ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον η εικαστική έκθεση

Για πέμπτη χρονιά η εργατική τάξη και οι αγώνες της εμπνέουν την καλλιτεχνική δημιουργία

Συνεχίζεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος η έκθεση εικαστικών και φωτογραφίας «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο 5», αυτό το υποδειγματικό, αλλά και βαθιά πολιτικό γεγονός μαζικής συμμετοχής εικαστικών καλλιτεχνών με παρουσίαση έργων τους, εμπνευσμένων από την καθημερινή πάλη των εργατών στη Ζώνη. Χρώματα σε καμβάδες, φωτογραφίες και άλλα υλικά συγκροτούν το έργο τέχνης, ανακατεμένα με τις αποχρώσεις της σκουριάς και των λαδιών πάνω σε μηχανές, εργαλεία, κουφάρια πλοίων.

Ο χώρος στην προβλήτα γέμισε το τριήμερο που πέρασε από ανθρώπους κάθε ηλικίας, που αγκάλιασαν αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία των σωματείων της Ζώνης σε συνεργασία με την Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών. Ανταπόκριση που δείχνει την ανάγκη του κόσμου για καλλιτεχνικό έργο που να προσφέρει αισθητική καλλιέργεια αλλά και να πραγματώνει τον κοινωνικό ρόλο της Τέχνης με το περιεχόμενό του. Περιεχόμενο που «μιλά» στο νου και την καρδιά του ανθρώπου που παράγει τον πλούτο, όταν εμπνέεται από τους αγώνες και τις αγωνίες του.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης 12.00 - 21.00 καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο. Την έκθεση πλαισιώνουν και οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Παρασκευή 3/6 (8 μ.μ.). Παράσταση με αποσπάσματα έργων του Κ. Βάρναλη. 9 μ.μ. Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση, από την ορχήστρα της ΚΝΕ, συναυλία με τους Βασίλη Λέκκα και Ειρήνη Σακκαλή.

Σάββατο 4/6 (7 μ.μ.): Συζήτηση «Καπιταλιστική κρίση και οι εξελίξεις στην Αφρική». 9 μ.μ. Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου», με το έργο «Εξω από την πόρτα» του Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ.

Κυριακή 5/6 (7 μ.μ.). «Εργατική τάξη και πολιτισμός» - συζήτηση. 9 μ.μ. Συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Εργαστήρια για παιδιά: Κυριακή 5 Ιούνη, 11.00 π.μ., ζωγραφική / γλυπτική.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Τους ξεζούμισαν... και τώρα τους «πετάνε»

Με πάγιο αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά και την άμεση άρση της αντεργατικής διάταξης του «24μηνου» του ΠΔ - «Παυλόπουλου», ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (μόνιμοι), ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ακόμη οχτώ σωματεία εκτάκτων και... μελλοντικών εργασιακών «ομήρων» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ή των εργολάβων, από ΤΕΙ και ΙΕΚ, έδωσαν χτες κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, μίλησε για τη συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει την απόλυση του εργαζόμενου μετά τη συμπλήρωση 24 μηνών δουλειάς, χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, ούτε αίτησης για την ίδια θέση. Μια διάταξη που «ανακυκλώνει» την ανεργία, βαθαίνει την εργασιακή «ομηρία», στερεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία από έμπειρο προσωπικό και στέλνει στην ανεργία, αλλά και εκτός κλάδου «στρατιές» επιστημόνων - όπως αρχαιολόγοι και συντηρητές - που δεν μπορούν να δουλέψουν αλλού, παρά μόνο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Γι' αυτό το ΚΚΕ, θυμίζουμε, έφερε στη Βουλή το αίτημα - έστω - για εξαίρεση αυτών και άλλων ειδικοτήτων, ζητώντας πλήρη κατάργηση του 24μηνου για όλους, μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς εξαιρέσεις.

Το «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο και τα - ήδη - μεγάλα χάλια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που μακρόχρονα υποφέρει από μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή, το «24μηνο»... έχει «συνεισφέρει» στην «αποψίλωση» των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ και στην υποβάθμιση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφού ο εργαζόμενος μόλις αποκτήσει εμπειρία... απολύεται.

Οπως είπε ο Παναγιώτης Κουτής (Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων) «βιώνουμε έντονα τον εργασιακό μας αποκλεισμό», ενώ ταυτόχρονα «ο πολιτισμός δέχεται επίθεση, υποβαθμίζεται και υποχρηματοδοτείται. Οι αρχαιολόγοι δεχόμαστε ακόμη μεγαλύτερη πίεση» για να ολοκληρώνουν γρήγορα την έρευνα και να προχωρήσει το έργο, αφού «οι αρχαιότητες δεν εκλαμβάνονται ως πολιτιστικό αγαθό, αλλά ως εμπόδιο». Παραδέχθηκε ότι το αίτημα για άρση του «24μηνου» σημαίνει πρακτικά παράταση της εργασιακής ομηρίας, αφού δεν παραπέμπει σε μονιμότητα, αλλά σε συνέχιση της συμβασιουχικής δουλειάς και πέραν του 24μηνου, ωστόσο, η εφαρμογή του έχει φέρει σε δυσμενέστατη θέση τους εργαζόμενους που απολύονται και, βέβαια, βοηθά το αστικό κράτος για να μην στοιχειοθετείται κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Χαρακτηριστική της άθλιας κατάστασης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την αντιδραστική «πολιτιστική» πολιτική του δικομματισμού, είναι η εικόνα που μετέφερε ο Αρης Βάσιος (Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Αρτας), ο οποίος σημείωσε ότι και λόγω του 24μηνου απολύθηκε, σχεδόν, το σύνολο των περίπου 700 εργαζομένων που δούλευαν με διάφορες μορφές συμβάσεων σε αρχαιολογικά έργα στην Ηπειρο, μέσω του Γ' ΚΠΣ. Αυτό που απέμεινε είναι θλιβερό: Η ΛΓ' Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων - με ευθύνη για την Αρτα και Πρέβεζα - έχει μόλις 2 μόνιμους αρχαιολόγους αντί για 14 που προβλέπει ο Οργανισμός και κανέναν συντηρητή από τους 10 που προβλέπονται. Αντιστοίχως, η 18η Εφορεία Βυζαντινών, πάλι για δύο νομούς έχει μόνο 2 αρχαιολόγους...

Μίλησαν, επίσης, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι τελευταίοι μετέφεραν την αγωνία για ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκπαίδευσης στον τομέα της συντήρησης από το αντίστοιχο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο φυσικά δεν μένει αλώβητο από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο συντονισμό συμμετέχουν επίσης τα σωματεία: Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Τεχνικών Συντήρησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Αποφοίτων και Σπουδαστών ΙΕΚ Ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών - Πελοποννήσου - Αιτωλοακαρνανίας και Ιονίων Νήσων, Σύλλογος Συμβασιούχων ΥΠΠΟ ΒΔ Ελλάδας, Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη μνήμη του Γ. Βαρβέρη

Οι οικογένειά του, διακεκριμένοι, επίσης, ποιητές της γενιάς του - της «Γενιάς του '70» - πολλοί άνθρωποι του θεάτρου και της κριτικής θεάτρου, αποχαιρέτησαν, χθες το μεσημέρι στο Β' Νεκροταφείο, τον βραβευμένο ποιητή, μεταφραστή και κριτικό θεάτρου Γιάννη Βαρβέρη, που «έφυγε» αιφνίδια και πρόωρα την περασμένη Τετάρτη, από ανακοπή καρδιάς. Να σημειώσουμε ότι το ΔΣ της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών - Μουσικών Κριτικών, με ομόφωνη απόφασή του θα αφιερώσει στη μνήμη του Γ. Βαρβέρη τη φετινή (τον προσεχή Δεκέμβρη) τελετή των Βραβείων Θεάτρου και Μουσικής, καθώς και την ημερίδα για τα 15χρόνα των βραβείων της.

Απαράδεκτος αποκλεισμός

Ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, απέκλεισε το «Ριζοσπάστη» και μερικές ακόμη εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ, από ενημέρωση που πραγματοποίησε την Κυριακή το μεσημέρι, για τις επιχορηγήσεις. Επέλεξε μόνο μερικές, «μεγάλες», εφημερίδες και το ΑΠΕ για να παραβρεθούν και μάλιστα εκτός υπουργείου, πιο «χαλαρά», σε εστιατόριο.

Θα περίμενε κανείς ότι το σύγχρονο πολιτικό προσωπικό των αστών θα γνώριζε ότι η χρήση τέτοιων παλιών «κόλπων» - διακρίσεων, δε θα σώσει ούτε την τάξη που υπηρετούν, ούτε τους ίδιους σε επίπεδο πολιτικής καριέρας. Αλλά, ποτέ κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να εκφραστεί ο πανικός...

Τιμά τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής θα ανακηρύξει το ΑΠΘ τον ποιητή, κριτικό, βιβλιογράφο και εκδότη Ντίνο Χριστιανόπουλο, αύριο (11πμ) στην αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής. Για τον τιμώμενο θα μιλήσουν οι καθηγητές Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος, Γιάννης Μυλόπουλος και Μαρία Ιατρού. Θέμα της ομιλίας του Ντ. Χριστιανόπουλου είναι: «Οι σημαντικότεροι ποιητές της Θεσσαλονίκης: μικρό γραμματολογικό σχεδίασμα».

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Δημητριάδης), γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1931. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, ως διορθωτής τυπογραφικών δοκιμίων και επιμελητής εκδόσεων. Ιδρυσε το λογοτεχνικό περιοδικό, τον εκδοτικό οίκο και τη Μικρή Πινακοθήκη με την επωνυμία «Διαγώνιος».

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1950 με την ποιητική συλλογή «Η εποχή των ισχνών αγελάδων». Ακολούθησαν άλλες εννιά συλλογές. Πέρα από την εξαιρετική ποίησή του, ο Ντ. Χριστιανόπουλος έχει προσφέρει σημαντικά στοιχεία για τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική ζωή της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης.

Τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες, οι Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος και Μίλτος Πασχαλίδης ενώνουν τις φωνές και τις μουσικές τους, ξεκινώντας μια σειρά συναυλιών, μαζί με τον Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά), τον Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο) και την Αννα Λινάρδου (τραγούδι). Στις 3/6 (9.30μμ) εμφανίζονται στη «Βαβυλωνία» («Μύλος») της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγαπημένες μουσικές και τραγούδια τους, κομμάτια του Θ. Μικρούτσικου και άλλων συνθετών και τραγουδοποιών. Και βέβαια αποσπάσματα από το «Σταυρό του Νότου», σε ποίηση Νίκο Καββαδία.

Με δύο - δωρεάν - για το κοινό παραστάσεις του «Τροχόσπιτου» (αύριο και μεθαύριο, 9μμ), με τίτλο «Μια νύχτα χάρισμά σου 2», στον πεζόδρομο του Θησείου (απέναντι από την Κορεατική Αγορά), αρχίζει το Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράσταση, με συμμετοχή γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών, περιλαμβάνει τραγούδια, μουσικές, παρλάτες και διασκεδαστικά νούμερα. Σκηνοθετική επιμέλεια - παρουσίαση Γιώργου Νανούρη, μουσική διεύθυνση Χρίστου Θεοδώρου. Συμμετέχουν: Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Γιώργος Βαλαής, Καρυοφιλιά Καραμπέτη, Γιώργος Καραμίχος, Νίκος Καραθάνος, Ολια Λαζαρίδου, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Αννα Μάσχα, Μάνια Παπαδημητρίου, Χρήστος Στέργιογλου, Βικτωρία Ταγκούλη, «18 Μποφώρ» και πολλοί μουσικοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ