ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πόλεμος δισ. στη Θεσσαλονίκη

Καταβολή από την ΕΡΤ 1,5% των εσόδων της για τον Κινηματογράφο. Διαπραγματεύσεις με τα ιδιωτικά κανάλια

Δεν ήταν είδηση στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού, Σταύρου Μπένου, τα 10 δισ. για εκδηλώσεις στη "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα". Είδηση είναι ότι "μαύρο σκοτάδι" καλύπτει τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (ΟΠΠΘ) και μετά την παραίτηση του Γιάννη Βακαρέλη. Ετσι και η άποψη του Πέτρου Συναδινού: "η παραίτηση συνέπεσε, δυστυχώς(! ) με την ανάθεση της ανακαίνισης του "Βασιλικού Θεάτρου" και τις συμβάσεις του ΟΠΠΘ με τη Διεθνή Εκθεση και το Λιμάνι",ήχησε τραγελαφικά. (Δηλαδή, ο Γ. Βακαρέλης δεν είχε ιδέα γι' αυτά πριν την παραίτηση; ).

Αυτή η άποψη "σκόνταψε" στο χρονοδιάγραμμα των έργων υποδομής,που τα περισσότερα θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του... 1997!.Οσο για τις 45 συμβάσεις για εργολαβίες, ο Π. Συναδινός είπε πως "τρέχουν", εννοώντας πως"θα" υπογραφούν.

Για τα 10 δισ., με αφορμή τα οποία παραιτήθηκε ο Γ. Βακαρέλης, ο υπουργός είπε πως στη διάθεσή του Γ. Β. θα ήταν περίπου 5 δισ. και ότι "πρέπει να συνυπολογιστούν τα έσοδα από εισιτήρια και χορηγίες".

Το πρόβλημα της κακοδαιμονίας και της τραγικής καθυστέρησης των έργων είναι, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, "το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο του ΟΠΠΘ, εξαιτίας του οποίου ο καλλιτεχνικός διευθυντής δεν έχει ευχέρεια κινήσεων",καθώς βρίσκεται μονίμως σε σύγκρουση με φορείς της Θεσσαλονίκης που ζητούν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας για θεματικές εκδηλώσεις.

Μόνο, που η σύγκρουση πόλης - Βακαρέλη είναι μόνο η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή βρίσκεται στο ποιοι εργολάβοι και μάνατζερ θα διαχειριστούν τα δισεκατομμύρια που θα έπρεπε να δοθούν για έργα υποδομής.Να σημειωθεί ότι από το πακέτο των 80 δισ. της ΠΠ, 62 δισ. αφορούν στα έργα υποδομής (94 έργα, 20 φορέων σε 16 δήμους. Τα 6 δισ. αναλογούν στις Εφορίες από τα οποία έχει απορροφηθεί το 40%), 10 δισ. για πολιτιστικές εκδηλώσεις και 8 δισ. για το Αγιον Ορος.

Κρατικό 1,5 %

Αρχίζει η απόδοση, από την κρατική τηλεόραση μόνο, του 1,5% για τον κινηματογράφο.Οπως ανακοινώθηκε, στην ΕΡΤ αναλογούν 300 εκατ. ετησίως.Τα χρωστούμενα προηγούμενων ετών θα αποδοθούν σε μια 5ετία, αφού συμψηφιστούν τα 250 εκ. που έχουν ήδη δοθεί από το 1992 μέχρι σήμερα.Επίσης, θα οριστεί επιτροπή διαχείρισης των πόρων και από τον Αύγουστο θα κατατίθενται οι πρώτες προτάσεις. Στις χρηματοδοτούμενες με 1, 5% ταινίες θα συμπεριληφθούν και τα ντοκιμαντέρ.

Σήμερα ο υπουργός έχει συνάντηση με τα ιδιωτικά κανάλια, των οποίων το ποσό αναλογεί στα 250 εκ. ετησίως για το καθένα, αλλά δε φαίνεται να διασφαλίζεται η απόδοσή τους.

Προβλήματα με τα ιδιωτικά κανάλια, αντιμετωπίζει το υπουργείο και με τη μη απόδοση των Πνευματικών Δικαιωμάτων.Σήμερα εκδικάζεται υπόθεση του ΣΕΗ για τη μη απόδοση του 6% επί του μισθώματος της ταινίας,ενώ οι παραγωγοί ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) αρνήθηκαν την καταβολή του 9% στους δημιουργούς, εκτός από τη ΦΙΝΟΣ - ΦΙΛΜ.Με τη μεσολάβηση του ΟΠΙ επιτεύχθηκε συμφωνία με μεγάλους εισαγωγείς για καταβολή του 6% στην αξία των μηχανημάτων αναπαραγωγής για ιδιωτική χρήση.

Ο υπουργός έκανε και μια σειρά εξαγγελιών: Ιδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας Ηθοποιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Τιμητικές συντάξεις με διεύρυνση των δικαιούμενων και κατάργηση των δύο κατηγοριών, με σύνταξη 120.000 δρχ. (! ) για όλους και πλαφόν 70 νέων συντάξεων ετησίως. Παραγγελία ελληνικού θεατρικού έργου ως προϋπόθεση στις χρηματοδοτήσεις των κρατικών σκηνών και των 13 ΔΗΠΕΘΕ.Βραβείο Μελίνα Μερκούρη.Υποψηφιότητα του Μίκη Θεοδωράκη για το μουσικό βραβείο της ΟΥΝΕΣΚΟ,με πρόταση του ΥΠΠΟ καθώς και υποψηφιότητα του Γιώργου Κουρουπού για το Βραβείο "Μπενουά '96".

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του αξέχαστου τέως δημάρχου Ηλιούπολης ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΝΤΗ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ανω Ηλιούπολης, 20.000 δρχ. για το 15ο Συνέδριο.

Α. Μ.

* * *

"Τραγούδησε" μορφές του αγώνα

Πέθανε χτες η ζωγράφος, αγωνίστρια και κομμουνίστρια Κατερίνα Χαριάτη - Σισμάνη

Με το μολύβι της "τραγούδησε" μορφές του έπους της Εθνικής Αντίστασης και των αγώνων του λαού μας. "Προσκύνησε" τις ανταρτομάνες, τις αναλφάβητες που δίδαξαν τι θα πει πατρίδα, λευτεριά, ανεξαρτησία, προκοπή. Με το χρωστήρα της απαθανάτισε στα κολαστήρια της Χίου, του Τρίκερι και της Μακρονήσου, γυναικείες μορφές, συγκρατούμενές της και τον καθημερινό βίο τους. Η συντρόφισσά μας Κατερίνα Χαριάτη - Σισμάνη,η ζωγράφος, η συνεπής αγωνίστρια, η αταλάντευτη κομμουνίστρια (μέχρι το τέλος της ανήκε στην ΚΟ Εικαστικών του ΚΚΕ), που είδε το άσπρο σε κάθε μαύρο της ζωής, "έφυγε" χτες το μεσημέρι από κοντά μας, σε ηλικία 85 χρόνων. Αφησε την τελευταία της πνοή στο "Υγείας Μελάθρον", όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Η Κ. Χαριάτη γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1911. Από τα νεανικά της χρόνια έδειξε την καλλιτεχνική της έφεση και το 1927 ξεκίνησε τις εικαστικές της σπουδές, στο Παρίσι. Πιστή στις ανθρώπινες αξίες και στα ιδανικά της ελευθερίας, το 1940, πήρε μέρος ενεργά στην Εθνική Αντίσταση,μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ.Στις 28/10/1943, πληγώθηκε σε επίθεση Γερμανών στην Τράπεζα της Ελλάδας στην Αθήνα, κατά τη διαδήλωση για την Εθνική Επέτειο. Ακολουθούν (1948 - 1952) τα σκληρά χρόνια της εξορίας: Χίος, Τρίκερι, Μακρόνησος και πάλι Τρίκερι. Πιστή στις αριστερές της ιδέες, παρά τις πιέσεις, αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση.

Το 1952, μετά από έφεση που έκανε και κέρδισε, επέστρεψε στην Αθήνα. Μέχρι το 1962, δούλεψε στη Λυρική Σκηνή,και σε άλλα αθηναϊκά θέατρα.Επίσης στο Πειραϊκό θέατρο,καθώς και στην Επίδαυρο σε παραστάσεις με την Μ. Κάλλας,ως βοηθός σκηνογράφου και κατασκευάστρια.

Οπως η ίδια ανέφερε: "Στο θέατρο αυτά τα 10 χρόνια είχα κάνει πολλά πράγματα. Φορέματα και καπέλα εποχής, κεντήματα ζωγραφιστά, λουλούδια σαν ζωντανά, ό,τι μου ζητούσαν.Στο μεταξύ εξακολουθούσα τις σπουδές μου για τη ζωγραφική. Πέρασα από το ατελιέ του Λουκά Γεραλή,μελέτησα μαζί με άλλους συναδέλφους και με τον Σαραφιανό το γυμνό νυκτός, και τελικά, φοίτησα για περισσότερο από 10 χρόνια στον Γ. Μπουζιάνη". Η θητεία της δίπλα του της δίνει πλούσιο υλικό για το βιβλίο της "Μαθητεύοντας κοντά στον Μπουζιάνη" (1985) και το μεράκι για την ίδρυση του συλλόγου "Φίλοι του Μπουζιάνη".Παράλληλα με τη ζωγραφική, τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία, η Κ. Χαριάτη ασχολήθηκε και με το γράψιμο, με τη δημοσίευση μελετών, άρθρων, ποιημάτων και μεταφράσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα βιβλία: "Η τέχνη στα Επτάνησα" (1964), "Χτύποι της καρδιάς" (ποιήματα, 1962), "Σκίτσα θεάτρου" (1972), "Γυναίκες από όλη την Ελλάδα" (1975), "Το παραμύθι της Μαρούλας" (1980), "Προπολεμικά ειδύλλια" (1986), "Δύο Ζακυνθινά σαλόνια" (1991).

Δάκρυσε ο Καραγκιόζης

"Κυρίες, κύριοι και αγαπημένα μας παιδιά... Η παράστασή μας, "Ο Καραγκιόζης γιατρός" αρχίζει...". Πόσες φορές η γνώριμη, αγαπητή φωνή του σε μικρούς και μεγάλους, δε μας ταξίδεψε στον κόσμο του Καραγκιόζη, σ' αυτό το κομμάτι του ίδιου μας του εαυτού; Πόσες φορές τα μαγικά χέρια του δε μας διηγήθηκαν δεκάδες ιστορίες, πάνω στον μπερντέ; Μέσα από τους ήρωές του: τον Μπαρμπαγιώργο, τον Σταύρακα, το Κολλητήρι, μα πάνω απ' όλους μέσα από τον πάντα πεινασμένο Καραγκιόζη. Αυτόν, που δάκρυσε μαζί με όλους τους άλλους χτες, αποχαιρετώντας για τελευταία φορά έναν πολύ δικό του άνθρωπο, τον Γιώργο Χαρίδημο.Τον λαϊκό καραγκιοζοπαίχτη που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην τέχνη του, κάνοντάς μας με τις απολαυστικές παραστάσεις του να γελάσουμε, να ονειρευτούμε, να προβληματιστούμε.

Ο Γ. Χαρίδημος πέθανε χτες τα ξημερώματα, σε ηλικία 72 χρόνων, στην Kλινική Αθηνών, χτυπημένος από τον καρκίνο. Γεννημένος το 1924 στην Κηφισιά, μαθήτευσε δίπλα στον καραγκιοζοπαίχτη πατέρα του, Χρήστο. Μαζί δημιούργησαν τη λεγόμενη "Σχολή Πειραιά", γνωστή για το λαϊκό της χαρακτήρα. Μωρό έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο σκιών, δανείζοντας το κλάμα του στο Κολλητήρι. Δεκαοκτάχρονος ξεκινάει τις αυτόνομες παραστάσεις του σε διάφορα μέρη, μεταξύ αυτών και στο "Χατζηκυριάκειο", όπου η κοσμοσυρροή τον αναγκάζει να διπλασιάσει τις θέσεις του θεάτρου. Το 1952 δημιουργεί τον μπερντέ του στο πειραϊκό θέατρο "Φρύνη", αλλά του τον γκρεμίζουν. Ανάλογες προσπάθειές του έχουν την ίδια τύχη. Οι μπερντέδες του βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μπουλντόζες, αλλά και με τη Χούντα. Το '69 ο Σκυλίτσης του κλείνει τη σκηνή του στα Ταμπούρια.

Το '61 στήνει τον μπερντέ του στο θέατρο "Βεργή", όπου γνωρίζει τον Κόντογλου και με προτροπή του βάζει στη θέση των πάνινων σκηνικών τα χάρτινα. Ενα χρόνο αργότερα ιδρύει στον Πειραιά τη σκηνή "Χαρούμενη Ακτή", που την γκρεμίζουν το '66. Το τελευταίο του στέκι ήταν στην Πλάκα, όπου το '87 δημιουργεί το θεατράκι του, το οποίο στη συνέχεια το μετατρέπουν παράνομα σε καφετερία. Τις φωνές των ηρώων, που ενσάρκωνε, του τις έμαθε ο Πέτρος Κυριακού. Ο Γ. Χαρίδημος δημιούργησε δική του "σχολή" καραγκιoζοπαιχτών με συνεχιστές τους Μιχ. Χατζάκη, Κυρ. Δεσσύλα και το θίασο Αθανασίου.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, δημοσία δαπάνη, με απόφαση του ΥΠΠΟ. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στο ναό Αγ. Κωνσταντίνου, στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά, ενώ η ταφή θα γίνει στο Νεκροταφείο της Αναστάσεως.

Για το "Σπίτι του ηθοποιού"

Το Σάββατο τελειώνουν οι παραστάσεις, που σημειώνουν επιτυχία στο Αγρίνιο, του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου,με το Μπρεχτικό "Καλό άνθρωπο του Σετσουάν",με την Αννα Φόνσου.Η σημερινή παράσταση αφιερώνεται στο "Σπίτι του ηθοποιού".Τα έσοδά της θα διατεθούν στο λογαριασμό για την ανακούφιση των απόμαχων ηθοποιών, με την ίδρυση του θεσμού του "Σπιτιού του ηθοποιού".

Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη,σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη,σκηνικά - κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου,μουσική Κώστα Θωμαϊδη και κινησιολογία Βασίλη Μυριανθόπουλου.Παίζουν: Αννα Φόνσου, Νίκος Γκεσούλης, Λόπη Δουφεξή, Μαριάννα Γκούτζιου, Χάρις Καρνέζη, Βλάσης Ζώτης, Μαριλένα Λιναράκη,κ.ά.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την Κυριακή 7 Απρίλη, στις 10.00 π.μ., στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Πέραμα, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας και γιαγιάς

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ

που πέθανε ξαφνικά στις 2 Μάρτη 1996.

Τιμώντας την αγωνιστική παρουσία της στη διάρκεια της ζωής της, προσφέρουμε στη μνήμη της 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Περάματος για το 15ο Συνέδριο.

Η οικογένειά της.

***

Συναυλία - μνημόσυνο του Μανώλη Καλομοίρη θα πραγματοποιηθεί αύριο σ

Συναυλία - μνημόσυνο του Μανώλη Καλομοίρη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στον "Παρνασσό". Η Ιωάννα Σφήκα - Καρβελά θα ερμηνεύσει κύκλους τραγουδιών του συνθέτη και αποσπάσματα από την όπερά του "Τα ξωτικά νερά". Η καλλιτέχνιδα αργότερα θα συνεργαστεί με την Ορχήστρα της Βιέννης και του Τόκιο.

Συλλυπητήριο της Αλ. Παπαρήγα

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συλλυπητήριό της για το θάνατο της Κατερίνας Χαριάτη, τονίζει: "Εφυγε μια ευγενική αγωνιστική μορφή, η κομμουνίστρια που με τη ζωγραφική της και χαρακτική της αποτύπωσε τις καθημερινές σκηνές της εξορίας στα στρατόπεδα γυναικών, όπως το Μακρονήσι, το Τρίκκερι, σε φυλακές, καθώς και ηρωικές μορφές γυναικών αγωνιστριών - κομμουνιστριών. Το παράδειγμά της ας εμπνέει τις νέες κομμουνίστριες και τις νέες δημιουργούς της τέχνης".

Συλλυπητήρια του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ

Το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο της Κ. Χαριάτη, επισημαίνοντας: "Η προσφορά της στην Τέχνη, που τόσο πιστά υπηρέτησε, είναι πολύ μεγάλη. Τα έργα της, που αποτυπώνουν μορφές της Εθνικής Αντίστασης και τη ζωή των αγωνιστριών στους τόπους εξορίας, συνδέουν αγωνιστικά το χτες με το σήμερα. Στη ζωή της υπεράσπισε με πάθος μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ τις αξίες και τα ιδανικά της εργατικής τάξης. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς της".

Ζητά νέο πλαίσιο

Πρόταση για νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, θα υποβάλει στο υπουργείο Εξωτερικών, το νέο ΔΣ του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.Η ενέργεια αυτή κρίθηκε αναγκαία, όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αδ. Πεπελάσης.Στην προσπάθειά του να εισέλθει στη νέα φάση που επιθυμεί, το ΙΕΠ έχει να αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων. Από τα σημαντικότερα που αναφέρθηκαν είναι: Η έλλειψη διαχειριστικής ευταξίας. Οι εκκρεμότητες που αφορούν στο νέο κτίριο του Ιδρύματος. Η αίτηση 80 περίπου μελών για τη σύγκληση έκτακτης συνέλευσης, ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με την κατάρτιση του νέου οργανισμού του Ιδρύματος.

Παρά τα παραπάνω προβλήματα, οι δραστηριότητες στα έξι παραρτήματα του ΙΕΠ συνεχίζονται. Υπάρχει προοπτική ίδρυσης παραρτήματος στην Κύπρο σε συνεργασία με το κυπριακό υπουργείο Παιδείας, ενώ στα άμεσα σχέδια του ΙΕΠ, είναι η ίδρυση παραρτημάτων στις Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, τα Τίρανα, το Βελιγράδι, τη Μόσχα και τη Μαδρίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ