ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Ντέιτον" θέλουν οι Αμερικανοί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν το ούτως καλούμενο κράτος του Ραούφ Ντενκτάς και αυτό που επιδιώκουν είναι οι δύο ηγέτες να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Κένεθ Μπριλ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο, προφανώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η επίσκεψη και οι τοποθετήσεις του Ρ. Χόλμπρουκ στη Λευκωσία.

Ο Μπριλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προωθηθεί μια διαδικασία τύπου Ντέιτον στο Κυπριακό, καθώς, όπως είπε, αυτό που επιδιώκεται είναι οι απευθείας συνομιλίες.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε ότι γίνονται και αλλού επαφές, ώστε η διαδικασία που είναι εμπλεγμένος ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να προωθηθεί. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας απλώς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σκληρά, για να επαναρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες.

Σε ερώτηση πάνω σε ποια βάση θα διεξαχθούν αυτές οι συνομιλίες, ο κ. Μπριλ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την επίτευξη λύσης με βάση τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Ο κ. Μπριλ απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως επί της προτάσεως του Ρώσου πρεσβευτή, Γκεόργκι Μουράτωφ, για συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αρκέστηκε να πει ότι κατά καιρούς συζητούνται διάφορα θέματα, διότι είναι δικαίωμα των πέντε μονίμων μελών να θέτουν όποιο θέμα θέλουν.

Η Ρωσία

Η Ρωσία εργάζεται μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την κατεύθυνση της στήριξης των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του ειδικού του συμβούλου, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτωφ, ύστερα από συνάντηση χτες το πρωί με τον υπουργό Εμπορίου, Νίκο Ρολάνδη.

Ερωτηθείς σχετικά με την παρεμβολή της Ρωσίας προς τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για ενεργότερη ανάμειξη στο Κυπριακό και ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν, ο κ. Μουράτωφ ανέφερε ότι πρόκειται για μια συζήτηση εργασίας ανάμεσα στα μέλη, πότε μπορεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση και τι αποτέλεσμα θα έχει.

Αντικείμενο της συνάντησης Ρολάνδη - Μουράτωφ ήταν οι σχέσεις των δύο χωρών στον εμπορικό και τουριστικό τομέα.

Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι φέτος αναμένεται να επισκεφθούν την Κύπρο 170 χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία, ενώ οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου ανέρχονται στα 700 εκατομ. δολάρια ετησίως.

ΑΚΕΛ
Αναγνώριση του Ντενκτάς προωθεί ο Χόλμπρουγκ

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΑΚΕΛ, κατά τη χτεσινή του συνεδρία, ενημερώθηκε για τις πολιτικές εξελίξεις, σε σχέση και με την πρόσφατη επίσκεψη Χόλμπρουγκ στην Κύπρο.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ εκφράζει απογοήτευση για τις δηλώσεις του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου, που ουσιαστικά στέλνουν το μήνυμα ότι μεθοδεύεται αναγνώριση οντότητας στο κατοχικό καθεστώς, προκειμένου ο κ. Ντενκτάς να επανέλθει στο διάλογο. Δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η σύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με το Κυπριακό, καθώς και η έμμεση, αλλά σαφής απειλή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδεχομένως θα πάψουν να ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, αν δεν επιδειχτεί καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Το ΑΚΕΛ παρατηρεί ότι η αμερικανική παρεμβολή, όπως αυτή εκφράζεται από τον κ. Χόλμπρουγκ, δεν κινείται στα ορθά πλαίσια. Δεδομένων των απαιτήσεων Ντενκτάς για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και δεδομένης της αναβαθμισμένης τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλού θα έπρεπε να στραφεί η προσοχή της αμερικανικής διπλωματίας. Θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί κατά κατηγορηματικό τρόπο ως απαράδεχτες και βρισκόμενες εκτός πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ οι απαιτήσεις Ντενκτάς και θα έπρεπε να ασκούνται πιέσεις και επιρροή προς την Αγκυρα και τον κ. Ντενκτάς για να ευθυγραμμιστούν επιτέλους με τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού για την Κύπρο. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ δεν απορρίπτει το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Τονίζουμε όπως εμφαντικά ότι αυτό πρέπει να κινηθεί πάνω στη σωστή βάση, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα και τις αρχές του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής.

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την πρόθεση της Ρωσίας να θέσει προς συζήτηση το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την εμμονή της χώρας αυτής στην ανάγκη αντίκρισης του Κυπριακού υπό το πρίσμα των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ρωσικός παράγοντας πρέπει να τύχει της αναγκαίας αξιοποίησης από τη δική μας πλευρά.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ πιστεύει ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει σε βάθος τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να χαράξει την περαιτέρω στρατηγική και τακτική της πλευράς μας. Επιβάλλεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες, που να ενθαρρύνουν το διεθνές ενδιαφέρον και να το στρέφουν προς την ορθή κατεύθυνση. Πρέπει να δίδεται ξεκάθαρα το μήνυμα ότι θέλουμε λύση στο Κυπριακό το ταχύτερο δυνατόν, αλλά παράλληλα να στέλνουμε το ίδιο ξεκάθαρα το μήνυμα ότι θα υπερασπιστούμε με συνέπεια τις αρχές λύσης του εθνικού μας προβλήματος και δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε παραχωρήσεις πάνω σε θέματα ζωτικής σημασίας, όπως είναι εκείνο της μιας και αδιαίρετης κυριαρχίας. Η παράγραφος 2 του ψηφίσματος 939 του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι για την Κύπρο αδιαπραγμάτευτη.

Τρομοκρατία εναντίον όλων

Είχαμε, πολλές φορές, εκφράσει φόβους ότι η ένταση της αστυνομοκρατίας - μ' αφορμή και την έξαρση της εγκληματικότητας - μπορούσε να οδηγήσει σ' επικίνδυνες ατραπούς, στην καταπάτηση ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Οι τρομοκρατικές συλλήψεις δύο μελών της ΚΝΕ, που κρατήθηκαν επί ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με κατασκευασμένες κατηγορίες, δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεθοδευμένη επιχείρηση εμπέδωσης γενικότερου τρομοκρατικού, αντιδημοκρατικού κλίματος, που λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς αφορά σε μέλη της νεολαίας ενός κόμματος της Βουλής. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή δικαιολογία για τη σύλληψη των δυο Κνιτών - εκτός κι αν αποτελεί αδίκημα η κατοχή του"Ριζοσπάστη" - και οι, εκ των υστέρων, κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, αποτελούν, απλώς, το "άλλοθι" της τρομοκρατικής αστυνομικής συμπεριφοράς.

Η αστυνομική ενέργεια, λοιπόν, είναι φανερό ότι εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα αστυνομοκρατίας, που πάει να επιβληθεί. Δημιουργεί, όμως, κι άλλες υπόνοιες που οδηγούν σε ακόμα πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Υπόνοιες ότι τίθενται σε εφαρμογή και διατάξεις που αφορούν στη διαβόητη Συνθήκη Σένγκεν, στα πλαίσια της οποίας - όπως αναφέρεται σε Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης - προβλέπεται η καταγραφή, ταξινόμηση και αξιοποίηση προσωπικών στοιχείων και δεδομένων, σε Μητρώο Απορρήτων Αρχείων, για λογαριασμό των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), όπως και τη διαβίβασή τους και προς τρίτες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι "ηλίου φαεινότερον" πως η κυβέρνηση Σημίτη επιχειρεί με κάθε μέσο - και με την αυταρχικότητα του κρατικού μηχανισμού - να ελέγξει τις κοινωνικές αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, αλλά - όπως δείχνουν οι συλλήψεις των μελών της ΚΝΕ κι άλλα ανάλογα κρούσματα - και να "χτυπήσει" τις πολιτικές δραστηριότητες που κινούνται στον αντίποδα της δικής της πολιτικής. Τα παραδείγματα, προς επιβεβαίωση "του λόγου το ασφαλές", πολλά: Τα ΜΑΤ χρησιμοποιήθηκαν για την καταστολή των αγώνων των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, των συνταξιούχων. Στα δικαστήρια οδηγούνται πάνω από 10.000 αγωνιστές της αγροτιάς, αλλά και δημοσιογράφοι και πολίτες που κριτικάρουν και καταγγέλλουν "έργα και ημέρες" στελεχών της κυβέρνησης.

Στη σημερινή "εκσυγχρονιστική" συγκυρία που - όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, μ' αφορμή τη σύλληψη των Κνιτών, το ΚΚΕ - η τρομοκρατία αφορά όλους, γιατί στρέφεται εναντίον όλων, επιβάλλεται η αντίσταση και η πάλη όλων των μαζικών φορέων, πολιτικών οργανώσεων, όλου του λαού, για να ανακοπεί ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης. Η επιβολή μιας "σιδηράς τρομοκρατικής πειθαρχίας" σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για το"πέρασμα" της πολιτικής των πολυεθνικών, που επιχειρούν οι κυβερνώντες, δε θα περάσει. Η επιστροφή στην, αλήστου μνήμης, "εποχή του χωροφύλακα", δε θα επιτραπεί. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των ατομικών, κοινωνικών, πολιτικών δικαιωμάτων αποτελεί συνταγματική υποχρέωση και καθήκονόλων των Ελλήνων.

"Αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης"

Ανακοίνωση των εργαζομένων στο φάρμακο για τη σύλληψη των δύο μελών της ΚΝΕ

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας(ΟΕΦΣΕΕ) καταγγέλλει με ανακοίνωση της την αναίτια σύλληψη, ολονύκτια κράτηση και παραπομπή σε δίκη προχτές, των δύο φοιτητών και μελών της ΚΝΕ Ντίνας Ξένου και Χρήστου Παπαδάκη. "Τέτοια αποκρουστικά φαινόμενα παραπέμπουν σε άλλες εποχές και καταδικάζονται με τον πιο αποφασιστικό τρόπο από όλους τους εργαζόμενους", τονίζει η διοίκηση του ΟΕΦΣΕΕ.

"Υπεύθυνη για τέτοια συμβάντα είναι η κυβέρνηση που επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αυταρχισμός εντείνεται σε μια περίοδο, που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει γενική έφοδο ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων, όπου όμως και τα σημάδια ανάκαμψης και αντίστασης του συνδικαλιστικού κινήματος είναι φανερά, τονίζεται. Να είναι όμως σίγουρη ότι ούτε ο αυταρχισμός, ούτε η τρομοκρατία, ούτε τα ναρκωτικά θα σταματήσουν την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος. Είναι προκλητικό, τονίζεται, και η ευθύνη είναι της κυβέρνησης, η αστυνομία να συλλαμβάνει στην Ομόνοια μέλη πολιτικής νεολαίας και δίπλα της οι έμποροι του λευκού θανάτου να πλασάρουν ανενόχλητοι τη θανατηφόρα πραμάτεια τους. Να είναι όμως σίγουρη η κυβέρνηση ότι το εργατικό κίνημα έχει και τη δύναμη και τη θέληση να σταματήσει τον αυταρχικό της κατήφορο", καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύνοδος της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΚΚΕ. Θέμα της συνεδρίασης είναι "Η κατάσταση των ΕΒΕ, τα προβλήματά τους και η δράση του ΚΚΕ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ