ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΑΚ - ΔΕΕ
«Απαιτείται αποφασιστικότητα και μέτωπο εργαζομένων»

Απεργία 11 και 12 Απρίλη εισηγείται το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Πρόταση για συντονισμένους αγώνες ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα προτείνει η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Με πρόταση για 48ωρη απεργία στις 11 και 12 Απρίλη, την οποία ψήφισε η πλειοψηφία, απευθύνεται το ΔΣ της ΟΛΜΕ προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. Οι καθηγητές θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις στη γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, που θα γίνει στις 29 Μαρτίου.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, με αφορμή και το πώς έφτασε η ΟΛΜΕ σε αυτή την απόφαση, δηλώνει ότι «η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής απαιτεί αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, συνεπή ταξικό αγώνα, αποφασιστικότητα και μέτωπο των εργαζομένων. Αυτή τη γραμμή καλεί η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ να στηρίξουν οι εκπαιδευτικοί στις Γενικές Συνελεύσεις, καταδικάζοντας τη φιλοκυβερνητική, αλλά και την τυχοδιωκτική - συμβιβασμένη γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Η συνεδρίαση για διαμόρφωση εισήγησης ξεκίνησε την Τετάρτη στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ κατέθεσε πρόταση πέντε σημείων, προτάσσοντας ασφαλιστικά αιτήματα με δέσμευση του ΔΣ της ΟΛΜΕ να συντονίσει τη δράση του με άλλα αγωνιστικά τμήματα των εργαζομένων, ώστε ν' αποτραπούν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση και μέτρα για την ακύρωσή του στην πράξη, απόρριψη της πολιτικής λιτότητας - 30% αυξήσεις στους μισθούς για φέτος - κατοχύρωση του δικαιώματος υπογραφής ΣΣΕ, κατάργηση των νόμων 2525 και 2640 - ολόπλευρη μόρφωση για όλους τους νέους ως την ηλικία των 18, διορισμό 8.000 εκπαιδευτικών από την επετηρίδα. Για τη διεκδίκηση των παραπάνω, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε 24ωρη απεργία στις 27 Μάρτη και 48ωρη στις 3 - 4 Απρίλη και νέα γενική συνέλευση προέδρων στις 6 Απρίλη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Και επίθεση στο ΠΑΜΕ

Μετά από την απόρριψη της παραπάνω πρότασης από την πλειοψηφία, και με δεδομένο ότι με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία στο τέλος του Μάρτη, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ κατέθεσε χτες αυτοτελή πρόταση ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, στον «κοινωνικό διάλογο», με διεκδίκηση κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος δημόσιου και υποχρεωτικού για όλους, πλήρη σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού με 30 χρόνια εργασίας. Με αυτό το πλαίσιο η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε κήρυξη 24ωρης απεργίας για τέλος Μάρτη σε συντονισμό με άλλα σωματεία και ομοσπονδίες και συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στις 14 Μάρτη.

«Και οι δύο προτάσεις της ΕΣΑΚ ΔΕΕ απορρίφθηκαν από όλες τις παρατάξεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ με μια δε πρωτοφανή σύμπνοια επιτέθηκαν στο ΠΑΜΕ, το οποίο συσπειρώνει τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και οργανώνει τη σύγκρουση με τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης», σημειώνει μιλώντας στο «Ρ» ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ Σ. Σάββας. «Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και Παρέμβαση κατήγγειλαν από κοινού το ΠΑΜΕ η μεν πρώτη ως νέο διασπαστικό συνδικάτο και η δε Παρέμβαση ως παράταξη του ΚΚΕ. Σε αντιπαράθεση δε η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει σύσκεψη με άλλες ομοσπονδίες με ανοιχτό πλαίσιο και χωρίς να καταγγέλλουν καν τον "κοινωνικό διάλογο"», σημειώνει ο συνδικαλιστής.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΕΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Αναχωροθέτηση ΤΕΕ, δε χωράς πουθενά»

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές των απογευματινών ΤΕΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Πειραιά
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Πειραιά
Την αντίθεσή τους στην προωθούμενη αναχωροθέτηση των ΤΕΕ διαδήλωσαν χτες το απόγευμα οι μαθητές των απογευματινών ΤΕΕ του Πειραιά, καταγγέλλοντας το υπουργείο Παιδείας το οποίο στην πράξη προσπαθεί να παύσει τη λειτουργία Τομέων και ειδικοτήτων στα υπάρχοντα και υποβαθμισμένα ΤΕΕ.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια με μια δυναμική πορεία κατευθύνθηκαν στον υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. «Αναχωροθέτηση ΤΕΕ δε χωράς πουθενά», έγραφε το πανό του Συντονιστικού Αγώνα, ενώ οι μαθητές βροντοφώναζαν «Σημίτη, Ευθυμίου, ακούστε το καλά, η αναχωροθέτηση θα μείνει στα χαρτιά» και «Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία».

Τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών προσπάθησαν για μια ακόμη φορά να την «αναβάλουν» οι διευθυντές των σχολείων, χρησιμοποιώντας ως απειλή τις απουσίες και τις αποβολές. Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν οι μαθητές οι οποίοι επισήμαναν ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Φτάνοντας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αντιπροσωπεία των μαθητών ζήτησε να συναντηθεί με την ηγεσία για να καταθέσει σχετικό ψήφισμα. Ομως για ακόμη μια φορά η ηγεσία απουσίαζε αφού το απόγευμα δεν είναι εργάσιμη ώρα.

Για την ανάγκη να ξεδιπλωθούν νέοι αγώνες για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και να μην υποβαθμιστεί περισσότερο η μόρφωση των μαθητών, έκανε λόγο στη συγκέντρωση έξω από το ΥΕΝ, ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, από την ΕΛΜΕ Πειραιά.

Οι μαθητές απαιτούν να μην πάνε χαμένα τα όνειρά τους και τα χρόνια που ξοδεύουν στα ΤΕΕ και ζητούν ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, καθώς και σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης δημόσια και δωρεάν μετά το 12χρονο σχολείο.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΕΚ
Αντιδράσεις για τα αυξημένα δίδακτρα

Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι των Συλλόγων Σπουδαστών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ με αφορμή τις υπέρογκες αυξήσεις στα δίδακτρα που σημειώνονται κάθε χρόνο.

Οι εκπρόσωποι των δύο Συλλόγων απαίτησαν κατάργηση των διδάκτρων στα Δημόσια ΙΕΚ και πάγωμα των τιμών στα Ιδιωτικά. Οπως κατήγγειλαν, τα δίδακτρα εξαμήνου στα Δημόσια ΙΕΚ έφτασαν στις 125.000 δρχ. και στα Ιδιωτικά η προβλεπόμενη ετήσια αύξηση 10% καταστρατηγείται πάντα προς όφελος της κερδοφορίας των ιδιοκτητών.

Οι σπουδαστές επίσης απαιτούν τη δημιουργία Δημοσίων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών, πλήρη εργασιακά δικαιώματα και διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών στα ΙΕΚ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ
Συνεχίζεται το αδιέξοδο

Αναβλήθηκε τελικά η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της πρώτης ομάδας από τις χιλιάδες προσφυγές εκπαιδευτικών των ΤΕΙ που έχουν κατατεθεί ενάντια στο νόμο 2916/01. Η εκδίκασή τους είχε οριστεί για χτες Πέμπτη και με αφορμή αυτό η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών ΟΣΕΠ ΤΕΙ κήρυξε για χτες διακοπή της λειτουργίας όλων των ΤΕΙ. Την ώρα της συζήτησης στο ΣτΕ μάλιστα, εκπρόσωποι των σπουδαστών από τη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, απαιτώντας την εφαρμογή της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης ως μόνης λύσης.

«Η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ είναι ψευδεπίγραφη. Οι σπουδαστές και οι καθηγητές είναι τα πρώτα θύματα του ψεύδους», σημειώνει σε απόφασή της η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΣΕΠ) του ΤΕΙ Πειραιά, που σήμερα συνεχίζει την αποχή και στις 11 π.μ. πραγματοποιεί στο χώρο του ιδρύματος ανοιχτή γενική συνέλευση που θα πάρει τη μορφή ημερίδας, με θέμα: «Κρίση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ».

Επίσης χτες συγκλήθηκε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ)της ΟΣΕΠ ΤΕΙ, το οποίο μετά την παραίτηση του απερχόμενου προέδρου του Κ. Χάλαρη, προχώρησε σε εκλογή νέου οργάνου. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Ν. Φολίνας από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος ο Σ. Μπρέστας και γραμματέας ο Γ. Καλκάνης. Πριν την εκλογή προηγήθηκε απόφαση του ΚΔΣ που έκρινε ως απαράδεκτο το έγγραφο του Σ. Μπρέστα προς το υπουργείο, που θεωρούσε τους εκπαιδευτικούς ικανοποιημένους και ότι ο τίτλος των καθηγητών ως προσωπικού σε «προσωποπαγείς θέσεις» είναι τιμητικός και όχι υποτιμητικός, ως αντίθετη θέση με αποφάσεις του ΚΔΣ και του Συνεδρίου της ΟΣΕΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ