ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εσπευσμένη ένταξη στο ΝΑΤΟ περιλαμβάνει το «σχέδιο νίκης» του Κιέβου

Σχέδιο στρατιωτικής κλιμάκωσης που αυξάνει κατακόρυφα το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης

Οι προβλέψεις του «σχεδίου νίκης» του Κιέβου συνιστούν σχέδιο κλιμάκωσης που φέρνει πιο κοντά μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Copyright 2024 The Associated

Οι προβλέψεις του «σχεδίου νίκης» του Κιέβου συνιστούν σχέδιο κλιμάκωσης που φέρνει πιο κοντά μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας
«Οι αποφασιστικές ενέργειες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να φέρουν το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία το επόμενο έτος», υποστήριξε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, που βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και να έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και την υποψήφια Πρόεδρο των Δημοκρατικών, Κ. Χάρις, στην Ουάσιγκτον, όπου θα παρουσιάσει το λεγόμενο «σχέδιο νίκης».

Το σχέδιο αυτό θα φέρει, υποτίθεται, πιο κοντά το ...«τέλος» του πολέμου και θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας, που χάνει καθημερινά εδάφη στο Ντονμπάς. Στην πράξη ωστόσο αποτελεί σχέδιο στρατιωτικής κλιμάκωσης που αυξάνει κατακόρυφα το ενδεχόμενο επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, από την οποία το Κίεβο ευελπιστεί να επωφεληθεί.

Μεταξύ άλλων το «σχέδιο νίκης» προβλέπει περισσότερες παραδόσεις σύγχρονων ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας της Ουκρανίας, έγκριση των χτυπημάτων βαθιά σε ρωσικό έδαφος με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που θα επέφερε μια άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Μέχρι στιγμής ο Ζελένσκι δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το «σχέδιο νίκης», το οποίο πρόκειται να χρησιμεύσει ως «γέφυρα» προς τη δεύτερη «διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία», η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβρη. Η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει.

Ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Α. Γέρμακ, δήλωσε προχτές από τη Νέα Υόρκη ότι το «σχέδιο νίκης» περιλαμβάνει την επίσπευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Μόσχα θεωρεί «κόκκινη γραμμή», ενώ η αποτροπή της ένταξης είναι ένας από τους στόχους της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Η ουκρανική εφημερίδα «Kyiv Independent αναφέρει ότι η Ουκρανία θα ζητήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ εντός μηνών, όχι ετών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έχει επισημάνει ότι «ειρηνευτικές» συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν αφού το Κίεβο εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αφού δεχθεί να παραχωρήσει στη Ρωσία επαρχίες στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, μεγάλο μέρος των οποίων ελέγχεται σήμερα από τις ρωσικές δυνάμεις. Επίσης, η Ρωσία υποστήριξε το «ειρηνευτικό σχέδιο» που πρότειναν η Κίνα και η Βραζιλία.

«Τώρα, στο τέλος του πολέμου, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο «Telegram», αφού συναντήθηκε με δικομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου. «Η αποφασιστική δράση τώρα μπορεί να επισπεύσει το τέλος της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας το επόμενο έτος», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στο ABC News ο Ουκρανός Πρόεδρος προέτρεψε την Ουάσιγκτον και άλλους «εταίρους» του Κιέβου να συνεχίσουν τη στήριξη. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην ειρήνη απ' όσο πιστεύουμε», ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι.

Ο ίδιος επισήμανε στη συνέντευξή του ότι η Ουκρανία μπορεί να πιέσει τον Ρώσο Πρόεδρο «να τερματίσει τον πόλεμο», μόνο αν βρίσκεται «σε ισχυρή θέση».

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας.

«Μιλήσαμε για το πώς να φέρουμε πιο κοντά μια δίκαιη ειρήνη», έγραψε ο Ζελένσκι στο «Telegram» αφού συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς. Με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φ. Κισίντα, συνομίλησε σχετικά με τη βοήθεια που θα προσφέρει το Τόκιο στο Κίεβο στον ενεργειακό τομέα.

Στο μεταξύ, ο Ντ. Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι ο Ζελένσκι επιθυμεί να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοέμβρη, αναφερόμενος στα τεράστια πακέτα στήριξης στο Κίεβο που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν και επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι ο ίδιος θα πετύχει την ειρήνη.

«Πιστεύω ότι ο Ζελένσκι είναι ο καλύτερος πωλητής στην Ιστορία. Κάθε φορά που έρχεται στη χώρα, φεύγει με 60 δισ. δολάρια», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια. «Θέλει να κερδίσουν (σ.σ. οι Δημοκρατικοί) στις εκλογές τόσο πολύ, αλλά εγώ θα το κάνω διαφορετικά - θα πετύχω την ειρήνη», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει την προηγούμενη βδομάδα ότι «πιθανόν» να συναντηθεί με τον Ζελένσκι όσο αυτός βρίσκεται στις ΗΠΑ, αν και μέχρι χτες δεν υπήρχε κάποια σχετική ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ επρόκειτο χτες να ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία αξίας 375 εκατ. δολαρίων, με πυρομαχικά αέρος - εδάφους για μαχητικά αεροσκάφη F-16, πυραύλους για τα συστήματα HIMARS κ.ά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Voice of America radio», το Πεντάγωνο έχει περισσότερα από 5 δισ. δολάρια από τα 61 δισ. για την Ουκρανία που εγκρίθηκαν τον Απρίλη και προσπαθεί να τα μεταφέρει στο επόμενο δημοσιονομικό έτος.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει μόλις η Μόσχα πετύχει τους στόχους της»

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα τελειώσει μόλις η Μόσχα πετύχει τους στόχους της με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

«Οποιοσδήποτε πόλεμος τελειώνει με ειρήνη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», σχολίασε αναφορικά με τις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου. «Για εμάς δεν υπάρχει καμία απολύτως εναλλακτική από την επίτευξη των στόχων μας», τόνισε ο Πεσκόφ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παρέπεμψε ξανά στην προειδοποίηση που απηύθυνε ο Πούτιν, σε περίπτωση που επιτραπεί στο Κίεβο να χτυπάει βαθιά σε ρωσικό έδαφος με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «αν αυτή η απόφαση (για τους πυραύλους) ληφθεί, δεν θα σημαίνει τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή χωρών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή θα είναι η άμεση συμμετοχή τους και αυτό, βέβαια, θα αλλάξει σημαντικά την ουσία, τη φύση της σύγκρουσης».

Η Ρωσία, η μία από τις δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις - μαζί με τις ΗΠΑ - είναι στη διαδικασία αναθεώρησης του πυρηνικού δόγματός της, σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Αμερικανικά ΜΜΕ: Η Ουάσιγκτον δεν έχει εγκρίνει χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος

«Το Κίεβο δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσει την Ουάσιγκτον» να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις «να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά όπλα για επιδρομές βαθιά στο ρωσικό έδαφος», ανέφερε η «Washington Post», επικαλούμενη πηγές.

Η Ουάσιγκτον «δεν έχει ακούσει ένα πειστικό επιχείρημα από τους Ουκρανούς ηγέτες ότι οι πιθανοί στόχοι εντός της εμβέλειας των πυραύλων στη Ρωσία θα έκαναν σημαντική διαφορά στην πορεία της Ουκρανίας προς τη νίκη», γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής διοίκησης, το αναμενόμενο αποτέλεσμα της άρσης της απαγόρευσης «δεν αξίζει τον κίνδυνο μιας ρωσικής κλιμάκωσης», που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια απόφαση.

Από την άλλη, «Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες» φέρεται - σύμφωνα με την εφημερίδα - να «διαφώνησαν κατηγορηματικά ότι το να επιτραπούν τα πλήγματα μεγαλύτερου βεληνεκούς στη Ρωσία θα είχε περιορισμένο μόνο αντίκτυπο» και θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο την απώλεια πυραύλων. Οπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «καταδίκασαν» την πολιτική άρνησης άρσης των περιορισμών στα «δυτικά» όπλα.

Την ίδια ώρα, ο Γέρμακ επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία και η Γαλλία δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη χρήση των πυραύλων μεγάλης εμβέλειας «Storm Shadow» και SCALP εναντίον στόχων στη Ρωσία.

Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα «The Times» ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν «δεν είναι πιθανό να ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με τη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος» μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, αύριο, στην Ουάσιγκτον.

Ιρανός Πρόεδρος: Ζητά συνομιλίες με τη «Δύση» για την Ουκρανία

Ο «μεταρρυθμιστής» Πρόεδρος του Ιράν, M. Πεζεσκιάν, εξέφρασε την πρόθεση να διεξαγάγει συνομιλίες με τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο αναφέρθηκε ως «ρωσική επιθετικότητα», ενώ αρνήθηκε ότι η Τεχεράνη προμηθεύει όπλα στη Ρωσία.

«Θα θέλαμε να αρχίσουμε με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς διάλογο και διαπραγματεύσεις. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε τη ρωσική επιθετικότητα κατά της ουκρανικής επικράτειας», δήλωσε ο Πεζεσκιάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ιρανός Πρόεδρος αρνήθηκε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του προμήθευσε πυραύλους και υποστήριξε την «επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία μέσω διαλόγου». Πρόσθεσε πως «τα σύνορα κάθε χώρας πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Οι «δυτικές» κυβερνήσεις κατηγορούν το Ιράν ότι προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Shahed» και πυραύλους στη Ρωσία. Οι εντάσεις αυξήθηκαν πρόσφατα αφού η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, σε αντίποινα για παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων «Fath 360».

«Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε τη θέση μας και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν τη σύγκρουση στην Ουκρανία στους Ιρανούς φίλους μας», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου οι οποίες διαφοροποιούνται σε σχέση με τη μέχρι τώρα στάση της Τεχεράνης.


ΡΩΣΙΑ - ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Ολο και περισσότερα δεξαμενόπλοια μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Ολο και περισσότερα δεξαμενόπλοια από εκείνα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από χώρες της «Δύσης» για τον ρόλο τους στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου βρίσκουν και πάλι δουλειά, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, την ώρα που οι «δυτικές» κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων.

Από τα τέλη Απρίλη, τουλάχιστον 17 φορτία αργού και διυλισμένων προϊόντων έχουν εγκαταλείψει τα ρωσικά λιμάνια με πλοία όπου ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ είχαν επιβάλει κυρώσεις το 2022, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα περισσότερα φορτία μεταφέρθηκαν με πλοία του ρωσικού γίγαντα δεξαμενόπλοιων, της κρατικής ναυτιλιακής «Sovcomflot», στην οποία είχαν επιβληθεί οι κυρώσεις.

Η συντριπτική πλειονότητα των δεξαμενόπλοιων της «Sovcomflot» είχαν παραμείνει σε αδράνεια, μερικά και ως οκτώ μήνες, αμέσως μετά την επιβολή των κυρώσεων.

Ωστόσο, οι ναυλωτές πλέον ναυλώνουν όλο και περισσότερα πλοία της «Sovcomflot» μετά την επιτυχή παράδοση ορισμένων φορτίων πετρελαίου στην Κίνα, τα οποία μεταφέρθηκαν, τουλάχιστον για ένα μέρος του ταξιδιού, με δεξαμενόπλοια που απέκρυπταν το ψηφιακό στίγμα τους.

Πλέον όμως διαπιστώνεται ότι αυτά τα τάνκερ δεν προσπαθούν να κρύψουν τις κινήσεις και τα φορτία παραδίδονται ανοιχτά στην Κίνα και την Ινδία.

Η «Sovcomflot», γνωστή και ως SCF, «δεν έχει καμία σχέση με τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ ή των ΗΠΑ», δήλωσε η εταιρεία στο Bloomberg. Κατά συνέπεια, η SCF δεν μπορεί να θεωρηθεί «ούτε ως παραβάτης των κυρώσεων ούτε ως εργαλείο για την υπονόμευσή τους».

Η χρήση δεξαμενόπλοιων που υπόκεινται σε κυρώσεις για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου επιταχύνθηκε τον Αύγουστο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τον Σεπτέμβρη.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει το Bloomberg, τον περασμένο μήνα διαπιστώθηκε ότι 6 δεξαμενόπλοια που βρίσκονταν υπό «δυτικές» κυρώσεις φόρτωσαν ρωσικά φορτία πετρελαίου κι άλλα τόσα τις πρώτες 15 μέρες του Σεπτέμβρη.

Καθώς μάλιστα άλλα 11 δεξαμενόπλοια παραμένουν αγκυροβολημένα κοντά στο ρωσικό λιμάνι Κόζμινο του Ειρηνικού, 7 παραμένουν αδρανοποιημένα στα ανοιχτά του Υστ Λούγκα, άλλα τρία στη Μαύρη Θάλασσα εδώ και μήνες και δύο ανοιχτά του Μούρμανσκ, φαίνεται ότι θα παραδοθούν περισσότερα φορτία ρωσικού πετρελαίου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ