ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ιστορίες απαγωγών και παρασκηνιακοί διαξιφισμοί

Κατοχικοί στρατιώτες στους δρόμους της Βαγδάτης

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες στους δρόμους της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πανηγυρικά υποδέχτηκε η ιταλική κυβέρνηση τις δύο Ιταλίδες ακτιβίστριες που απελευθερώθηκαν από τους απαγωγείς τους, την Τρίτη. Ταυτόχρονα, νέες πληροφορίες έφεραν και τους δύο Γάλλους δημοσιογράφους κοντά στην απελευθέρωση. Ενα νέο βίντεο του Βρετανού ομήρου έφερνε, εκ νέου, σε δύσκολη θέση τον Τόνι Μπλερ ο οποίος επέμεινε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «ήταν νόμιμος και δικαιολογημένος», παρά το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα.

«Ο κ. Μπλερ δεν κάνει τίποτε απολύτως για να επικοινωνήσει με τους απαγωγείς» δηλώνει στο βίντεο της οργάνωσης «Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ», ο Κένεθ Μπίγκλεϊ, μέσα από ένα κλουβί. Ο Μπίγκλεϊ απευθύνει νέα έκκληση για απελευθέρωση των γυναικών κρατουμένων από τις φυλακές του Ουμ Κασρ και του Αμπού Γράιμπ, όπως ζητούν οι απαγωγείς, και εκτιμά ότι δε θέλουν να τον σκοτώσουν.

Το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο αρνήθηκε να σχολιάσει το νέο βίντεο. Ο Τόνι Μπλερ, όμως, σε συνέντευξή του στο BBC, επέμεινε ότι η εισβολή στο Ιράκ «ήταν απολύτως νόμιμη και δικαιολογημένη», τονίζοντας ότι διαφωνεί με την, περί του αντιθέτου, άποψη του ΓΓ του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι το προηγούμενο ιρακινό καθεστώς παραβίαζε τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν και ένα 24ωρο νωρίτερα ο ίδιος, μιλώντας στο συνέδριο των Εργατικών, είχε παραδεχτεί ότι «έκανε λάθος» όσον αφορά στις πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, τα οποία δεν υπήρξαν ποτέ. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Μπλερ επιμένει ότι είναι νόμιμος ο πόλεμος στο Ιράκ επειδή «ανέτρεψε το προηγούμενο καθεστώς», αν και δεν αποδείχτηκε καμία παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ εφόσον δεν υπήρξαν ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής.

Αισιοδοξία, γκρίνια και αντεγκλήσεις

Ενα εκατομμύριο δολάρια σε δύο δόσεις φέρεται, σύμφωνα με φήμες, να κατέβαλε η ιταλική κυβέρνηση στους απαγωγείς των 2 ακτιβιστριών προκειμένου να πετύχει την απελευθέρωσή τους. Οι δύο γυναίκες επέστρεψαν χτες στην Ιταλία, δηλώνοντας ότι οι απαγωγείς τους δεν τις κακομεταχειρίστηκαν.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και στο Παρίσι καθώς Γάλλος εμπειρογνώμονας που ασχολείται με τέτοια θέματα δήλωνε ότι είδε τους 2 Γάλλους ομήρους και ότι έγινε συμφωνία με τους απαγωγείς. Την ίδια ώρα, η οργάνωση που έχει διεκδικήσει την ευθύνη της απαγωγής τους, ο «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ», σε ανακοίνωσή της, αναγνωρίζει «θετικά βήματα της γαλλικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση της κατανόησης των σκοπών μας και του σεβασμού των αρχών μας». Στην ανακοίνωση δε γίνεται αναφορά στους 2 ομήρους ούτε σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια της γαλλικής ηγεσίας αλλά φαίνεται ότι σχετίζεται με πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, σχετικά με την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης για το Ιράκ, μέσα στον Οκτώβρη, όπως πρότειναν οι ΗΠΑ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ εκτίμησε ότι σε αυτή τη διάσκεψη «θα πρέπει να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του Ιράκ, ακόμη και εκείνων που επέλεξαν το δρόμο της αντίστασης και των όπλων». Η δήλωση αυτή, αντίθετα, προκάλεσε την οργή του Μασούντ Μπαρζανί (Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν), που κατηγόρησε τη Γαλλία για «κατάφωρη ανάμειξη στα εσωτερικά του Ιράκ» και για «απεχθή υποστήριξη της εκπροσώπησης των τρομοκρατών».

Τέλος, χτες, σχετικά πιο ήρεμη κατάσταση επικράτησε σε όλες τις ιρακινές πόλεις, με εξαίρεση τη Βαγδάτη όπου έγιναν έφοδοι από τις κατοχικές δυνάμεις σε σπίτια και συλλήψεις υπόπτων, και τη Μοσούλη, όπου τραυματίστηκαν 2 Ιρακινοί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας, πάντως, προειδοποίησε ότι «μέσα στο Οκτώβρη θα γίνει στρατιωτική ανακατάληψη των πόλεων που σήμερα ελέγχουν οι αντάρτες», δίνοντας το έναυσμα της νέας κλιμάκωσης.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Προσωρινά «εκεχειρία» στο Δέλτα του Νίγηρα;

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Μετά την παρέμβαση της Ουάσιγκτον και τις ασφυκτικές πιέσεις πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιριών, η κυβέρνηση του προέδρου της Νιγηρίας, Ολουσενγκούν Ομπασάντζο, παρέλαβε χτες με κυβερνητικό αεροσκάφος τον αρχηγό της οργάνωσης «Δύναμη Εθελοντών του Λαού στο Δέλτα του Νίγηρα», Μουτζαχίμπ Ντοκούμπο Ασάρι απ' το Πορτ Χαρκούρτ με κατεύθυνση την πρωτεύουσα Αμπούτζα.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Ασάρι φάνηκε να έρχεται σε συμφωνία με τον Πρόεδρο Ομπασάντζο συναινώντας κατά τα φαινόμενα στην επίτευξη μίας «παύσης πυρός» στο Δέλτα του Νίγηρα μεταξύ στρατού και ενόπλων μελών της οργάνωσής του.

«Ο Πρόεδρος εξέφρασε μεγάλη κατανόηση, κανένας στρατιώτης δε θα μας επιτεθεί. Οσο δεν επιτίθεται ο στρατός, δε θα επιτεθούμε και εμείς...» δήλωσε το βράδυ στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο Μουτζαχίμπ Ντοκούμπο Ασάρι μετά τη συνάντησή του με το Νιγηριανό Πρόεδρο. Αυτό μεθερμηνεύεται σε (μάλλον προσωρινή) «αναστολή»...

Η πιθανότητα κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ νιγηριανού στρατού και ενόπλων της οργάνωσης του Ασάρι στο Δέλτα του Νίγηρα αρχικά είχε υποτιμηθεί από την κυβέρνηση Ομπασάντζο και από τα διευθυντικά στελέχη ορισμένων πετρελαϊκών εταιριών που δρουν στο Δέλτα του Νίγηρα, χαρακτηρίζοντας τον Ασάρι από «εξτρεμιστή ισλαμιστή θαυμαστή του Οσάμα μπιν Λάντεν» ως «επιτήδειο γκάνγκστερ κλοπής αργού πετρελαίου από τους πετρελαιοαγωγούς στο Δέλτα του Νίγηρα»... Αντίθετα, σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, αρκετοί Νιγηριανοί (κυρίως φτωχά μέλη της κοινότητας των Ιτζό) έχουν αναγορεύσει τον Ασάρι σε «λαϊκό ήρωα και αντάρτη» που μάχεται για την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία της παραδοσιακής γης της φυλής που χρόνια τώρα μολύνεται ανήκεστα από τη δράση των πολυεθνικών του πετρελαίου...

Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον...

Ωστόσο, κάποιες πολυεθνικές του πετρελαίου (κυρίως ορισμένες με έδρα τις ΗΠΑ...) φαίνεται πως δεν ήθελαν να διακυβεύσουν την παραμικρή πιθανότητα εκτράχυνσης της εκρηκτικής κατάστασης στο Δέλτα του Νίγηρα. Γι' αυτό και άσκησαν πιέσεις στην κυβέρνηση του Τζ.Ου. Μπους να παρέμβει.

Ετσι, χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε με νόημα πως όσον αφορά στην κατάσταση στο Δέλτα του Νίγηρα, «οι ΗΠΑ είναι σε στενή επαφή με τη νιγηριανή κυβέρνηση και τις αμερικάνικες πετρελαϊκές εταιρίες που δρουν στην περιοχή»... Τόσο η δήλωση Μπάουτσερ, όσο και η εμφάνιση του Ασάρι στην Αμπούτζα φάνηκε χτες να παίζουν, μεταξύ άλλων, ρόλο στην κατά μερικά σεντς μείωση της διεθνούς τιμής πώλησης πετρελαίου, που έμοιαζε αργά το μεσημέρι να διαμορφώνεται κάπου ανάμεσα σε 46,17 δολάρια (Μπρεντ στο Λονδίνο) ως 49,82 δολάρια το βαρέλι (ΗΠΑ)...

ΙΝΔΙΑ
Απεργία στο Ασαμ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Μονοήμερη απεργία, με βασικά αιτήματα τη βελτίωση των όρων υγειονομικής περίθαλψης και σύνταξης, καθώς και καλύτερους μισθούς, κήρυξαν χτες κάπου ένα εκατομμύριο Ινδοί, που εργάζονται σε κάπου 800 τεϊοπαραγωγικές μονάδες στο κρατίδιο Ασαμ.

Τουλάχιστον 600 εργαζόμενοι πέθαναν τους τελευταίους τρεις μήνες από ελονοσία και γαστρεντερίτιδα, αποκάλυψαν οι απεργοί στη βιομηχανία τσαγιού της Ινδίας - τη μεγαλύτερη στον κόσμο - η οποία πλήττεται από την πτώση των τιμών και του όγκου των εξαγωγών, αλλά και τη μείωση της εγχώριας και διεθνούς κατανάλωσης. Πηγές των διοργανωτών της απεργίας ανέφεραν ότι οι προσπάθειες των μεγαλοϊδιοκτητών να αναστείλουν την απεργία ή να τη σπάσουν απέτυχαν, και η συμμετοχή ήταν μαζική. Η μονοήμερη απεργία «πόνεσε» τους μεγαλοπαραγωγούς, αφού η τρέχουσα περίοδος είναι αυτή της συλλογής των φύλλων του τσαγιού και η ημερήσια συγκομιδή είναι περίπου 2 εκατ. κιλά.

Η Ινδία παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα τσαγιού σε παγκόσμιο επίπεδο (856 εκατ. κιλά το 2003) και το Ασαμ είναι το κρατίδιο με τη μεγαλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή σε εθνικό επίπεδο (55% του συνόλου). Η βιομηχανία όμως, με συνολικά ετήσια έσοδα 1,5 δισ. δολαρίων, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της μείωσης των τιμών και τουλάχιστον 20 εργοστάσια έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας χιλιάδες άνεργους.

Οι απεργοί επέρριψαν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις κακές εργασιακές συνθήκες στην απροθυμία της κρατιδιακής κυβέρνησης του Ασαμ να παρέμβει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ