ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τεταμένη ατμόσφαιρα εν αναμονή δημοψηφίσματος

Αλλος ένας νεκρός χτες στη Γάζα από ισραηλινά πυρά. Οι Ισραηλινοί τελικά είναι οι μόνοι που κερδίζουν από τις ενδοπαλαιστινιακές διενέξεις

Associated Press

Αλλος ένας νεκρός χτες στη Γάζα από ισραηλινά πυρά. Οι Ισραηλινοί τελικά είναι οι μόνοι που κερδίζουν από τις ενδοπαλαιστινιακές διενέξεις
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Μέχρι το Σάββατο έδωσε προθεσμία στη «Χαμάς» και σε όσες οργανώσεις διαφωνούν με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, να αλλάξουν τη θέση τους και να προχωρήσουν σε διάλογο με βάση το κείμενο που προτείνεται από φυλακισμένα ηγετικά στελέχη όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς κατέστησε σαφές, ενισχυμένος όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων εγκρίνει το συγκεκριμένο κείμενο, ότι θα υπογράψει διάταγμα το Σάββατο, όπου θα προκηρύσσεται η διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος. Χτες, ο Αμπάς συναντήθηκε και με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Ραμάλα.

Το κλίμα ανάμεσα στις οργανώσεις «Φατάχ» και «Χαμάς» παρέμεινε, ως εκ τούτου, εξαιρετικά τεταμένο. Αν και επιτεύχθηκε συμφωνία, με αιγυπτιακή παρέμβαση, για απόσυρση της δύναμης ασφαλείας της «Χαμάς» από τους δρόμους, (η εμφάνιση της οποίας κλιμάκωσε την ένταση και οδήγησε και σε συγκρούσεις), μέχρι χτες οι άνδρες του σώματος της ισλαμιστικής οργάνωσης παρέμεναν στις θέσεις τους. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι οι δύο οργανώσεις κάλεσαν τους άνδρες τους να μην εμπλέκονται σε συγκρούσεις.

Τέλος, την τεταμένη ατμόσφαιρα όξυνε περαιτέρω η δράση του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κοντά στο φυλάκιο Κάρνι, 1 Παλαιστίνιος αστυνομικός και 3 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 4 τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός έκρινε ότι «κινούνται ύποπτα» και έβαλλε εναντίον τους με πυροβολικό αλλά και ρουκέτες. Επισήμως, ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο αυτόματα όπλα και ότι τα θύματα, εκτός του αστυνομικού, ήταν μαχητές. Αργότερα, ισραηλινά ελικόπτερα έβαλλαν κατά δρόμων στη βόρεια Γάζα και στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού σε ρουκέτες που έπληξαν την πόλη Σντερότ, χωρίς να προκληθούν θύματα.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ CIA
Αλλα ... λόγια από ΗΠΑ και Γερμανία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Εννοείται ότι απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Ηνωμένες Πολιτείες το συμπέρασμα - κόλαφο για τις 14 άμεσα εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές χώρες στο δίκτυο ιπτάμενων φυλακών των ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακ Κόρμακ, δηλώνοντας ότι η έκθεση του Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μάρτι βρίθει ισχυρισμών, αλλά όχι γεγονότων, την περιέγραψε ως «αναμάσημα προηγούμενων προσπαθειών», υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι «απογοητευμένη από τον τόνο και το περιεχόμενό της».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση, 14 ευρωπαϊκά κράτη - μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος - φέρονται να «έκλεισαν τα μάτια» ή ακόμα και να «συνεργάστηκαν» για την υπόθεση μεταφοράς υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές πτήσεις της CIA προς χώρες όπου επιτρέπονται τα βασανιστήρια για να τους ανακρίνουν.

Η έκθεση κατηγορεί για «παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων», κατά την παράνομη μεταφορά «υπόπτων για τρομοκρατική δράση», τις εξής επτά χώρες: Σουηδία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βρετανία, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Γερμανία και Τουρκία. Ενώ ευθύνες μπορούν να αποδοθούν και σε άλλες χώρες για συνέργεια - ενεργητική ή παθητική - σε μυστική κράτηση προσώπων ή σε παράνομη μεταφορά τους, όπως οι Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα.

Πάντως, οι ΗΠΑ έχουν παραδεχτεί ότι μετέφεραν υπόπτους για τρομοκρατία, αλλά αρνούνται ότι τους έστειλαν σε τρίτα κράτη για να υποστούν βασανιστήρια.

Στη Γερμανία η δημοσιοποίηση της έκθεσης Μάρτι έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις του SPD, αφού ήταν κυβέρνηση όλα τα χρόνια που πραγματοποιούνταν οι πτήσεις της CIA. Οπως υποστήριξε ο Μάρτι ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Γερμανία χρησιμοποιήθηκε ως σημείο εκκίνησης για πολλές μεταφορές υπόπτων με την ανοχή των Αρχών, ενώ ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο ρόλος της αμερικανικής βάσης Ραμστάιν στη Γερμανία. Μάλιστα, κατά τον Μάρτι, δεν αποκλείεται η Γερμανία να έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στις υποθέσεις της απαγωγής του Γερμανολιβανέζου Χαλέντ ελ Μάσρι που απήχθη στα Σκόπια και του Αιγύπτιου Αμπού Ομάρ που απήχθη στο Μιλάνο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μαστίγιο και... καρότο

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Αγνωστοι, που οι αρχές ανέφεραν ότι είναι μαχητές των Ταλιμπάν, σκότωσαν χτες δύο αστυνομικούς και κομμάτιασαν τις σορούς τους πυροδοτώντας εκρηκτικά, ενώ τραυμάτισαν, στην ίδια επίθεση, τέσσερις στρατιώτες της αυτοαποκαλούμενης «Συμμαχίας» των δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν στην Κανταχάρ. Σε άλλο επεισόδιο την Πέμπτη, τρεις Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο πλάι δρόμου έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαιναν στην Γκάζνι.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ ανακοίνωναν ότι είναι «πεπεισμένοι» πως η απόφασή τους να διπλασιάσουν, σχεδόν, τον αριθμό των κατοχικών δυνάμεων της ISAF από 9.000 σε 17.000 άνδρες τον Ιούλη, θα «κάμψει τη βία» στη χώρα. «Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι η υλοποίηση των μελλοντικών μας στόχων θα είναι εύκολοι. Μας περιμένουν προκλήσεις και κίνδυνοι», αποφάνθηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόοπ Σέφερ. Αναλυτές κάνουν λόγο για τη «σκληρότερη δοκιμασία του μάχιμου ρόλου του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του το 1949». Ταυτόχρονα με την αύξηση των κατοχικών δυνάμεων, οι δυνάμεις κατοχής επιχειρούν να επιτύχουν αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν από οργανισμούς όπως το G-8, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά., με προφανή σκοπό «να περιθωριοποιηθούν» οι αντάρτες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Καθίζηση» για το κόμμα του Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε ελεύθερη πτώση φέρεται να βρίσκεται η δημοτικότητα του «ισλαμοδημοκρατικού» κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όχι όμως λόγω της περιλάλητης σύγκρουσής του με τους υπέρμαχους του «κοσμικού κράτους» - μια υπόθεση που πολύ μικρό ποσοστό του τουρκικού λαού απασχολεί, στο κάτω κάτω - αλλά λόγω της αποτυχίας του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας: Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε από τις 20 του Μάη έως τις 3 του Ιούνη η εταιρία «Σόναρ», το ΑΚ θα λάμβανε 30% των ψήφων αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα. Το κυβερνών κόμμα υπέστη πτώση κατά 3,5 μονάδες από τον Απρίλη, και πάνω από 13 εκατοστιαίες μονάδες από το Γενάρη. Πάντως, το AK θα παρέμενε στην εξουσία και με αυτό το αποτέλεσμα, αφού το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δε συγκεντρώνει πάνω από 19,2%.

Το μόνο κόμμα που φέρεται κατά τη δημοσκόπηση να υπερβαίνει το όριο 10% των ψήφων που απαιτείται (κατά ένα νόμο σχεδιασμένο για τον αποκλεισμό των κουρδικών και των αριστερών κομμάτων) για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο είναι το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, που συγκεντρώνει 12,6%, κατά τη «Σόναρ».

Στο μεταξύ, το πολιτικό σκηνικό εξακολουθεί να ασχολείται με τη φιλολογία γύρω από το «βαθύ κράτος» και τη μάχη του με τους ισλαμιστές. Η προχτεσινή συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ Οζκιόκ με τον πρωθυπουργό Ερντογάν δεν έχει «βγάλει» κάτι πάντως.

Απεργία επ' αόριστον στο Περού ενάντια στην TLC

ΛΙΜΑ.-

Ξεκίνησε χθες η απεργία επ' αόριστον ενάντια στη διμερή συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ - TLC, που είχαν ανακοινώσει εργατικές και αγροτικές ενώσεις, καθώς και ιθαγένικες και λαϊκές οργανώσεις από την προηγούμενη βδομάδα και μόλις τρεις μέρες πριν από τη διενέργεια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, όπου τελικά εκλέχτηκε ο πρώην Πρόεδρος Αλαν Γκαρσία.

Στόχος, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι των διοργανωτών της απεργίας επ' αόριστον και των πολύμορφων κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, είναι να απορριφθεί η TLC, που η συζήτηση για την επικύρωσή της ξεκίνησε χθες στο Κοινοβούλιο του Περού, και να διοργανωθεί δημοψήφισμα. Συμφωνία, που μπορεί να τροποποιηθεί προνομιακά μόνον εκ μέρους των ΗΠΑ και του αμερικανικού Κογκρέσου και την οποία υπέγραψε ο απερχόμενος Πρόεδρος Αλεχάντρο Τολέδο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε μία καθαρά εκβιαστική κίνηση προς την κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις κάλπες και, φυσικά, παρά τη σφοδρή αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας εργαζομένων και ειδικά αγροτών.

Ετσι, αρκετές αγροτικές και αγροτοκτηνοτροφικές οργανώσεις δηλώνουν ότι η TLC αποτελεί όχι μόνον επίθεση κατά των αγροτών, αλλά και θέτει εν κινδύνω την εθνική κυριαρχία, εξαιτίας των προστατευτικών όρων που θεσπίζει για το διεθνικό κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ