ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ
«Χάλκινοι» και... αδικημένοι

Με γλυκόπικρη γεύση γύρισε από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Εθνική εφήβων

Sportidea

Με γλυκόπικρη γεύση γύρισε από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Εθνική εφήβων
Με το χάλκινο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος παρηγορήθηκε η Εθνική εφήβων για την άδικη ήττα της στον ημιτελικό κόντρα στη Σλοβενία. Στο μικρό τελικό της διοργάνωσης η χώρα μας επικράτησε της Λιθουανίας με 82-67 και βρέθηκε στη γνώριμή της τρίτη θέση του βάθρου της Ευρώπης για τρίτη συνεχόμενη φορά. Επίσης, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τη θέση αυτή πήρε και την πρόκρισή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει το 2003 στη Μαλαισία.

Παρά την επιτυχία της κατάκτησης του μεταλλίου και τα αισιόδοξα μηνύματα που αφήνει η φουρνιά των νεαρών Ελλήνων παικτών για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ, εντούτοις στις τάξεις της ομάδας είχε θέση και... η πικρία. Η ήττα από τους Σλοβένους με 76-75 χάρις σε ένα εκπρόθεσμο καλάθι των αντιπάλων μας, απογοήτευσε τους διεθνείς μας που είδαν να τους στερούν τα όνειρα για το βήμα παραπάνω. Πάντως, στο μικρό τελικό κατάφεραν να αφήσουν στην άκρη τη στεναχώρια τους και βρήκαν το σθένος να επικρατήσουν των Λιθουανών.

Τα παιδιά του Νίκου Σταυρόπουλου επέβαλαν από την αρχή το ρυθμό τους στον αγώνα, πραγματοποιώντας εντυπωσιακό ξεκίνημα, αφού προηγήθηκαν με 24-18 στο πρώτο δεκάλεπτο και 38-29 στο ημίχρονο. Στο τρίτο δεκάλεπτο, η Λιθουανία με τα καλάθια του Σιλίνσκις προσπάθησε να μειώσει, όμως η «τετράδα» των Βασιλειάδη, Σχορτσιανίτη, Περπέρογλου και Θέου δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να μπουν ξανά στο παιχνίδι. Το ανέβασμα του ρυθμού στην τελευταία περίοδο άνοιξε τον δρόμο για το μετάλλιο.

ΕΛΛΑΔΑ: Γιαννουλάκος, Ξανθόπουλος 8, Ν. Αγγελόπουλος, Βασιλειάδης 21, Αποστολίδης 9, Θέος 12, Δ. Αγγελόπουλος, Περπέρογλου 10, Βασιλόπουλος 4, Ψωμάς - Λυμπάρης, Σχορτσιανίτης 18

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Ναβίτσκας, Μπαμπράουσκας 8, Γιουκνεβίτσιους 5, Σαβοστιανόβας 8, Παβλαβίτσιους 8, Ντάμκους 8, Σιλίνσκις 15, Γιανκούνας 5, Μαζέικα 3, Πριντότκας 5, Γιονελιούνας 2

Ικανοποίηση και πικρία

Στην ικανοποίηση που προσφέρει η τρίτη θέση στην Ευρώπη αλλά και την πικρία που υπάρχει για τον άδικο αποκλεισμό από τον τελικό αναφέρθηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Σταυρόπουλος. «Αναμφισβήτητα η τρίτη θέση σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι μεγάλη επιτυχία. Ομως είμαστε όλοι τόσο πικραμένοι από τον τελικό με τη Σλοβενία, που δεν μπορούμε να απολαύσουμε το μετάλλιο αυτό. Το να χάνεις το εισιτήριο, για τον τελικό, επειδή κάποιος ξεχάστηκε να πατήσει το χρονόμετρο είναι σίγουρα κάτι απρόσμενο. Ειλικρινά δεν περίμενα κάτι τέτοιο». Ο Ελληνας τεχνικός αναφέρθηκε και στα αισιόδοξα μηνύματα που αφήνει για το μέλλον η επιτυχία της Εθνικής. «Τα παιδιά αυτά έχουν διακριθεί από τη συμμετοχή τους στις Εθνικές ομάδες. Μέσα από τους συλλόγους, στους οποίους ανήκουν, δεν έχουν την ευκαιρία αυτή. Πρέπει οι ομάδες τους να τους δώσουν πίστωση χρόνου, ώστε να δουλέψουν, για να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις τους».

«Κίτρινος» ο Γεωργάτος

Την «κιτρινόμαυρη» φανέλα θα φοράει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ο οποίος χτες συμφώνησε σε όλα με τον Μάκη Ψωμιάδη, μετά από αρκετές μέρες συζητήσεων. Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΑΕΚ αναφέρει: «Συμβόλαιο συνεργασίας για 3+1 χρόνια υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στην ΑΕΚ ΠΑΕ και τον πρώην ποδοσφαιριστή της Ιντερ, Γρηγόρη Γεωργάτο», ενώ επισημαίνει πως η επίσημη παρουσίαση του νέου αποκτήματός της θα γίνει σήμερα στις 12.00 στην αίθουσα Τύπου του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, παρουσιάστηκε ενθουσιασμένος από τη μετακόμισή του στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ τόνισε πως δεν τον ενδιαφέρει ο Ολυμπιακός και ότι στόχος του είναι να κατακτήσει με την ΑΕΚ το πρωτάθλημα. «Ηθελα να γυρίσω πίσω και τα κατάφερα. Δεν έχω φτάσει στο ζενίθ. Βάζω πάντα στόχους. Η μεγαλύτερή μου χαρά είναι να κατακτήσω το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ. Οποιος ξαναμιλήσει για τον Ολυμπιακό θα του βάζω 10 ευρώ πρόστιμο. Η ΑΕΚ με πήρε από την Ιντερ. Δε με ενδιαφέρει ο Ολυμπιακός».

Στο μεταξύ, μετά από την επιστροφή της αποστολής του «Δικεφάλου» από την Αυστρία όπου πραγματοποίησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, οι παίχτες της «Ενωσης» αν και είναι κουρασμένοι, ετοιμάζονται να ριχτούν στις νέες τους υποχρεώσεις. Σήμερα, μετά τον αγιασμό που θα γίνει στις 19.30, η ΑΕΚ θα πραγματοποιήσει την πρώτη προπόνηση επί ελληνικού εδάφους, ενώ αύριο θα αντιμετωπίσει σε φιλικό την Προοδευτική.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
«Κόκκινη»... κυριαρχία

Πρόωρα στην κορυφή του κόσμου για πέμπτη φορά στην καριέρα του και τρίτη συνεχόμενη, βρέθηκε μετά την ολοκλήρωση του «Γκραν Πρι» της Γαλλίας, ο Μίκαελ Σουμάχερ. Ο Γερμανός πιλότος της «Φεράρι», αν και απομένουν ακόμα έξι «γκραν πρι», κατάφερε στην πίστα «Μάνι Κουρ» να κατακτήσει την 61η πρωτιά στην καριέρα του και να πανηγυρίσει και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Στον αγώνα που του χάρισε τη μεγάλη διάκριση, ο Μίκαελ Σουμάχερ παρουσιάστηκε διαφορετικός από άλλες διοργανώσεις, αφού δεν οδηγούσε επιθετικά, αλλά με μεγάλη υπομονή. Η σωστή τακτική που ακολούθησε του έδωσε τη δυνατότητα, πέντε γύρους πριν το τέλος να εκμεταλλευτεί το λάθος του προπορευόμενου μέχρι τότε και δεύτερου, τελικά, οδηγού της Μακλάρεν Κίμι Ραϊκόνεν και να πανηγυρίσει τη νίκη. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο έτερος πιλότος της Μακλάρεν Ντέιβιντ Κούλθαρτ.

Ο Γερμανός, παγκόσμιος πρωταθλητής πλέον, μετά τη νίκη του στη Γαλλία ισοφάρισε και το ρεκόρ του «θρυλικού» Αργεντίνου πιλότου Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, ο οποίος είχε κατακτήσει την κορυφή του κόσμου πέντε φορές, από τις οποίες οι τέσσερις συνεχόμενες (1951, '54, '55, '56, '57). «Επιθυμώ να κάνω έξι τους τίτλους μου και όχι για να ξεπεράσω το Φάντζιο. Απλά με ευχαριστεί να αγωνίζομαι και να κερδίζω. Δε συγκρίνω τον εαυτό μου με το Φάντζιο γιατί εκείνες ήταν άλλες εποχές, που δεν μπορούν να συγκριθούν με το σήμερα», τόνισε ο «Σούμι», μετά από τη σπουδαία επιτυχία του.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ: Μίκαελ Σουμάχερ 96β., Χουάν Πάμπλο Μοντόγια 34β., Ρούμπενς Μπερικέλο 32β., Ραλφ Σουμάχερ 32β., Ντέιβιντ Κούλθαρτ 30β., Κίμι Ραϊκόνεν 17β.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ: Φεράρι 128β., Γουίλιαμς 66β., Μακλάρεν 47β., Ρενό 15β., Σάουμπερ 10β.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Το τελευταίο αντίο

Το τελευταίο αντίο στην παλιά δόξα του Ολυμπιακού Μιχάλη Κρητικόπουλο θα πουν σήμερα το απόγευμα στις 16.00 στην Καισαριανή οι φίλοι, συμπαίκτες και ο κόσμους που γνώρισε και αγάπησε τον παλαίμαχο παίκτη των «ερυθρολεύκων». Ο Μιχάλης Κρητικόπουλος, 55 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στον χώρο που αγάπησε τόσα χρόνια, το γήπεδο, όταν υπέστη ανακοπή καρδιάς συμμετέχοντας σε αγώνα των παλαιμάχων του Ολυμπιακού κόντρα στην ομώνυμη ομάδα της Ανδρου προς τιμήν του Ιωάννη Γουλανδρή. Ο Κρητικόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του από τον Εθνικό αλλά από το 1973 αποτελούσε βασικό στέλεχος του Ολυμπιακού για επτά χρόνια. Με το νούμερο «7» στην πλάτη διέπρεψε στα γήπεδα συμμετέχοντας συνολικά σε 442 αγώνες όπου σημείωσε 176 γκολ, ενώ ήταν και 29 φορές διεθνής. Το 1980-'81 πέρασε για ένα χρόνο από τον Απόλλωνα όπου και έκλεισε την καριέρα του. Το χαρακτηριστικό της... θητεία του στα γήπεδα ήταν ότι υπήρξε από τους πλέον συνεπείς παίκτες και ουδέποτε δημιούργησε προβλήματα σε συμπαίκτες ή αντιπάλους. Ανακοίνωση για το χαμό του Μιχάλη Κρητικόπουλο εξέδωσε χτες και η ΕΠΟ.

ΣΤΙΒΟΣ
Από Βόλο... Γερμανία

Μπορεί να άργησε να βρει το... άλμα της η Στέλλα Πιλάτου στο μήκος του πανελληνίου πρωταθλήματος νέων που έγινε στο Βόλο, αλλά όταν το βρήκε άρχισε να καταρρίπτει τα ρεκόρ. Η νεαρή αθλήτρια ήταν το πρόσωπο που ξεχώρισε στην πόλη της Μαγνησίας, αφού με άλμα στα 6.75 εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας με ομολογουμένως σπουδαίες προϋποθέσεις Παράλληλα, σημείωσε την 8η καλύτερη φετινή ευρωπαϊκή επίδοση (11η στο κόσμο), τη δεύτερη καλύτερη φετινή στην Ελλάδα (μετά το 6.85 της Ξάνθου), ενώ αποτελεί και νέο πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων (έως 23 ετών). Οσον αφορά το τελευταίο, σημειώνεται ότι το 6.75 ήταν ουσιαστικά το τρίτο ρεκόρ που πέτυχε η αθλήτρια του Πανελληνίου στους αγώνες, αφού μετά από δυο άκυρα άλματα και ένα 6,27, έδειξε να παίρνει για τα καλά... φόρα. Ετσι αρχικά.. εκτοξεύτηκε στα 6.54 βελτιώνοντας και το ατομικό της ρεκόρ (6.51) και στο επόμενο άλμα έφτασε στα 6.56.

Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία της Ειρήνης Κοκκινάριου στα 3.000μ στιπλ που κατέρριψε για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ. Η αθλήτρια του ΓΣ Κηφισιάς έφερε χρόνο 10.46.32 καταρρίπτοντας το παλιό ρεκόρ που είχε σημειώσει η ίδια στα «Τοφάλεια» (10.56.26), ενώ πλησίασε και το ρεκόρ των γυναικών. Ισοφάριση του πανελληνίου ρεκόρ νεανίδων στο επί κοντώ είχαμε από την Αφροδίτη Σκαφίδα με 3.95.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ