κυβερνητικής πολιτικής έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα, επιλέχτηκε μια ξεχωριστή μέθοδος, αυτή της εισόδου της εταιρίας στο χρηματιστήριο, μέσω θυγατρικής που θα δημιουργηθεί. Η θυγατρική αυτή θα έχει μόνο την εκμετάλλευση του νερού, χωρίς καμιά άλλη υποχρέωση. Ο,τι δηλαδή προκύπτει σήμερα ως έσοδο για την ΕΥΔΑΠ θα πάει αύριο στα χέρια των μετόχων - ιδιωτών. Η ευθύνη για την προμήθεια του νερού, για τα έργα υποδομής που χρειάζονται για να υπάρχει νερό, τα έργα συντήρησης ή επέκτασης του δικτύου, ο σχεδιασμός για την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος θα παραμείνει στη μητρική εταιρία δηλαδή στο κράτος, χωρίς καμιά χρηματοδότηση από τη θυγατρική που θα εισπράττει μόνο τα χρήματα...

Παράλληλα, υποχρεώνεται η μητρική εταιρία, να πουλά στη θυγατρική το νερό σε τιμή χαμηλότερη του κόστους, δηλαδή 65 δραχμές το κυβικό μέτρο. Επιπλέον και για να είναι ευκολότερος ο δρόμος της μετοχοποίησης της θυγατρικής εταιρίας, το κράτος σήμερα ευαισθητοποιήθηκε να εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις του που έχει απέναντι στη σημερινή ΕΥΔΑΠ και οι οποίες ανέρχονται στα 50 δισεκατομμύρια δραχμές. Ανέλαβε μάλιστα και την υποχρέωση να πληρώσει και οφειλές τρίτων, όπως δήμων, οι οποίοι μέχρι σήμερα έπαιρναν το νερό από την ΕΥΔΑΠ, το μεταπωλούσαν στους δημότες, αλλά δεν πλήρωναν στην επιχείρηση το αντίστοιχο τίμημα.

Αβάσιμα επιχειρήματα

Οσον αφορά τα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να αιτιολογήσει αυτή την επιλογή της είναι, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων Θ. Ζαχαρόπουλος, αβάσιμα γιατί:

α) Ο ισχυρισμός περί ανταγωνισμού δεν ισχύει για την ΕΥΔΑΠ, αφού όποιο και να είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αντίστοιχη ανταγωνιστική ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να προκύψει, άρα θα λειτουργεί μονοπωλιακά όπως τώρα.

β) Το επιχείρημα περί ελλειμμάτων για την ΕΥΔΑΠ δεν ισχύει, αφού η εταιρία δεν είναι ελλειμματική. Αντίθετα, αν το κράτος ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του, θα είχε και πλεόνασμα.

γ) Η δικαιολογία, που προβάλλεται περί εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και της παροχής καλύτερων υπηρεσιών στους καταναλωτές, θα μπορούσε να γίνει με βάση το σχετικό νόμο, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, με ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας. "Γι' αυτό, τόνισε ο πρόεδρος, εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη οικονομικά αυτόνομη επιχείρηση με δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνική πολιτική".

δ) Το επιχείρημα ότι θέλει μέσω του χρηματιστηρίου να εξοικονομήσει χρήματα, προκειμένου να υπάρξει οικονομική εξυγίανση, ούτε αυτό ισχύει αφού η κυβέρνηση αυτά τα χρήματα που θέλει να εισπράξει από τη μετοχοποίηση θα τα χρησιμοποιήσει, για να καλύψει ανάγκες του προϋπολογισμού, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα. Παράλληλα, πώς θα γίνει οικονομική εξυγίανση στη μητρική εταιρία, όταν εκείνη δε θα έχει καμιά ευθύνη για το νερό αλλά το κράτος, το οποίο θα τη χρηματοδοτεί.

Σε βάρος των καταναλωτών

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως με το σημερινό τρόπο λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ από τα έσοδα διάθεσης του νερού καλύπτονται όχι μόνο τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, αλλά και το κόστος των έργων αποχέτευσης, των αντιπλημμυρικών έργων, τα έργα υποδομής για την επάρκεια νερού κλπ. Ολα αυτά μετά από μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση και με δεδομένο πως τα κέρδη από τη διάθεση του νερού, θα τα παίρνουν οι ιδιώτες μέτοχοι, θα επιβαρύνουν το κράτος και κατ' επέκταση το λαό του Λεκανοπεδίου. Επιπλέον δε διασφαλίζεται ούτε η τιμή πώλησης του νερού στους καταναλωτές, αλλά ούτε και η σημερινή ποιότητα ζωής, αφού για τη συντήρηση παραδείγματος χάριν του αποχετευτικού δικτύου θα χρειαστούν επιπρόσθετες από τις σημερινές δαπάνες.Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση της Γενικής Συνομοσπονδίας στον αγώνα των εργαζομένων, επισήμανε πως ενδεχόμενη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ θα έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι να κερδοσκοπήσουν και οι πολίτες να βγουν οι τελικοί χαμένοι. Εθεσε, παράλληλα, το ερώτημα για το ποιοι νομιμοποιούνται να εκποιούν το φυσικό πλούτο της χώρας, ποιοι θα λογοδοτήσουν στο μέλλον και τόνισε χαρακτηριστικά πως "το επόμενο πια βήμα είναι να εκποιήσουν και τον αέρα που αναπνέουμε".

Την προοπτική δυναμικής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μέχρις ότου η κυβέρνηση υποχωρήσει από την απόφασή της τόνισε μιλώντας στο "Ρ" το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και γραμματέας της ΕΣΚ Γιάννης Φασουλάς."Με αυτή την απόφαση, τόνισε, το κράτος θα βρίσκει το νερό, θα το διυλίζει και ο ιδιώτης θα το παίρνει έτοιμο και θα εισπράττει τα κέρδη. Η τιμή θα διπλασιαστεί και παράλληλα θα μειωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα αποδιαρθρωθούν οι εργασιακές σχέσεις στην εταιρία".

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ζεύξης Μαλιακού

Την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης για την έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου της ζεύξης του Μαλιακού Κόλπου, ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζικοί φορείς από την Κεντρική και Δυτική Ελλάδα.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Πολιτισμού, Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Αμυνας για το έργο της ζεύξης του Μαλιακού και υποστηρίζουν ότι θα επέλθει σοβαρότατη και μη αναστρέψιμη βλάβη του φυσικού περιβάλλοντος του Μαλιακού, αλλά και της μείζονος περιοχής.

Παράλληλα, στην προσφυγή τους επισημαίνουν ότι στην κοινή υπουργική απόφαση δεν αναφέρεται, αν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις, εκτός από την υπόγεια σήραγγα. Οι προσφεύγοντες επιμένουν στη λύση που προτείνεται με τη μελέτη της εταιρίας "Ελληνική Μελετών", που περιλαμβάνει χάραξη αυτοκινητοδρόμου στην Εθνική οδό Λαμίας - Λάρισας με σήραγγα στο Δομοκό.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι εκπρόσωποι των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Καστοριάς, οι δήμοι Λαμιέων, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Στυλίδας, Αμφίκλειας, Δομοκού, Αγίου Κωνσταντίνου, Υπάτης και Καρπενησίου, οι κοινότητες Νέου Μοναστηριού, Μεξιατών και Μαλεσίνας, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Φθιώτιδας, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια των νομών Φθιώτιδας, Φωκίδας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, καθώς επίσης εμπορικοί σύλλογοι, εργατικά κέντρα, ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, οικολογικές οργανώσεις κλπ.

Στον εισαγγελέα όσοι μπαζώνουν ρέματα

Στον εισαγγελέα θα παραπέμπονται αμέσως όσοι ρίχνουν παράνομα μπάζα σε ρέματα ευθύνης της ΕΥΔΑΠ. Την εντολή αυτή δίνει με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής.

Στην επιστολή του ο υφυπουργός αναφέρει ότι η διαδικασία που μέχρι τώρα ακολουθείται είναι αναποτελεσματική, αφού όταν από τους περιοδικούς ελέγχους που διενεργεί η αρμόδια υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ διαπιστώσει ρίψεις μπαζών ή άλλες επιβλαβείς ενέργειες σε ρέματα της ευθύνης της, ειδοποιεί τον παραβάτη να τα απομακρύνει και αν συμμορφωθεί τον απαλλάσσει, χωρίς να επιβάλει τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο Α.Ν. 1966/39 (άρθρο 4).

Για το λόγο αυτό ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ ζητά σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, η ΕΥΔΑΠ να διαβιβάζει αμέσως την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΠΕΝΤΕΛΗ
Οικοπεδοποιούνται καμένες εκτάσεις;

Να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος που κηρύσσει άμεσα αναδασωτέες όλες τις καμένες εκτάσεις, περιλαμβάνοντας και εκείνες τις δασικές εκτάσεις που εξαιρέθηκαν μετά τη φωτιά του 1995, ζητά απ' τον περιφερειάρχη Αττικής και από τον υπουργό Γεωργίας η "WWF Ελλάς".

"Εχουν περάσει τέσσερις μήνες από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Πεντέλη και μέχρι στιγμής η καμένη έκταση δεν έχει κηρυχτεί αναδασωτέα. Ετσι περίπου 75.000 στρέμματα του Πεντελικού Ορους παραμένουν απροστάτευτα από τις ορέξεις κάθε είδους αναπτυξιομανή ή καταπατητή", επισημαίνει η οργάνωση. Σημειώνει τέλος, πως παρά την τρίμηνη προθεσμία που ορίζει το άρθρο 70 (παρ. 3 του νόμου 998/79), όπου κηρύσσονται αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις, "υπάρχουν πληροφορίες και καταγγελίες για εξαίρεση κάποιων από αυτές και ένταξη στο Σχέδιο Πόλης καμένης έκτασης 6.000 στρεμμάτων στην Πεντέλη".

Στάσεις εργασίας σήμερα στην ΥΠΑ

Με δύο 4ωρες στάσεις εργασίας σήμερα (5-9 π.μ. και 2-6 μ.μ.) εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, για την ενοποίηση των Ταμείων Αρωγής.

Τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση κήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ), καταγγέλλοντας ότι ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου αγνόησε το υπόμνημα που του απέστειλαν από κοινού πέντε ομοσπονδίες εργαζομένων στο Δημόσιο και ετοίμασε "στο πόδι" νομοσχέδιο - "τερατούργημα".

Σε ανακοίνωσή της η ΟΣΥΠΑ επισημαίνει ότι απορρίπτει στο σύνολό του το νομοσχέδιο και προαναγγέλλει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με άλλους κλάδους εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ