ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Να ενημερωθεί άμεσα η Βουλή

Επιστολή της Λιάνας Κανέλλη προς τον πρόεδρο της αρμόδιας Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Την παρέμβαση Κακλαμάνη ζήτησε ο Αντώνης Σκυλλάκος

Την άμεση ενημέρωση της Βουλής για το «Μνημόνιο Συνεργασίας, Ελλάδας - ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» ζητά με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, ενημερώνοντας για επιστολή με το ίδιο περιεχόμενο που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για θέματα Δημόσιας Τάξης η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Να σημειώσουμε ότι το μνημόνιο πρόκειται να υπογράφει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στις 7-8 Σεπτέμβρη και οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν την ενημέρωση της Βουλής πριν από αυτή την ημερομηνία.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του προς τον Απόστολο Κακλαμάνη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ «επειδή η συμφωνία αυτή αναφέρεται σε σοβαρότατα ζητήματα λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλα μέτρα (σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, αλλαγές της εσωτερικής νομοθεσίας), που προωθούνται με πρόσχημα την τρομοκρατία και θίγουν βασικά ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, θεωρούμε αναγκαία τη δική σας παρέμβαση στα πλαίσια του Κανονισμού, για την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής πριν το ταξίδι του υπουργού Δημόσιας Τάξης στις ΗΠΑ».

Στη δική της επιστολή, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σημειώνει ότι «παρότι οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ διεξάγονται επί πολλούς μήνες, η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο και τόσο σοβαρό ζήτημα».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Διαμάχη για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • ΚΚΕ: «Ναι» στην αυξημένη πλειοψηφία, «Οχι» στην άμεση εκλογή
  • Υπέρ της άμεσης εκλογής τάχτηκε χτες ο Κ. Μητσοτάκης
  • Διαφωνεί με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ  για αλλεπάλληλες ψηφοφορίες ο Παναγιώτης Κρητικός

Το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν από αυτά που κυριάρχησαν και χτες στη συνεδρίαση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Παράλληλα, την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ για την έλλειψη σαφήνειας της κυβέρνησης στο τι προτίθεται να κάνει με τον εκλογικό νόμο εξέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος.

Σε κατάχρηση εξουσίας οδηγεί η άμεση εκλογή

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που τάχτηκε υπέρ της άμεσης εκλογής του Προέδρου, τονίζοντας ότι "μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο θα αύξαινε το κύρος του θεσμού, αλλά θα εξασφάλιζε και την ισορροπία του πολιτικού συστήματος". Εντύπωση επίσης προκάλεσε και η τοποθέτηση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Παναγιώτη Κρητικού (ΠΑΣΟΚ), που αντιτάχθηκε στην πρόταση του κόμματός του για αλλεπάλληλες ψηφοφορίες για την ανάδειξη Προέδρου ανεξάρτητα από τη διάλυση της Βουλής. Οπως χαρακτηριστικά είπε «προτιμώ τη διάλυση της Βουλής, παρά τη διάλυση του κύρους της Βουλής», ζητώντας να μην αναθεωρηθεί η σχετική διάταξη.

Στο θέμα παρενέβη χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας πως το ΚΚΕ, αντιτίθεται στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι μόνο γιατί δε θα αποτελέσει σύμβολο ενότητας - όπως υποστηρίζει η ΝΔ - αλλά γιατί, οχυρωμένος πίσω από τις ψήφους και την πλειοψηφία που θα διαθέτει, θα κάνει κατάχρηση ακόμα και των περιορισμένων αρμοδιοτήτων που διαθέτει, προκειμένου να ωθεί τα πράγματα στην κατεύθυνση της αναθεώρησης, με στόχο τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων αυτών. Παράλληλα, σημείωσε ότι η θέση του ΚΚΕ, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών.

Οχι στα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα

Από τη χτεσινή συνεδρίαση δεν έλειψε και το θέμα του εκλογικού νόμου, με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ να τάσσεται υπέρ της πρότασης του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Ε.Βενιζέλου, να ισχύει οποιοσδήποτε νόμος ψηφιστεί για τις μεθεπόμενες εκλογές, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να έχει ο νέος εκλογικός νόμος την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής και όχι των 3/5 που ισχύει σήμερα. Ο Ε.Βενιζέλος επανέλαβε ότι η πρότασή του αποκλείει το ενδεχόμενο ξαφνικής αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, αναφερόμενος στο διάλογο αυτό κυβέρνησης και ΝΔ σημείωσε ότι το κύριο θέμα δεν είναι το αν θα υπάρχει αιφνιδιασμός με αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά να μην υπάρχει καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, θέτοντας το πάγιο αίτημα του ΚΚΕ, για τη διενέργεια εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «μεμφόμαστε την κυβέρνηση, επειδή δεν ξεκαθαρίζει το αν θα αλλάξει και προς ποια κατεύθυνση το εκλογικό σύστημα πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος και αν και τι αλλαγές ετοιμάζει για τις εκλογικές περιφέρειες. Το θέμα του εκλογικού νόμου αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όχι αποκλειστικά την κυβέρνηση».

Συζητούν τον αποχαρακτηρισμό των δασών!

Χτες, πάντως, η τοποθέτηση Μητσοτάκη έφερε στο προσκήνιο και το θέμα των δασών, που εγείρεται με αφορμή το γεγονός ότι το άρθρο που αφορά τον αποχαρακτηρισμό τους είναι αναθεωρητέο. Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν πρέπει να θεωρούνται δάση τα εκατομμύρια των δασικών εκτάσεων και ότι δεν πρέπει να έχει λόγο και εξουσία η Δασική Υπηρεσία στα ιδιωτικά δάση.

Η παρέμβασή του προκάλεσε το σχολιασμό από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ, που επισήμανε ότι «επιβεβαιώνονται οι φόβοι του ΚΚΕ, ότι η αναθεώρηση του άρθρου 24 ανοίγει το δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό των δασών και τη μείωση της προστασίας του περιβάλλοντος. Κι επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι επιρρεπές σε τέτοιες απόψεις (σ.σ. του Κ. Μητσοτάκη) υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον». Επίσης, ο Αντώνης Σκυλλάκος αναφέρθηκε και στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, τονίζοντας πως «η διαμάχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το αν η πρόταση για την ηγεσία της Δικαιοσύνης θα προέρχεται από το Σώμα των δικαστών ή από ευρύτερο εκλεκτορικό Σώμα - όπως προτείνει και το ΚΚΕ - έχει μικρή σημασία, όταν και τα δυο κόμματα συμφωνούν στο ότι την τελική απόφαση ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους που θα προκύπτουν θα την έχει η κυβέρνηση. Πρόκειται για κοροϊδία».

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας, που έθεσε προχτές ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, στη χτεσινή συνεδρίαση έπεσαν οι τόνοι και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αρκέστηκε να πει ότι «δεν έχουμε ανάγκη από εξωκοινοβουλευτικές και όψιμες συστάσεις και προτροπές», με προφανή αναφορά στις θέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

ΕΣΗΕΑ
Θωρακίστε την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης

Να θωρακιστεί η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης απέναντι στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις τόσο της πολιτικής όσο και της οικονομικής εξουσίας, με την ευκαιρία της αναθεώρησης του Συντάγματος και πιο συγκεκριμένα των διατάξεων των άρθρων περί Τύπου, ζητά με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ σημειώνει πως «από τις κατευθύνσεις και προτάσεις για αναθεώρηση απουσιάζουν αυτές που θα έθιγαν τις σχέσεις πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και ιδιαίτερα η διαπλοκή αυτών με τον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Δεν προτείνονται διατάξεις ώστε να εισάγονται θεσμοί που να καθιστούν πλέον διαφανείς τις σχέσεις πολιτικής εξουσίας και ιδιοκτητών ΜΜΕ. Δε διατυπώνονται προτάσεις για τον περιορισμό της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας ΜΜΕ και άρα δεν αντιμετωπίζονται τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια στο χώρο των ΜΜΕ. Δεν υπάρχει πρόταση για τρόπους ελέγχου της εξάρτησης των πολιτικών από τα ΜΜΕ, ώστε να αποτρέπεται τελικώς η εξάρτηση αυτή».

Επισημαίνεται ακόμα πως «είναι μεν θετική η πρόταση για κατάργηση της διάταξης περί αυτόφωρου, αλλά διατηρούνται διατάξεις οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο παρέμβασης διά του νόμου στα θέματα που αναφέρονται στο δημοσιογραφικό επάγγελμα και στην "ποιότητα" των δημοσιευμάτων».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει την αντίθεση του δημοσιογραφικού κόσμου σε νόμους περί του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και περί Τύπου. Καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για θέματα του Τύπου στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος», ενώ εκφράζει προς την κυβέρνηση, τη Βουλή, τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου του Τύπου την απόφασή της να αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ