ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση Αμπάς - «Χαμάς»

Associated Press

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΖΕΝΙΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Την πρώτη του συνάντηση με ηγετικά στελέχη της «Χαμάς» είχε, χθες, στην πόλη της Γάζας, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κάποιας κοινής στάσης απέναντι και στον «οδικό χάρτη». Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωναν ότι εντόπισαν και ακινητοποίησαν στα ανοιχτά του Ισραήλ, ένα πλοίο που μετέφερε μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Διατεθειμένη να σταματήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον πολιτών μέσα στο Ισραήλ, σε περίπτωση που το Ισραήλ πάψει να δολοφονεί Παλαιστινίους αξιωματούχους και να εισβάλει στα παλαιστινιακά εδάφη, φέρεται να δήλωσε στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό η «Χαμάς», αν και κατέστησε σαφές ότι οι επιθέσεις κατά εποίκων και στρατιωτών που παραμένουν εντός των παλαιστινιακών εδαφών θα συνεχιστούν. Δεν έγινε γνωστό ποια ήταν η απάντηση του Παλαιστινίου πρωθυπουργού, που έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να θέσει υπό έλεγχο τη δραστηριότητα των Παλαιστινίων μαχητών μόνο διά μέσου διαλόγου.

Την ίδια ώρα, στα ανοιχτά της Γάζας, το ισραηλινό λιμενικό ακινητοποιούσε πλοίο, που, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση, μετέφερε οπλισμό και εκρηκτικά στην πόλη της Γάζας. Το πλοίο φέρεται να ξεκίνησε από την Αίγυπτο, να φόρτωσε στα ανοιχτά του Λιβάνου και να μετέφερε, εκτός από το ολιγομελές πλήρωμα, και έναν ειδικό στα εκρηκτικά της «Χεζμπολάχ». Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στην Π. Αρχή και στον Γιάσερ Αραφάτ, ως συνήθως.

Επίσης, ως συνήθως, ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια εισβολής στο χωριό Γιαμούν, της Τζενίν, πυροβόλησε στο κεφάλι έναν 12χρονο Παλαιστίνιο που πετούσε πέτρες, ενώ άλλα 5 παιδιά από 9 έως 14 ετών τραυματίστηκαν σε διαφορετικά περιστατικά.

ΠΕΡΟΥ - ΧΙΛΗ - ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Διαδηλώσεις και κοινωνική αναστάτωση

ΚΟΥΣΚΟ-ΒΑΛΠΑΡΑΪΣΟ-ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Στο πόδι με κάθε αφορμή οι λαοί της Λατινικής Αμερικής καθώς οι αιτίες κοινές, η μοίρα κοινή και τα προβλήματα συγκεκριμένα και περισσεύουν. Στο προσκήνιο αυτή τη φορά, τρεις χώρες. Το Περού, η Χιλή και η Ουρουγουάη.

Το Περού σείεται τις τελευταίες βδομάδες από τις διαδηλώσεις των εργαζομένων κατά της οικονομικής πολιτικής και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του Προέδρου Αλεχάνδρο Τολέδο, αλλά και των αγροτών και ιθαγενών καλλιεργητών κόκας, που αρνούνται κατηγορηματικά την καταστροφή των καλλιεργειών τους, μία παράδοση δεκάδων αιώνων, οι οποίοι πραγματοποίησαν πολυήμερη πορεία, εισβάλλοντας τις προηγούμενες βδομάδες στην πρωτεύουσα, Λίμα.

Στο Κούσκο, την αρχαία πρωτεύουσα των Ινκας, όπου σήμερα αρχίζει η Σύνοδος της Ομάδας του Ρίο, δηλαδή των Προέδρων 19 χωρών της Λατινικής Αμερικής, μεταφέρθηκαν από την Τετάρτη οι διαδηλώσεις. Η πόλη-μνημείο όμως αστυνομοκρατείται ενώ έχει κληθεί και ο στρατός να παράσχει την υποστήριξή του για τη φύλαξη της πόλης κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Πάνοπλες αστυνομικές και ειδικές δυνάμεις φρουρούν ήδη το αεροδρόμιο, όλα τα κυβερνητικά κτίρια καθώς και τα κεντρικά σημεία της πόλης. Απέκλεισαν τους διαδηλωτές - κυρίως απεργούς δασκάλους που απεργούν από τις 12 του Μάη απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους και περισσότερα χρήματα για την Παιδεία, αλλά και οδηγούς λεωφορείων, που από την Τετάρτη απεργούν και αυτοί - να συνεχίσουν την πορεία τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα σε αρκετές περιπτώσεις προκειμένου να κάνουν τους διαδηλωτές να οπισθοχωρήσουν και να μην εισέλθουν στην κεντρική πλατεία, την Plaza de Armas. Σε άλλο σημείο της πόλης η αστυνομία συνέλαβε 17 απεργούς που προσπάθησαν να αποκλείσουν οδική αρτηρία.

«Η σύνοδος είναι μία φάρσα», θα τονίσει ο επικεφαλής της Ενωσης Δασκάλων, Φλορένσιο Χουράδο, μιλώντας κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης, και θα προσθέσει: «Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ιδιωτικοποίηση των πάντων, το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου».

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο, χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία-απάντηση στην ομιλία προς το έθνος του Προέδρου Ρικάρντο Λάγκος. Παράλληλα, την ώρα που ο Λάγκος μιλούσε στο τοπικό Κοινοβούλιο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, Βαλπαράισο, τονίζοντας ότι η χώρα περνά τη μεγαλύτερη κρίση της τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των σκανδάλων με τις οικονομικές ατασθαλίες από μέλη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτικού φίλου του Λάγκος και πρώην υπουργού Δημοσίων Εργων, Κάρλος Κρους - σκάνδαλα και ατασθαλίες σχετικά με τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων της οικονομίας - άλλη μία διαδήλωση βρισκόταν σε εξέλιξη. Εντούτοις, η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο τοπικό Κοινοβούλιο. Οι αστυνομικοί ήταν ιδιαίτερα βίαιοι και έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού προκειμένου να τους διαλύσουν.

Τέλος, χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Μοντεβίδεο, αναζητώντας την πλήρη αλήθεια για τους αριστερούς που απήχθησαν κι έκτοτε θεωρούνται νεκροί κατά τη διάρκεια της χούντας 1973-'85... Η διαδήλωση οργανώθηκε από τη Συνομοσπονδία Συνδικάτων και συγγενείς των αγνοουμένων.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα διοργανώνουν σήμερα οι Οργανώσεις Ρεθύμνου Κρήτης της ΚΝΕ, στις 5:30 το απόγευμα, στην αίθουσα Δ3 του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου. Θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας Χόρχε Κεσάδα, θα ακολουθήσει συζήτηση και συναυλία.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Τρόμος στις πόλεις

ΝΙΟΥ ΧΕΪΒΕΝ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ.--

Το κλίμα τρομολαγνίας που έχει επιβληθεί, οι πρόσφατες επιθέσεις στο Ριάντ και την Καζαμπλάνκα και κυρίως οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του FBI για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις και εντός των ΗΠΑ θέτοντας τη χώρα σε πορτοκαλί συναγερμό, προκάλεσαν σοκ όταν έγινε γνωστή η είδηση της έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε κλειστή αίθουσα του Πανεπιστημίου του Γέιλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Σχεδόν μία μέρα μετά η αστυνομία κρατά αποκλεισμένη την ευρύτερη περιοχή και διεξάγει έρευνες για τα αίτια της έκρηξης που παραμένουν άγνωστα. Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αρχικά εκφράστηκαν φόβοι ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε «πορτοκαλί συναγερμό».

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική επίθεση. «Πρόκειται για έκρηξη βόμβας, ωστόσο, δε φαίνεται να είναι τρομοκρατικό χτύπημα. Η έκρηξη σημειώθηκε σε άδεια αίθουσα η οποία πριν από λίγες ημέρες χρησιμοποιήθηκε για τις εξετάσεις των φοιτητών» διευκρίνισε. Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας των ΗΠΑ ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν υπήρξαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα ή πληροφορίες για την έκρηξη.

ΙΝΔΙΑ
Μαζική απεργία κατά της κυβερνητικής πολιτικής

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι μετείχαν στη χτεσινή απεργία στην Ινδία, διαμαρτυρόμενοι για τις αντιλαϊκές, όπως τις χαρακτήρισαν, πολιτικές της κυβέρνησης του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Πρες Τραστ» μπορεί να στάθηκε στην εκτίμηση ότι η απεργία «είχε κόστος 320 εκατ. δολάρια» για την ινδική οικονομία, ωστόσο η είδηση ήταν στη δήλωση του Κέντρου των Ινδικών Εργατοϋπαλληλικών Ενώσεων, Μ.Κ. Πάντχε, ότι η κινητοποίηση «μπορεί να επαναληφθεί αν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν». Η απεργία παρέλυσε τον τραπεζικό, τον συγκοινωνιακό, τον ασφαλιστικό τομέα, όπως και τα ορυχεία και τα καταστήματα στις περισσότερες από τις πόλεις - οικονομικά κέντρα, όπως η Καλκούτα. Βασική ανάμεσα στις αιτίες της απεργίας είναι η κούρσα του ξηλώματος των δημοσίων επιχειρήσεων που επιχειρεί η κυβέρνηση Βάτζπαϊ, η οποία μέσω των ιδιωτικοποιήσεων θέλει να προσθέσει στο ταμείο κάπου 2,7 δισ. δολάρια ως το 2004. Αλγεινές εντυπώσεις προκαλεί και η τεράστια αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας σε βάρος των κοινωνικών δαπανών...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ταξιδιωτική οδηγία ένεκα «τρομοκρατικής απειλής»...

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Ταξιδιωτική οδηγία περί «υψηλής επαγρύπνησης» έναντι όσων Αυστραλών ταξιδεύουν σε χώρες του εξωτερικού (και ιδιαίτερα σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας) εξέδωσε χτες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ.

Αφορμή αποτέλεσε η προχτεσινή μετάδοση μηνύματος ενός φερόμενου υπαρχηγού της Αλ Κάιντα απ' το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», σύμφωνα με το οποίο προτρέπονται Μουσουλμάνοι σε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά πρεσβειών και κτιρίων εμπορικών συμφερόντων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Νορβηγίας.

Παρά την έκδοση της νέας ταξιδιωτικής οδηγίας, η κυβέρνηση Χάουαρντ υποστήριξε ότι δε θα λάβει περαιτέρω μέτρα έναντι της «τρομοκρατικής απειλής», μια που σύμφωνα με τον Αυστραλό υπουργό Δικαιοσύνης Ντάριλ Ουίλιαμς απ' το Σεπτέμβρη του 2001 έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Χιλ, παρατήρησε ότι η νέα απειλή δείχνει πως «η Αυστραλία δε χαίρει άσυλου από τους τρομοκράτες, όπως έδειξε και η πολύνεκρη επίθεση στο Μπάλι», προσθέτοντας και αυτός ότι «βρίσκονται σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα ασφαλείας που πάντα αναθεωρούνται»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ